9.11.21

ΟΔΟΣ: Σε μια πόλη


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς


ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ φυσικά για καθαρές συμπτώσεις που δεν αφορούν το σημείο του Σταυρού καθ’ εαυτού, αλλά της κακής χρήσης των συμβόλων. 

ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ που αντί για σημαίες της ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμπασα η εκλεγμένη ελίτ της προπαγανδίζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες με την σημαία του βυζαντίου να κυματίζει δίπλα από την εθνική σημαία. 

ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ που υποκρίνεται ότι αποτελεί προωθημένη επαρχία μιας ανύπαρκτης αυτοκρατορίας, όπου βαφτίζεται πολιτισμός κάθε ρηχή ανοησία και είναι αδιανόητη η κριτική, όπως και οτιδήποτε δεν επιδοκιμάζει τις φαιδρότητες. 

ΟΠΟΥ ευδοκιμούν τα φυτά νάνοι, τα χαμηλά δένδρα, όπου κάθε τι ψηλό κόβεται από την ρίζα. 

ΟΠΟΥ θεωρείται τέχνη και ομορφιά κάθε ανοησία, και προσμετρώνται ως καλλιτεχνικές δημιουργίες και γλυπτά τύπου τσιμεντένιοι κύκνοι σε καλούπια.

ΚΙ ΟΠΟΥ οι περίοικοι μπορούν να βάφουν στα χρώματα της επιθυμίας τους τα δημόσια φωτιστικά σώματα, να καρφώνουν στα δένδρα, να κόβουν και να κλαδεύουν οι ίδιοι τα φυτά…

ΒΡΕΘΗΚΑΝ και κάποιοι που τοποθέτησαν εκείνη την μεταλλική κατασκευή, αυθαίρετα, που ως εκ  θαύματος φωταγωγήθηκε και καμμιά αρχή έως στιγμής δεν απομάκρυνε.

ΜΕ ΤΟΝ ΑΣΠΡΟ όταν φωταγωγείται σταυρό στο ύψωμα της περιοχής Μανιάκων, στο Μαύρο βουνό, απέναντι από την πόλη της Καστοριάς, που θυμίζει Κου Κλουξ Κλαν.

ΕΤΣΙ για να θυμίζει ότι εδώ κάνει κουμάντο ο συντηρητισμός. 

ΟΜΩΣ, σ’ αυτή την πόλη, δεν περνάει απαρατήρητο ότι αφ’ ότου τοποθετήθηκε αυτός ο δήθεν σταυρός, μόνο προστασία και ευτυχία δεν χαρακτηρίζουν την Καστοριά. 

ΘΑΝΑΤΟΙ ακόμη και οι πιο απρόβλεπτοι (όπως του μακαριστού μητροπολίτη) απροσδόκητες  καταστροφές, ερημώσεις. 

ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ της τύχης και τραγικές ειρωνείες.




Ο 12 μέτρων Σταυρός στο Μαύρο Βουνό, με την όψη του προς την πόλη της Καστοριάς, που τοποθέτησε σωματείο από τους Μανιάκους (φωτογραφία Απόστολος Νάτσης).

 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 11 Φεβρουαρίου 2021, αρ. φύλλου 1067

Σχετικά:


15 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/11/21

    Η Καστοριά πήρε στραβό δρόμο, τα τελευταία χρόνια. Και τα αποτελέσματα τα ζούμε σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/11/21

    Ο Σύλλογος πρέπει να στρέψει το Σταυρό στο Μανιάκοι! Δεν έχει καμία σχέση με την πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σακης Λυκος Καρανικολοπουλος [fb]9/11/21

    Εγώ πάντως τον βλέπω πολύ ταιριαχτό, ότι και να λέτε.
    Σε μια πόλη νεκροταφείο, καλά κάνανε και βάλανε έναν σταυρό πάνω από το πτώμα της.
    Όταν τον βλέπω νιώθω μια εσωτερική αγαλλίαση, για όλα τα ιστορικά κτίρια που ρημάζουν από τον χρόνο και μάλλον αφέθηκαν σκόπιμα στο έλεός του, για να ξεχαστεί η ιστορία που δεν βολεύει την ορθοδοξία μας.
    Άλλωστε εδώ είναι πλειοψηφούντες, όλοι αυτοί που καθοδηγούνται από την θρησκευτικότητά τους. Τέτοια πλειοψηφία που μπορούν να γκρινιάζουν και να κριτικάρουν από την πολιτική μέχρι την επιστήμη με κριτήριο τον θρησκευτικό δογματισμό. Για όλα μπορούν να έχουν γνώμη.
    Αλλά κάνεις δεν έχει δικαίωμα να κρίνει αυτόν τον ιερό δογματισμό και τα έργα του. Αν το κάνει είναι ιερόσυλος, ασεβής, άθεος και ανθέλληνας. Αν τολμήσει και κρίνει την πίστη, θα τον φάει το πλήθος των πιστών. Η δύναμη της μάζας που ελέγχει η ορθοδοξία με εργαλείο το φόβητρο της ιεροσυλίας προς τον Θεό.
    Δεν ξέρω αν υπάρχει στα Ελληνικά κάποια λέξη που να περιγράφει αυτή τη κατάσταση, όπου μπορείς να κρίνεις τα πάντα, αλλά δεν επιτρέπεται να σε κρίνει κανείς.
    Πάντως σίγουρα δεν έχει σχέση με Δημοκρατία,που τόσο αρέσει να την επικαλούνται αυτοί που ανήκουν στην πλειοψηφία.
    "Θεοκρατία" ίσως;
    Είμαστε άραγε ένα θεοκρατικό κράτος;
    Έχουμε θρησκευτικά σύμβολα μόνο στους ναούς των πιστών;
    Μήπως έχουμε τέτοια σύμβολα σε δημόσιους χώρους, στους τοίχους των σχολείων μας, σε δικαστικές αίθουσες; Μήπως έχουμε τίποτα εκκλησίες ακόμα και μέσα στα νοσοκομεία μας; Εκεί που χτυπά η καρδιά της αιχμής της επιστήμης; Αλλά παρόλα αυτά δίνεται το δικαίωμα να κρίνουν, ακόμα και να αμφισβητούν, οι εκπρόσωποι της ορθοδοξίας την επιστήμη σαν κάτι μικρό μπροστά στην αόρατη και απροσδιόριστη μεταφυσική δύναμη που υποτίθεται μας κυβερνά, αλλά κανείς δεν μπορεί να κρίνει για ποιο λόγο βρίσκονται τέτοια θρησκευτικά σύμβολα εκεί μέσα. Κανείς δεν μπορεί να τα βάλει με τη θεοκρατία. Θα τον διασύρει η δύναμή της και η σκιώδης εξουσία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/11/21

      Και εγώ o αδιόρθωτος ακόμα πιστεύω ότι η Γη είναι στρογγυλή.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος9/11/21

      Αυτό αγαπητέ Σάκη απλώς λέγεται νταβατζιλίκι.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος9/11/21

      Άσε μας ρε Σάκη με τη χαζοθεωρία σου. Όσο προσβάλλει εσένα ο Σταυρός άλλο τόσο προσβάλλεις κι εσύ τα πιστεύω των υπολοίπων. Άλλο αν είναι λάθος ο Σταυρός, άλλο το να κρίνεις την πίστη. Αν σε αποκαλέσουν παλιοκομμούνι θα παρεξηγηθείς;;;;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος10/11/21

      όσο έλληνας και αν το παίζεις φίλε, οταν προσπαθείς να επιβάλεις τα θρησκευτικά σου σύμβολα είσαι χωριάτης ταλιμπάν.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος10/11/21

      Τους λες είναι αυθαίρετο, σου ρωτάνε μήπως είσαι παλιοκομμούνι (και μετά παριστάνουν τους δημοκράτες τα ορφανά του Παττακού).
      Τους λες έχει γίνει ρευματοκλοπή και σου απαντάνε ότι ήταν θέλημα Θεού (γιατί εγώ αυτήν την τρέλα καταλαβαίνω ότι πουλάνε).

      Το παίζουν και Χριστιανοί μετά άσχετα που από όλη την Καινή Διαθήκη θέμα είναι αν έχουν διαβάσει έστω το 1/3 της.

      Αγαπητέ Σάκη, άφησες ένα ουσιαστικό ερώτημα μέσα στο σχόλιό σου, σου αφήνω την απάντηση που έχει αναλυθεί εκτενώς:

      1)https://pitsirikos.net/2014/07/%CE%B7-%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B5%CE%BF%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B1/

      2) https://pitsirikos.net/2012/10/%cf%80%cf%8e%cf%82-%cf%83%cf%84%cf%81%cf%8e%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bf-%ce%b4%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c/

      3) https://pitsirikos.net/2020/02/%cf%80%cf%8e%cf%82-%cf%83%cf%84%cf%81%cf%8e%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bf-%ce%b4%cf%81%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b4%ce%b7%ce%b8%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ac/

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος11/11/21

      Πολύ ωραία τα λέτε κ. Καρανικολόπουλε. Όμως, η Καστοριά, με αυτούς, κατάντησε τα τελευταία χρόνια, ένα Βαλκανικό, τριτοκοσμικό χωριό.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος9/11/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/11/21

    12 μέτρα, σαν τους δώδεκα Αποστόλους. Και τα 33 αργύρια, βεβαίως βεβαίως, του Συλλόγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος9/11/21

    Τα έγραφε κάποτε ο μακαρίτης ο Λάμπρου και οι συνεργάτες του στον Δαυλό περί σκοταδισμού και θεοκρατίας αλλά στου κουφού την πόρτα ή μάλλον στου αφιονισμένου από τον δογματισμό πάρε την πόρτα και φύγε.....

    Έρρωσθε οι άθεοι και οι πιστεύοντες

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10/11/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος10/11/21

    ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ