Η Ομάδα 21 Μακεδονίας-Θράκης, Κίνηση Πατριωτικής Αφύπνισης, με πλήρη συναίσθηση της κρισιμότητας των ιστορικών στιγμών για τη Μακεδονία και τη συνολική πορεία της Πατρίδας μας, απευθύνεται σήμερα προς τον Ελληνικό λαό και τον καλεί σε εγρήγορση, αποφασιστικότητα, ψυχραιμία και ενότητα.
Αντιλαμβανόμαστε, όπως και όλοι οι συμπολίτες μας, ότι το πρόβλημα και η διαπραγμάτευση με τα Σκόπια βρίσκονται σε εξαιρετικά λεπτή και κρίσιμη φάση. Συνειδητοποιούμε, ταυτόχρονα, ότι πίσω από τα Σκόπια βρίσκονται ισχυροί προστάτες τους, που ουσιαστικά καθορίζουν ή μπορούν να καθορίσουν την έκβαση του προβλήματος. Αυτοί, όπως και τα Σκόπια, πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα, παρά τη μέχρι τώρα μετριοπάθειά της, δεν πρόκειται να υποκύψει στις ασκούμενες πιέσεις και να απεμπολήσει τα ιστορικά της δίκαια, ούτε να θέσει σε διακινδύνευση την εδαφική της ακεραιότητα, την εθνική της κυριαρχία και αξιοπρέπεια.
Γνωρίζουμε ότι η έκβαση της ειρηνικής μάχης που δίνουμε, λαός και πολιτική ηγεσία, θα καθορίσει σοβαρά εθνικά μας συμφέροντα στα Βαλκάνια, στην Ατλαντική Συμμαχία, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη σχέση της χώρας μας με τις ΗΠΑ, την Τουρκία και το μέλλον της Κύπρου. Δεν κρίνεται μόνο το όνομα της Μακεδονίας μας. Δημιουργείται πρόκριμα για το μέλλον των Ελλήνων, αλλά και των γειτονικών λαών.
Η υπονόμευση της διεθνούς νομιμότητας στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου, οι αναδυόμενοι αλυτρωτισμοί και ο εξελισσόμενος ανταγωνισμός για τον έλεγχο των διεθνών ενεργειακών αγωγών και σφαίρες επιρροής, δημιουργούν ένα σύμπλεγμα αλληλένδετο και εκρηκτικό. Τους κινδύνους για την πατρίδα μας και τους γειτονικούς λαούς, επισήμανε εύστοχα ο μεγάλος Έλληνας, ο Μίκης Θεοδωράκης, σε πρόσφατη ανοιχτή επιστολή του, μιλώντας για προδοσία και ασχήμια.
Εκτιμούμε ότι το τελευταίο πακέτο προτάσεων του μεσολαβητή κ. Νίμιτζ, παρά τα κάποια θετικά στοιχεία του, δεν αντιμετωπίζει με επιτυχή τρόπο ούτε το ζήτημα του κρατικού ονόματος των Σκοπίων ούτε την ουσία της διαφοράς, η οποία έγκειται στη διεκδίκηση, από τη γειτονική χώρα, μιας πλαστής «Μακεδονικής» εθνότητας, που δικαιούχοι και φορείς της είναι οι πολίτες των Σκοπίων. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, στην ενδεχόμενη συμφωνία να περιληφθεί σαφής όρος που να μην επιτρέπει στα Σκόπια και το λαό τους να χρησιμοποιούν τους όρους «Μακεδόνες-μακεδονικός» με εθνοτική έννοια.
Πρέπει επίσης να διατυπώνεται ρητά α) ότι η γεωγραφική Μακεδονία ανήκει στο μεγαλύτερο τμήμα της νόμιμα και αδιαμφισβήτητα στην ελληνική επικράτεια, και β) ότι η κλασσική μακεδονική ιστορία ήταν τμήμα αδιάσπαστο της ιστορίας του ελληνισμού. Άλλωστε, ποτέ μέχρι τη δημιουργία, το 1944, της «Λαϊκής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» δεν υπήρξε κρατική οντότητα με το όνομα Μακεδονία, ούτε λαός με το όνομα «Μακεδόνες». Σ΄αυτά τα αδιάψευστα γεγονότα και ιστορικές αλήθειες βασίζονται οι αδιαμφισβήτητοι τίτλοι του ελληνισμού επί της μακεδονικής κληρονομιάς, που προσπαθούν να υποκλέψουν τα Σκόπια.
Με ορατά τα δεδομένα αυτά, η ομάδα 21 Μ-Θ, ζητά να περιληφθούν οι παραπάνω διασφαλίσεις και αποσαφηνίσεις στην ενδεχόμενη συμφωνία με τα Σκόπια, καθώς και να υπάρξει πρόνοια για έλεγχο της εφαρμογής της και κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Η εμπειρία από την εφαρμογή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας απέδειξε ότι τα Σκόπια υπέγραψαν αλλά δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και συνέχισαν τον αλυτρωτισμό.
Η ομάδα 21 Μ-Θ καλεί τον ελληνικό λαό να συνεχίσει την υπερήφανη στάση του με ψυχραιμία απέναντι στην αδιαλλαξία και τις εξελισσόμενες προκλήσεις των Σκοπίων.
Με τη συνείδηση ότι η Πατρίδα μας είναι ισχυρή, δηλώνουμε την εμπιστοσύνη μας συνολικά στην πολιτική ηγεσία του τόπου, και ζητούμε την ενότητα και αποφασιστικότητά της στην προάσπιση της Μακεδονίας μας.
Ενθυμούμενοι ότι, όποτε στο παρελθόν βρεθήκαμε ενωμένοι, ευοδώθηκαν οι αγώνες μας, καλούμε όλους τους Έλληνες, στην Ελλάδα και τη διασπορά, να επαγρυπνούν και να αγωνίζονται για τη Μακεδονία μας, με λόγο και πράξεις, για την τελική κατίσχυση της αλήθειας και του δικαίου, που αποτελούν τους άξονες της εθνικής μας προσπάθειας.
Ο πρόεδρος
Αντώνης Δασκόπουλος
[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13.3.2008]
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφή