3.2.22

ΟΔΟΣ: To '40 του 1821

 

Εκ μέρους του Δήμου Καστοριάς που ενεργεί μόνος του ή με συνεργασία άλλων φορέων, ανακοινώνεται διαρκώς το τελευταίο χρονικό διάστημα η πραγματοποίηση εκδηλώσεων και πιο πολύ αθλητικών διοργανώσεων με αφορμή τους εορτασμούς και προς τιμή των «200 ετών ελευθερίας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Πρόκειται συγκεκριμένα για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. 

Ο Δήμος Καστοριάς με τις διαρκείς ανακοινώσεις του, δείχνει να μη αντιλαμβάνεται ότι η επέτειος αφορά την συμπλήρωση των 200 ετών από την Παλιγγενεσία και την Επανάσταση του 1821, μια διαδικασία ευρύτερη που περιλαμβάνει την εθνική ανασυγκρότηση και όχι απλά την απελευθέρωση από το καθεστώς της οθωμανικής κατοχής και ότι όρος «ελευθερία» δεν είναι εύστοχος. 

Όχι μόνο διότι η κατά κυριολεξία απελευθέρωση (με την συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους και την εθνική ανεξαρτησία) συνέβη το 1830, πόσο μάλλον που αυτό στην Καστοριά συνέβη πολλές δεκαετίες αργότερα (το 1912). Αλλά και επειδή ενός λάθους, μύρια έπονται. 

Έτσι ο Δήμος Καστοριάς συνδέει τους εορτασμούς των 200 ετών της Παλιγγενεσίας με την... "Γυναίκα της Πίνδου", με μια φαινομενικά και ουσιαστικά άσχετη συσχέτιση, που προκαλεί σύγχυση ειδικά στις νεότερες γενιές. 

Με την φόρα που έχει αποκτήσει ο Δήμος Καστοριάς να εορτάζει τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, συνδέοντάς τα με άσχετα ιστορικά γεγονότα, παραβλέποντας την συνεισφορά της πόλης στην υπόθεση της Παλιγγενεσίας, που βασίστηκε στην εθνική συνειδητοποίηση με τους Ιωάννη και Παναγιώτη Εμμανουήλ, τον Γεώργιο Θεοχάρη και τόσους άλλους ή τον ακόμη παλιότερο εθνικό ποιητή Αθανάσιο Χριστόπουλο κ.ο.κ., δεν αποκλείεται να εντάξει και άλλες επετείους ή αναβιώσεις στον σπουδαίο αυτό εορτασμό. 

Σήμερα η "Γυναίκα της Πίνδου", αργότερα τι; Την επέτειο του Πολυτεχνείου ή την 28η Οκτωβρίου που εορτάζεται η "Γυναίκα της Πίνδου";


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Ιουλίου 2021, αρ. φύλλου 1089.



* * *



ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: «Η Γυναίκα της Πίνδου, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση»

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς "620" με αρωγούς και υποστηρικτές τον Δήμο Καστοριάς και τον Δήμο Βοΐου διοργανώνει το Brevet Καστοριάς το οποίο, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, είναι αφιερωμένο στη "Γυναίκα της Πίνδου". Πρόκειται για μία σημαντική ποδηλατική διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021, με ώρα εκκίνησης 7:30π.μ. από το πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας στην Καστοριά, μέσα από μία διαδρομή 200 χιλιομέτρων, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μαγευτικά τοπία, πανέμορφα χωριά και ιστορικές περιοχές και επιστροφή στο ίδιο σημείο. 
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και Κοινωνικής Μέριμνας, Πέτρος Δοκόπουλος σημειώνει σε δηλώσεις του ότι «ένα ακόμη σημαντικό αθλητικό γεγονός πραγματοποιείται στην περιοχή μας, ενταγμένο στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με μεγάλη προσέλευση και συμμετοχή αθλητών απ’ όλη την Ελλάδα, που προβάλει την πανέμορφη περιοχή μας μαζί και τα μοναδικά χαρακτηριστικά που διαθέτει, τα οποία θέλουμε να αναδεικνύουμε σε κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται».

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Ιουλίου 2021, αρ. φύλλου 1089.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/2/22

    Τίποτα πλέον δεν εκπλήσσει, σ' αυτή τη Βαλκανική ψεκασμένη πόλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος3/2/22

    Να περάσει ο καιρός να πάρουν δρόμο όλοι τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος3/2/22

    Καθόλου.... απίθανο εδώ υπάρχει άτομο
    Που πιστεύε....ότι το γκαζόν και το σιτάρι... είναι το... ίδιο πράγμα..
    Σύμφωνα...με τα λεγόμενα του...
    Τα σχόλια..και τα συμπεράσματα δικά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος27/2/22

    Και η ντροπή ντρέπεται με αυτή την δημοτική παρέα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ