Πολυετείς καθείρξεις, που φθάνουν ώς τα 25 χρόνια για πολλούς από τους εμπλεκομένους, από τους οποίους όμως ούτε ένας δεν μπαίνει φυλακή, ήταν η απόφαση του Δικαστηρίου για την υπόθεση των ομολόγων που απασχόλησε από το 2007 έντονα την κοινή γνώμη και τις δικαστικές αρχές.
Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προκάλεσε εντύπωση και μέσα στη Δικαιοσύνη, καθώς από τη μια επέβαλε βαριές ποινές σε εκπροσώπους εταιρειών και υπευθύνους ασφαλιστικών Ταμείων και από την άλλη δέχθηκε το αίτημα να αφεθούν όλοι ελεύθεροι, επιβάλλοντας κατά περίπτωση απαγόρευση εξόδου και μικρές χρηματικές εγγυήσεις των 100 και 200 χιλιάδων ευρώ.
Από τους καταδικασθέντες που εξασφάλισαν αναστολή στην έκτιση της ποινής τους, θα κρατηθούν προσωρινά στη ΓΑΔΑ, μέχρι να δώσουν τα χρήματα, μόνον αυτοί στους οποίους επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση.
Πριν από την οριστικοποίηση της απόφασης, που χαρακτηρίστηκε από πολλούς «χάρτινη», το δικαστήριο είχε επιμετρήσει τις ποινές καθείρξεων από 25 ώς 20 ετών για τους βασικούς κατηγορουμένους, ενώ είχε επιβάλει και κατάσχεση περιουσίας και χρηματικές ποινές-μαμούθ για δύο από αυτούς.
Αρχικά το Δικαστήριο, αναγνωρίζοντας στους 13 κατηγορούμενους, που κρίθηκαν ένοχοι, το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου, οδήγησε τις ποινές σε επίπεδα χαμηλότερα της ισόβιας κάθειρξης, ανοίγοντας τη βεντάλια των ποινών από τα 25 ώς τα 20 χρόνια για τους βασικά εμπλεκομένους.
Μόνον ένας από εκείνους που κάθισαν στο εδώλιο, ο τότε ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, Ευγένιος Παπαδόπουλος, απαλλάχθηκε, ενώ οι καταδικασθέντες, κατά περίπτωση, κρίθηκαν ένοχοι βαρύτατων κατηγοριών, όπως απάτη, απιστία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
Η απόφαση των δικαστών που υπήρξε αυστηρότερη της εισαγγελικής πρότασης (εισαγγελέας ο Σοφοκλής Λογοθέτης) κινήθηκε στο πλαίσιο των στοιχείων του κατηγορητηρίου το οποίο αναγνώριζε ότι οι διαδικασίες πώλησης του επίμαχου δομημένου ομολόγου σε ασφαλιστικά Ταμεία το 2006 έγιναν με τρόπο παράνομο και επέφεραν βλάβη εκατ. ευρώ στα οικονομικά τους.
Το δομημένο ομόλογο, ύψους 280 εκατ. ευρώ, ήταν χρηματοπιστωτικό προϊόν νομίμως διακινούμενο, αλλά οι συνθήκες της συγκεκριμένης αγοραπωλησίας κρίθηκαν παράνομες.
Το Δικαστήριο επέβαλε ποινές 25 ετών στους υπευθύνους των εταιρειών που ενεπλάκησαν στην πώληση του ομολόγου, Γ. Αποστολίδη και Θ. Πρινιωτάκη της χρηματιστηριακής εταιρείας «Ακρόπολις» και Γ. Παπαμαρκάκη της εταιρείας ΝΑΜ. Στις ίδιες ποινές καταδικάστηκαν και οι εκπρόσωποι της J.P.Morgan, Χαρ. Αδαμόπουλος και Αβραάμ Σαββίδης, ενώ σε κάθειρξη 15 ετών ο Νικ. Μπούγος της Hypo.
Αυστηρές ήταν οι ποινές και για τους υπευθύνους των Ταμείων σε καθείρξεις 20 ετών, Αγάπιο Σημαιοφορίδη (ΤΑΥΠΕΔ), Παναγιώτα Καραδήμα (ΤΕΑΔΥ), Παν. Δεμέστιχα (ΤΕΑΥΦΕ), Γεράσιμο Κονιδάρη, (ΤΣΕΥΠ) και Κων. Χρηστίδη (ΤΕΑΟΠΕΚΑ). Μόνον στους λογιστές, Αγγελο και Δημ. Λιάτη επιβλήθηκαν ποινές 5 ετών. Επίσης διατάχθηκε κατάσχεση της περιουσίας του Θ. Γ. Πρινιωτάκη (απεβίωσε) για 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ στον Γ. Παπαμαρκάκη επιβλήθηκε χρηματική ποινή-μαμούθ ύψους 11,6 εκατ. ευρώ
Αναδημοσιεύθηκε από την Καθημερινή στην ΟΔΟ στις 5 Ιουνίου 2014, αρ. φύλλου 743.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.