ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ
Πρόσφατα ορκίστηκαν τρεις υπουργοί-υφυπουργοί με αποτέλεσμα ο αριθμός των συμμετεχόντων στην κυβέρνηση να ξεπεράσει τα 40 μέλη και βέβαια ο Πρωθυπουργός μας, ο κ. Σαμαράς, να προβεί στην πρώτη αθέτηση των υποσχέσεών του για ολιγάριθμο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως όλοι οι προηγούμενοι!
Είναι δεδομένο πως έγιναν συγχωνεύσεις Υπουργείων με σημαντικό σε όγκο και σπουδαιότητα αντικειμένων.
Έπρεπε όμως, κατά πολλούς, να επανασυσταθεί το Υπουργείο Ναυτιλίας, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης του αντικειμένου του, με την πολυβρεχόμενη από θάλασσες χώρα μας. Αλλά και της ναυτιλιακής δύναμής της. Ίσως και για εξευμενισμό των ζάμπλουτων εφοπλιστών μας, μήπως ευαισθητοποιηθούν και ρίξουν κάποια ευμενή ματιά, από τα… Λονδίνα, στην χειμαζόμενη χώρα.
Αλλά και το Υπουργείο Τουρισμού για την υπεράσπιση της μεγάλης βιομηχανίας μας, που θεωρούμε, και είναι, ο Τουρισμός.
Όμως επανονομάστηκε και το Υπουργείο Μακεδονίας. Δεν χρησιμοποιώ επανιδρύθηκε γιατί η έννοια του όρου προβλέπει αρμοδιότητες και οικονομική στήριξή τους.
Είδαμε χθες στην T.V. τον νέο Υπουργό κ. Καράογλου, (πιο πολύ Έλληνες έχουν αυτή την χαρακτηριστικά, τούρκικη κατάληξη, σε επώνυμα από ό,τι Τούρκοι. τόσο πολύ τους… γοητεύει και δεν την αλλάζουν), να ξεναγεί στα μουσεία της πόλης τον Βούλγαρο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σαν παρένθεση. θεωρώ την επίσκεψη του Βούλγαρου Προέδρου ιδιαίτερης σημασίας για τις στιγμές που γίνεται. Δείχνει φιλικότητα, ευγένεια και καλές προθέσεις για καλή γειτονία των δύο χωρών και στο μέλλον, που δεν δείχνουν οι υποτιθέμενα προοδευμένοι βόρειοι σύντροφοί μας στην Ευρωζώνη (Ολλανδία, Φιλανδία, Νορβηγοί, Αυστριακοί κ.λ.π.).
Το Υπουργείο Μακεδονίας, λοιπόν, για να επανέλθουμε, δεν έχει αρμοδιότητες, φυσικά και οικονομικά μέσα. Εξυπηρετούσε οικονομικά τους τοπικούς συλλόγους όταν Υπουργοί ήσαν από τη Θεσσαλονίκη ή από τις Περιφέρειές μας (Πετσάλνικος, Τσιώνης, Καλαφάτης, Καστανίδης κ.ά.) για να αναφέρω αυτούς που βοήθησαν τους συλλόγους της περιοχής μας.
Νομίζω πως η ύπαρξη του, δεν προσφέρει κάτι ιδιαίτερο στις διαφορές μας με τους Σκοπιανούς και άσκοπα κάποιοι συμπατριώτες, και φίλοι μου επιμένουν σε κάποιες θέσεις που τις έχουν ξεπεράσει τα γεγονότα.
Έχω την άποψη πως σ’ όλο τον κόσμο και στις πιο καθυστερημένες χώρες του πλανήτη (Αφρική, Ν. Αμερική), δεν υπάρχει νέος άνθρωπος, που έχει τελειώσει Δημοτικό ή Γυμνάσιο, που να μη γνωρίζει, αν ερωτηθεί, τι ήταν ο Σωκράτης, ο Αριστοτέλης, ο Μ. Αλέξανδρος (Έλληνες)! Είναι δυνατόν λοιπόν, να μην γνωρίζουν οι Πρωθυπουργοί, οι Υπουργοί, οι Διπλωμάτες της Γης (!) πως έχουν τα πράγματα; ώστε να τους το θυμίζει ένα κατ’ όνομα Υπουργείο;
Θα αναφέρω κάτι που είχαν οι Εφημερίδες την παραμονή του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδος, με το μεγάλο θόρυβο που είχε δημιουργηθεί.
Δημοσιογράφοι ανακάλυψαν τον αργεντίνο Μαραντόνα τον αλητάκο των φτωχογειτονιών του Μπουένος Άιρες, ως γνωστόν ένα από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο, αν όχι ο καλύτερος όλων των εποχών.
Ευκαιρία να τον ρωτήσουν και αυτόν για τον αγώνα. Προσέξτε την απάντηση: «Όταν, είπε, 300 Έλληνες κατατρόπωσαν 10.000 βαρβάρους, γιατί έντεκα έλληνες ποδοσφαιριστές να μην νικήσουν 11 Γερμανούς ποδοσφαιριστές; Αλλά για να επανέλθουμε στην πραγματικότητα: οι Γερμανοί είναι καλύτερη ομάδα και θα νικήσουν τους Έλληνες!». Αν ρωτήσεις έλληνα ποδοσφαιριστή δεν είναι βέβαιο πως θα απαντήσει όπως ο Μαραντόνα!
Έχω γράψει πολλές φορές για το θέμα και έχω στείλει πολλές επιστολές σε δημοσιογράφους για τις θέσεις τους, στην Αθήνα, αλλά και στην Ντόρα Μπακογιάννη, όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών, σχετικά με ιδιαιτερότητες της περιφέρειάς μας.
Δεν είμαι λιγότερο μακεδονομάχος και από τον σεβαστό Άνθιμο. Αλλά είναι δεδομένο πως έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση που δεν είναι δυνατόν με… κραυγές να ανατραπεί.
Η χώρα μας, επίσημα από τις κυβερνώσες παρατάξεις, έχει πάρει θέση, έχει κάνει ένα βήμα υποχώρησης. Δηλαδή όνομα Μακεδονία, με γεωγραφικό προσδιορισμό (βόρεια) και… «Erga omnes» όπως είναι ο διεθνής διπλωματικός όρος «έναντι όλων». Εκεί έχει χαράξει την κόκκινη γραμμή και σε καμιά περίπτωση υποχώρησης απ’ αυτήν. Και το πολύ σπουδαίο και ευεργετικό για τις θέσεις μας είναι πως μας βοηθούν πολύ οι αντίπαλοι μας, εν προκειμένω οι Σκοπιανοί, με τις δηλώσεις τους, αλλά και με τα έργα τους, όπως τεράστια αγάλματα του Αλέξανδρου και του Φιλίππου κ.ά.
Το πιο σπουδαίο για τις θέσεις μας κατά τη γνώμη μου είναι το γεγονός πως τόσο οι αρμόδιοι στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ, που τους καίει να μπουν, έχουν κατανοήσει, από τα… καμώματά τους τις πράξεις τους και τις υπερβολές τους, πως μόνο προβλήματα θα έχουν αν τους δεχθούν στους οργανισμούς τους.
Γι’ αυτό τους το έχουν τονίσει… φωνακτά, πως αν δεν λυθεί το θέμα της ονομασίας τους από τον ΟΗΕ να μη περιμένουν είσοδό τους στους οργανισμούς τους.
Και ενώ η Ελλάδα έκανε το βήμα υποχώρησης, είναι ώρα να κάνουν και αυτοί την κίνησή τους, δηλαδή να προσγειωθούν και να καθίσουν μέσω του ΟΗΕ να υπογραφεί η συμφωνία!
Πως όμως; οι κυβερνώντες εδώ και πολλά χρόνια (Γκρουέφσκι) έχουν υποσχεθεί στον κόσμο, που τους ψηφίζει συνέχεια, λαγούς με πετραχείλια και αλλά μεγαλεία. Και όπως τους έχουν φανατίσει θα υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, σε περίπτωση αποτυχίας. Δηλαδή αν δεν πραγματοποιηθούν αυτά που τους υποσχέθηκαν πως θα επιτύχουν. Θα τους… κρεμάσουν!
Ήλπισαν στην απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης, για δήθεν παραβίασης της ενδιάμεσης συμφωνίας από εμάς, ενώ αυτοί την είχαν κάνει…. κόσκινο.
Μ’ όλα ταύτα οι σοφοί του δικαστηρίου εμάς καταδίκασαν. Αλλά ως εκεί!! Το θέμα αυτό έχει ως εξής: Στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ του Βουκουρεστίου, πριν μερικά χρόνια (2007) είχε τεθεί θέμα εισόδου τους στο ΝΑΤΟ. Η αντιπροσωπία μας, Υπ. Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν αποφασισμένη, σε περίπτωση ευνοϊκής απόφαση για τη FYROM να βάλει βέτο!
Δεν χρειάστηκε όμως να καταγραφεί βέτο μας, η απόφαση των… συνεταίρων μας ήταν αρνητική.
Η αντιπροσωπεία μας στην επιστροφή της δεν ξεκαθάρισε πως είχε ακριβώς το θέμα ώστε να φανεί πως υπήρξε θετική για μας λύση, από την… λεβέντικη στάση μας. Έτσι οι πολλές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες της εποχής με τεράστιους τίτλους να μεγαλοποιούν το γεγονός σαν αποτέλεσμα του ηρωικού μας βέτο. Αν οι άλλοι πήγαν στο δικαστήριο κανένα… μπόγο από εφημερίδες με τέτοιους τίτλους, πως θα μπορούσαν να μη τους δικαιώσουν. Ελπίζουν στις δυσκολίες της οικονομικής μας, αυτόν τον καιρό κατάστασης, με την απουσία μας από τα διεθνή φόρουμ (Forum).
Και αν και ο τρομερός Τούρκος υπουργός Νταβούτογλου τους έπεισε πως νοιώθε πολύ «Μακεδόνας» δεν πέτυχαν τίποτε. Και με την θερμή υποστήριξή του για είσοδο στο ΝΑΤΟ γιατί δεν έπεισαν. Δεν βρίσκω γιατί θα ήταν δυνατόν να αλλάξουν θέση και οι του ΝΑΤΟ και οι της Ε.Ε., αφού η Ελλάδα τόλμησε και έκανε ήδη το βήμα της υποχώρησης.
Από δω και πέρα και το… Μαξίμου να μεταφέρονταν στη Θεσσαλονίκη, δεν θα άλλαζε ούτε κατά ένα εκατοστό η κατάσταση.
Βέβαια υπάρχουν οι απαισιόδοξοι και από τη δική μας πλευρά, που μιλούν για κούραση, διεθνώς, που έχει φέρει το… σούρσιμο του προβλήματος με κίνδυνο για πιέσεις στη χώρα μας, στην κατάσταση που βρίσκεται για περαιτέρω υποχωρήσεις.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να πιεστεί η χώρα μας που έδειξε καλή διάθεση για συνεννόηση!
Βέβαια χρειάζεται επαγρύπνηση και ετοιμότητα από τους αρμόδιους (Υπ. Εξωτερικών), για αντιμετώπιση έγκαιρα κάθε κακής εξέλιξης!
Όσο αφορά την επαναλειτουργία του Υπουργείου μας, υποθέτω πως ο κ. Σαμαράς μη μπορόντας να φανταστεί πως θα γινόταν τόσο γρήγορα πρωθυπουργός, μετά την ήττα της Ν.Δ. στις εκλογές του Οκτώβριου του 2009, θα έδωσε σε κάποιους σε κάποιες επιτροπές υποσχέσεις, πως όταν γίνει πρωθυπουργός θα επανασυστήσει το Υπουργείο, και κρατάει τον λόγο του!
Αλλά αφού πλήρωσε, εκλογικά, άλλος την μη λειτουργία του, ας παρέβαινε αυτός τον λόγο του και λόγω των οικονομικών δυσκολιών της χώρας, θα του το συγχωρούσαν.
Η Μακεδονία κύρια η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ουσιαστική φροντίδα από το Αθηναϊκό κέντρο και για οικονομικούς λόγους, αλλά και για εθνικούς, ώστε να παίξει και να παίζει τον σημαντικότατο ρόλο, που έπαιξε σ’ όλες τις περιόδους της ιστορίας της.
Την εποχή αυτή, ενώ αυξάνεται ο πληθυσμός της, μειώνεται η αίγλη της η επιρροή της γενικά και ιδιαίτερα προς τις γειτονικές και βορειότερες χώρες. Προς αυτήν την κατεύθυνση χρειάζονται περισσότερο οι πιέσεις μας. Για να ακούσει κάποτε η Αθήνα (κέντρο των εθνικών αποφάσεων) και να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της για τον βόρειο χώρο της χώρας!
Η ύπαρξη ενός Υπουργείου για ομορφιά είναι στάχτη στα μάτια των βορειοελλαδιτών και εθνική εθελοτυφλία.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Ιουλίου 2012, αρ. φύλλου 652
ΦΩΤΟ: Στιγμιότυπο από την αλλαγή των πινακίδων στο κτήριο που στεγάζει το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης στη Θεσσαλονίκη. Στην πύλη και στην πρόσοψη του κτηρίου, συνεργείο κατέβασε τις πινακίδες που έγραφαν «Γενική Γραμματεία Μακεδονίας- Θράκης» και στη θέση τους τοποθετήθηκαν άλλες που γράφουν «Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης». Η αλλαγή αυτή έγινε μετά την επανασύσταση του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2009 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε προχωρήσει στη μετατροπή του υπουργείου σε Γενική Γραμματεία Μακεδονίας- Θράκης, ενώ η ΝΔ είχε αντιδράσει και ο κ. Σαμαράς είχε δεσμευτεί ότι ως πρωθυπουργός θα επανασυστήσει το υπουργείο
Το άρθρο θέτει πολλά ζητήματα υπό συζήτησιν, από την δήθεν εμμονή Ελλήνων στις τουρκικές καταλήξεις των επωνύμων τους έως τις γνώσεις των ξένων για τη Μακεδονία... Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα και πολύ καλά το σκεπτικό του, άλλο θέμα το προσεγγίζει με υπερβολικά καλή προαίρεση κι άλλο με καχυποψία... Για να καταλήξει στο συγκεντρωτικό κράτος των Αθηνών σαν μόνη λύση;
ΑπάντησηΔιαγραφή@ ΟΔΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείτε να γράφετε μια-δυο σειρές και για κάθε αρθρογράφο, για να κατατοπιζόμαστε λίγο και όσοι δεν είμαστε από Καστοριά;
Σε κάθε κείμενο της έντυπης έκδοσης της ΟΔΟΥ δημοσιεύονται πάντα τα στοιχεία των αρθρογράφων. Η τακτική αυτή δεν τηρείται στην ηλεκτρονική μορφή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ κ. Βασίλης Κ. Χριστόπουλος, κατάγεται από την Κορησό Καστοριάς, κατοικεί μόνιμα στην Θεσσαλονίκη, πτυχιούχος της νομικής σχολής και μεταπτυχιακός πτυχιούχος των οικονομικών του ΑΠΘ, υπήρξε περιφερειακός διευθυντής της Εθνικής τράπεζας, γενικός διευθυντής της τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, μέλος του ΔΣ του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του συλλόγου των Απανταχού Κορησωτών.
Σας ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφή