27.6.11

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Μετά από γραπτή διαμαρτυρία  για καθυστερημένη εξυπηρέτηση

Ποινή φυλάκισης έξι μηνών σε 83χρονο επειδή χαρακτήρισε «ανίκανους», «αγενείς και ανάγωγους»…  δημόσιους υπαλλήλους
ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, και λοιπά ΜΜΕ

Σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Β'Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, 83χρονος συνταξιούχος για εξύβριση δημοσίων υπαλλήλων, ενώ απαλλάχθηκε για τη συκοφαντική δυσφήμηση. 
Αφορμή στάθηκε η καθυστέρηση που παρατηρήθηκε πριν από έξι χρόνια στη διαδικασία ανανέωσης της άδειας παραμονής της αλλοδαπής συζύγου του από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Με επιστολή του, το Φεβρουάριο του 2006, προς το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης που στη συνέχεια διαβιβάστηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και στο Συνήγορο του Πολίτη, ο συνταξιούχος διαμαρτυρήθηκε για αυτή την καθυστέρηση και κατήγγειλε με συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς την ανάρμοστη συμπεριφορά που, όπως ισχυρίστηκε, του επέδειξαν οι υπάλληλοι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
«Ο απλός πολίτης για να λύσει το πρόβλημά του, ενδεχομένως, πρέπει πρώτα να λύσει το πουγκί του» ανέφερε στην επιστολή του, υιοθετώντας, παράλληλα, χαρακτηρισμούς όπως «ανίκανοι», «αδαείς» και «αγενείς» σε βάρος των υπαλλήλων της υπηρεσίας. Μετά από μήνυση του τότε διευθυντή της Διεύθυνσης Αστικής Κατάστασης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο συνταξιούχος μηχανολόγος μηχανικός παραπέμφθηκε σε δίκη, για τις πράξεις της συκοφαντικής δυσφήμησης και της εξύβρισης. 
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο συνταξιούχος δήλωσε:  "Έπεσα θύμα της εκδικητικής μανίας των υπαλλήλων. Δεν μετανιώνω για τις εκφράσεις μου. Δεν διέπραξα έγκλημα με μάσκα και Καλάσνικοφ. Ενήργησα αντρίκεια και καθαρά και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό που έκανα". 
Υπάλληλοι της Περιφέρειας καταθέτοντας στο δικαστήριο ισχυρίστηκαν ότι η καθυστέρηση οφείλονταν στον φόρτο εργασίας που αντιμετώπιζε η υπηρεσία τους, ενώ χαρακτήρισαν προσβλητικές τις σε βάρος τους εκφράσεις από τον κατηγορούμενο.Το δικαστήριο τον απάλλαξε τελικά από την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης και τον έκρινε ένοχο για την πράξη της εξύβρισης.Τελικά το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή. Ο 83χρονος άσκησε έφεση κι αφέθηκε ελεύθερος.

***
Φίλε κύριε Μπαϊρακτάρη.

Με αφορμή τη δίκη, στην οποία ήμουν κατηγορούμενος για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμιση δημοσίων υπαλλήλων και η οποία διεξήχθη επιτέλους, ύστερα από πέντε χρόνια περίπου, θεωρώ υποχρέωσή μου να αναφέρω τα εξής: Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, μη εξαιρουμένου και του Εισαγγελέα, διεξήγαγε την δίκη κατά τρόπο άψογο και υποδειγματικό, και οφείλω να παραδεχτώ (άσχετα αν μου άρεσε που δεν μου άρεσε η απόφαση) τέτοιους δικαστές οφείλει ο πολίτης να τους αντιμετωπίζει με άφατο σεβασμό και εμπιστοσύνη.

Η δίκη διεξήχθη, οι αποφάσεις ελήφθησαν και εσείς οι δημοσιογράφοι τι κάνατε; Καλύψατε (!) το γεγονός κατά τρόπο που με πίκρανε και με αδικεί, διότι, κύριε Μπαϊρακτάρη, δε δέχομαι να με κουκουλώνετε με το φερετζέ των προσωπικών δεδομένων.
Είναι προσβολή βαρύτατη να με συμπεριλαμβάνετε στο βρώμικο τσουβάλι των προσωπικών δεδομένων, μαζί με εμπόρους ναρκωτικών, βιαστές, εγκληματίες, επίορκος πολιτικούς κ.λ.π. Εγώ είμαι από άλλο ανέκδοτο (!) και έπρεπε-οφείλατε να με ρωτήσετε εάν συμφωνώ σε τέτοιες μεθοδεύσεις.
Διαφωνώ με το νόμο περί προσωπικών δεδομένων. Είναι ένα κατάπτυστο νοσηρό κατασκεύασμα που ευνοεί τους παντός είδους παραβάτες κανόνων, δικαίου και ηθικής. Είναι κατασκεύασμα το οποίο αποσκοπεί να ευνουχίσει τη σκέψη των κοινωνικά σκεπτόμενων πολιτών. Από χρόνια ήμουν αντίθετος με το εφεύρημα που ευνουχίζει την κοινωνία η οποία κάποτε με αλάνθαστο κριτήριο απέδιδε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι .

Κύριε Μπαϊρακτάρη. Παρακαλώ θερμά μη δεσμεύεστε από το νόμο περί προσωπικών δεδομένων διότι δε με αφορά. Παρακαλώ δε όταν αναφέρεστε σε υπόθεσή μου να χρησιμοποιείτε το όνομά μου και το επώνυμό μου. Σας παρακαλώ και σας εξουσιοδοτώ, μετά λόγου γνώσεως (επειδή διαθέτετε τη δημοσιογραφική εμπειρία) να παρέμβετε στα ΜΜΕ ώστε να μη χρησιμοποιούν στην περίπτωσή μου τη μάσκα των προσωπικών δεδομένων διότι ποτέ δεν ενήργησα ούτε ως μασκοφόρος, ούτε ως μασκαράς.
Με εκτίμηση
Γιάννης Εύδος
ivev@otenet.gr



Η επίμαχη επιστολή

Προς τον
Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης

Ονομάζομαι Ιωάννης Εύδος του Αργυρίου, Διπλ/χος Μηχ/γος Πολυτεχνείου Κιέβου Ουκρανίας.
Η σύζυγός μου Ουκρανή… παντρευτήκαμε στις 25.8.1997. Την 1.9.2004 έληγε η 5ετής άδεια παραμονής. Δύο μήνες πριν από την λήξη η σύζυγός μου υπέβαλε νομότυπα και με όλα τα απαραίτητα έγγραφα μέσω του ΚΕΠ αίτηση ανανεώσεώς της. Η άδεια όμως καθυστερούσε ανεξήγητα (;) και αδικαιολόγητα.
Όσες φορές απευθύνθηκα στο ΚΕΠ δεν μπορούσε κανείς να μου δώσει απάντηση. Όπως αντιλήφθηκα το ΚΕΠ είναι ο αχυράνθρωπος πίσω από το οποίο κρύβεται μια υπηρεσία, έτσι που οι διαμαρτυρίες, οι σπρωξιές, οι κλοτσιές και τα κλούβια αυγά, δεν βρίσκουν τον στόχο τους. Κατάντησα λοιπόν Δον Κιχώτης που κυνηγούσα ανεμόμυλους.
Ύστερα από 2 μήνες αδικαιολόγητης καθυστερήσεως αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω δικηγόρο ο οποίος πήγε στην Περιφέρεια αλλά δεν τον δέχτηκαν διότι λέει εκείνη την ημέρα δεν δέχονται δικηγόρους. Ξαναπήγε λοιπόν ο δικηγόρος μου και έλαβε μια ασαφή προφορική απάντηση ότι η υπόθεση εξετάζεται.
Οι σφογγοκολάριοι, οι παρακεντέδες, οι ανίκανοι, οι αδαείς, οι αγενείς και ανάγωγοι που φίλησαν κατουρημένες ποδιές προκειμένου να εξασφαλίσουν την προσοδοφόρα θέση, κρίνουν πότε θα δεχτούν τον δικηγόρο. Ο καθένας αντιλαμβάνεται τι υφίσταται ο απλός πολίτης ο οποίος για να λύσει το πρόβλημά τους ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ, πρέπει πρώτα να λύσει το πουγκί του, θεωρούμενος ταυτόχρονα δωροδόκος! ΕΚΤΑΚΤΑ!
Δεκαπέντε μήνες μας ταλαιπώρησαν ώσπου μας ειδοποίησαν από το ΚΕΠ ότι την τάδε μέρα στις 1 μμ πρέπει να παρουσιαστούμε σε ακρόαση ενώπιον 5μελούς επιτροπής στην Περιφέρεια. Το γραφείο ήταν αδειανό. Η 5μελής επιτροπή κατέφθασε με καθυστέρηση 45 λεπτών και αποτελούνταν από δύο! Η παράσταση! Έληξε με μόνο ουσιαστικό την διαμαρτυρία μας και τις γελοίες αιτιάσεις του μπουρδολόγου Προέδρου. Η αγανάκτησή μου περισσεύει όταν γνωρίζω ότι άλλοι επιλεκτικά έκαναν την… δουλειά τους χέρι-χέρι.
Δια ταύτα:
Παρακαλώ θερμώς να μου αποστείλετε αντίγραφο της διαμαρτυρίας του ΔΣΘ προς το αρμόδιο Υπουργείο που έχουν σχέση με την κακή εξυπηρέτηση των πολιτών από την Περιφέρεια προκειμένου και εγώ να ενώσω την φωνή μου, φωνή διαμαρτυρίας.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΥΔΟΣ



Αναδημοσίευση από το φύλλο 495 της 4.6.2009


Κύριε Μπαϊρακτάρη.

Επειδή πιστεύω ότι οι αναγνώστες σου θα είχαν την περιέργεια να πληροφορηθούν σε ποιες φυλακές βρίσκεται έγκλειστος ο συμπολίτης τους Γιάννης Εύδος τους καθησυχάζω, η δίκη ανεβλήθη για τις 9-2-2010 λόγω φόρτου εργασίας του Δικαστηρίου. Έτσι προς το παρόν τουλάχιστον είμαι ελεύθερος, αν και πολιορκημένος.
Βλέπεις! Το πολλά υποσχόμενο νεοϊδρυθέν νεοδημοκρατικόν μας κράτος εμερίμνησε έτσι ώστε, εμείς που πιστέψαμε και το ψηφίσαμε να μην έχουμε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε για όσα ανεπίτρεπτα τεκταίνονται και μας εκθέτουν διεθνώς ως λαό που «αποδέχεται» ότι η χώρα μας είναι πρώτη στην διαφθορά. Στην διαφθορά για την οποία δεν ευθύνονται ούτε οι μηλοπαραγωγοί του Ν. Καστοριάς, ούτε οι αμπελουργοί του Αμυνταίου, ούτε οι κηπουροί της Κρήτης, αλλά ένας κρατικός μηχανισμός μέσα στα γραφεία του οποίου παράγεται όλο αυτό το οζώδες υποπροϊόν το οποίο ρυπαίνει και διαβρώνει το κοινωνικό ιστό.
Ελεύθερος λοιπόν, μέχρι νεοτέρας γιατί το νεοϊδρυθέν μας κράτος δεν ανέχεται την διαμαρτυρία και αλίμονό του όποιος τολμήσει. Τα καλολαδωμένα γρανάζια της κρατικής μηχανής θα τον συντρίψουν, σύροντάς τον στα δικαστήρια σαν κοινό εγκληματία. Οφείλω να παραδεχτώ με μεγάλη μου λύπη ότι πέρασε η εποχή κατά την οποία έσουρνα τα εξ’ αμάξης στον βουλευτή κ.Φ. Πετσάλνικο ως εκπροσώπου ενός κόμματος από το οποίο κατά την άποψή μου δεν περίμενα τίποτα καλό για τον τόπο. Αλλά όπως αποδεικνύεται, τον κ.Πετσάλνικο τον χαρακτηρίζει δημοκρατικό ήθος και ευγένεια και δεν αντέδρασε, κάνοντας χρήση ή κατάχρηση της ισχύος που διέθετε.
Τώρα το νεοϊδρυθέν μας κράτος το οποίο εγώ ο μπουνταλάς εψήφισα, θέλει να με φιμώσει, να με εκφοβίσει και να μου στερήσει το δικαίωμα να εκδηλώσω την οργή και αγανάκτησή μου για όσα ανεπίτρεπτα και με δική του ευθύνη συμβαίνουν.
Εγώ περιμένω την ώρα της δικαστικής κρίσεως, αυτούς τους περιμένει η καταισχύνη για όσα εις βάρος του λαού και της πατρίδας πράξανε. Μα η ώρα της κρίσεως πλησιάζει. Αυτά προς το παρόν.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Γιάννης Εύδος





Σχετικά κείμενα
ΟΔΟΣ: Ιωάννης Εύδος
Βιβλίο: Η μεγάλη ουτοπία (Ι)
Βιβλίο: Η μεγάλη ουτοπία (ΙΙ)
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

2 σχόλια:

  1. Χρήστος Π.27/6/11

    Μπράβο κ. Εύδο. Μακάρι όλοι οι Έλληνες να είχαν το θάρρος σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/6/11

    Ίσως σε ενδιαφέρει. Προσλήψεις προσωπικού. http://www.facebook.com/group.php?gid=55684733309&v=info

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ