Τι ώθησε τον βουλευτή της Ν.Δ. κ. Ζήση Τζηκαλάγια να δηλώσει πως το νερό της ΔΕΥΑΚ είναι «άριστο»;
Αγαπητή ΟΔΟΣ,
Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων φάνηκε να προτίμησε τους θαλασσινούς προορισμούς ανά την επικράτεια και λιγότερο τους επονομαζόμενους “εναλλακτικούς”. Πάντοτε, κάνοντας την σύγκριση με την χρήση αριθμών και ποιοτικών χαρακτηριστικών. Όσοι βέβαια είχαν την οικονομική δυνατότητα ώστε να καταφέρουν να αποδράσουν από τις μόνιμες κατοικίες τους, μετά από την πολύμηνη περίοδο της περιφερειακής απαγόρευσης μετακίνησης λόγω των περιορισμών των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Έτσι, μέσω των ρεπορτάζ των μεγαλύτερων και εγκυρότερων δημοσιογραφικών μέσων ενημέρωσης, οι παραλίες κατακλείστηκαν από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες φίλων της θάλασσας. Σε αυτό σίγουρα συνετέλεσαν και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν αλλά και επικρατούν. Αλλά και η λαχτάρα των περισσοτέρων να ταξιδέψουν –μετά από τουλάχιστον έξι μήνες– σε προορισμούς συνυφασμένους με την καλοκαιρινή και παραλιακή ανεμελιά. Σε τόπους που είναι συνδεμένοι με την αλμύρα της θάλασσας, τα αντιηλιακά, την αμμουδιά –και τα βότσαλα– και γενικότερα με εκείνο που αποκαλούν οι περισσότεροι ως “θάλασσα”.
Και αυτό φαντάζει να είναι το πιο λογικό ανά τον πλανήτη. Όχι μόνο στην Ελλάδα. Παρόλο αυτά, η πόλη της Καστοριάς υποδέχτηκε μερικές εκατοντάδες επισκεπτών το συγκεκριμένο τριήμερο. Τουλάχιστον σύμφωνα με όσα δήλωσε σε ραδιοφωνική του τοποθέτηση ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ρήμος. Όπου μεταξύ των άλλων, όσοι είχαν την τύχη –ή ατυχία– να ακούσουν όλα όσα είπε, μάθανε πως εκτός από το γεγονός της απουσίας θάλασσας από την Καστοριά, η πόλη στερείται και τον… ήλιο (!) Ναι αυτό είπε, έτσι άκουσα.
Εν προκειμένω, το συγκεκριμένο γλωσσοτρακάρισμα έγινε με αφορμή την προσπάθεια να δικαιολογηθεί η μειωμένη προσέλευση τουριστών στην Καστοριά σε σχέση με τους παραθαλάσσιους προορισμούς κατά την έναρξη του καλοκαιριού. Αλλά τέτοιο προφορικό ολίσθημα δεν έκανε –ή μπορεί και όχι– ούτε κατά την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην κρατική τηλεόραση. Τότε, πριν περίπου σαράντα ημέρες, είχε θαρρώ επικρατήσει το άγχος του πρωτοεμφανιζόμενου στην τηλεόραση σε συνδυασμό με τις ανακριβείς τουριστικά υπηρεσίες που θα μπορούσε κάποιος επίδοξος επισκέπτης να απολαύσει.
Και μάλλον, όσοι εκ των τουριστών του Αγίου Πνεύματος προτίμησαν την Καστοριά, ως τόπο… ησυχαστηρίου και ξεκούρασης –όπως ο ίδιος δήλωσε– σίγουρα πολύ γρήγορα θα συνειδητοποίησαν πως οι βόλτες με τα καραβάκια (!) που ενδεχομένως να είχαν στο μυαλό τους, δεν θα πραγματοποιούνταν ποτέ. Τουλάχιστον κατά την διάρκεια του συγκεκριμένου τριημέρου. Την επόμενη φορά –αν υπάρξει– που θα την επισκεφτούν, μπορεί και να σταθούν περισσότερο τυχεροί. Τουλάχιστον ως προς την βόλτα με ένα εκ των καραβιών της Καστοριάς! Καλού κακού πάντως, το καλύτερο για αυτούς θα είναι να προβούν σε ερωτήσεις τέτοιου τύπου προτού αποφασίσουν να επισκεφτούν την πόλη.
Από μια άλλη οπτική, οι επισκέπτες μπορεί να μην χρειάζεται να προβούν σε τέτοιου είδους ερωτήσεις. Είναι περιττές ερωτήσεις τέτοιου περιεχομένου. Ειδικά όταν από το στόμα του δημάρχου της κ. Κορεντσίδη ακούνε τοποθετήσεις που προκαλούν τουριστικό αίνιγμα για τον ταξιδιώτη. Από την στιγμή μάλιστα που οι μελλοντικοί επισκέπτες θα προγραμματίσουν το ταξίδι τους στην Καστοριά, τότε θα αποζημιωθούν μόνο και μόνο επειδή στα μάτια του ίδιου αποτελεί «προορισμό απαράμιλλης ομορφιάς που "πουλάει" από μόνος του». Χωρίς να χρειάζεται τίποτα άλλο.
Ο κ. Κορεντσίδης προσπαθεί συνειδητά να πουλήσει ως τουριστικό brand name την Καστοριά, παρά τις σοβαρές ελλείψεις υπηρεσιών. Με υπερβολές και στοιχεία τουριστικού –ιστορικού ακροβατισμού όπως ότι «η Καστοριά είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βυζαντινή πόλη μετά την Κωνσταντινούπολη»! Και όποιος τσιμπήσει, τσίμπησε. Το πολύ-πολύ να μην ξαναέρθει. Σιγά το ζήτημα. Άσε δε, που όλο αυτό με το “brand name” παραπέμπει στον αντίστοιχο πολιτιστικό κατήφορο που πήρε το καστοριανό καρναβάλι από τότε που κάποιοι φωστήρες το ονόμασαν όπως το ονόμασαν.
Μάλιστα όπως ενημερώθηκαν οι περισσότεροι, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι τουρίστες –και όχι μόνο– θα μπορούν να απολαμβάνουν «παραλίμνιες βόλτες με το ηλεκτρικό τρενάκι στον εσωτερικό γύρο της λίμνης, διαδρομές με το καράβι στη λίμνη και street food festival με γεύσεις από την τοπική γαστρονομία». Από το Φθινόπωρο όμως αγαπητή ΟΔΟΣ.
Όλα αυτά –ή μερικά από αυτά– μπορεί να ηχούν πολύ όμορφα στα αυτιά των μελλοντικών τουριστών και ως αφορμή για την επίσκεψη τους, αλλά αν το συνδυάσει κανείς με τα τοπικά καιρικά φαινόμενα, δεν θα πραγματοποιηθούν και ποτέ. Θα αναβληθούν για το επόμενο καλοκαίρι. Οι τουρίστες οφείλουν να έχουν όρεξη να ταξιδεύουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Καστοριά, και κάποια στιγμή θα συμπληρώσουν το παζλ των χαμένων δραστηριοτήτων, από προηγούμενες επισκέψεις τους. Αν η κατάσταση δεν πλησίαζε στα όρια της οργανωτικής τραγικότητας, θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ένα είδος τουριστικού καψωνιού.
Η ΔΕΥΑΚ |
Και μιας που έγινε αναφορά στην λέξη "καψώνι", πως σου φάνηκε αγαπητή ΟΔΟΣ, η έκπληξη που επεφύλασσε η ΔΕΥΑ Καστοριάς στους δημότες της υψηλής ζώνης; Δεν ήταν πραγματικά "υπέροχο" που εν μέσω παρατεταμένου καύσωνα, το μεγαλύτερο μέρος του αστικού ιστού στερήθηκε την υπηρεσία ύδρευσης δύο φορές; Μήπως οι αναγνώστες σου το βρήκαν κάπως βασανιστικό; Ή μήπως σαδιστικό;
Γιατί από την πλειοψηφία των κατοίκων που υπέστησαν αυτήν την ταλαιπωρία δεν μπορεί να κριθεί διαφορετικά. Που όλο και περισσότερο ταυτίζουν τους εαυτούς τους με την έννοια του "κορόιδου" που ακριβοπληρώνει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, την παχυλή αποζημίωση της ηγεσίας και τους μισθούς, που δεν είναι στο ελάχιστο ανταποδοτικά.
Τι να πρωτοσκεφτεί κάποιος που πληρώνει πάγια έξοδα περί τα 24 ευρώ το δίμηνο; Πως πίνει ακόμα νερό από την βρύση του σπιτιού του, το οποίο του το παρέχει η αρμόδια υπηρεσία μέσω απαρχαιωμένων σωλήνων αμιάντου; Ή πως υπάρχουν ακόμα και σήμερα κατοικίες που δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο αποχέτευσης με αποτέλεσμα τα λύματα τους να καταλήγουν στην λίμνη της Καστοριάς;
Περισσότερο όμως, οι κάτοικοι της Καστοριάς, στις μεταξύ τους συζητήσεις όπως ακούω, δηλώνουν πλέον περισσότερο θυμωμένοι με την συγκεκριμένη δημοτική αρχή. Γιατί ήταν πριν έναν χρόνο περίπου εν μέσω πανηγυρικού κλίματος είχαν γίνει οι αντίστοιχες εξαγγελίες για την εξ ολοκλήρου αλλαγή του συστήματος ύδρευσης.
Σαν δεν έφταναν τα μεσημεριανά κάζο προς τους δημότες με καύσωνα και την διακοπή υδροδότησης, ήρθε λίγες ώρες αργότερα δημοσίευμα που έκανε λόγο πως η Καστοριά είναι μεταξύ των πόλεων που κατά την ανάρτηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού από τις αναλύσεις που υπόκεινται, δεν ανιχνεύεται (!) ή δεν αναφέρεται (!) η κατηγορία των νιτρικών. Παράξενα πράγματα αγαπητή ΟΔΟΣ. Και μπορεί να αποκτήσουν μεγαλύτερη σημασία στην συνείδηση των κατοίκων αν ποτέ γίνει γνωστό πως η συγκεκριμένη παράβλεψη –ή και απόκρυψη, κανείς δεν ξέρει– γίνεται εσκεμμένα.
Ο πρόεδρός της |
Προσπαθώντας να πείσουν τους τοπικούς ιθαγενείς πως το νερό που τους παρέχεται είναι "άριστο". Από εδώ και στο εξής, οι περισσότεροι θα έχουν τις αμφιβολίες τους. Και όχι φυσικά άδικα. «Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» λένε κάποιοι υιοθετώντας γνωμικά του πάνσοφου ελληνικού λαού, και δεν μπορώ να βρω μια καλή δικαιολογία να διαφωνήσω μαζί τους. Και πως θα μπορούσε να το κάνει κάποιος, όταν για την «εξαιρετική» ποιότητα του νερού τον διαβεβαιώνουν οι πλέον αρμόδιοι. Όπως για παράδειγμα ο διορισμένος πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καστοριάς κ. Τόσκος, αλλά και ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας!
Και αν για τον κ. Τόσκο μοιάζει περισσότερο αναγκαίο να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο –θεμιτό ή αθέμιτο– το προϊόν που πουλά η επιχείρηση της οποίας είναι πρόεδρος, τότε τον κ. Ζ. Τζηκαλάγια τι τον ώθησε στο να δηλώσει πως το νερό της ΔΕΥΑΚ είναι «άριστο» ποιοτικά, όταν μάλιστα ο ίδιος πριν έναν μήνα περίπου προέτρεπε όλους τους εμπλεκόμενους αιρετούς «να καλέσουν το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας μίας Ιατρικής Σχολής για να τεθεί επικεφαλής των ελέγχων που απαιτούνται»; (!)
Είχε τις επιφυλάξεις του ως προς την ποιότητα του νερού και ταυτόχρονα το αποκαλούσε «άριστο» ή είναι ακόμα και σήμερα σίγουρος για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και απλά τα νέα αποτελέσματα θα επιβεβαίωναν όσα ο ίδιος πίστευε;
Γιατί αν ισχύουν οι όποιες επιφυλάξεις του για την ποιότητα του νερού της Καστοριάς, τότε άθελα του –στα μάτια μου τουλάχιστον– προσέφερε πολιτική κάλυψη σε τοπικούς αιρετούς, που για τους δικούς τους αναξιόπιστους λόγους απέκρυπταν ορισμένα από τα σημαντικά στοιχεία των αναλύσεων του νερού. Γεγονός που θα τον εξέθετε στο εκλογικό σώμα της Καστοριάς. Εκτός και αν ο ίδιος παρασύρθηκε από διαφόρους εμπλεκόμενους ως προς τον χαρακτηρισμό του χωρίς να γνώριζε περαιτέρω λεπτομέρειες. Και καθόλου μπράβο τους εδώ που τα λέμε.
Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 1 Ιουλίου 2021, αρ. φύλλου 1086.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Νιονιος είναι υπεύθυνος κατάρτισης ψηφοδελτίου Γιάνη για τις επόμενες εκλογές.... Ποιος? ο Νιονιος...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε παρακαλώ ρε φίλε ποιος Νιονιος;; Ας πάει σε κάνα νησί σεζόν.... Φτάνει τόσα χρόνια
ΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Πρόεδρος της Καλλιθέας είναι ίσως ο πιο προκλητικός όλων.... Ευτυχώς δε θα ξαναμπεί υποψήφιος σε ψηφοδέλτιο.... Απέλυσε τους Βρεφονηπιοκομους κι έχει και μούτρα για τζαμπανταν ταξίδια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Κύπρο πέρασε τέλεια....
ΔιαγραφήΓια πέ για πέ......
ΔιαγραφήΚαλά να πάθουμε, αφού ψηφίζουμε προέδρους ποδοσφαιρικών, χωρευτικών και λοιπών συλλόγων.
ΔιαγραφήΟ Σπύρος είναι πραγματικό λουλούδι. Όπως [.....] τη Μαρία [.....] και το Γιάνη...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΔιαγραφήΜόνοι τους εκτίθενται...ο Σπύρος τους φταίει;;;; Λίγα έκανε ο Γιάννης με [....]....;;;;
ΔιαγραφήΝαι αλλά ο Σπύρος την πλήρωσε τη νύφη.... Πήρε το μέρος της [....]
ΔιαγραφήΗ (.....) θα του στοιχίσει την μη εκλογή του. Λόγος περί (.....).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΔιαγραφήΠολλοί είναι οι λόγοι που θα χάσει τις εκλογές, απολύσεις βρεφονηπιοκομων, ειδική γραμματέας, λατομείο, για όλα φταίνε οι προηγούμενοι, λατομείο, πανάκριβοι αποχιονισμοι, αυξήσεις Δευακ, γυμναστήριο σε ώρα εργασίας, βόλτες με το Yaris, προκλητικές συμπεριφορές, μηδενικά έργα, τριβή και κεφαλοκλειδωματα σε υπαλλήλους κτλ κτλ...
Διαγραφή