15.11.21

ΟΔΟΣ: Τα δένδρα που συμβολίζουν το πολιτικό ανάστημα


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Αγίου Αθανασίου & Πλατεία Δαβάκη


Οι φωτογραφίες των δένδρων που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο [σ.σ. μόνο στην έντυπη μορφή], είναι ενδεικτικές μόνο και αποτυπώνουν την ιστορία της Καστοριάς από τον Μεσοπόλεμο και μετά. Οι παλιότεροι Καστοριανοί, οι παλιοί δηλαδή (που οι «σύγχρονοι» Καστοριανοί, οι εκπολιτιστές, φιλοπρόοδοι, μορφωμένοι καλλιεργημένοι, πνευματώδεις, δημοκράτες, ευγενούς ράτσας και όχι τίποτε «Γύφτοι», που συχνά κακολογούν περιγράφοντάς τους ως αμόρφωτους, νεόπλουτους και άλλα πολλά), είχαν δημιουργήσει άλση μέσα στην πόλη, όπως της "Παναγίας Φανερωμένης", του "Σταυρού", του "Αγίου Αθανασίου", της Δεξαμενής"... 

Ψηλά πεύκα και γενικά κωνοφόρα υπάρχουν ακόμη και σώζουν κάτι από το δοξασμένο παρελθόν αυτής της πολιτείας.  Οι μεγαλύτεροι θα θυμούνται ότι μεγάλες δενδροστοιχίες και από τις δύο πλευρές της οδού Γράμμου, της οδού Αγίου Αθανασίου (φωτογραφία), των παραλίμνιων δρόμων πρόσθεταν ποιότητα στην καθημερινότητα των Καστοριανών της εποχής και αισθητική αναβάθμιση. 

Ώσπου άρχισαν να επικρατούν οι σύγχρονοι, Καστοριανοί βεβαίως και οι ίδιοι πλέον, που... εκπολίτισαν τους «βάρβαρους», «γύφτους» κ.ο.κ. 

Σταδιακά όχι μόνο εγκατέλειψαν τις συστηματικές δενδροφυτεύεις, αλλά άρχισαν να ξεσπούν το μένος τους πρώτα στα λευκάδια και τα πλατάνια των παραλιών. Με την δικαιολογία της «θέας». Να φαίνονται τα σπίτια τους, να τους βλέπουν και να «βλέπουν». 



Νοέμβριος 2020, στην νεοβάρβαρη Καστοριά
που κάνουν κουμάντο οι εκπολιτιστές των παλιών Καστοριανών


Στην συνέχεια ακολούθησε το οικτρό θέαμα φύτευσης δένδρων νάνων. Μη τυχόν και ψηλώσουν. Ή να ψηλώσουν όσο το (πολιτικό) ανάστημά τους ανέχεται. Χαρακτηριστικά τα δένδρα της λεωφόρου Κύκνων, τα νέα δένδρα της Αγίου Αθανασίου σήμερα. 

Ακολούθησε η πρόκληση ασθενειών με ουσίες (αλάτι κ.ο.κ. στις οδούς  Γράμμου, Κύκνων, Αγίων Θεολόγων...). Η «κουρά» τους ώστε να μοιάζουν με ιπτάμενος δίσκους, ακόμη και με το περίφημο Μουσείο του Νιτερόϊ. Με δένδρα «μπονσάϊ» όπως τα κωμικά κουρεμένα δένδρα των φωτογραφιών [σ.σ. μόνο στην έντυπη μορφή]. Δίπλα σε άλλα που είναι λείψανα του εαυτού τους. 

Ή σε κορμούς που ισοπεδώθηκαν σύριζα με το έδαφος και προσέχουν ειδικά τώρα οι περισσότεροι πεζοπόροι, του κωδικού «6», δηλαδή, στην Λεωφόρο των Κύκνων —που δεν έχει πια κύκνους, την πλατεία Δαβάκη  και παντού.  




Τελευταία αισθητικά παράλογη κωμικοτραγική η πινελιά της δημοτικής αρχής Ιωάννη Κορεντσίδη. Η αναφορά δεν γίνεται για το περιβαλλοντικό ανοσιούργημα με τα πλατάνια στον εσωτερικό παραλίμνιο πέρσι [σχετικά "εδώ"]. Γίνεται για τα «πεύκα», τους αστείους «νάνους» που φυτεύθηκαν, στην νησίδα της Μεγάλου Αλεξάνδρου. Πιο κοντά, δεν γινόταν. 

Αν τα δένδρα συμβολίζουν το πολιτικό ανάστημα, την ποιότητα, την αισθητική και το όραμα αυτών που κυβέρνησαν την Καστοριά, δεν χωρεί καμμιά αμφιβολία πως ο δρόμος έχει την δική του (ιστορία). 


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Μαρτίου 2021, αρ. φύλλου 1070.



2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/11/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/11/21

    Δεν είναι μόνο η δασοκομία αλλά και η κτηνοτροφία. Σεμινάρια του ΕΛΓΟ στην Καστορία για την κτηνοτροφία.
    Βεβαίως, κτήνη πολλά και μάλιστα εδώδιμα.....

    Ημίαιμος πρίγκηψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ