ΟΔΟΣ 21.09.2023 | 1191 |
Τα όσα θα διαβάσετε σε αυτό το άρθρο, δεν είναι αποτέλεσμα στείρας αντιπολιτευτικής διάθεσης, αλλά μια κραυγή αγωνίας για τις προοπτικές που διαγράφονται για νέους και εργαζόμενους στη χώρα μας. Η ευθύνη της αντιπολίτευσης (μείζονα και ελάσσονα) είναι ακόμα μεγαλύτερη αφού, σε αυτά τα τελευταία πέντε έτη, δεν ακούσαμε ουσιαστική κριτική και κατάθεση προτάσεων για αλλαγή τα ασκούμενης οικονομικής πολιτικής.
Όσοι διανύουμε την έβδομη και πλέον δεκαετία της ζωής μας, γαλουχηθήκαμε από τα γεννοφάσκια μας στην ανάγκη για μια λιτή ζωή με ταυτόχρονη αποταμίευση μέρους του εισοδήματος για κάποιες περιόδους δυσκολιών. Σήμερα, η αποταμίευση ακυρώνεται στην πράξη από τον υψηλό πληθωρισμό και τα χαμηλά επιτόκια που όχι μόνον δεν τον καλύπτουν, αλλά αποτελούν εμπαιγμό για όσους θα ήθελαν να δημιουργήσουν σταδιακά ένα κεφάλαιο για την αγορά κάποιου αγαθού μεγάλης αξίας (σπίτι, εξοχικό, αυτοκίνητο, κ.ά).
Από ό,τι φαίνεται η Κυβέρνηση αδυνατεί να παρέμβει και περιορίζεται σε εκκλήσεις προς τις τράπεζες. Ο έλεγχος βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία όπως φαίνεται έχει επιλέξει την ενίσχυση της κεφαλαιουχικής επάρκειας των Ελληνικών Τραπεζών ώστε να αντέξουν σε ενδεχόμενη νέα κρίση χωρίς να χρειαστούν ενέσεις ρευστότητας, ενώ σε άλλες χώρες εφαρμόζεται άλλη πολιτική. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε με τη μεγάλη κερδοφορία των συστημικών Ελληνικών τραπεζών το πρώτο εξάμηνο του 2023.
Το ίδιο και μεγαλύτερο δίλλημα αντιμετωπίζουν και όσοι έχουν δημιουργήσει κάποιο κεφάλαιο ή έχουν πρόσφατα εισπράξει το εφάπαξ των εισφορών τους μετά από 30 και πλέον έτη εργασίας. Δεν έχουν καμιά δυνατότητα ασφαλούς διατήρησης της αγοραστικής αξίας του κεφαλαίου τους και δικαίως αγωνιούν. Η κυβέρνηση δεν τους δίνει καμιά δυνατότητα ασφαλούς επένδυσης. Η επένδυση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν παρέχει πλέον δυνατότητες σε μικρούς επενδυτές γιατί η οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης είναι υπέρ των μεγάλων επενδύσεων και μάλιστα ξένων ή διαλαλεί την ηλεκτρική διασύνδεση του δικτύου μας με αυτό της Αιγύπτου για να φθάσει άφθονη ενέργεια θαρρείς και εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να την παράγουμε στη ηλιόλουστη χώρα μας.
Σε αντίθεση, η Ισπανία που αν θυμάστε από τα ρεπορτάζ των εφημερίδων είχε τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια ανάμεσα σε όλες τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022, σημείωσε εξαιρετικές επιτυχίες στο πρόγραμμα επέκτασης των ΑΠΕ με αφετηρία το ίδιο έτος. Η Ισπανία εγκατέστησε 8,3 γιγαβάτ νέων ΑΠΕ το 2022, εκ των οποίων 1,3 γιγαβάτ αιολικών και 4,2 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών.
Τον φετινό Ιούλιο προσέθεσε 557 μεγαβάτ νέας πράσινης ισχύος ηλεκτροπαραγωγής από τα οποία τα 497 μεγαβάτ ήταν φωτοβολταϊκά και τα 60 μεγαβάτ αιολικά. Έτσι κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 50% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και να γίνει η πρώτη, από τις 5 χώρες με τη μεγαλύτερη ζήτηση ενέργειας που πέτυχε αυτό το στόχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Rystad Energy, η ιβηρική χώρα παράγει κατά μέσο όρο, περισσότερη από τη μισή ενέργειά της από ΑΠΕ, ξεπερνώντας τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών στην Ισπανία φτάνει πλέον τα 25 γιγαβάτ ενώ στη χώρα μας είναι στα 5,5 γιγαβάτ. Τέλος, όσον αφορά την παγκόσμια κατάταξη ανά κάτοικο βρισκόμαστε στη 10 θέση έναντι της Αυστραλίας που κατέχει την πρώτη, ακολουθούμενη από Ολλανδία και Γερμανία, χώρες με πολύ μικρότερη ηλιοφάνεια.
Μια απλή εξαγγελία που θα επιτρέπει σε κάθε πολίτη με παροχή ρεύματος να μπορεί να εγκαθιστά φωτοβολταϊκά στη στέγη και να πωλεί την περισσευούμενη ενέργεια αρκεί για να:
• Ανακουφίσει μεγάλα ποσοστά του Ελληνικού πληθυσμού από τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος,
• Μειώσει τα τέλη φωτισμού των Δήμων με τη μείωση των λογαριασμών που καταβάλλουν στους παρόχους και μετακυλούν σους πολίτες,
• Επιτρέψει στους Δήμους να επιδοτήσουν ή ακόμη και να καλύψουν τους λογαριασμούς ρεύματος ευάλωτων δημοτών,
• Δώσει την ικανοποίηση σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ότι συμβάλλουν αποφασιστικά στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου,
Πράγματι, κάθε φορά που βλέπω τα στοιχεία της ηλεκτροπαραγωγής στο μικρό φωτοβολταϊκό που έχω εγκαταστήσει στην παραθεριστική μου κατοικία, νοιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση (ηθική και υλική). Στα 10 χρόνια που λειτουργεί μου επέτρεψε να απομακρύνω από την ατμόσφαιρα 40 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και τα 17.000 ευρώ που μου κόστισε μου επέστρεψαν 34.000 και πλέον ευρώ από την ηλεκτρική ενέργεια που πούλησα στο εθνικό δίκτυο.
Να κλείσουμε με ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα. Στην ερχόμενη χειμερινό περίοδο, αναμένεται ένα νέο κύμα ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια που ήδη έφθασε (16/08/2023) στα 89,97 η κιλοβατώρα έναντι των 6 ευρώ που την αγοράζαμε πριν από τις ανατιμήσεις. Οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνουν συνεχώς και πλέον αφήνουν μετέωρη τη θεωρεία περί αιφνίδιου εισαγόμενου πληθωρισμού. Οι τιμές αυξάνουν εξαιτίας των ζημιών που προκαλεί η κλιματική κρίση, αλλά κυρίως εξαιτίας της αναρχίας που υπάρχει στο σύστημα της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων που ουδείς (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) είναι διατεθειμένη να θίξει. Μερικοί ανακαλύπτουν τώρα το χάσμα τιμών ανάμεσα σε αυτές που εισπράττουν οι παραγωγοί με αυτές που πληρώνει ο καταναλωτής!. Ουδείς όμως τολμά να θίξει το σύστημα που ανάμεσα σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης υπάρχει μόνο στη χώρα μας και στην Αλβανία! Αναλλοίωτο από την εποχή των προπάππων μας. Ένα σύστημα που δεν διασφαλίζει τη δίκαια αμοιβή των συντελεστών της παραγωγής (έδαφος, εργασία, κεφάλαιο και διαχείριση) και σταδιακά θα οδηγήσει σε αδιέξοδα.
Ο επερχόμενος χειμώνας, αν συνοδευτεί και από πιο χαμηλές θερμοκρασίες, θα είναι ιδιαίτερα επώδυνος για μεγάλα τμήματα του Ελληνικού πληθυσμού. Σημειώστε ότι το κατώτερο ημερομίσθιο στη χώρα μας είναι 910 ευρώ έναντι 1261 στην Ισπανία για να έχτε μια εικόνα των συνθηκών που θα επικρατήσουν σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στη χώρα μας.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Σεπτεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1191
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.