6.10.20

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ



Αγαπητή ΟΔΟΣ
Σήμερα, μετά την αύξηση των “Ώρα για δουλειά”


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Αφορμή για την εισαγωγή της εβδομαδιαίας παρουσίας της στήλης στο εσωτερικό των σελίδων σου, αυτή την φορά είναι η δυσάρεστη αίσθηση που προκάλεσε το κάλεσμα για την κοπή της πίτας και το γεύμα που διοργάνωσε ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης προς τους δημοσιογράφους (;) της πόλης. Αποφεύγοντας ασχοληθώ με το πόσοι από τους παρευρεθέντες κατέχουν περγαμηνές —όχι απαραίτητα τίτλο σπουδών— δημοσιογραφίας, αλλά και την ενδεχόμενη παρουσία τους στο συνδικαλιστικό φορέα του δημοσιογραφικού και εκδοτικού κόσμου. Άλλωστε καθένας μας στην συνέχεια της ζωής του γίνεται. Και δεν γεννιέται. Ούτε δήμαρχος, ούτε βουλευτής, ούτε δημοσιογραφών γεννήθηκε κανείς. 

Αναρωτιέμαι όμως αν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους παρευρισκόμενους για την δημοσιογραφική βασιλόπιτα του κ. δημάρχου, αν πρόκειται για απλούς bloggers και ιδιοκτήτες ενημερωτικών (;) ιστοσελίδων που επιχειρούν να διαμορφώσουν —ενημερωτικά— την κοινή γνώμη προς άγνωστες ατραπούς.

Φιλοξενώντας τις περισσότερες φορές αγνώστου προελεύσεως κείμενα, αναδημοσιεύοντας ανυπόγραφες ψεκαστίκ «εναλλακτικές» απόψεις (που εν τω μεταξύ είναι και οι πιο αδιάλλακτες) και διάφορα κουτσομπολίστικα και χαριτωμένα άρθρα, με απώτερο σκοπό την απόσπαση των περιβόητων κλικς, που αποτελούν και την πηγή εσόδων των ιδιοκτητών. Απλά, ελεύθερα, ακούραστα κι επιδεικνύοντας αφόρητη αδιαφορία για την πραγματική, μάλλον κακή ποιότητα της ενημέρωσης που προσφέρουν στο κοινό τους.

Από την άλλη, ενδεχομένως και να μην αξίζει καθόλου τον κόπο για οποιαδήποτε αναφορά στο συγκεκριμένο target group που στοχεύουν οι συγκεκριμένοι admins, γιατί όπως έχει ειπωθεί πολλάκις «σημασία όσων λέγονται ή γράφονται δεν έχει το περιεχόμενο αυτών, αλλά ποιος είναι αυτός που τα λέει ή τα γράφει». Κι αυτό το τελευταίο φαντάζει να είναι μια ελάχιστη σταγόνα παρηγοριάς για όλους εκείνους που αναζητούν την σοβαρή, αντικειμενική ή έστω απλά ανιδιοτελή ενημέρωση.

Ιδίως όταν πρόκειται για την Καστοριά, όπου αναπόφευκτα οι περισσότεροι γνωρίζονται μεταξύ τους και ταυτοχρόνως γνωρίζουν και τις όποιες προθέσεις των ίδιων, όσο αφορά την έγκυρη ενημέρωση. Που λίγο πολύ είναι γνωστός ο τρόπος που κινούνται τα περισσότερα ΜΜΕ και οι προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για να ασκούν το οποιοδήποτε είδος κριτικής (;).

Κι όπως φαίνεται στην πόλη της Καστοριάς όλα πηγαίνουν καταπληκτικά, κι όντως «η πόλη άλλαξε σελίδα» δανειζόμενος την πολύ χρησιμοποιημένη φράση του δημάρχου κ. Κορεντσίδη. Γιατί, απ’ όσο είμαι σε θέση να καταλαβαίνω από το περιεχόμενο των ειδήσεων που κυκλοφορούν στα τοπικά ΜΜΕ, ο νυν δήμαρχος ασκεί την πλέον ορθή δημοτική πολιτική, η οποία έχει ήδη προκαλέσει και το restart της πόλης.

Και αυτό, διότι πουθενά δεν συναντάς κριτική προσέγγιση παρά μόνο άκριτα συμπολιτευτική. Του στύλ πετάει πετάει (ο όνος). Κι όχι πως πρέπει σώνει και καλά να υπάρξει ρεύμα αμφισβήτησης σ’ ό,τι καλώς ή κακώς γίνεται από την νυν δημοτική αρχή. Αλλά η απουσία της ελάχιστης και στοιχειώδους κριτικής ή έστω απλών ερωτημάτων και αμφισβήτησης, επιφυλακτικότητας έστω, γεννά ερωτήματα για τον ρόλο των τοπικών ΜΜΕ. 

Τα οποία για την ώρα φαίνεται να συμπορεύονται με την δημοτική αρχή, παραμερίζοντας τον κύριο σκοπό του λειτουργήματος που θα έπρεπε να εκτελούν: Ενημέρωση (όχι προπαγάνδα) με αναφορά στις πηγές και παρουσίαση των αντιλόγου. Που δεν αφορά τίποτ’ άλλο πέρα από τον έλεγχο των εκάστοτε αιρετών. 


Έχω μάλιστα υπόψη μου και μια (γνωστή) δημοσιογραφική φωνή, που τουλάχιστον τότε μου δημιουργούσε την εντύπωση ότι απολάμβανε να συντονίζει τις φαιδρότητες. Σήμερα είναι η his master voice.




Κάνοντας κατανοητό πως επιδιώκουν να έχουν το καλύτερο των σχέσεων αποφεύγοντας τις όποιες συγκρούσεις και τριβές εντός των πλαισίων της κριτικής. Κι όταν εμπλέκονται αιρετοί με ΜΜΕ, ξέρεις πολύ καλά αγαπητή ΟΔΟΣ, πως αυτό παραπέμπει στον ορισμό της διαπλοκής.

Γιατί, εξαιτίας της συγκεκριμένης παρατεταμένης, μακροχρόνιας κι αδιάρρηκτης στάσης των δύο εμπλεκόμενων πλευρών, έχουν φέρει την Καστοριά ένα βήμα πριν την Σιβηριοποίησή της. 

Από την έλευση του Πανεπιστημίου στο παλιό 1ο Γυμνάσιο ως και τα εγκωμιαστικά λόγια μετά το πέρας των εκθέσεων γούνας. Από τις αγωνιώδεις φαιδρές κινδυνολογίες (που ακούγαμε και διαβάζαμε στα τοπικά ΜΜΕ) για κάψιμο της Κουμπελίδικης από τους φανταστικούς φοιτητές που θα ξεπρόβαλαν στην περιοχή της Μητροπόλεως που θα γινόταν… παρανάλωμα του πυρός κατά τον εορτασμό της γιορτής του Πολυτεχνείου, ως και τα εγκωμιαστικά λόγια για επάνοδο της γούνας και τις χιλιάδες παραγγελίες που δόθηκαν στους επίδοξους γουναράδες.

Έχω μάλιστα υπόψη μου και μια (γνωστή) δημοσιογραφική φωνή, που τουλάχιστον τότε μου δημιουργούσε την εντύπωση ότι απολάμβανε να συντονίζει τις φαιδρότητες. Σήμερα είναι η his master voice.

Αγαπητή ΟΔΟΣ, τέτοιες ειδήσεις διάβαζε κανείς τα προηγούμενα χρόνια από τα τοπικά ΜΜΕ. Και τα αποτελέσματα είναι κάτι περισσότερο από γνωστά κι ορατά. Μόνο και μόνο επειδή συντεταγμένα και στρατευμένα απέφευγαν την κριτική σ’ όσες ανυπόστατες τοποθετήσεις γίνονταν από πολλούς και διάφορους. Κι αυτές κοσμούσαν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αλλά και τα διάφορα blogs. Ευτυχώς σε όλα αυτά υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις αγαπητή ΟΔΟΣ.

Έτσι, το θεωρώ δεδομένο προκαταβολικά ότι κανένα από τα τοπικά δημοσιογραφικά γραφεία δεν θα ασχοληθεί με την αύξηση των δημοτικών τελών στους λογαριασμούς ρεύματος που λαμβάνουν οι δημότες της Καστοριάς από την αρχή του 2020. Ούτε για την χρονική διάρκεια αυτής της αύξησης, ούτε θα γίνει η σχετική δημοσιογραφική έρευνα για την πορεία αποπληρωμής του χρέους της ΔιΑΔυΜα. Αυτά τα έχουμε λύσει. Κάνουν δουλειά οι σύμβουλοι και οι συμβουλές.

Βλέπεις αγαπητή ΟΔΟΣ, οι παντόφλες του Οσίου Παϊσίου ή τα κάστανά του, αποτελούν πόλο έλξης για θρησκευτικό τουρισμό, αλλά και για τα περιζήτητα κλικς των ιστοσελίδων.

Και δεν είναι μόνο η μεταφυσική εμπειρία που αποκτά κανείς αν προσκυνήσει τις παντόφλες του Οσίου, που μάλλον ευωδιάζουν - χωρίς να θέλω να γίνω ασεβής σε καμμιά περίπτωση- αλλά ταυτόχρονα ως μάνα εξ ουρανού πληρώνεται και η αύξηση 43% επί των δημοτικών τελών. Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια αγαπητή ΟΔΟΣ. Αυτά να τα βλέπουμε εμείς και να παραδειγματιζόμαστε που καθόμαστε κι ασκούμε κριτική. Ψάχνοντας για πολιτικές λύσεις και δεν έχουμε στραφεί στην επίκληση του Θείου. 

Και όσο θυμάμαι ορθά, η σημερινή δημοτική αρχή από τα πρώτα της βήματα είχε απευθυνθεί κι επικαλεστεί την θρησκευτική συνδρομή για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν την Καστοριά. Με φρασεολογία που αγγίζει τα όρια της συνδιοίκησης με τους πνευματικούς του τόπου. Κρατώντας όλοι μαζί τις εικόνες, ξορκίζοντας τα κακώς κείμενα προηγούμενων ετών, επιχειρώντας την δημιουργία ενός επίγειου παραδείσου. Εντός ή εκτός εισαγωγικών. 

Όπως βολεύει τον καθένα αγαπητή ΟΔΟΣ, αρκεί να είναι συνεπής χριστιανός ορθόδοξος. Ο ποσοτικός προσδιορισμός βλέπεις φαντάζει ως την βασική προϋπόθεση για να κατοικήσει κάποιος σε αυτήν την πόλη. Ή τουλάχιστον να γίνει ευπρόσδεκτος. Με δεύτερη βασική προϋπόθεση την ύπαρξη της οικογένειας. Τέτοιος παράδεισος που είναι η Καστοριά και όλα τόσο παραδεισένια που δεν χωρούν όλοι. 


Και δεν είναι μόνο η μεταφυσική εμπειρία που αποκτά κανείς αν προσκυνήσει τις παντόφλες του Οσίου, αλλά ταυτόχρονα ως μάνα εξ ουρανού πληρώνεται και η αύξηση 43% επί των δημοτικών τελών.



Όλα αυτά κι αλλά πολλά που γυρνούν τον τρόπο σκέψης πολύ πίσω στον χρόνο ειπώθηκαν από τον πρόεδρο της ΝοΔΕ κ. Αδάμ. Που προκαλούν την απορία ακόμα και σε ανθρώπους που προέρχονται από τον ίδιο πολιτικό χώρο, αλλά κι ακόμα περισσότερο σε όλους τους υπόλοιπους για την ανοχή που επιδεικνύει η κεντρική κομματική γραμματεία της Ν.Δ. σε τέτοιες παράδοξες απόψεις. Που περισσότερο ταιριάζουν σε κόμμα της λαϊκής Δεξιάς κι ακροδεξιάς (Ελληνική Λύση, ΑνΕλ κ.ο.κ.) παρά στο διατυμπανιζόμενο —από τους ίδιους— φιλελεύθερο κόμμα της Ν.Δ. 

Αν όλα τα παραπάνω αποτελούν όνειδος για το κόμμα τα στελέχη και τους απλούς ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, δεν παύουν να είναι ταυτόχρονα σοβαρά κομματικά ατοπήματα. Ως τέτοια δεν αφορούν την πλειοψηφία. Της οποίας ένα μέρος δείχνει να γοητεύεται από τέτοιου τύπου λαϊκίστικες δηλώσεις και το υπόλοιπο δικαιούται να προβληματίζεται από τις δηλώσεις του νυν δημάρχου Καστοριάς κ. Ι. Κορεντσίδη, όσο αφορά την άποψη του για το μεταναστευτικό.

Που πλην της ανησυχίας που αποπνέουν τέτοιου είδους δηλώσεις, προκαλούν ταυτόχρονα κι ανατριχίλα για τον κάπως οπισθοδρομικό τρόπο σκέψης, από κάποιον που εκλέχτηκε στο δημαρχιακό αξίωμα υποθέτω ως κοσμογυρισμένος επιχειρηματίας της γούνας με πολλές παραστάσεις από διάφορες επισκέψεις του σε μέρη του εξωτερικού. Με τα πλέον "ανοικτά" μυαλά και σε τέτοια ηλικία για να αποφεύγει εφηβικούς παρορμητισμούς.

Κι όμως απ’ ότι φαίνεται ο κ. Κορεντσίδης δείχνει να μην αποστασιοποιείται από τον κ. Αδάμ. Σαν να συναγωνίσθηκαν για την πλέον εσωστρεφή και φοβική άποψη. Καταλήγοντας σε εσωκομματική κόντρα των δύο και δημιουργώντας την ανάγκη παρέμβασης ακόμη και του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος κ. Τζηκαλάγια, ώστε να καταλαγιάσουν τέτοιες επικίνδυνες απόψεις, που μόνο στο κόμμα της Ν.Δ. δεν φαίνεται να ανήκουν.


Ιωάννης Σκόρδας


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Φεβρουαρίου 2020, αρ. φύλλου 1022


8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/10/20

    Μπράβο κύριε Σκόρδα, συγχαρητήρια για το άρθρο σας!!! Έχετε πολλά κιλά [....]!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/10/20

    Πρόεδρε κέρνα καμιά μπύρα στον Βro όπως παλιά μπας και σταματήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/10/20

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος7/10/20

      Τον πρόεδρο που ο δήμαρχος του κερνάει ασφάλειες δημοτικών οχημάτων; Για τον ίδιο πρόεδρο λες;

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος7/10/20

      Δεν έχουν όλοι χαμηλή υπόληψη σαν τους δικούς σου που ανακυκλώνουν τα δημοτικά χρήματα. Ούτε υποκύπτουν σε εκβιασμούς [....] για προσλήψεις. Περαστικά σας

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος7/10/20

    Εύγε κύριε Σκόρδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/10/20

    Γιάννη μη σταματάς, συνέχισε να αρθρογραφείς με το ίδιο πάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/10/20

    (κ.)Σκόρδα γερά και γλέντα τους ξανά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ