6.6.10

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

H ΟΔΟΣ που ασκεί από τις στήλες της κριτική σε πράξεις, παραλείψεις και στο στίγμα των πολιτικών και δημοσίων προσώπων, ιδιαίτερα δε στους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και ιδεολογίας, έλαβε προς δημοσίευση την πιο κάτω επιστολή του κ. Αμύντα Παπαθανασίου από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής εκ μέρους των εκεί τμημάτων της Παμμακεδονικής.

Η επιστολή απευθύνεται στον κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, βουλευτή Καστοριάς και πρόεδρο της Βουλής και διακρίνεται για το ύφος διαμαρτυρίας και απογοήτευσης που εκφράζει.
Η εφημερίδα καταχωρεί την επιστολή, περίπου όπως έχει. Δεν υιοθετεί απαραίτητα τις απόψεις και τις κρίσεις.
Επισημαίνει την αντίφαση μεταξύ των προσφωνήσεων «αγαπητέ» και του τελικού στίγματος και αποδίδει το στυλ της, τόσο στο γεγονός ότι ο συντάκτης της ζει και εργάζεται όπως φαίνεται στην γνωστή πόλη της Ν. Αφρικής, στην οποία η ατομική και κοινωνική επιβίωση των μεταναστών απαιτεί σκληρό αγώνα σε εχθρικό και επικίνδυνο περιβάλλον. Αλλά και στο ότι ο συντάκτης της αναφέρεται στο νέο Μακεδονικό ζήτημα, που εξάπτει τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων της Διασποράς και πολύ περισσότερο των Μακεδόνων.

Εφ’ όσον έγιναν έτσι τα γεγονότα, έμεινε φαίνεται θορυβημένος από την άποψη που καλλιεργείται ευρύτατα τα τελευταία χρόνια στην ελληνική πολιτική σκηνή σύμφωνα με την οποία, την ευθύνη για τις ατυχίες στο νέο μακεδονικό ζήτημα, δεν την έχουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδος (με τους κάθε φύσης και θέσης αξιωματούχους τους) αλλά οι απλοί Έλληνες της Παμμακεδονικής και των άλλων ακόμη και υπερευαίσθητων οργανώσεων.
Όσο για το ύφος του κ. Πετσάλνικου για το οποίο εκφράζει την διαφωνία του ο επιστολογράφος, «δικαιολογείται» να απορεί: Αλλά πως αλλιώς -αν όχι παντοδύναμος κάτοχος της μόνης αλήθειας- μπορεί να αισθάνεται κάθε μέσος Έλληνας όταν μετά από 25 χρόνια συνεχούς βουλευτικής εκλογής, είναι και πρόεδρος της Βουλής;


***


Προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
κ. Φίλιππο Πετσάλνικο

Επειδή στο πρόσωπό σας βλέπαμε όλοι τον δεύτερο στην ιεραρχία μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ήρθαμε από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα για να εκφράσουμε τις σκέψεις αλλά και τις ανησυχίες μας για τον τόπο που μας γέννησε και μας κάνει να είμαστε πάντοτε πολύ περήφανοι.
Ήρθαμε επίσης διότι στην συνείδησή μας η αδιαφορία ισοδυναμεί με καθαρή προδοσία όταν η πατρίδα Ελλάδα πληγώνεται, κινδυνεύει και υποφέρει. Ήρθαμε ακόμη διότι περιμέναμε με αγωνία, ενίσχυση θάρρους και ελπίδας.

Όλες οι Παμμακεδονικές οργανώσεις παγκοσμίως έχουν, όπως γνωρίζετε, διαχρονική αξία και το εθνικό καθήκον ριζωμένο μέσα τους από τότε που δημιουργήθηκαν – σε αντίθεση με την δική σας θέση όπου υπηρετείτε με σοβαρή αλλά όχι διαχρονική αποστολή.
Ειδικά για την «Παμμακεδονική των ΗΠΑ» παρακαλούμε να ανατρέξετε λίγο στην αρχή της γέννησής της, σε παλαιά και φοβερά χρόνια κατά τα οποία η τότε «Κομμουνιστική-Τιτοϊκή Γιουγκοσλαβία» επιβουλεύονταν με κάθε μέσο την πατρίδα μας.

Οι άνθρωποι οι οποίοι με ιδιαίτερο σεβασμό, πέρασαν το κατώφλι της Βουλής, στις 18 Μαρτίου 2010, για να σας συναντήσουν, εκπροσωπούσαν τους Μακεδόνες του εξωτερικού, οι οποίοι, όπως και όλοι οι Έλληνες στα «ξένα» κρατούν την δάδα του ελληνισμού, η οποία φωτίζει την πορεία της πατρίδας μας στον κόσμο ολόκληρο όπως έλεγε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος πριν από πολλά χρόνια…

Αντί υποδοχής όμως σας ακούσαμε να καταλογίζετε με περίεργο ύφος, ευθύνες στην ομογένεια, για την άστοχη και προδοτική στάση… όλων των ελληνικών κυβερνήσεων σε όλη την πορεία του Σκοπιανού!! Το εξωφρενικό αυτό γεγονός μας αιφνιδίασε αλλά ταυτόχρονα μας δημιούργησε και τεράστια αμφιβολία για την ενημέρωσή σας στο εθνικό μας θέμα.

Η «ανακριτική» συμπεριφορά σας προς την άξια Πρόεδρό μας όπως π.χ. «είσαι και καθηγήτρια», «τι επιχειρήματα είναι αυτά που προβάλλεις», «είσαι απληροφόρητη» κλπ, και η επιμονή σας να προσβάλλετε και να μειώνετε συνεχώς την «Πρόεδρο των Παμμακεδονικών Οργανώσεων σε ολόκληρο τον κόσμο», φανερώνει ότι μόνο πλήρη άγνοια του ζητήματος αλλά και έλλειψη αγωγής.

Όσο για την αξία των διαφόρων «συμβούλων» σας που ήταν κοντά σας, ασφαλώς ήταν μηδαμινή, εάν κρίνουμε από την ενημέρωσή τους για τον υποτιθέμενο «θάνατο» του γνωστού Γκλιγκόρωφ, ο οποίος υπήρξε ο μοναδικός Σκοπιανός που δήλωσε απερίφραστα ότι: «οι Σκοπιανοί είναι Σλαβομακεδόνες και δεν έχουν καμμιά σχέση με τον Φίλιππο, τον Μέγα Αλέξανδρο και τους Έλληνες Μακεδόνες».
Η ενημέρωση των «συμβούλων» σας υπήρξε, επιεικώς, μείγμα άγνοιας και ανοησίας, που προδίδει πλήρη ανεπάρκεια, για την οποία και ευθύνεσθε από πολιτική άποψη.

Ασφαλώς αγαπητέ κ. Πετσάλνικε, εμείς δεν σκεφτήκαμε ποτέ ότι ήταν δυνατόν να υποδείξουμε την εξωτερική πολιτική της πατρίδας μας στην υπεύθυνη κυβέρνηση που ασκεί την εξουσία. Όμως είμαστε Μακεδόνες και πρέπει αυτό να το δείχνουμε όταν το ζητάει η πατρίδα, έστω κι αν όπως κατά περίεργο τρόπο μας τονίσατε πολλές φορές ότι είμαστε «λίγο κατώτεροι Μακεδόνες από εσάς προσωπικά» σε μια περίεργη «κλίμακα αγάπης» όλων μας για την Μακεδονική μας γη.
Σεβόμεθα πάντως την παρακαταθήκη αγάπης για την πατρίδα που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας, πολλοί από τους οποίους την πότισαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους, αγαπητέ κ. Πρόεδρε της Βουλής.

Ήρθαμε ακόμη διότι ακολουθούμε τον αλησμόνητο Ίωνα Δραγούμη που μας έλεγε ότι: «Εάν δεν πεις στον εαυτό σου, εγώ θα σώσω αυτόν τον τόπο και πως αν δεν το κάνω εγώ, κανένας άλλος δεν θα μπορέσει, τότε αυτός ο τόπος δεν σώζεται με τίποτα…».

Για τους παραπάνω λόγους θα είμαστε πάντοτε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, έστω κι αν αυτό σας ενοχλεί, όπως μας δώσατε να καταλάβουμε, αλλά γιατί αλήθεια να αισθάνεστε τόσο πολύ ενοχλημένος;
Από την όλη συνάντησή μας φύγαμε με την βεβαιότητα ότι όχι μόνο αδιαφορείτε αλλά και αγνοείτε βασικά ζητήματα της ιδιαίτερης πατρίδας μας.
Σας έγραψα τα παραπάνω με πλήρη επίγνωση όλων των συνθηκών και με την μαρτυρία όλων των μελών της επιτροπής που σας επισκεφτήκαμε.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να επαναλάβω ότι τιμώ απόλυτα τον τίτλο που φέρετε αλλά σας επιστρέφω την αχαρακτήριστη προσωπική συμπεριφορά σας απέναντι όλων μας.

Αμύντας Παπαθανασίου
Μακεδονικά Τμήματα Αφρικής
Johannesburg 17-05-2010

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/6/10

    Δυστυχώς ο κ. Πετσάλνικος –αν κρίνουμε και από τα δημοσιεύματα του Αθηναϊκού Τύπου- φαίνεται ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη την βαρύτητα της θέσης που κατέχει. Είθε να την συνειδητοποιήσει σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/6/10

    Η επιστολή της Παμμακεδονικής Ενώσεως Αφρικής είναι απόλυτα εύστοχη. Η συμπεριφορά του κ. Πετσάλνικου αποδεικνύει ότι οι έλληνες ψηφοφόροι δεν ενδιαφέρονται για το ποιός τους αντιπροσωπεύει στην Βουλή σε σημείο ζεμανφουτισμού. Περαιτέρω, το ύφος του Προέδρου της Βουλής καταδεικνύει την πραγματικότητα της ποιότητος των ελλήνων υποψηφίων. Ο εκάστοτε Πρωθυπουργός έχει τεράστιο πρόβλημα να επανδρώσει τις υπουργικές θέσεις επειδή οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού στην Βουλή είναι παντελώς άσχετοι. Η κατοχή πανεπιστημιακού διπλώματος άσχετα ακαδημαϊκού επιπέδου σημαίνει απλώς ότι ο κάτοχος του είναι διπλωματούχος και όχι επακριβώς μορφωμένος.

    Αναρωτιέται κανείς όμως ποιός ακριβώς είναι υπεύθυνος για το οικονομικό χάος της Ελλάδος και ποιος φταίει για το αδιέξοδο και την κατάντια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η οποία έχει εγκαταστήσει την τουρκική υπεροχή και ουσιαστικό έλεγχο της Τουρκίας επί του Αιγαίου και της Θράκης, ενώ οι Σκοπιανοί έχουν ενδυναμωθεί σε σημείο να ζητούν τη ολοσχερή καταστροφή της Ελλάδος, όπως έχει αποκαλυφθεί στο δεύτερο παγκόσμιο συνέδριο της Ενωμένης «Μακεδονικής» διασποράς (UMD), το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Τορόντο όπου βραβεύθηκαν μέλη της καναδικής κυβερνήσεως όπως ο Πρωθυπουργός του Καναδά για την «φιλομακεδονική» τους στάση.

    Ο μόνος υπεύθυνος είναι ο έλληνας ψηφοφόρος που στέλνει ως αντιπροσώπους του στην Βουλή, οπαδούς αντί για ηγέτες, ηττοπαθείς αντί νικητές, υπάκοους ξένων συμφερόντων αντί πατριώτες, ξερόλες αντί γνωστικούς. Οι Έλληνες φαίνεται να ζουν σε μια γυάλα με ψαράκια που δεν μπορούν να δουν έξω απ΄ αυτήν, ενώ όμως η ελληνική διασπορά όχι μόνον βλέπει το τί γίνεται στην γυάλα αλλά και στον δωμάτιο βλέπει ακόμη και την γάτα που προσπαθεί να πιάσει τα ψαράκια.

    Αν ο αναγνώστης ευρίσκετο το περασμένο σαββατοκύριακο στο Τορόντο δεν θα αμύνετο κανέναν από τους «μονίμους» κατοίκους της Βουλής των Ελλήνων όπως ο κ. Πετσάλνικος. Ένα πράγμα πρέπει ΟΛΟΙ οι Έλληνες να έχουν υπ’οψιν, οι Θερμοπύλες έπεσαν όχι λόγω του Ξέρξη, αλλά λόγω του Εφιάλτη. Είναι καιρός να καθαρισθεί ο Στάβλος του Αυγεία από τον μόνο υπεύθυνο, τον έλληνα ψηφοφόρο.

    Μάρκος Αλέξανδρος Τέμπλαρ
    Γλωσσολόγος –Ιστορικός – Ερευνητής
    Διαλεκτολόγος Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/6/10

    OI ELLHNES TOY EXOTERIKOU, H DYNATH ELLHNIKH DIASPOSRA OFILEI NA MHN YPOKIPSEI STIS PIESEIS TON OPOIONDHPOTE POLITIKON STHN ELLADA, EITE ONOMAZETAI PETSALNIKOS EITE OXI.
    OI MAKEDONES KAI OLOI OI ELLHNES, EITE TO THELOUN KAPOIOI EITE OXI STHN PATRIDA, DEN THA YPOXORISOUN KAI THA YPERASPISTOUN TA DIKAIA TOU ETHNOUS.
    TOYS POLITIKOUS, AN DEN TOYS KRINOYN SHMERA OI ELLHNES ME TIN PSIFO TOUS, THA TOYS KRINEI SIGOURA H ISTORIA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/6/10

    Αν είναι δυνατόν οι πολιτικοί, και ειδικά ο Πρόεδρος της Βουλής, να ρίχνουν ευθύνες για την πορεία του Μακεδονικού Ζητήματος στις ομογενειακές οργανώσεις και ειδικά στην Παμμακεδονική. Αλίμονο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γειά σας,

    Πάρα πολύ καλή τοποθέτηση, αγαπητέ Μάρκο, και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην
    "ΟΔΟΣ" και σε όλους σας που συμμετέχετε.

    Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
    Δημήτρης Ι. Γιαντσούλης
    Αντιπρόεδρος
    Κραταιάς Παν-Μακεδονικής Ένωσης Καναδά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ Αμυντα!

    Σου αξίζουν πολλοί έπαινοι για τον ενδυναμωμένο πατριωτικό σου παλμό!

    Η περιγραφή στην επιστολή σου απεικόνιζε απολύτως τα τεκταινόμενα στην διάρκεια της συνεδριάσεως μας, με τον Πρόεδρο της Βουλής στην Αθήνα. Είναι λυπηρό και απογοητευτικό ιδιαίτερα για τους απόδημους. Όμως πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, γιατί όπως πολύ σωστά ο πρώην Υπουργός Κος Μάρτης λέγει:
    “Αν σταματήσουμε τον αγώνα μας, δεν θα θεωρούμεθα πλέον σοβαροί“.

    Με θερμούς Πατριωτικούς Χαιρετισμούς
    Και πολλή εκτίμηση
    Νίνα – Πέτερ
    Περόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το πιο κάτω κείμενο δημοσιεύεται ως συμπλήρωση της πρώτης ανάρτησης του κ. Μ.Α. Τέμπλαρ στις 7/6/2010:

    Θέλω να διευκρινίσω για το πως η Βουλγαρία πηρέ το έδαφος της Αν. Ρωμυλίας τον Σεπτέμβριο του 1885.
    Ως αποτέλεσμα της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου και του Συμβουλίου το Βερολίνου, η Βόρεια Βουλγαρία έγινε πριγκιπάτο φόρου υποτελούς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά η Ανατολική Ρωμυλία έγινε αυτόνομη περιοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας
    Η εσωτερική διοίκηση της Ανατολικής Ρωμυλίας, όπως είχε αποφασιστεί στο Βερολίνο το 1878, ήταν υπό τον έλεγχο ενός γενικού διοικητή που κυβερνούσε μέσω μιας εκλεγμένης συνέλευσης, ενώ ένα μόνιμο συμβούλιο της εν λόγω συνέλευσης λειτουργούσε ως υπουργικό συμβούλιο. Είχε προβλεφθεί από τις δυνάμεις που υπέγραψαν την Συνθήκη του Βερολίνου ότι το μόνιμο συμβούλιο θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των τουρκικών και των ελληνικών μειονοτήτων της Ρωμυλίας. Συντοχρόνω η Συνθήκη του Βερολίνου είχε προβλέψει ένα πολύπλοκο σύστημα αναλογικής εκπροσώπησης για τον καθορισμό των περιφερειών της συνέλευσης που εκλεγόταν από τα μέλη του ιδίου του μόνιμου συμβουλίου της.
    Το 1885, ο Λιούμπεν Καραβέλοφ, καθηγητής μαθηματικών, ανέτρεψε όλα τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων. H σθεναρή στάση του Καραβέλοφ σχετικά με την Μακεδονία επικεντρώθηκε στην Ανατολική Ρωμυλία.
    Ο εν λόγω καθηγητής δίδαξε, έκανε πρακτικές ασκήσεις και πρόβες με τους συναδέλφους του τόσο αποτελεσματικά ώστε, όταν διεξήχθη η ψηφοφορία για όλα τα πόστα του συμβουλίου, όλα τα πόστα τα πήραν οι Βούλγαροι. Αν και τα δικαιώματα των μειονοτήτων είχαν διασωθεί στη Ρωμυλία, η εκλογή ενός αμιγούς βουλγαρικού μόνιμου συμβουλίου σήμαινε ότι η πολιτική μηχανή της επαρχίας ήταν εξ ολοκλήρου σε βουλγαρικά χέρια.
    Mεταξύ των Βουλγάρων συμβούλων, είχε κατανοηθεί η επιθυμία να τονίσουν την βουλγαρική φύση της επαρχίας άν και οι Βούλγαροι ήσαν μία μικρή μειονότητα. Για το σκοπό αυτό η βουλγαρική σημαία και ο εθνικός ύμνος της Βουλγαρίας χρησιμοποιήθηκαν σε κάθε περίπτωση και πολλά από τα επίσημα ιδρύματα της επαρχίας αντέγραψαν τα ιδρύματα του πριγκιπάτου της Βουλγαρίας. Έτσι, το σχολικό σύστημα της Ρωμυλίας έγινε παρόμοιο με το βουλγαρικό σχολικό σύστημα. Το αλφάβητο έγινε βουλγαρικό και η στρατιωτική εκπαίδευση ήταν αντίγραφο της βουλγαρικής.
    Η επιστροφή Σλάβων στη Ελλάδα όπως σχεδιάζει η σημερινή κυβέρνηση θα φέρει περίπου 100.000 κατοίκους που θα ψηφίζουν με διαταγές από τα Σκόπια. Εάν ένας αντικαταστήσει τη λέξη Βουλγαρία με Σκόπια και Ρωμυλία με Μακεδονία, καταλαβαίνει κανείς πλήρως ποιό είναι το μέλλον της Μακεδονίας μας. Εάν κανείς προσθέσει τις δραστηριότητες της κ. Δραγώνα στην Θράκη, το νέο νόμο περί ιθαγένειας στην Ελλάδα και την επιθυμία των Αλβανών να πάρουν την Τσαμουριά, μέχρι το 2050 ο χάρτης της Ελλάδος θα είναι έτσι, ο δε Καλλικράτης θα διευκολύνει άμεσα την αυτονόμηση των άνωθεν περιοχών.


    Μάρκος Αλέξανδρος Τέμπλαρ
    Γλωσσολόγος –Ιστορικός – Ερευνητής
    Διαλεκτολόγος Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος12/8/10

    Για τους καιροσκόπους του Ουράνιου Τόξου η προσκόλληση και εκμετάλλευση του πολιτιστικού κινήματος είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσής τους. Στο πολιτικό κίνημα, που άλλοι δημιούργησαν με αγώνες και θυσίες, αυτοί προσκολλήθηκαν ως παράσιτα, το διέσυραν και το ξεζούμησαν. Ξέρουν πολύ καλά ότι αν κάνουν οποιαδήποτε πολιτική εκδήλωση μόνοι τους, θα φανεί η γύμνια τους.
    Κατά την παρουσίαση του Αμπεσένταρ που έκαναν στη Μελίτη το 2007, κατά τη διάρκεια του πανηγυριού, στην απέναντι από τον χώρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων αίθουσα, ήταν ολοφάνερη η αδιαφορία και περιφρόνηση του κόσμου. Το ίδιο συνέβη και με τα εγκαίνια των γραφείων στην Έδεσσα πριν ένα χρόνο, όπου ούτε ένας Εδεσσαίος δεν παραβρέθηκε.
    Ακριβώς επειδή δεν μπορούσαν να παρουσιάσουν κάποια δική τους μαζική πολιτική εκδήλωση στους δημοσιογράφους που οι ίδιοι έφερναν από τη Δ. Μακεδονίας, τους οδηγούσαν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    http://iliden.blogspot.com/2010/08/to.html#comments

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ