27.1.22

ΟΔΟΣ: Τυχαίο;


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | ΕΟΔΥ
Δευτέρα 17 Μαΐου 2021, ώρα 12:35, το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ εν ώρα υπηρεσίας, στην έρημη λεωφόρο των Κύκνων. 


Ποιος μπορεί να γνωρίζει αν αυτό το κόλλημα είναι τυχαίο ή σκόπιμο. Μπορεί;


Η συχνή παρουσία κινητού κλιμακίου (Ομάδα Υγείας) του ΕΟΔΥ στην Καστοριά για δωρεάν rapid-tests (εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης) κρουσμάτων κορωνοϊού σε πολίτες στην λεωφόρο των Κύκνων στο παραλίμνιο ρεύμα του δρόμου, συμπληρωματικά στις κύριες δομές υγείας της περιοχής, συμβάλλει στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συμβάλλει όμως στην πραγματικότητα με όλες τις δυνατότητές της;

Με βάση την κατάταξή της στις κατηγορίες υψηλής επικινδυνότητας στην Επικράτεια επί πολλούς μήνες, η Καστοριά βρίσκεται σταθερά στο «κόκκινο». Επομένως οι υπηρεσίες που προσφέρει το κλιμάκιο της κινητής ομάδας, θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Μάλιστα ύστερα και από το «άνοιγμα» των επιχειρήσεων καφεστίασης, και την απελευθέρωση των μετακινήσεων από Νομό σε Νομό και τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης παραβίασης των μέτρων, που παρατηρούνται στην πόλη της Καστοριάς διά γυμνού οφθαλμού, με τις απογοητευτικές εικόνες συνωστισμού χωρίς μάσκες, οι κινητές μονάδες υγείας μπορούν να επιτελούν ακόμη και μια παιδαγωγική αποστολή. 

Μόνο που ειδικά στην Καστοριά η κοινωνική αυτή αποστολή… «κόλλησε» στην λεωφόρο των Κύκνων, στο παραλίμνιο ρεύμα, τις πρωϊνές ώρες της ημέρας. Ποιος μπορεί να γνωρίζει αν αυτό το κόλλημα είναι τυχαίο ή σκόπιμο. Μπορεί;

Προφανώς όλοι συμφωνούν πως η διεξαγωγή αυτών των rapid-tests δεν είναι χορηγία ή κάποια ευεργεσία ή και μποναμάς. Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας προς τους κατοίκους της Καστοριάς, όπως και σε όλη την Ελλάδα. Διότι η προστασία της δημόσιας υγείας συνιστά θεμελιώδη κρατική υποχρέωση. 

Γι’ αυτόν όμως τον λόγο η επιμονή των αρμοδίων να διατηρούν με τον ήλιο και το χιόνι το κλιμάκιο μόνιμα και σταθερά, «κολλημένο» στην συγκεκριμένη περιοχή αμετακίνητο, οδήγησε κάποιους στην υπόνοια ότι όλο αυτό συμβαίνει ώστε να μην υπάρχει μεγάλη προσέλευση πολιτών, και έτσι χάρη σ’ αυτή την... τοποθέτηση στο μεσοπέλαγος της λεωφόρου των Κύκνων, να είναι περιορισμένη η συμμετοχή του κόσμου στα τεστ, και άρα να καταγράφονται λιγότερα κρούσματα για την Καστοριά! 

Αν όλη αυτή η μεθόδευση οργανώθηκε από κάποιον ή κάποια, αυτό αποτελεί ακόμη αντικείμενο έρευνας. Πάντως κινητό κλιμάκιο στην πρακτική σημαίνει ευελιξία και κινητικότητα. Τον Μωάμεθ που πάει στο βουνό και όχι το αντίθετο. Μόνο που για την περίπτωση της Καστοριάς, αυτό δεν συμβαίνει.

Σε μια χώρα που μέχρι πρόσφατα αμφισβητήθηκε εάν μπορούν οι αόρατες ραδιοσυχνότητες να αποτελούν πεδίο εμπορικής εκμετάλλευσης για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ο ατμοσφαιρικός αέρας ελεύθερος χώρος για την διέλευση των αεροπλάνων ή όχι όπως υποστηρίζουν οι κρατιστές, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί εάν η δημόσια υγεία και η προστασία της από θανατηφόρες πανδημίες είναι άϋλο ή υλικό αγαθό. Αυτή είναι μια θεματολογία που κάλλιστα θα μπορούσε να επιτρέψει τον διάλογο αμέσως μετά την πανδημία. Και όταν στην Καστοριά το αγαθό αυτό σταματήσει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Για την ώρα απλά καταγράφονται οι πρακτικές των κρατικών μηχανισμών και η αποτελεσματικότητά τους. Οπότε κατά βάση το ενδιαφέρον εστιάζεται στην «δωρεάν» παροχή των rapid-tests του ΕΟΔΥ στην Καστοριά, από κινητό (εννοείται) κλιμάκιο. Που όμως κόλλησε στην λεωφόρο των Κύκνων και δεν λέει να ξεκολλήσει, αφού βρίσκεται πάντα στο ίδιο ακριβώς σημείο, με αποτέλεσμα να ευνοούνται υπόνοιες.

Επί μήνες τώρα. Με τα κρύα του χειμώνα, τις βροχές και τώρα τον ήλιο. Μακριά από το κέντρο της πόλης, σε ένα υπαίθριο σημείο του δρόμου κατάλληλο για drive-through εξετάσεις ίσως, για οδηγούς και επιβάτες τροχοφόρων, και συμπτωματικά ή όχι διερχόμενους. Ή εν πάση περιπτώσει σε σημείο το ίδιο κατάλληλο με άλλα πολλά. Εντελώς ακατάλληλο όμως για τον κύριο όγκο των κατοίκων της πόλης, δηλαδή της χερσονήσου, της Καλλιθέας ή και των επεκτάσεών της προς την Χλόη. 

Ώστε έτσι η «μονάδα» να μοιάζει –τουλάχιστον ως προς την προσφορότητα της στους περισσότερους, ως ακίνητη. Και όχι κινητή. Θυμίζει κάθε μια από τις δημόσιες υπηρεσίες που αλόγιστα και χωρίς κανένα σχεδιασμό και μέριμνα, τα τελευταία πολλά χρόνια έχουν απομακρυνθεί από την παλιότερη πόλη και τον αστικό της ιστό και διεσπάρησαν, όσο πιο μακριά γίνεται. 

Έτσι και στην περίπτωση της κινητής μονάδας του ΕΟΔΥ, η πλειονότητα των κατοίκων της πόλης, οι ηλικιωμένοι ή οι κάτοικοι που στερούνται μεταφορικού μέσου ή που δεν τυχαίνει να διέρχονται από το σημείο στην λεωφόρο των Κύκνων, που καθηλώθηκε η κατά τα όλα τα άλλα αξιέπαινη μονάδα για τις εξετάσεις ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού, πρακτικά δεν έχουν καμμιά απολύτως ευκαιρία ούτε και σε αυτή την παροχή. Την οποία απολαμβάνει μερίδα μόνο των πολιτών εδώ και μήνες. 


Αν όλη αυτή η μεθόδευση οργανώθηκε από κάποιον ή κάποια, αυτό αποτελεί ακόμη αντικείμενο έρευνας. Πάντως κινητό κλιμάκιο στην πρακτική σημαίνει ευελιξία και κινητικότητα. Τον Μωάμεθ που πάει στο βουνό και όχι το αντίθετο. Μόνο που για την περίπτωση της Καστοριάς, αυτό δεν συμβαίνει.



Θα μπορούσε να έχουν επιλεγεί 4-5 σημεία μετακίνησης της κινητής μονάδας, ώστε να γίνεται εκ περιτροπής η επίσκεψη του κλιμακίου και να προσφέρεται η ίδια και ίση δυνατότητα (ενδεικτικά) στους κατοίκους του Ντολτσού, του Απόζαρι, της Μητροπόλεως (*), της Καλλιθέας, της Χλόης. Διότι η έννοια της κινητής μονάδας στην περίπτωση των τεστ θα έπρεπε να είναι πιο κοντά στην σημασία της πλανόδιας υποστήριξης και όχι του «σταθμού» ή της «στάσης». 

Γιατί να μην στηθεί η μονάδα του ΕΟΔΥ στην πλατεία Ομόνοιας παραδείγματος χάριν, για να διευκολύνει του κατοίκους της πόλης. Και την επόμενη φορά γιατί να μην στηθεί στην πλατεία Ντολτσού, στην πλατεία Δαβάκη, στο Απόζαρι, στο ΙΚΑ (*), στο διοικητήριο, στον χώρο της λαϊκής αγοράς, στο ολυμπιακό πάρκο, στις «Κούνιες», στην Καλλιθέα, στην Χλόη; Πόσο εύκολα μπορεί αν αποφασίσει ένας κάτοικος της πόλης να μετακινηθεί, είτε πεζός είτε με ιδιωτικό μέσο, είτε με την (ανύπαρκτη ουσιαστικά) δημόσια συγκοινωνία, χιλιόμετρα μακριά για να ελέγξει την υγεία του;

Η ανάγκη αυτή, για την διασπορά της μονάδας των τεστ γίνεται πιο επιτακτική όσο οι καιρικές συνθήκες επιδρούν αποτρεπτικά στην προσέλευση πολιτών και όταν την ίδια στιγμή εύκολα διαπιστώνεται ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα, επιλέγονται κεντρικά κατοικημένα σημεία (κεντρικές πλατείες, δημόσια κτήρια κλπ) με εύκολη πρόσβαση διερχομένων πεζών, και όχι ακατοίκητα και μακριά από το κέντρο της πόλης, όπως αντίθετα έχει παγιωθεί στην Καστοριά. 

Που παρά ταύτα εξακολουθεί στην πανδημία να ανήκει στις πιο προβληματικές περιοχές της χώρας. Εναλλάξ σημεία και εναλλακτικές λύσεις χρειάζονται και στην περίπτωση της covid 19.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Μαΐου 2021, αρ. φύλλου 1080.


(*) Σήμερα πλέον δημιουργήθηκε κλιμάκιο στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον προαύλιο χώρο του ΙΚΑ/ΕΦΚΑ Καστοριάς.

 

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/1/22

    Ομορφη είναι η Καστοριά, αν και χωρίς χιονακι, δικό σας το υπόλοιπο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/1/22

      Ακόμη να δεχτείς τον Δήμαρχο, Κυριάκο Μητσοτάκη....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος27/1/22

      Μην έχετε παράπονο αντί Κυριάκου Μητσοτάκη, είδατε την Υφυπουργό Σοφία Ζαχαρακη!!!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος27/1/22

    Ευτυχώς βγήκε Βουλευτής ο Ζήσης και Δήμαρχος ο Γιάνης.... 2 κυβικά ξύλα στο Κεφαλάρι.... Χορτάσαμε ζέστη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/1/22

      Σα δε ντρέπονται λέω γω ας ξανάρθουν να ζητήσουν ψήφο ο Ζήσης ο Γιάνης ο Νιονιος ο Πέτρος κι ο Λάζαρος. Ειδικά ο Νιονιος πήρε πολλές ψήφους στο Κεφαλάρι. Μόνο προεκλογικές υποσχέσεις.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος27/1/22

    Τζάμπα εκτέθηκε ο Δήμαρχος μας με την επιστολή SOS που εκπέμπει η Καστοριά. Απορώ ποιοι των συμβουλεύουν. Άραγε θέλουν να τον βλάψουν ή νομίζουν πως απευθύνονται σε κουτορνιθια;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/1/22

      Δυστυχώς δεν νομίζουν, είναι σίγουροι. 9 χιλιάδες από δαύτα....!!!!

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος28/1/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος28/1/22

    Εσκεμμένα κόλλησε η Μονάδα Τεστ εκεί στην Κύκνων. Να είναι μακριά και να μη μπορούμε να πηγαίνουμε να κάνουμε τεστ!!! Έτσι ώστε να καταγράφονται λίγα κρούσματα και [....] να διαφημίσουν την Καστοριά ως Covid Free!!!! ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ οι αθεόφοβοι!!!! [....]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος28/1/22

      Μα αυτοί θέλουν να γράφονται πολλά κρούσματα, για να πουλάνε περισσότερα εμβόλια, θα εξυπηρετούσε αυτή η επιπλέον μονάδα τους ερχόμενους από χωριά στην Καστοριά. Επίσης με τόσο κρύο θα ήταν καλύτερη η εξυπηρέτηση εντός αυτοκινήτου. Απλά θα παγωναν οι δύσμοιροι υπάλληλοι.... Ενώ τώρα παγώνουν 100αδες παιδιά και ηλικιωμένοι....

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος29/1/22

    Όσο υπάρχουν Βουλευτές που παραχωρουν τα Βουλευτικά αυτοκινητα στους γιους τους για να παριστάνουν τους μπρουκληδες δεν υπάρχει Ελπίς

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ