10.7.11

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ: Κατά Βησιγότθων και Οστρογότθων. Η ένοχη ανάπτυξη της Γερμανίας και η οικονομική κρίση.

Οφείλω εξαρχής να ομολογήσω ότι δε διακατέχομαι από πνεύμα συμπάθειας για τους Γερμανούς – ως χώρα και ως λαό. Κάθε άλλο. Πως θα μπορούσα άλλωστε, αφού όσα έχουν κάνει ως τώρα στην ανθρωπότητα, αλλά και στην πατρίδα μας, αλλά και η στάση που κρατούν σήμερα, θα έπρεπε να θέτει κάθε εχέφρονα άνθρωπο τουλάχιστον με ευθεία επιφύλαξη απέναντι τους.
Τα ακούσματα που έχω παιδιόθεν, αλλά και η γνώση που έφεραν τα διαβάσματα, κατασταλάζουν στη σκέψη μου την αντιπάθεια και την κάνουν έμφυτη. Αυτό που με λυπεί είναι ότι μέγα πλήθος γύρω μου αγνοεί την ιστορία, θαυμάζει τα επίπλαστα επιτεύγματα και γοητεύεται από τη σημερινή γερμανική πραγματικότητα. Προσωπικά είμαι ευτυχισμένος που δε γεννήθηκα γερμανός, γιατί μπορώ να είμαι περήφανος για την καταγωγή μου και να μη ντρέπομαι για την πατρίδα μου – που δε συγχέω στο μυαλό μου με τους ανάξιους ηγέτες της.

Θυμήθηκα λοιπόν τα όσα μάθαινα ως παιδί στο γυμνάσιο, στη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή ιστορία – τότε που ακόμη τα σχολικά βιβλία είχαν ένα νόημα κι ένα ειρμό. Οι Γότθοι λοιπόν, βαρβαρικό φύλο, απασχολούσαν με λεηλασίες και μαζικές πληθυσμιακές μεταναστεύσεις τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία στην ύστερη περίοδο της – όπως ας πούμε οι μετανάστες από χώρες της Αφρικής και της Ασίας έναντι της Ευρώπης σήμερα. Μόνο που οι Γότθοι ήταν περισσότερο συντεταγμένοι και επικίνδυνοι, με αποτέλεσμα να καταλάβουν τη Ρώμη και την Ιβηρική και αργότερα να καταστούν απειλή για το Βυζάντιο, ώσπου αυτό τους συνέτριψε. Θα άξιζε να θυμίσει κάποιος στους σημερινούς Γερμανούς πως όταν οι Έλληνες έχτιζαν την Ακρόπολη, οι πρόγονοι τους δεν είχαν σηκωθεί ακόμη στα δυο τους πόδια, και κυνηγούσαν αγεληδόν κάπου στη στέπα και στη Σκανδιναβία. Βεβαίως μια τέτοια υπενθύμιση ουδόλως θα βοηθούσε τα «σπρεντς» να κατέβουν, ούτε τους όρους των δανείων θα χαλάρωνε – όμως θα μας έδινε πίσω ένα κομμάτι από τη χαμένη εθνική μας αξιοπρέπεια, που κάποιοι πουλάνε ανερυθρίαστα μαζί με τη γη μας στα παζάρια του Βερολίνου…

Στους μέσους χρόνους, το 16ο αιώνα, οι Γερμανοί στράφηκαν στις θρησκευτικές αναζητήσεις, με κορυφαία τη Μεταρρύθμιση του Λούθηρου. Παρεμπιπτόντως σημειώνω ότι ο Λούθηρος χαρακτηριζόταν από έντονο αντισημιτισμό με βίαια ξεσπάσματα, υποδεικνύοντας στους Γερμανούς να κάψουν τις Συναγωγές, να καταστρέψουν τα εβραϊκά σπίτια και να κατάσχουν τον εβραϊκό πλούτο. Δε ξέρω αν είναι σύμπτωση το ότι ο πατέρας της σημερινής Καγκελαρίου ήταν Λουθηριανός πάστορας – πάντως είναι ο πλούτος της ελληνικής γης, των «τεμπέληδων» του νότου, που κινδυνεύει σήμερα με κατάσχεση… Η ίδια άλλωστε η καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε πρόσφατα με απύθμενη αναίδεια πως στη Γερμανία δεν έχουν θέση όσοι δεν ασπάζονται τα ιδανικά του γερμανοχριστιανικού πολιτισμού – στρεφόμενη προφανώς κατά των Τουρκογερμανών και των ξένων εν γένει.
Στα νεώτερα χρόνια ήταν βεβαίως ο ίδιος αυτός λαός, οι απόγονοι των Γότθων, που συγκροτώντας τα γερμανικά κράτη, προκάλεσε δυο παγκόσμιους πολέμους και βεβαίως τη μεγαλύτερη ύβρη στο Θεό, στον Άνθρωπο αλλά και στον πολιτισμό: το Ολοκαύτωμα. Κάποιοι έχουν ελαφρά μνήμη και χαλαρή συνείδηση και ξεχνούν. Όμως με μερικά συγνώμη, θαρρώ πως φρικιαστικά γεγονότα τέτοιου μεγέθους δε ξεχνιούνται και δε συγχωρούνται. Και δεν πρέπει, άλλωστε.

Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για τις γερμανικές αποζημιώσεις, που ποτέ δεν δόθηκαν και που ποτέ δεν τόλμησαν οι κυβερνώντες αυτή τη χώρα να τις ζητήσουν. Διότι βεβαίως η πείνα του 1941, που πολλοί χορτάτοι εραστές του «μνημονίου» σπεύδουν σήμερα να μας θυμίσουν υπό μορφήν απειλής και εκβιασμού, οφείλεται στη λεηλασία της Ελλάδας από τους συμπατριώτες της Άνγκελα Μέρκελ, για να ενισχυθεί η Βέρμαχτ και ο αδικημένος γερμανικός λαός. Τότε μέσα από την υποδούλωση και εκμετάλλευση των λαών της Ευρώπης, χτιζόταν το «λαϊκό κράτος» του Χίτλερ, όπως εύστοχα το χαρακτήρισε ο ιστορικός Götz Aly. Τώρα έχουμε τους Γερμανούς φορολογούμενους, για τα συμφέροντα των οποίων τόσο κόπτονται οι εδώ κυβερνώντες – και είναι έτοιμοι να διαλύσουν προς χάρη τους κάθε έννοια κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Για εκείνα τα δάνεια της Κατοχής φυσικά κανείς δεν έχει σήμερα το ανάστημα για να μιλήσει – το πολιτικό και το ηθικό, διότι σε αυτό υπάρχει μεγαλύτερο έλλειμμα. Ευτυχώς η πλούσια γλώσσα μας δίνει νόημα στις λέξεις: υπάρχουν λοιπόν Γραικοί, Έλληνες δηλαδή, άλλα και γραικύλοι, στους οποίους πολλοί των κυβερνώντων περιλαμβάνονται…

Ο Πόλεμος βεβαίως τέλειωσε – αλλά η μοίρα θέλησε να ξαναφτιάξει μεγάλη τη Γερμανία. Ή μάλλον ορθότερα, οι μεταπολεμικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ που χρηματοδότησαν τα μέγιστα τη Δυτική Γερμανία, ως ανάχωμα στη Σοβιετική επιρροή. Την ίδια ώρα, που για παρόμοιους λόγους οι Σοβιετικοί ανέπτυσσαν την Ανατολική Γερμανία, ως χώρα πρότυπο του σοσιαλιστικού μπλοκ. Μόνο που η ένωση των δυο Γερμανιών έμελλε να κληροδοτήσει στην Ευρώπη ένα «παιδί» εκείνου του «υπαρκτού σοσιαλισμού», τη σημερινή καγκελάριο της χώρας.
Ένοχη σιωπή καλύπτει το γεγονός ότι ελληνικά εργατικά χέρια –και χεριά μεταναστών γενικά- έστησαν τη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας και ανέπτυξαν τα εργοστάσια της, που όμως όταν χρειάστηκε να τα επεκτείνει, η Γερμανία τα εγκατέστησε στην Αφρική και σε τρίτες χώρες και όχι βεβαίως στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα γερμανικά προϊόντα βρήκαν εντούτοις μια καλή αγορά στην Ελλάδα. Δεν αναφέρομαι βεβαίως στα προϊόντα λιανικής, ούτε στην αυτοκινητοβιομηχανία -διότι εύκολα θα ανταπαντήσει κάποιος ότι η αγορά μας είναι μικρή έως αμελητέα.

Όμως οι προμήθειες του κρατικού τομέα και οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί δεν ήταν καθόλου αμελητέοι – και οι Γερμανοί ήξεραν πολλά, ώστε να μας διδάξουν τη διαφθορά – και αρκετοί πολιτικοί μας ήταν δεκτικοί σε αυτή τη μάθηση... Καίτοι βεβαίως τα σκάνδαλα, όπως αυτό της εντελώς γερμανικής Ζήμενς δεν οδήγησαν κανένα στη φυλακή.

Θα ήμουν άδικος αν έλεγα ότι η Γερμανία προκάλεσε την οικονομική κρίση – και δεν θέλω να είμαι. Γεγονός είναι όμως πως η Γερμανία αναπτύχθηκε και πλούτισε χάρη στη νομισματική ένωση, και πως η Γερμανία - και οι σύμμαχοι της – πλουτίζει από τη φτώχεια αλλά και το δανεισμό των χωρών του ευρωπαϊκού νότου: ήδη στον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του «μνημονίου» στην Ελλάδα, η Γερμανία κέρδισε 10 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως δικοί της άνθρωποι ομολογούν. Βεβαίως κάποιοι εδώ δε θέλουν να καταλάβουν. Κι όταν μια μέρα, οι βόρειοι κυρίαρχοι της Ευρωζώνης – της οικονομικής αυταπάτης, ή απάτης αν θέλετε – θα φτάσουν να μας επιβάλλουν ως και την ευρωγλώσσα – που βεβαίως θα είναι η γερμανική, η άγρια χροιά της οποίας οδήγησε τους προγόνους μας να την αποκαλέσουν βαρβαρική – θα είναι μάλλον πολύ αργά για να αλλάξει κάτι.

Η ιστορική αυτή ανασκόπηση από μόνη της ουδόλως βοηθάει την κατάσταση να γίνει καλύτερη. Θα έπρεπε όμως να αναδιφήσουν στην ιστορία οι κυβερνώντες, για να μάθουν κάποια πράγματα, και για να δουν πως στις όποιες διαπραγματεύσεις με τους όποιους δανειστές, οι ηγέτες μιας χώρας πρέπει να υψώνουν και τη φωνή και το ανάστημα. Διότι βεβαίως, προφανές είναι – και αποδεικνύεται κάθε μέρα - πως από την Ελλάδα δε λείπει η συναίνεση, αλλά οι ηγέτες. Πρέπει να το καταλάβουμε όλοι, ένθεν και ένθεν, ότι δυναμική ηγεσία χρειάζεται αυτή η χώρα και όχι λογίστριες…


43 σχόλια:

  1. Αδερφέ Θρασύβουλε πόσο δίκιο έχεις.

    Πιστεύω πλέον στην χώρα μας όπου οι δωσίλογοι γερμανοτσολιάδες δεν πληρώσανε αναλόγως αλλά συνέχιζαν και μετά την απελευθέρωση ως επί το πλείστον να κυβερνούν, ότι σκόπιμα κρατάν τους Έλληνες μακρυά από την ιστορία, για να τους έχουν του χεριού τους. Ναι αναμφίβολο είναι ότι, αν η παιδεία μας βασίζονταν στις διαχρονικές Ελληνικές=πανανθρώπινες αξίες, και αρετές 1ον την φιλοπατρία, η κατάσταση της Ελλάδας και όλων μας θα ήταν πολύ καλύτερη.
    Φαίνεται στο ότι έχουν καταφέρει να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι εμείς είμαστε οι ένοχοι. Αν η άγνοιά μας συνειδητοποιηθεί από εμάς θα ...τους πάρει και θα τους σηκώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κ. Σουλτάνα Ζορπίδου [Sultana Zorpidu] από το facebook σχολίασε:

    "Διαβάζοντας τον πολλά υποσχόμενο τίτλο του άρθρου θεώρησα πως πρόκειται για ένα κείμενο που στηρίζεται σε αντικειμενική και φερέγγυα επιχειρηματολογία. Δυστυχώς όμως πρόκειται τελικά για μια καθαρά υποκειμενική έκφραση αντιπάθειας χωρίς καμία επιστημονικότητα που μάλιστα πλησιάζει το επίπεδο καφενείου, ιδιαίτερα στο μεθοδολογικό σκέλος, αλλά όχι μόνο εκεί. Ο αρθρογράφος δεν γνωρίζει καθόλου τη χώρα και την ιστορία της που τόσο αντιπαθεί, ο τρόπος ανάπτυξης του τόσο σοβαρού θέματος θυμίζει ερασιτέχνη του παζλ: από έναν πίνακα παζλ με 3000 κομμάτια, πήρε τα 15 και τα έβαλε όπως όπως σε ένα κάδρο υποστηρίζοντας πως έχει ανασυνθέσει την ιστορία της Γερμανίας σε 5 ατάκες. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα και είναι επιεικώς απαράδεκτο να βάζουμε βαρύγδουπους τίτλους σε κείμενα που στερούνται ιστορικής αντικειμενικότητας, επιστημονικότητας κτλ κτλ. και υποκινούνται απλά από συναισθήματα αντιπάθειας."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νίκος Π.12/7/11

    Διαφωνώ ριζικά με την κυρία πιο πάνω. Φαίνεται δεν διάβασε το άρθρο, απλά σχολίασε βαρύγδουπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος12/7/11

    Η κυρία δείχνει να μην θέλει να παραδεχτεί όσα γράφονται στο άρθρο αν το διάβασε. Η ίδια χρησιμοποιεί βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς για το άρθρο που και ίσως να μην διάβασε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο "Μαύρος Σκύλος" από το Facebook σχολίασε:

    "Η τόση φλογερή υποστήριξη της γερμανίας σας κάνει να χρησιμοποιείτε βαρύγδουπους χαρακτηρισμούς για το άρθρο που αν το διαβάσατε είτε δεν θέλετε να τα δεχτείτε για ξεκάθαρα υποκειμενικούς λόγους είτε δεν το καταλάβατε....Άλλα εξήγηση δεν μπορώ να δώσω".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πράγματι κυριαρχεί στη σκέψη μας η αποτρόπαιη, η απάνθρωπη μεταχείριση και εγκληματικότητα σε παγκόσμια κλίμακα του Γ΄Ράιχ που δεν θα απαληφθεί από τις μνήμες όσο υπάρχουν άνθρωποι. Κι εγώ όμως αναρωτιέμαι εδώ και 60 χρόνια γιατί το ΕΑΜ, όταν έστησε ενέδρα κοντά στη Βέργα σε γερμανική φάλαγγα εγκατέλειψε στο έλεος του Θεού τους Κλεισουριώτες? Ώφειλαν να προτάξουν τα στήθη τους. Γιατί τουλάχιστον οι ελληνικές εκάστοτε κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν τουλάχιστον να εισπράξουν το λεγόμενο κατοχικό δάνειο.Το 1942, και προκειμένου να ενισχυθεί ο Ρόμελ στις επιχειρήσεις του στην Αφρική, οι δυνάμεις κατοχής της ναζιστικής Γερμανίας πήραν από την Τράπεζα της Ελλάδος με αναγκαστικό δάνειο -που υπεγράφη στη Ρώμη στις 14 Μαρτίου 1942- 38 εκατ. χρυσές λίρες (άλλοι υπολογισμοί με βάση το δολάριο αναφέρουν απαίτηση 135,8 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ έτους 1947).Η εγκυρότερη εκδοχή πάντως θεωρείται αυτή του καθηγητή Α. Αγγελόπουλου, ο οποίος στις 5/3/1991 το εκτιμούσε στα 15 δισ. δολάρια. Με επιτόκιο 3% το 1995 ανερχόταν στα 16,8 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 3,7 τρισ. δραχμές. Αυτά συνέβησαν στο στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο. Ο πνευματικός κόσμος όμως της Γερμανίας αποτύπωσε την αρχαιοελληνική γραμματεία και τη διέδωσε στα πέρατα του κόσμου και δημιούργησε έναν άκρατο φιλελληνισμό. Ενδεικτικά αναφέρω τον Γκεόργκ Κούρτιους που μεταξύ πολλών ελληνικών βιβλίων εξέδωσε το 1852 την πεντάτομη ελληνική σχολική γραμματική (23η έκδοση το 1902) και ο αδελφός του Έρνστ Κούρτιους οργάνωσε τις πρώτες συστηματικές ανασκαφές στην Ολυμπία. Ο Καρλ Κρουμπάχερ δημιούργησε την πρώτη πανεπιστημιακή έδρα βυζαντινών σπουδών στο Μόναχο, ο Βιλαμόβιτσ την πρώτη έδρα πλατωνικών σπουδών στο Βερολίνο στο πανεπιστήμιο Hulbot, ο Γκαίτε και άλλοι πολλοί. Σήμερα στο Βερολίνο (το είδα χθές) έχουν δημιουργήσει το Αρχείο του Αριστοτέλη από όπου οποιοσδήποτε ερευνητής μπορεί να σκανάρει οποιοδήποτε χειρόγραφο από το τεράστειο έργο του Αριστοτέλη. Καθημερινά επισκέπτονται το archive Aristotle (την διεύθυνση του οποίου έχουν αναθέσει σε Έλληνα διακεκριμμένο Επιστήμονα) δεκάδες ερευνητές από όλον το κόσμο. Τα περί βελανιδιών παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι που να βγει η ψυχή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν υποθέσω αγαπητή κυρία Ζορπίδου, πως έχετε δίκιο δεν κατάλαβα τι τελικά σας ενόχλησε. Τα ζητήματα μεθοδολογίας; Η επιστημονική τεκμηρίωση; Η ιστορική "αντικειμενικότητα"; (Μέγα σφάλμα ως έκφραση και έννοια. Για αντικειμενικότητα δεν μιλάει κανένας ιστορικός από τον Θουκυδίδη και δώθε).
    Αυτά όλα είναι εν μέρει σεβαστά αλλά για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα κι όχι για τις εφημερίδες. Αλίμονο αν ο καθένας που θα ήθελε να δηλώσει την αντιπάθεια του αναγκαζόταν να γράψει έξη ή εφτά τόμους με τίτλο «Συνοπτική Ιστορία του Γερμανικού Λαού». Κι εγώ ακούω τις μαλακίες που κατά καιρούς ξεστομίζουν επίσημα χείλη του στυλ «Οι παραδοσιακοί δεσμοί φιλία με το Γερμανικό Λαό». Ποιοι δεσμοί φιλίας; Όλος ο εικοστός αιώνας είναι γεμάτος από συγκρούσεις, όχι εκεί αλλά εδώ στα Βαλκάνια, με το Γερμανικό στρατό, για να μην πάμε προς τα πίσω...
    Εν τέλει οι Γερμανοί, από τα διαβάσματά μου (πανεπιστημιακά) μέχρι σήμερα, υπήρξαν ένας λαός και μια εξουσία που μόνον συμφορές προξένησαν στην Ευρώπη, περισσότερες από κάθε άλλο λαό! Τώρα αν εσείς διαβάσατε άλλη ιστορία τι να πω... θα μπορούσαμε να μιλάμε για μήνες! Πάντως ισχύει πάντα και η εξής αρχή, για να αποφανθεί κανείς ότι το κρασί είναι ξινό δεν χρειάζεται να πιει όλο το βαρέλι. Ένα ποτηράκι αρκεί.
    Στην υγειά σας!!!
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο "Μαύρος Σκύλος" από το Facebook σχολίασε:

    "Το ότι μια πολύ ισχνή μειοψηφία των γραμμάτων και των τεχνών ασχολήθηκε με τον Ελληνικό πολιτισμός και ιστορία, δεν ξεπλένει την ντροπή των αιματοκυλισμάτων που προκάλεσαν οι γερμανοί. Και σήμερα με την δυστυχία των άλλων κερδίζουν πολύ πλούτο.

    http://www.youtube.com/wat​ch?v=jhOjBqnQlDA&feature=p​layer_embedded

    Και κάτι ακόμα που ελάχιστοι από αυτούς παραδέχονται:

    http://www.gataros1.info/2​011/06/blog-post_2823.html

    Η Ελλάδα... έσωσε από χρεοκοπία τη Γερμανία:

    http://www.gataros1.info/2​011/07/blog-post_3186.html

    Η καταγγελίες για την πολιτική της γερμανίας διαχρονικά είναι ατελείωτες...".
    Μ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σουλτάνα Ζορπίδου13/7/11

    Χαίρομαι για το διάλογο και θα προσπαθήσω να σταθώ σε κάποιες απ΄τις παρατηρήσεις σας, επιτρέψτε μου όμως πρώτα να απομονώσω κάποια από τα επίμαχα σημεία του κειμένου που στηρίζουν την κριτική μου.
    „Οφείλω εξαρχής να ομολογήσω ότι δε διακατέχομαι από πνεύμα συμπάθειας για τους Γερμανούς – ως χώρα και ως λαό. Κάθε άλλο. Πως θα μπορούσα άλλωστε...“
    Όταν ξεκινάει κανείς με τέτοιο εμπαθές κίνητρο, εκτός του ότι αυτόματα αφαιρεί από το κείμενο οποιαδήποτε αξίωση για „αντικειμενικότητα“ (θα συμφωνήσω για την κριτική του όρου που έγινε πιο πάνω) και μεθοδολογική επιστημονικότητα, δηλώνει ανοιχτά πως δεν πρόκειται κανείς να διαβάσει „αλήθειες“ αλλά υποκειμενικές συναισθηματικές εκφράσεις. Όταν ξεκινάς να γράψεις κάτι για κάποιον,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σουλτάνα Ζορπίδου13/7/11

    οποιοσδήποτε και να είναι αυτός, με κίνητρο την αντιπάθεια και με σκοπό την απαξίωση, θα βρεις σίγουρα στοιχεία για να στηρίξεις το εγχείρημά σου. Αυτό όμως δυστυχώς βλάπτει σοβαρά την αξιοπιστία του κειμένου και γενικά θα πρέπει να αποφεύγεται. (Στην επίσημη ακαδημαϊκή έρευνα είναι ταμπού)
    και παρακάτω:
    „Προσωπικά είμαι ευτυχισμένος που δε γεννήθηκα γερμανός, γιατί μπορώ να είμαι περήφανος για την καταγωγή μου και να μη ντρέπομαι για την πατρίδα μου – που δε συγχέω στο μυαλό μου με τους ανάξιους ηγέτες της.“
    Υπάρχει μια σύγχυση εδώ: Ο απλός Γερμανός πολίτης που γεννήθηκε λόγου χάρη το 2005, δεν έχει το δικαίωμα να μην συγχέεται με τους ιστορικούς ηγέτες της χώρας του προηγούμενου αιώνα, ενώ ο σύγχρονος Έλληνας έχει δικαίωμα να αποστασιοποιείται από τους ηγέτες που ο ίδιος επέλεξε και θέλει να μην το συγχέει κανείς μ΄αυτούς. Για τους Έλληνες ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά που για άλλους δεν ισχύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σουλτάνα Ζορπίδου13/7/11

    Και δεν θα έπρεπε να έχει κανείς το θράσος να κρίνει και να δηλώνει δημόσια, ποιος πολίτης έχει δικαίωμα να είναι περήφανος για την ιθαγένειά του ή όχι. Αυτό είναι χαρακτηριστικό του ελληνικού ρατσισμού (που θα τον απαντήσουμε και παρακάτω) και από μόνο του αρκεί για να μηδενίσει τη σοβαρότητα του κειμένου.
    „Θυμήθηκα λοιπόν τα όσα μάθαινα ως παιδί στο γυμνάσιο, στη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή ιστορία – τότε που ακόμη τα σχολικά βιβλία είχαν ένα νόημα κι ένα ειρμό“
    Είναι πολύ μεγάλο το θέμα των εθνικών ιστοριογραφιών και μάλιστα εκείνων που έχουν να κάνουν με την παιδεία και εκπαίδευση και είναι αδύνατον να αναπτυχθεί στα πλαίσια αυτού του διαλόγου. Θέλω μονάχα να κρατήσω πως, όταν αποφασίσει κανείς να ασχοληθεί κάπως πιο απαιτητικά με το αντικείμενο της Ιστορίας και θέλει μάλιστα να δημοσιεύει σχετικά μ΄αυτό, θα ήταν φρόνιμο να ανατρέχει και σε άλλες πηγές, έστω και για απλή σύγκριση.
    „Θα άξιζε να θυμίσει κάποιος στους σημερινούς Γερμανούς πως όταν οι Έλληνες έχτιζαν την Ακρόπολη, οι πρόγονοι τους δεν είχαν σηκωθεί ακόμη στα δυο τους πόδια, και κυνηγούσαν αγεληδόν κάπου στη στέπα και στη Σκανδιναβία.“
    Εδώ συμπληρώνεται το κάδρο του ρατσισμού με το „μεγάλο χαρτί“ της ελληνικής αρχαιολαγνείας, που φέρνει το κείμενο στο επίπεδο του καφενείου. Δεν ήθελα να πιστέψω πως το τουλάχιστον ξεπερασμένο αυτό επιχείρημα „περί Ακροπόλεως“ και „ημιάγριων απολίτιστων“ τολμά και εμφανίζεται από ανθρώπους που έχουν σχέση με τον σύγχρονο ακαδημαϊκό χώρο. Είναι απαράδεκτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σουλτάνα Ζορπίδου13/7/11

    „Ένοχη σιωπή καλύπτει το γεγονός ότι ελληνικά εργατικά χέρια –και χεριά μεταναστών γενικά- έστησαν τη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας και ανέπτυξαν τα εργοστάσια της, που όμως όταν χρειάστηκε να τα επεκτείνει, η Γερμανία τα εγκατέστησε στην Αφρική και σε τρίτες χώρες και όχι βεβαίως στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.“
    Δεν ξέρω από πού βγήκε αυτό το συμπέρασμα περί σιωπής και μάλιστα ένοχης, προφανώς από άγνοια για τη γερμανική σύγχρονη πραγματικότητα. Υπάρχουν εκατοντάδες άρθρα, δημόσιες συζητήσεις, τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές και πανεπιστημιακές εργασίες που καταγράφουν την προσφορά των μεταναστών (δεν ήταν μόνο Έλληνες αυτοί) και το ρόλο που έπαιξαν στην αναδιοργάνωση της οικονομίας. Προφανώς όμως ο αρθρογράφος αντλεί τις πληροφορίες του αποκλειστικά από ελληνικά ΜΜΕ κι εκεί βρίσκεται η μεγάλη παγίδα. Η κριτική που ακολουθεί περί εργοστασίων „στην Αφρική και σε τρίτες χώρες“ εμπεριέχει και πάλι έντομα στοιχεία ρατσισμού και από την άλλη, αν θέλει να το δει κανείς σφαιρικά, θα έπρεπε να κατηγορήσει καπιταλισμό και νεοφιλελευθερισμό και όχι μια χώρα. Δεν είναι μόνη της η Γερμανία που ακολουθεί αυτή την τακτική, και η Ελλάδα ανοίγει εργοστάσια στη Βουλγαρία. Είναι όρος στο παιχνίδι της παγκοσμιοποίησης αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σουλτάνα Ζορπίδου13/7/11

    „Όμως οι προμήθειες του κρατικού τομέα και οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί δεν ήταν καθόλου αμελητέοι – και οι Γερμανοί ήξεραν πολλά, ώστε να μας διδάξουν τη διαφθορά – και αρκετοί πολιτικοί μας ήταν δεκτικοί σε αυτή τη μάθηση... Καίτοι βεβαίως τα σκάνδαλα, όπως αυτό της εντελώς γερμανικής Ζήμενς δεν οδήγησαν κανένα στη φυλακή.“
    Η διαφθορά υπάρχει παντού.
    http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=21883
    „Η Ελλάδα βρίσκεται στην 78η θέση της λίστας μετά τη φετινή δημοσιονομική κρίση από την 71η θέση που ήταν πέρυσι, με τη χώρα να έχει δείκτη προσδιορισμού της διαφθοράς στους οργανισμούς, όμοιους με την Κίνα, το Λεσότο και την Κολομβία.“ έγραψαν οι ελληνικές εφημερίδες για το 2010.
    Και κάπου αλλού: „Η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση της ΜΚΟ "Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς -όχι μόνο διατηρεί βαθμολογία «κάτω από τη βάση» με 3,8 (πέρυσι είχε συγκεντρώσει 4,7), αλλά επιδείνωσε τη θέση της σε σύνολο 180 χωρών. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27» βρίσκεται στην τελευταία θέση, μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο έπεσε από την 57η θέση στην 71η, 14 θέσεις πιο κάτω. Χώρες όπως η Τουρκία, η Γκάνα, η Μποτσουάνα και η Τυνησία θεωρούνται λιγότερο «διεφθαρμένες». Είναι η Ελλάδα, η Μποτσουάνα της Ευρώπης;“
    Άλλοι λοιπόν είναι οι δάσκαλοι της διαφθοράς.
    Υπάρχει και το σημαντικό κομμάτι για την Άγγελα Μέρκελ και την οικογένειά της και την κατηγορία του αντισημιτισμού που είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο αλλά για λόγους χρόνου και χώρου δεν θα το αναπτύξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαύρος Σκύλος13/7/11

    Ο "Μαύρος Σκύλος" από το Facebook σχολίασε:

    Τον διεφθαρμένο όταν τον πλησιάζεις και τον μιζάρεις για να πουλήσεις τα όποια προϊόντα σου και τον οποίον δανείζεις για να τα αγοράσει, η διαφθορά κατά το πλείστον είναι με το μέρος του δότη της μίζας. Είναι παγκοίνως γνωστό ότι οι μεγαλύτεροι μπαταχτσήδες του 20 ου αιώνα ήταν οι γερμανοί. Ποσώς μας ενδιαφέρει για το αν η μέρκελ κατηγορείται για αντισημιτισμό. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ηγείται μας χώρας που μας έχει καταστρέψει παντελώς και της οποίας οι πολίτες της είναι σχεδόν μισέλληνες και αυτό έχει για μας εμάς σημασία και όχι ο οποισδήποτε αντισημιτισμός ή δήθεν αντισημιτισμός τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σουλτάνα Ζορπίδου13/7/11

    Συγνώμη Μαύρε Σκύλε, αλλά δεν συμφωνώ καθόλου μαζί σας γιατί γνωρίζω πολύ καλά και τους Γερμανούς και τη Γερμανία. Μιλάτε με λόγια του αέρα και θα μου επιτρέψετε να μην ασχοληθώ με ανεμοσούρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μαύρος Σκύλος13/7/11

    Και από ότι φαίνεται σε όλα τα γραφόμενά σας κυρία Ζορπίδου ξέρετε να επιχειρηματολογείτε με χαρακτηρισμούς, μάλλον πολύ εύκολα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος13/7/11

    "Οι Γερμανοί -όπως σωστά λέει πιο πάνω ο W. Blackstone- υπήρξαν ένας λαός και μια εξουσία που μόνον συμφορές προξένησαν στην Ευρώπη, περισσότερες από κάθε άλλο λαό! Τώρα αν εσείς κ. Ζορπίδου διαβάσατε άλλη ιστορία τι να πω... θα μπορούσαμε να μιλάμε για μήνες!"

    Ξεφύγατε από το θέμα κ. Ζορπίδου, γιατί αγωνιάτε να δικαιολογηθείτε στους σχολιαστές, πλατειάζοντας, πολυλογώντας, και χρησιμοποιώντας βαρύγδουπα συμπεράσματα. Δε πείθετε δυστυχώς.
    Εντάξει, θα σας κάνουμε την χάρη αν θέλετε, να γράψουμε την Ιστορία από την αρχή, για χάρη του Γερμανικού Έθνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μαύρος Σκύλος13/7/11

    Κυρία, η έλλειψη επιχειρημάτων σας και η συμπάθεια στους γερμνανούς σας κάνει να απαντάτε κατ΄αυτόν τον τρόπο. Δικάιωμά σας να συμπαθείτε αυτούς που κατά κύριο λόγο μας προσβάλουν συνεχώς. Δεν είναι ζητούμενό μου να συμφωνήσετε, λάθος καταλάβατε αν το είδατε ως ζητούμενο από μέρους μου να συμφωνείσετε σε αυτά που δεν σας βολεύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος15/7/11

    Το κείμενο του κ.Παπαστράτη είναι υπέροχο.
    Είπε αλήθειες που πονάνε.
    Η κα.Ζορπίδου, προς χάριν εντυπωσιασμού, προφανώς, προσπάθησε ανεπιτυχώς να ασκήσει κριτική.
    Δυστυχώς η κριτική της ήταν ρηχή, επιπόλαιη και με, δήθεν, ψήγματα επιστημοσύνης. Η κενότητα σε όλο της το μεγαλείο.
    Γενικά μου προκαλεί απέχθεια οι προσπάθειες κάποιον να στηρίξουν κάποιοι σαθρά επιχειρήματα χρησιμοποιώντας επίφαση ακαδημαϊκότητας.
    Προσπάθησε να απαντήσει και να δικαιολογήσει την πρώτη τοποθέτηση της με τρόπο που μόνο μειδίαμα μπορεί να προκαλέσει. Κοινός, άλλα ντ΄άλλων...

    Καλημέρα σας

    Γ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σουλτάνα Ζορπίδου15/7/11

    Συμφωνώ πως θα έπρεπε να είχαν ήδη επιστραφεί τα δανεικά από τα κατοχικά δάνεια αλλά δεν ευθύνεται κανένας απλός Γερμανός πολίτης για το θέμα αυτό. Και μέχρι πριν την "κρίση" δεν έλεγε κανένας πολιτικός ή πολίτης κουβέντα για αυτά. Ακόμα και τώρα που μιλάμε, δεν υπάρχει επίσημη στάση της κυβέρνησης που να απαιτεί κάτι τέτοιο, για πρωτοβουλίες ιδιωτικές πρόκειται και διορθώστε με αν κάνω λάθος. Η ελληνικές κυβερνήσεις φέρουν την ευθύνη.
    Όπως πολύ σωστά ο κ. Γκολίτσης αναφέρει (και αυτά είναι μόνο λίγα από τα παραδείγματα Γερμανών επιστημόνων και ακαδημαϊκής έρευνας) αν δεν υπήρχαν οι Γερμανοί, οι Άγγλοι και άλλοι δεν θα γνωρίζαμε σήμερα σχεδόν τίποτα από το λαμπρό αρχαίο πολιτισμικό παρελθόν της Ελλάδας. Η έρευνα και γενικά η δουλειά που γίνεται στις κλασικές σπουδές στη Γερμανία είναι η βάση για όλη την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα. Τα ελληνικά πανεπιστήμια μοιάζουν σε σύγκριση με δημοτικό σχολείο. Και μάλλον δεν ενδιαφέρει κανέναν η τεχνολογία, τα νόμπελ στις φυσικές επιστήμες, η ιατρική και τόσες άλλες σύγχρονες πρωτιές της Γερμανίας.
    ‎"Για το δράμα της Ελλάδας φταίει η Γερμανία" και από κει και πέρα ψάχνουμε και βρίσκουμε λόγους. Για το δράμα της Ελλάδας φταίνε αποκλειστικά οι Έλληνες, και όσο πιο γρήγορα το καταλάβετε, τόσο πιο γρήγορα θα βρούμε λύση. Μάθαμε πάντα να ψάχνουμε τον ένοχο έξω απ΄το σπίτι μας ενώ αυτός τρώει και κοιμάται μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Το θέμα είναι πολυεπίπεδο. Η κυρία Ζορπίδου παρανοήθηκε στην επί μέρους σκέψη της. Πρέπει να αναρωτηθούμε: Είναι δυνατόν να μη έχουμε Αρχείο του Αριστοτέλη στο ΑΠΘ (όχι μόνον για λόγους γοήτρου, αλλά και προσέλευσης ερευνητών), είναι δυνατόν μετά την ενοποίηση της Γερμανίας να μη είχαμε τσεπώσει τουλάχιστον το κατοχικό δάνειο (μέχρι τότε προεβάλλετο το επιχείρημα, ότι πρέπει να συφωνήσει και η Ανατολική Γερμανία). Και όχι μόνον αυτό και οι Άγγλοι, όταν μεταφέρθηκε ο χρυσός (620 τόννοι) από τα θησαυροφυλάκια της Τραπέζης της Ελλάδος τον Απρίλιο του 1941 αρχικά στην Αίγυπτο, στη συνέχεια στην Πραιτώρια της Νοτίου Αφρικής και μετά στο Λονδίνου εκμεταλλεύτηκαν το συμβάν μεθοδικά και εις το έπακρον. Μας επέστρεψαν λίγο περισσότερο από το μισό και στις απαρχές του εμφυλίου πολέμου αποτραβήχτηκαν.Κανένενα φίδι δεν δαγκώνει την ουρά του. Και ξέρετε κάτι: ακόμα και η Ναυμαχία του Ναυαρίνου 20 Οκτωβρίου 1927 (Άγγλοι, Γάλλοι και Ρώσοι) συνασπίσθηκαν για να εξασφαλίσει η Αγγλία με ανταλλάγματα την εξόφληση του Δανείου που είχε δώσει στην τότε κυβέρνηση του Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου. Το λοιπόν! Τι κάνουμε εμείς. Γυρίζουμε πίσω στο 1827. Αυτοί τη δουλειά τους κάνουν. Κι όμως τα αποθέματα σε χρυσό (αυτό διδάχθηκα- Σχολή Ζολώτα) σε περιόδους κρίσεων είναι η σωτήριος σανίδα. Κι΄όμως υποστηρίχθηκε και υλοποιήθηκε πριν πέντε χρόνια περίπου, ότι έπρεπε να ρευστοποιήσουμε 120 τόνους χρυσό γιατί λέει είναι αδρανής και πρέπει να τα επενδύσουμε σε ομόλογα. Τάδε έφη Γκαργκάνας. Ποια άραγε εξασφάλιση υπάρχει σε περίπτωση πτώχευσης ή παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Μούρχεται να πέσω στη φωτιά, όπως το λέει και η Δήμητας Γαλάνη. Όλα τα κράτη αυξήσανε τα αποθεμάτα τους σε χρυσό στο διπλάσιο ακόμα και στο τριπλάσιο και εμείς το μειώσαμε σε σχέση με το απόθεμα του 1941 σε δραματικά επίπεδα. Η ισοτιμία του χρυσού είναι ξεπερασμένη λέγανε και αυτοί αυξάνανε το απόθεμα τους. Ξεπερασμένη σε ομαλές συνθήκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος16/7/11

    Γιατί δεν παραδεχόμαστε ότι ο κ. Παπαστρατής έγραψε αλήθειες που πονάνε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μαύρος Σκύλος17/7/11

    Για τους ακαδημαϊκούς και δήθεν ακαδημαϊκούς, ναιιι για όλα φταίνε οι Έλληνες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Μαύρος Σκύλος17/7/11

    http://www.youtube.com/watch?v=lXblGMFX46s&feature=youtu.be

    http://www.youtube.com/watch?v=_ceBsltY7ug&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η επικεφαλίδα του θέματος του κ. Θρασύβουλου Παπαστράτη είναι: Η ένοχη ανάπτυξη της Γερμανίας και η οικονομική κρίση. Εμείς περί άλλων τυρβάζουμεν. Τα πράγματα για μας θα ήταν πολύ διαφορετικά, εάν μετά την ενοποίηση της Γερμανίας (1989) εισπράτταμε τουλάχιστον το αναγκαστικό δάνειο. Καμμία όμως αναφορά επιπλέον δεν γίνεται στην δεκαετία του 1960 που χιλιάδες μετανάστες εισέρρεαν στις διάφορες πόλεις της Γερμανίας (γιατί και τότε δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την ανεργία). Κάποιοι από αυτούς είχαν και θύματα κατά τη διάρκεια του ΙΙ Παγκοσμίου πολέμου. Για πια λεβεντιά μιλάμε. Εκείνο όμως που πρέπει να υποψιαζόμαστε περισσότερο είναι η διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Η ονομασία μεσοπρόθεσμο δεν είναι, νομίζω τυχαία. Αυτό βολεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση (τους ισχυρούς) μέσω της οικονομικής κρίσης της Ελλάδος, αν χρειασθεί και της Πορτογαλλίας και ούτω καθεξής.. για να διατηρεί την σωστή ισοτιμία του Ευρώ έναντι του δολλαρίου. Γι΄αυτό νομίζω έχει αποκλεισθεί η παραγωγική κατεύθυνση στην χώρα μας. Στην Οδό διαβάσαμε πρόσφατα 1.128.000ΕΥΡΏ για την προστασία της αρκούδας(λειτουργικά έξοδα πάνω από 70% νομίζω. Εμείς απλώς θα μεμψιμορούμε και θα παρελθοντολογούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος18/7/11

    Να και η ιστορία που έχει διαβάσει η [...] κα Ζορπίδου:

    http://www.youtube.com/watch?v=3M_maGxC_GY

    Και μετά διάβασε αυτό:

    http://www.youtube.com/watch?v=bdxnL0iEc_E&feature=related

    Άντε και καλό "μεταπτυχιακό"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μαύρος Σκύλος18/7/11

    http://www.youtube.com/watch?v=_ceBsltY7ug&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. «Τους μεν οικείους εις ύψος επαίροντες, τους δε πολεμίους πέρα του μετρίου καταρρίπτοντες», Λουκιανός, Πως δει ιστορίαν συγγράφειν.
    Θα μου πείτε γιατί το γράφω. Γνωρίζανε οι Εαμίτες, ότι μετά ενέδρα στη γερμανική φάλαγγα κοντά στη Βέργα (μάλιστα δέσανε σ΄ενα στύλο εναν σκοτωμένο γερμανό με τα πέος τους κομμένο στο στόμα) θα επακολουθούσαν σφαγές και πυρπολήσεις, όπως γίνονταν πάντα σ΄αυτές τις περιπτώσεις. Το σκάσανε και παρακολουθήσανε από μακριά. Αφού δεν αντιμετώπισαν μέσα στην Κλεισούρα τους γερμανούς δεν έπρεπε να προβούν σε τέτοιου είδους εγχείρημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος18/7/11

    Μην απλοποιείται τόσο πολύ τα πράγματα κ. Γκολίτση.
    Η συμπλοκή των ανταρτών στην Κλεισούρα, πέρα απο τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούσε, (Διαβάστε και το βιβλίο του Στρ. Δορδανά "το αίμα των αθώων") δεν δικαιολογεί, με βάση την ανθρώπινη υπόσταση, τις φρικαλεότητες των Γερμανών.
    Ο άμαχος πληθυσμός που σφαγιάστηκε (γυναίκες, γέροι και μικρά παιδιά, ακόμα και νήπια...) είναι πέρα απο κάθε ανθρώπινη λογική και συναίσθηση.
    Μόνο ΖΩΑ με την κυριολεκτική έννοια του όρου θα μπορούσαν να διαπράξουν τέτοιες φρικαλεότητες που αποτελούν ακόμα και σήμερα ΥΒΡΙ για την ανθρώπινη φύση. Και αυτό ακριβώς καυτηριάζει ο κ.Παπαστράτης. Αυτός ο λαός στο πέρασμα των χρόνων και μάλιστα και στο εγγύς παρελθόν, συμπεριφέρθηκε, και συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως αδίστακτο ανθρωποειδές. Και αν κατά καιρούς αναπήδησαν απο αυτόν και κάποιες φωτεινές περιπτώσεις προσωπικοτήτων, αυτές είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν απλά τον κανόνα.
    Όσο για ψόγο που απευθύνατε στους Έλληνες που έφυγαν μετανάστες στην Γερμανία, θυμηθείτε κ. Γκολίτση (μια που ασχολείστε και με την ιστορία)πως η Δ.Γερμανία αμέσως μετά την λήξη του πολέμου έτυχε ευνοϊκής μεταχείρισης από τους νικητές του Δυτικού Μπλοκ (βλ.Αμερική) για λόγους που εύκολα, θέλω να πιστεύω, αντιλαμβάνεστε. Έτσι η "ηττημένη" Γερμανία μπόρεσε και έσβησε το μεγαλύτερο μέρος του υπέρογκου χρέους της και έτσι μπόρεσε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Το περιβόητο "Γερμανικό θαύμα" είναι ένας μύθος για κάποιον που σκέφτεται λίγο παραπέρα από αυτό που του "σερβίρουν".
    Και αν θέλετε ακόμα, οι μετανάστες έφευγαν από ανάγκη. Δεν πήγαν για τουρισμό. Οι συνθήκες μετά τον πόλεμο και ιδιαίτερα μετά τον εμφύλιο (στον οποίο μας έμπλεξαν οι "σύμμαχοί μας"...) στην Ελλάδα ήταν τραγικές. Φτώχεια και ανέχεια. Και γι' αυτό δεν έφταιγε ο απλός κόσμος.
    Το αν τότε είχαμε άχρηστους, ανίκανους και λωποδύτες πολιτικούς (καμιά σχέση με το σήμερα ε ?) που δεν μπορούσαν να δώσουν σωστή αναπτυξιακή ώθηση στην χώρα, και να μην διαλύσουν τον κοινωνικό ιστό, την ευθύνη δεν μπορούμε να την καταλογίσουμε στον απλό κόσμο.
    Οι κύριοι υπεύθυνοι είναι οι πολιτικοί μας ταγοί, και τότε και τώρα. Αν κάτι μπορούμε να καταλογίσουμε στον Έλληνα (κρίνοντας εκ του αποτελέσματος) αυτό είναι η έλλειψη ορθής πολιτικής σκέψης και παιδείας. Άγεται και φέρεται απο τις δυνάμεις της εξουσίας (πολιτικής, οικονομικής, δημοσιογραφικής) με απίστευτη ευκολία. Αλλά ως εκεί. Για όλα τα υπόλοιπα αναζητήστε αλλού τις ευθύνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μαύρος Σκύλος18/7/11

    Κύριε Γκολίτση αν είναι έτσι όπως τα γράφετε τότε δεν μπορώ και εγώ να μην συμφωνήσω στο ότι δεν έπρεπε να το κάνουν. Αλλά, αλίμονο αν θα πρέπει για αυτό να ακυρωθεί και δυσφημιστεί η εθνική αντίσταση της μεγάλης πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού εναντίον των κατακτητών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Μαύρος Σκύλος18/7/11

    Φίλτατοι, θέλω να διευκρινίσω την αμέσως προηγούμενή μου απάντηση που την δικαιολογώ στο αν είναι αλήθεια αυτό που γράφει ο κ. Γκολίτσης, μόνο σε ότι έχει σχέση στην καταστροφή της Κλεισούρας που ενώ οι αντάρτες "ήξεραν" ότι οι γερμανοί θα εγκλιματίσουν όπως το είχαν ως πάγια τακτική τους, έκαναν αυτό που έκαναν στον γερμανό κατακτητή. Και βέβαια έχουν δείξει πολλές φορές την κτηνωδία τους που πολύ δύσκολα οι αντάρτες δεν θα συμπεριφέρονταν κάπως έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Μαύρος Σκύλος18/7/11

    Η συμπλοκή των ανταρτών στην Κλεισούρα, πέρα απο τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούσε, (Διαβάστε και το βιβλίο του Στρ. Δορδανά "το αίμα των αθώων") Ανώνυμε δεν διαφωνώ με τα γραφόμενα σου και ούτε με το κείμενο του κ. Παπαστρατή. Ακόμα και όταν έδειχναν τον όποιο "φιλελληνισμό" τους το έκαναν για να λεηλατήσουν ότι πολιτισμικό στοιχείο έβρισκαν και γέμιζαν βιβλιοθήκες και μουσεία. Γιατί δεν θα πρέπει ως Ελλάδα να ζητήσουμε επιστροφή όλων των λεηλατηθέντων θησαυρών συν τα διαφυγόντα κέρδη που έχουμε από την επίσκεψη τους και πολλών άλλων σε δικά μας μουσεία; Για να προλάβω κάποιους που θα παρεξηγήσουν αυτά τα γραφόμενα. Δεν βάζω όλους τους φιλέλληνες στην ίδια κατηγορία, προς Θεού, θα ήταν μεγάλη ύβρις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος18/7/11

    Και η συμπλοκή των ανταρτών με τους Γερμανούς κ. Γκολίτση, έγινε 2 χλμ έξω απο την Κλεισούρα στην διασταύρωση του δρόμου στην θέση Νταούλη και όχι στη βέργα όπως λανθασμένα επαναλαμβάνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Κοντά στη Βέργα γράφω. Γι΄αυτό αρχικός στόχος ήταν η Βέργα, αλλά ο Αντόν Κλάτσεφ αρχηγός της Οχράνας τους καθοδήγησε στην Κλεισούρα (αυτό υποστηρίζουν πολλοί). Καλές διακοπές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος18/7/11

    Τι λέτε κ. Γκολίτση ???

    Ποιους καθοδήγησε ο Κάλτεφ ?
    Τι σχέση είχε ο Κάλτσεφ με την ομάδα των ανταρτών την οποία ηγούνταν ο Αλέξης Ρόσιος (καπετάν Υψηλάντης)απο την Σιάτιστα?
    Ο Κάλτσεφ επενέβη μετά. Πρώτα με την βεβήλωση των πτωμάτων των πεσόντων Γερμανών (δεν το έκαναν οι ΕΑΜίτες όπως αναφέρετε) για να αυξήσει το μένος των Γερμανών εναντίον των Κλεισουριωτών και μετά, όταν μαζί με τους άντρες του "συνεπικούρησαν" στο "θεάρεστο έργο" των Waffen SS των Ναζί.

    Δεν ξέρω αν φταίει η ζέστη για όλα αυτά που γράφετε. Αν είναι όντως έτσι τότε να σας ευχηθώ και εγώ καλές διακοπές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Μαύρος Σκύλος18/7/11

    Η περίοδος χάριτος της Ελλάδας προς την Γερμανία – συνοδευόμενη από μπόλικες μίζες – κράτησε πολύ, εβδομήντα χρόνια.

    Να πάνε τώρα και να ζητήσουν από το Βερολίνο να καταβάλει το αναγκαστικό δάνειο που οι Ναζί υποχρέωσαν την Ελλάδα να πάρει για να συντηρούνται τα στρατεύματα Κατοχής και να συνεχίζουν τις θηριωδίες τους. Επίσης υπάρχει μια καταδίκη της γερμανίας στα Ελληνικά δικαστήρια για κατάσχεση γερμανικών περιουσιών στην Ελλάδα, αλλά τα δουλικά της πολιτικής εξουσίας την μπλοκάρουν. Είναι η ώρα μαζί με τις όποιες ζημιές που έχει υποστεί το Ελληνικό δημόσιο από γερμανικές μίζες για να πάρουμε δάνεια για να αγοράσει η Ελλάς προϊόντα τους, αυτά τα δάνεια να τα αποπληρώσουν οι ίδιοι οι γερμαναράδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος19/7/11

    Και αυτά για το "Γερμανικό θαύμα" δεν τα λέω μόνο εγώ :
    www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2011-07-17-21-17-06-2011071739233/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Δεν φταίει φίλτατε η ζέστη και δεν επανέρχομαι.
    Για την ιστορική αντικειμενική προσέγιση:
    (δεν είμαι υπέρ της στρατευμένης συγγραφής με την έννοια της ιδεολογικής ταυτοποίησης προσώπων, πραγμάτων και γεγονότων)
    α) Πόσοι Σνοφίτες υπήρχαν στη Βέργα και πόσοι στην Κλεισούρα (στοιχεία υπάρχουν κυρίως στα δικαστήρια για την δίκη των σνοφιτών.
    β) Για ποιο λόγο επιχειρήθηκε η απονοημένη αυτή επιχείρηση με επικεφαλής τον Αλέξη Ρώσιο μετέπειτα καπετάνιο και σημαντικό στέλεχος του λεγόμενου Δημοκρατικού Στρατού ως Υψηλάντης και κυρίως από ποιους απαρτίζοντα η ομάδά του?
    γ) Ποιές οι σχέσεις του Αντόν (αντώνης θα μπορούσε να λέγεται κάτω απο διαφορετικές συνθήκες- γεννήθηκε το 1910 όχι πολύ μακρυά από το Αργος-. Ο άνθρωπος γνώριζε και γερμανικά μια και σπούδασε οικονομολόγος με υποτροφία της βουλγαρικής κυβέρνησης και άμα τη εισόδω των γερμανών έσκασε μύτη και μοίραζε όπλα και βουλγαρικά λέβα εκεί που τον έπερνε δηλ. στα απομωνομένα χωριά.
    Είναι εξακριβωμένο, ότι ο Κάλτσεφ έβριζε τους Κλεισουριώτες..{το μετά} επινοήματα και ψελλίσματα.. σχετική παραπομπή στο άρθρο Καστοριά -Βικιπαίδεια. Η δίκη
    των εγκληματιών πολέμου, όπου συνήγορος κατηγορίας είναι ο τότε Δήμαρχος Καστοριάς Σαράντης Τσεμάνης (υπάρχει και ολόκληρο βιβλίο σε μορφή PDF}.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Μαύρος Σκύλος21/7/11

    Μπορεί να πει κανείς ότι είναι άπειρες οι μαρτυρίες ότι οι γερμαναράδες μας χρωστάνε και δεν τους χρωστάμε, μπορεί να πει κανείς ότι τα μεγαλύτερα μπατάκια=μπαταχτζήδες του 20ου αιώνα και συνεχίζουν μα είναι. Διαβάστε και εδώ κάτι ακόμα:

    http://www.elzoni.gr/html/e​nt/726/ent.11726.asp

    Αλλά δυστυχώς τα δουλικά οι πολιτικοί και ειδικά οι κυβερνώντες είχαν και έχουν ευκαιρία να τα ζητήσουν, έτσι να ξεκινήσουν και άλλοι που ακόμα δικαιούνται αποζημιώσεις από αυτά καραμπατάκια τους γερμαναράδες...

    Θέλουν εμπράγματες εγγυήσεις; Ας τους δοθεί το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο!, Πολιτική, ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝ
    www.elzoni.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Μαύρος Σκύλος22/7/11

    Σαν σήμερα: http://www.gataros1.info/2​011/07/22-1943-22-200.html για να μην ξεχνάμε

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ:
    22 ΙΟΥΛΙΟΥ 1943: ΟΤΑΝ Η ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ! 22 ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 200 Τ
    www.gataros1.info
    Η Ελληνική επικαιρότητα με άλλη ματιά και σχόλια, πολιτική, οικονομία, η Ελλάδα σήμερα, πολιτισμός, Μακεδονία, Macedonia, Greece, ιστορία, αρχαιολογία, επιστήμη, για μια νέα Ελλάδα χωρίς τα λαμόγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Μαύρος Σκύλος24/7/11

    Δεν επιτρέπεται να ξεχνάμε...

    http://www.dailymotion.com​/video/xk38o1_yyyyyyyyyyy-​yyyy-yyyyyy-yyyyyyy-25-7-1​943_school ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Μαύρος Σκύλος25/7/11

    Από προηγούμενη Γερμανική κατοχή, http://youtu.be/EAsDzAUa2H​c θα τους αφήσουμε να μας ξαναφτιάξουν έτσι;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ