30.8.14

ΟΔΟΣ: Τελεία & παύλα


ΟΔΟΣ: 29.5.2014 | 742


Οι κάλπες έχουν την δική τους δυναμική. Θυμίζουν το κουτί της Πανδώρας. Και μετά την ψηφοφορία, όταν ανοίξουν, αποκαλύπτουν συνήθως την δύναμή τους. Μια δύναμη απροκάλυπτη. Συχνά αμείλικτη, σαν τους δυνατούς ανέμους. Παρασύρει τα πάντα, αλλάζει το τοπίο, βάζει την τελεία και την παύλα σε κάθε συζήτηση. Είναι η δύναμη της δημοκρατίας.

Το ίδιο συνέβη στο πανελλήνιο και σε περιφερειακό επίπεδο με τις ευρωεκλογές και τις επαναληπτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Οι κάλπες άνοιξαν και κάθε προεκλογική συζήτηση, μέσα σε μερικές ώρες, πέρασε στην ιστορία. Το πολιτικό αφήγημα των μέχρι προχθές πανίσχυρων, έγινε ήδη παρελθόν.

Έτσι, η καθαρή νίκη του συνδυασμού «Ανατροπή – Δημιουργία» με επικεφαλής τον κ. Θεόδωρο Καρυπίδη που εκλέχτηκε νέος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας από 1η Σεπτεμβρίου 2014 και για πέντε χρόνια (με αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς τον κ. Σωτήριο Αδαμόπουλο), στρέφει τον πολιτικό ρου της Δυτικής Μακεδονίας. Μιας περιφέρειας με τεράστια προβλήματα, ιδίως της ανεργίας που μαστίζει όλες τις ηλικίες και εξανδραποδίζει την νεολαία. Με σημαντικές ανισότητες μεταξύ της Κοζάνης και των γειτονικών νομών, όπως της Καστοριάς. Με χρονίζοντα ζητήματα ανοικτά, που αποτελούν το όχημα της κρίσης. 

Κανείς μέσος άνθρωπος δεν θα ήθελε να βρεθεί στην θέση του «τιμονιέρη» της Δυτικής Μακεδονίας αυτή την ζοφερή περίοδο. Κι’ όμως, ήταν πολλοί αυτοί που διεκδίκησαν το αξίωμα. Δεν είναι και τόσο δύσκολα τα προβλήματα, ή πρόκειται για άγνοια κινδύνου; Ή μήπως κάποια άλλη είναι η εξήγηση;
Η νίκη ενός συνδυασμού με τον επαναστατικό αλλά κάπως περίεργο τίτλο «Ανατροπή – δημιουργία» που παραπέμπει σε Κατακλυσμό και Κιβωτό του Νώε, ή απλά σε ουτοπία, ελάχιστες ημέρες μετά τις πρώτες εντυπώσεις, αρχίζει να μοιάζει φυσιολογική. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες αναλύσεις της προεκλογικής περιόδου, συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα της κάλπης δεν διαφοροποιούσε μετεκλογικά την κατάσταση. Και ότι θα επανεκλεγόταν περιφερειάρχης ο κ. Γεώργιος Δακής. 

Ωστόσο η κάλπη της πρώτης Κυριακής απέδειξε ότι υπήρχε σαφές ρεύμα υπέρ του δεύτερου (της πρώτης εκλογής) κ. Θεοδώρου Καρυπίδη και ότι όλα πλέον τα ενδεχόμενα, ήταν πλέον δυνατά με πιο πιθανό της τελικής νίκης Καρυπίδη. 

Όπως και έγινε. Στη εβδομάδα που μεσολάβησε μεταξύ των δύο γύρων, δεν κατορθώθηκε από την πλευρά του ηττημένου πια κ. Γεωργίου Δακή και του αντιπεριφερειάρχη κ. Δημ. Σαββόπουλου σε τοπικό επίπεδο, να αντιστραφεί το κλίμα. Το ρεύμα συσπείρωσε τους ψηφοφόρους των υπόλοιπων συνδυασμών που συμμετείχαν στον πρώτο γύρο κυρίως υπέρ του κ. Θ. Καρυπίδη. Η στάση των ηττημένων στην ενδιάμεση εβδομάδα, χαρακτηρισμένη με στοιχεία στωϊκότητας θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ενδεικτική μιας πολιτικής εξάντλησης, που δεν μπορούσε να περιμένει ούτε μια εβδομάδα παραπάνω και οδηγήθηκε σε μια νομοτελειακή ήττα. 

Εν τέλει ακόμη και στην περιοχή της Καστοριάς, ο δεύτερος γύρος των Περιφερειακών Εκλογών, αποκάλυψε αυτό το αμείλικτο στοιχείο της κάλπης για το οποίο έγινε λόγος στην αρχή. Ολόκληρο το φορτίο μιας περιόδου, της χειρότερης αυτοδιοικητικής, με ασύλληπτο οικονομικό και κοινωνικό κόστος και παθητικό σε βάρος της Καστοριάς και της Δυτικής Μακεδονίας, εκφράστηκε αυτούσια και αυθεντικά μέσα από τις κάλπες. 

Για την αιτιολόγηση, αρκεί η ανάμνηση των εκλεγμένων της Καστοριάς, όπως της βουλευτή, του αντιπεριφερειάρχη, δημάρχου και όλων των λοιπών αρχών να ηγούνται των διαδηλώσεων κατά του… εαυτού τους, αφού δεν μπορεί να ερμηνευτεί διαφορετικά η διαμαρτυρία των τοπαρχών για τις τιμές των καυσίμων, την ανεργία, τις σχολές και τα στρατόπεδα και τα υπόλοιπα πλήγματα αποτέλεσαν το πιο φυσιολογικό κίνητρο για την τελική «ανατροπή». 


ΟΔΟΣ: 29.5.2014 | 742 | σελ.10

Αν διαμαρτύρονταν και οργάνωναν διαδηλώσεις οι «εκλεκτοί» κατά των δικών τους παραλείψεων και αδυναμιών, των ανικανοτήτων και των λαθών του συστήματος εξουσίας που υπηρετούσαν, τότε ποιος λόγος υπήρχε να μην οδηγηθούν μαζικά στην αντίπερα οι ψηφοφόροι; Ή στο πιο απλοϊκό: πώς θα μπορούσε να τους εμπιστευθεί εκ νέου το εκλογικό σώμα;

Βεβαίως, η δυνατότητα και ικανότητα του νικητή συνδυασμού εκτός από την ανατροπή, να κάνει την «δημιουργία» όχι μόνο είναι υπόθεση εργασίας, αλλά σηκώνει συζήτηση. Ιδιαίτερα μετά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις, όπως ενδεικτικά για την μείωση των χρεώσεων της ΔΕΗ, την τηλεθέρμανση, την αναδιάταξη των πανεπιστημιακών σχολών κ.ο.κ. που μοιάζουν αρκετά προεκλογικές. 

Αναμφίβολα όμως το σοκ της δεύτερης Κυριακής προκλήθηκε από το αποτέλεσμα της κάλπης στον Δήμο Καστοριάς. Παρά το γεγονός ότι στην ενδιάμεση εβδομάδα, ο συνδυασμός «Εν - τιμή πρόταση» του (νέου πλέον δημάρχου) κ. Ανέστη Αγγελή έδειξε να μην ανταγωνίζεται την εγρήγορση του συνδυασμού του κ. Ε. Χατζησυμεωνίδη, αλλεπάλληλα και τραγικά για τους ίδιους λάθη, έδωσαν την αποφασιστική ώθηση στον κ. Ανέστη Αγγελή. Που επικράτησε αισθητά έναντι του αντιπάλου του, μιας και το δίλημμα της επαναληπτικής εκλογής, μετά την «σταυροφορία» της πρώτης Κυριακής, επικεντρώθηκε κυρίως στα πρόσωπα των υποψηφίων δημάρχων της πόλης. 

Από την μια πλευρά ο τα τελευταία χρόνια απρόσιτος κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης να προσπαθεί να πείσει ότι ανάμεσα στους συνεργάτες του που τον έβλαπταν, αυτός παρέμενε ο «Μανώλης» και όχι η κορυφή στο σύστημά του. Και από την άλλη, ο απλοϊκός και λακωνικός κ. Ανέστης Αγγελής που αξιοποίησε στο έπακρο την καλή του φήμη από τα παλιά. 

Να ερίζουν οι δυο τους για την δημαρχία, σε μια πόλη η οποία στο επίπεδο αυτό, μοιάζει να παρασύρεται και σε πρωτόγνωρα για τον δημοτικό – πολιτικό πολιτισμό πρότυπα. Στην οποία νικητής και ηττημένος, αντί στις δηλώσεις τους να συνοδεύονται από τους συνεργάτες τους, προτιμούν να περιβάλλονται από μέλη της… οικογένειάς τους. Σαν να είναι ο Δήμος Καστοριάς, έστω και στο επίπεδο της σημειολογίας, υπόθεση οικογένειας. Προφανές λάθος με σημασία.

Η απολύτως λανθασμένη προεκλογική στρατηγική του κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη να δηλώνει «και πολύ» ευχαριστημένος από την λήγουσα θητεία του, και μάλιστα ότι δεν σήκωνε κουβέντα γι’ αυτή. Η εντυπωσιακά μονόπλευρη υποστήριξη, προφανώς με το αζημίωτο, τοπικών ΜΜΕ, ιδίως blogs και ηλεκτρονικών μέσων που θύμιζαν δυστυχώς όργανα και όχι μέσα, οι θεαματικές επιδόσεις υποψηφίων συμβούλων και στελεχών της διοίκησης του Δήμου, που δεν περιβάλλονται και από την άριστη εκτίμηση του κόσμου για έργα και ημέρες και μάλιστα με τρόπο που αποδεικνύει την λειτουργία διευθυντηρίου… 

Η προφανής υπονόμευση άλλων, η κακή επιρροή στενού πολιτικού και οικογενειακού κύκλου, η αποκάλυψη για συμφωνία φανερής ή όχι υποστήριξης του κ. Ε. Χατζησυμεωνίδη στην ενδιάμεση εβδομάδα από υποψήφιο δήμαρχο της πρώτης Κυριακής, γεγονός που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου στον συνδυασμό «Δύναμη ανάπτυξης – Νικόλαος Βασιλειάδης» και είχε σαν συνέπεια την έκδοση ανακοίνωσης από ομάδα συμβούλων… 

Το έκδηλο άγχος και μια κάποια εχθρότητα που αποτυπώνονταν σε επιμέρους εκφράσεις της προεκλογικής περιόδου και της ενδιάμεσης εβδομάδας, και βεβαίως τα έμπρακτα και άπρακτα της δημοτικής αρχής του κ. Ε. Χατζησυμεωνίδη και κάποιων από τους αντιδημάρχους του, είναι μερικοί από τους λόγους που είχαν σαν συνέπεια το αρκετά προσβλητικό γεγονός να μην τους εμπιστευθεί, ή ακόμη και να μην τους αντέξει ο τόπος, για περισσότερο από 3,5 χρόνια. Λιγότερο από κάθε άλλη διοίκηση του Δήμου. 


ΟΔΟΣ: 29.5.2014 | 742 | σελ.11

Ήταν βέβαια και η αδυναμία του κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη να διατηρήσει επαφή με την πραγματικότητα για την εξαθλίωση των υποδομών στην πόλη και τα χωριά, αδυναμία η οποία ήταν εύγλωττη στις πρώτες αντιδράσεις του και δηλώσεις του αμέσως μετά την ήττα του, στην διάρκεια των οποίων ειρωνεύτηκε πολιτικά την ψήφο των δημοτών.

Καθώς η πίκρα της ήττας είναι σε ένα βαθμό αναμενόμενη και δικαιολογεί ακόμη και αδικίες, η ΟΔΟΣ επισημαίνει ιδιαίτερα το σύμπτωμα της έλλειψης επαφής με την πραγματικότητα αυτών που επί χρόνια χόρευαν και γλεντούσαν με το κομματικό κατεστημένο. Τώρα που ηττήθηκαν, αντί να επιδοθούν σε αυτοκριτική, κατηγόρησαν τον… παντοδύναμο ψηφοφόρο για κομματική επιρροή (από την επίσημη Νέα Δημοκρατία -όχι την Νέα Δημοκρατία του  κ. Σημαιοφορίδη), την ίδια στιγμή που ο ίδιος ψηφοφόρος…  έστειλε στην αποστρατεία τον κομματικό συνδυασμό της Νέας Δημοκρατίας και στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, αποδεικνύοντας ότι δεν άγεται από τις κομματικές επιλογές. Εξ άλλου είναι η πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της Καστοριάς που η Νέα Δημοκρατία χάνει το νομό. 

Αμείλικτο λοιπόν και βαρύ το μήνυμα, της κάλπης της π. Κυριακής. Και παρόν το αίσθημα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των εκλογέων στο ερώτημα «δεν ήξερες; δεν ρώταγες;» απάντησαν σαν έτοιμοι από καιρό «δεν πάει άλλο». Μόνο που η απάντηση αυτή, δεν έχει αποδέκτη απλά και μόνο τον ηττημένο. Όπως σ’ αυτές τις περιπτώσεις συμβαίνει, πραγματικός αποδέκτης, είναι και ο νικητής. Ο κάθε νικητής. Αρκεί να το αντιληφθεί όσο πιο σύντομα μπορεί και να αντλήσει διδάγματα από τα παθήματα των άλλων. 

Η Καστοριά και ευρύτερα η περιοχή, ήδη έχει αποδείξει, ότι δεν παρέχει εύκολα δεύτερη ευκαιρία. Περιφερειάρχες, βουλευτές, δήμαρχοι, έχουν πλέον από μια ευκαιρία να αξιοποιήσουν. Και να αποδώσουν. Ειδάλλως, η δύναμη της κάλπης, είναι σε θέση να παραδώσει την σκυτάλη. Με συνοπτικές διαδικασίες και από την μια στιγμή στην άλλη, η ιστορία καταπίνει, όχι μόνο τα πετραχήλια. Αλλά και τους λαγούς. 
 
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 29 Μαΐου 2014, αρ. φύλλου 742

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ