5.2.23

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
Στην φωτογραφία φυσικά, αριστερά ο δήμαρχος, δεξιά ο πρόεδρος.


Για να δοθεί η δυνατότητα μετατροπής της άδειας λειτουργίας του κτηρίου από αναψυκτήριο σε εστιατόριο, χρεώθηκαν οι δημότες Καστοριάς με 30.000 ευρώ αντί να τα χρεωθεί ο διαχειριστής ενός αμφιλεγόμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος κτηρίου που διέθετε συγκεκριμένη δυνατότητα για άδεια λειτουργίας όταν μισθωνόταν. Για να συνδεθεί μια ιδιωτική κατοικία με το δίκτυο αποχέτευσης και ύδρευσης πληρώνει η ΔΕΥΑΚ ή ο ιδιώτης; –«Πάμε καλά;» αναρωτήθηκαν ορισμένοι και η απάντηση είναι «φυσικά και όχι».


Την περασμένη Δευτέρα, οι πολίτες της Καστοριάς ενημερώθηκαν από τα φιλοδημοτικά ωδικά ΜΜΕ, για την έναρξη του έργου, νέας σύνδεσης υδροδότησης και αποχέτευσης της μονής Μαυριωτίσσης. Τουλάχιστον έτσι πλάσαραν την συγκεκριμένη είδηση τα Φιλικά Μέσα Ενημέρωσης της δημοτικής αρχής. Ή απλά, κάποια από τα τοπικά μέσα που ουσιαστικά αποτελούν σκόρπια μικρά άτυπα γραφεία τύπου αναπαραγωγής των δημοτικών δελτίων (τύπου).

«Καμιά δουλειά δεν είναι άλλωστε ντροπή» υποστηρίζουν κάποιοι από τους οποίους σαφώς και δεν διαχωρίζω την θέση μου. Βέβαια, τα προηγούμενα επιβεβαίωσαν και όσοι πέρασαν από το σημείο κάνοντας την άσκηση τους ή απλά την βόλτα τους στον εσωτερικό γύρο της λίμνης. Μάλιστα, μετά από τρεις μέρες (!) και το διόλου ευκαταφρόνητο κόστος που έφτασε τα 30.000 ευρώ –«ό,τι πληρώνεις, παίρνεις» που λέει και ο σοφός λαός– προερχόμενο από τις δημοτικές εισφορές των δημοτών, το μέγιστο έργο περατώθηκε. Τα χρήματα φαίνεται τουλάχιστον να προήλθαν από τα ταμεία της υπερχρεωμένης Δ.Ε.Υ.Α. Καστοριάς, και όχι από κάποιο μαγικό κουτί.

Και καλό είναι να υπενθυμίζεται στους συνδρομητές σου και μη, πως όταν ακούν τους αιρετούς αλλά και τους διορισμένους προέδρους δημοτικών επιχειρήσεων να μιλούν με στόμφο, αναμένοντας πιθανές δοξασίες και φιλοφρονήσεις από το εκλογικό σώμα, να έχουν σε κάποιο μέρος της σκέψης τους πως κανένας από αυτούς που ασκούν οποιασδήποτε μορφής εξουσία, δεν πληρώνει από την τσέπη του.

Όσο και αν θέλουν ορισμένοι να τα καρπωθούν, σαν να είναι τελεσμένα με δικά τους έξοδα. Εκλεγμένοι διαχειριστές των δημοτικών και κρατικών ταμείων είναι, τα οποία γεμίζουν από φόρους και εισφορές των πολιτών. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Κάποιοι δημότες δε, όταν γίνονται αποδέκτες τέτοιων δηλώσεων και τοποθετήσεων, κατά έναν παράξενο τρόπο και αυθορμήτως κρατούν τις τσέπες τους. Άγνωστο το γιατί, αλλά καλό θα ήταν κάποτε να τους ρωτήσει κάποιος για ποιον λόγο αντιδρούν κατά αυτόν τον τρόπο. 

Εν των μεταξύ, η είδηση ήταν παντελώς καμουφλαρισμένη με μπόλικο θρησκευτικό φούμο, από την στιγμή που άπαντες γνωρίζουν πως η πλειοψηφία των δημοτών Καστοριάς δεν αντιδρά σε οτιδήποτε ακόμη και φαινομενικά εξυπηρετεί την τοπική Εκκλησία, περνώντας στα ψιλά όλα τα υπόλοιπα που ενδεχομένως να μεσολάβησαν στο παρασκήνιο, από την έναρξη ως και ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου.

Και για τα οποία μίλησε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. κ. Πέτρος Τόσκος φιλοξενούμενος σε τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο. Στα μάτια μου, φάνηκε πως αν και άθελα του κυριεύτηκε από κάποιο κύμα ειλικρίνειας και εξωστρέφειας, ενδεχομένως υπό το κράτος ενός ενθουσιασμού από την άμεση εργοταξιακή επιτυχία της δημοτικής επιχείρησης.

Πιο συγκεκριμένα, αφού ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ανακοίνωσε πως το κόστος θα επιβαρύνει την υπερχρεωμένη επιχείρηση που ηγείται, ανέφερε και μερικά ακόμα που στα αυτιά μου τουλάχιστον έγιναν άξια αναφοράς. Μεταξύ των άλλων, δήλωσε πως «με την περάτωση του έργου, είναι έτοιμα προς χρήση για τους καταναλωτές του εστιατορίου αλλά και τους επισκέπτες της μονής Μαυριωτίσσης». 

Συγγνώμη αγαπητή ΟΔΟΣ, αλλά όταν οι δημότες γίνονται αποδέκτες τέτοιων τοποθετήσεων, το πιο πιθανό είναι να μην καταλαβαίνουν σωστά οι ίδιοι, αποκλείοντας την περίπτωση να κάνει λάθος ο κ. Τόσκος.

Για να καταλάβουν και οι υπόλοιποι που δεν φρόντισαν να αντιληφθούν όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. , το έργο πραγματοποιήθηκε με δημοτικά έξοδα (!) επειδή το συγκεκριμένο και πολυσυζητημένο κτήριο δεν είχε άδεια λειτουργίας εστιατορίου απόρροιας του ελλιπούς δικτύου ύδρευσης και ελλείψει δικτύου αποχέτευσης; Δηλαδή, τόσα χρόνια, υπήρχε επιχείρηση που απλά είχε βόθρο ή κατεύθυνε τα λύματα της στην λίμνη και δεν υπήρξε η παραμικρή νομική όχληση; Για να συνδεθεί μια ιδιωτική κατοικία με το δίκτυο αποχέτευσης και ύδρευσης πληρώνει η ΔΕΥΑΚ ή ο ιδιώτης;

Και προσπαθώντας κανείς να ξεπεράσει το ζοφερό και δύσοσμο προηγούμενο, εν έτει 2022 για να δοθεί η δυνατότητα μετατροπής της άδειας λειτουργίας του κτηρίου από αναψυκτήριο σε εστιατόριο, χρεώθηκαν οι δημότες Καστοριάς με 30.000 ευρώ αντί να τα χρεωθεί ο διαχειριστής ενός αμφιλεγόμενου ιδιοκτησιακού καθεστώτος κτηρίου που διέθετε συγκεκριμένη δυνατότητα για άδεια λειτουργίας όταν μισθωνόταν; «Πάμε καλά;» αναρωτήθηκαν ορισμένοι και η απάντηση είναι «φυσικά και όχι».

Διότι τα πρόσωπα που διοικούν –και διοικούσαν– συνηθίζουν να εκπληρώνουν αιτήματα με δημόσιο χρήμα, χωρίς να λογοδοτούν πουθενά για αυτές τις αποφάσεις τους. Ειδικά όταν οι μειοψηφίες κοιμούνται. Στην συγκεκριμένη περίπτωση και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Τόσκος κατά την έκρηξη ειλικρίνειας του, ύστερα από αίτημα του μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλίνικου (!) και εντολή του δημάρχου κ. Κορεντσίδη, έβγαλαν από τις τσέπες τους το συγκεκριμένο ποσό και το έργο ολοκληρώθηκε σε τρεις μέρες. Είναι large οι τοπικοί μας, αμ τι νόμιζες αγαπητή ΟΔΟΣ;

Φυσικά όμως και δεν προήλθαν τα 30.000 ευρώ από τις τσέπες τους, υποδυόμενοι τους τοπικούς ευεργέτες, αλλά από την στιγμή που τους αρέσει να κάνουν δαπάνες με τα χρήματα των δημοτών, γιατί να μην κάνουν πλάκα και οι πολίτες μαζί τους; Εξάλλου, εδώ στον «παγκόσμιο τοπ προορισμό», είμαστε μια ευχάριστη –στα όρια της κωμικότητας– ατμόσφαιρα και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Έξοδα που σε άλλες περιπτώσεις επιβαρύνουν αποκλειστικά τους δημότες και τις επιχειρήσεις, ήρθε η συγκεκριμένη δημοτική αρχή να τα πληρώσει με δημόσιο χρήμα για το αμφιλεγόμενο δημοτικό κτήριο και την ωφελούμενη επιχείρηση. Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για διάφορες περίεργες συμπτώσεις, αναφέροντας πως στο εν λόγω κτήριο εμπλέκονται συγγενικά και ευλογημένα συμφέροντα. 

Αλλά εσύ μην δίνεις σημασία αγαπητή ΟΔΟΣ. Καθώς αυτά τα απαράδεκτα, διαδίδονται από γλώσσες που στάζουν φαρμάκι για ό,τι καλό γίνεται στην Καστοριά "μας" και σένα δεν πρέπει να σε απασχολούν όσα πικρόχολα ακούγονται. Κράτησε μόνο πως πρόκειται για ακόμη μία εκπληκτική σύμπτωση που εδώ στην πόλη της Καστοριάς, όμοιες της επαναλαμβάνονται τόσα και τόσα χρόνια.

* * *


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Ο δράκος


«Το χρυσορυχείο που το φύλαγε ένας Δράκος»


18 Ιουνίου 2022
Ανακοίνωση Δήμου Καστοριάς
Από την Κοινωφελή Επιχείρηση «Ορεστειάς» του Δήμου Καστοριάς γνωστοποιείται ότι το Σπήλαιο του Δράκου θα παραμείνει κλειστό σήμερα Σάββατο 18 και αύριο Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 λόγω έκτακτης βλάβης στον ηλεκτροφωτισμό.

21 Ιουνίου 2022
Ανακοίνωση Δήμου Καστοριάς
Από την Κοινωφελή Επιχείρηση «Ορεστειάς» του Δήμου Καστοριάς γνωστοποιείται ότι λόγω της εκτεταμένης βλάβης που προκλήθηκε στον ηλεκτροφωτισμό εξαιτίας των κεραυνών, το Σπήλαιο του Δράκου θα παραμείνει κλειστό και τις προσεχείς ημέρες. Για την επανέναρξη της λειτουργίας του Σπηλαίου θα εκδοθεί νέα ανακοίνωση.

2  Ιουλίου 2022
Ανακοίνωση της προέδρου της κοινωφελούς δημοτικής επιχείρησης  “Ορεστειάς” Χρυσούλας Φιλίππου
Στις 17 Ιουνίου έπεσε κεραυνός στη Σπηλιά του Δράκου καταστρέφοντας την κεντρική μονάδα ηλεκτροδότησης του Σπηλαίου. Το πεδίο ήταν τόσο υψηλό που από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα (σύμφωνα με τον ειδικό), καθώς συνέβη σχεδόν δύο ώρες μετά το κλείσιμο του σπηλαίου, οπότε ο χώρος εντός ήταν άδειος. Η καινούρια μονάδα αναμένεται έπειτα από παραγγελία από το εξωτερικό. Όλα διορθώνονται εκτός από την απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Θα είμαι ευγνώμων γι’ αυτό και μόνο. Όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά μπορούν να επικοινωνούν πριν βγάλουν οποιοδήποτε συμπέρασμα.

5  Ιουλίου 2022
Ανακοίνωση Δήμου Καστοριάς
Από την Κοινωφελή Επιχείρηση «Ορεστειάς» του Δήμου Καστοριάς γνωστοποιείται ότι μετά από τεχνικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Σπήλαιο του Δράκου, από αύριο Τετάρτη 6 Ιουλίου, ξεκινά και πάλι η λειτουργία του. Οριστική αποκατάσταση της πολύ μεγάλης βλάβης που προκλήθηκε από κεραυνούς στο ηλεκτρολογικό σύστημα του Σπηλαίου θα γίνει μόλις παραληφθεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός που έχει παραγγελθεί από το εξωτερικό.


* * *


Τα γεγονότα που συνέβησαν στην συγκεκριμένη περιοχή, αναπόφευκτα επικέντρωσαν εκεί το ενδιαφέρον. Και αν η δωρεά της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. σε μια τοπική επιχειρηματική δομή –για το καλό του τόπου φυσικά– συνοδεύτηκε κατά ανάγκη από περιβαλλοντολογικό αποτύπωμα με το κλείσιμο (;) του βόθρου που γινόταν χρήση, η αναστολή λειτουργίας της σπηλιάς του Δράκου ήταν το "κερασάκι" στα έργα και τις πράξεις της δημοτικής αρχής.

Η οποία, μέσω της πρόεδρου της κοινωφελούς επιχείρησης "Ορεστειάς" κ. Φιλίππου έσπευσε μετά από δύο εβδομάδες (!) όντας κλειστό το σπήλαιο, να ενημερώσει τους δημότες αλλά και τους τουρίστες φυσικά για όσα προκάλεσαν την αναστολή λειτουργίας του. Ενδεχομένως η κ. Φιλίππου να έχει δίκιο τα όσα αναφέρει και να είναι απολύτως ακριβή τα περί προβλήματος στην μονάδα ηλεκτροδότησης, όμως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η ετεροχρονισμένη ενημέρωση. Και αν ως επιχείρηση δεν νοιάζονται για τους τοπικούς επισκέπτες, θα έπρεπε να το κάνουν για όσους δύστυχους τουρίστες είχαν την ατυχία να βρουν κλειστές τις πόρτες του.

Καθώς τέτοιου είδους καθυστερημένες αντιδράσεις και λήψεις αποφάσεων, φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα. Και αυτά δυστυχώς εκφράζονται από ατυχείς τουρίστες, η γνώμη των οποίων λειτουργεί αποτρεπτικά σε υποψήφιους μελλοντικούς επισκέπτες. Διότι δεν ήταν και λίγοι εκείνοι, οι οποίοι βρισκόμενοι μπροστά στις κλειστές πόρτες έκαναν λόγο περί ανεθυνότητας της δημοτικής διαχειριστικής επιχείρησης και έλλειψη σοβαρής ενημέρωσης.

Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική προοπτική της πόλης στην οποία τόσα πολλά έχει επενδύσει και η τρέχουσα δημοτική αρχή, παρά το γεγονός που ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Ρήμος δεν αναφέρθηκε καθόλου στο συγκεκριμένο πρόβλημα κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του τοποθέτησης. Είτε που η συντονίστρια της συζήτησης δεν θεώρησε πως πρέπει να ρωτηθεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για ένα τόσο σοβαρό πλήγμα σε ένα από τα επισκέψιμα αξιοθέατα ή που συμπτωματικά επιχειρήθηκε να αποσοιωπηθεί από την τοπική κοινωνία.

Άσε δε, που είναι και λίγοι εκείνοι που απόρησαν με την ανυπαρξία μιας back up μονάδας υποστήριξης για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης και ακόμη περισσότερο για περιπτώσεις που ενδέχεται να θέσουν οριστικά εκτός λειτουργίας το σπήλαιο. Και μια αρκετά καλή λύση για το μέλλον, θα μπορούσε να αποτελέσει μια εφεδρική μονάδα ηλεκτροδότησης στηριζόμενη αποκλειστικά σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Όπως για παράδειγμα, η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ ή στην χειρότερη περίπτωση κάποιου είδους πανηγυρτζίδικης γεννήτριας που να ανταπεξέρχεται στις ανάγκες φωτισμού του σπηλαίου. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουλίου 2022, αρ. φύλλου 1132.


Σχετικά:

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/2/23

    Η αντιπολίτευση τι κάνει; Αυτό δρωμάει δωράκι δημόσιου χρήματος σε κουμπάρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/2/23

    Τιιι....αντιπολίτευση...;;!!!!
    Τι είναι αυτό....;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/2/23

    Εγώ δεν θα ξαναπατήσω σε κανένα κτίσμα της περιοχής στη Μαυρωτισσα. Δυστυχώς την ΔΕΥΑΚ δεν μπορώ να την κόψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/2/23

    Η τελευταία ευκαιρία που ποτέ δεν ακούσαμε να κάνει αντιπολίτευση, σαν να σιγοντάρει τον δήμαρχο και να χαϊδεύει απαλά όλα όσα κάνει, αποφάσισε λέει να ξανακατέβει στις εκλογές, αν καταφέρει να κάνει ψηφοδέλτιο. Ποιος τους χρειάζεται, ρώτησαν; Τόσα χρόνια ένα δελτίο τύπου δεν διαβάσαμε, μια σοβαρή αντιπολίτευση δεν είδαμε, τώρα τι ακριβώς θέλετε να μας πείτε κύριοι; Με ποια βάση μετά από 4 χρόνια αδράνειας θέλετε και ψήφο, για ποιο λόγο ακριβώς να σας ψηφίσει ο κόσμος; Να μας πείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/2/23

      Είναι επειδή δεν ξέρεις να σκανάρεις κωδικούς QR αλλιώς θα διάβαζες την ανυπαρξία τους.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ