18.3.08

ΒΑΣΙΛΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Θεωρώ, θα έλεγα, παράλογο, πριν αρχίσω την ανάπτυξη του θέματος για το οποίο απασχολώ την ΟΔΟ, να αναφερθώ στο τεράστιο έργο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, κύρια γύρω από τα μακεδονικά θέματα, αλλά και εθνικά, γιατί σκέφτομαι πως θα «κομίσω γλαύκα στην Αθήνα». Δηλαδή είναι τόσο γνωστό και γενικά αναγνωρισμένο.
Η εταιρεία λοιπόν, πρόσφατα, υπό τον νέο πρόεδρό της κ. Ν. Μέρτζο, προχώρησε σε δύο εκδόσεις βιβλίων ιδιαίτερα σημαντικών.
Είχα την τύχη να παρακολουθήσω τις παρουσιάσεις και των δύο βιβλίων και να διαπιστώσω την αξία τους που θα τα χαρακτήριζα εθνικά και ιστορικά.
Και τα δύο έργα ήταν προϊόν ερευνών μιας ιδιαίτερα συγκροτημένης ομάδας ιστορικών, υπό την καθοδήγηση του συμπατριώτη μας καθηγητή της ιστορίας κ. Ιωάννη Κολιόπουλο. Χαίρομαι που ο κ. Μέρτζος είχε την ευγενή καλοσύνη να μου δώσει από έναν τόμο για την βιβλιοθήκη του συλλόγου μας.

Το πρώτο, ένα πολύ σημαντικό από κάθε άποψη βιβλίο, υπό τον τίτλο «Μακεδονισμός, ο ιμπεριαλισμός των Σκοπίων 1944-2006», αναφέρεται, πάντοτε με αδιάσειστα στοιχεία, στην προπαγάνδα των Σκοπιανών από το 1944, διεκδικήσεις, αλυτρωτισμοί, παραποιήσεις, διαστρεβλώσεις κλπ, και από επίσημα χείλη.
Είναι ένα πολύ κατατοπιστικό βιβλίο, πολύ χρήσιμο, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα , με τους εκτός πραγματικότητας γείτονες, για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης, πολλών δυστυχώς Ελλήνων στην Αθήνα, αλλά και χρήσιμο για τους ειδικούς στις διαπραγματεύσεις.

Όσον αφορά το βιβλίο αυτό, κρίνω πολύ ενδιαφέρον να μεταφέρω εδώ την τελευταία παράγραφο με την οποία κλείνει την εργασία του, «Ο αλυτρωτισμός στο διαδίκτυο», ο εκ των συνεργατών του κ. Κολιόπουλου, κ. Βλάσης Βλασίδης, γιατί δίδει μία... «τρισδιάστατη» εικόνα των... αιθέρων στους οποίους βρίσκονται οι άνθρωποι!
«Άλλοι (σσ Σκοπιανοί) γράφουν (σσ στο διαδίκτυο) χρησιμοποιώντας τα πραγματικά τους ονόματα, ενώ άλλοι με ψευδώνυμα, όμως όλοι σχεδόν χαρακτηρίζονται από έναν έντονο «εγώ» και από ένα «υπερεγώ» που ταυτίζεται με την Μακεδονία. Όσο η σημερινή κατάσταση της χώρας είναι μίζερη και όσο χειρότερη καθίσταται, τόσο η αναδρομή στο ένδοξο μακεδονικό παρελθόν γίνεται πιο συχνή. Με τον τρόπο αυτό, προσπαθούν να αντλήσουν υπερηφάνεια από το παρελθόν για να αντιμετωπίσουν το παρόν και το μέλλον, αλλά και τους άλλους βαλκανικούς λαούς που προοδεύουν ταχύτερα από αυτούς».

Το δεύτερο έργο από την ίδια ομάδα των ειδικών, όπως σημειώθηκε, αναφέρεται στην Φλώρινα και την περιοχή της. Πολύ ενδιαφέρον και αυτό, που ύστερα από εκτεταμένες έρευνες φέρνει στην επιφάνεια με πειστικό τρόπο κάθε θετικό στοιχείο της πόλης και της περιοχής.
Τίτλο: «Φλώρινα: πύλη των Βαλκανίων, αξονική τομογραφία!». Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Μέρτζος, στην παρουσίασή του σε λαμπρή τελετή των Φλωρινιωτών στην αίθουσα της εταιρείας, και όπως γράφει στον πρόλογο του βιβλίου, η προσπάθεια ξεκίνησε από την σκέψη, την διαπίστωση πως οι νομοί της Μακεδονίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών και Δράμας, από ακραίοι νομοί της χώρας, συνορευόμενοι με τις βόρειες χώρες, καθίστανται με την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης... κεντρώες, γίνονται πύλες των Βαλκανίων και φυσικά της Ευρώπης!

Έτσι η εταιρεία αποφάσισε να εκμεταλλευθεί αυτό το γεγονός και να προβάλει τους νομούς αυτούς με την δυναμική, υπό του κ. Κολιόπουλο, επιστημονική ομάδα και την απαραίτητη συνεργασία με την κάθε νομαρχία.

Στο σημείο αυτό έχει ενδιαφέρον το θέμα και για μας, τον νομό μας, τον νομό Καστοριάς. Όπως δήλωσε ο κ. Μέρτζος, στην παρουσίαση του βιβλίου για την Φλώρινα και υπαινίσσεται στον πρόλογό του και μάλιστα για να μη κατηγορηθεί πως σαν Φλωρινιώτης (Νυμφαίο) πρόταξε τον νομό του, η πρόταση απευθύνθηκε πρώτα στην νομαρχία της Καστοριάς.

Όμως η Εταιρεία δεν πήρε καμμιά απάντηση, ούτε και μία ευχαριστήρια επιστολή για την... πρωτοκαθεδρία που προτάθηκε! Να σημειωθεί πως οι νομοί Κοζάνης και Γρεβενών, έχουν ήδη εκδώσει σχετικό τόπο (κοινό) ίδιας προοπτικής και τάσης, προβολής των θετικών στοιχείων των νομών, θα λέγαμε, ύστερα φυσικά από ενδελεχή έρευνα, λίγα χρόνια πριν.
Βέβαια και στην περίπτωση του τόμου: «Καστοριά, πύλη Βαλκανίων, αξονική τομογραφία» θα υπήρχε η οικονομική κάλυψη , αλλά δεν άξιζε τον κόπο να αναζητούν την λύση;

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 28 Φεβρουαρίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ