8.2.23

O Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος


προς 
κ. Ιωάννην Κορεντσίδη 
δήμαρχον Καστορίας, ενταύθα

Καστοριά, 6 Ιουνίου 2022

Κοινοποίηση: κ. πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, με την παράκληση να κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη του συμβουλίου.

Θέμα: 
Ανέγερση μνημειακού βυζαντινού ιερού ναού 
στην είσοδο της πόλης

Αγαπητέ κ. δήμαρχε,

Μετά από την τελευταία προφορική μας συζήτηση, σας αποστέλλω το παρόν έγγραφο, προκειμένου να καταθέσω γραπτώς  Τις απόψεις μου και τα επιχειρήματά μου για το θέμα του αιτήματος μου για παραχώρηση χώρου στην είσοδο της Καστοριάς για την ανέγερση ενός μνημειακού βυζαντινού ιερού ναού αντάξιου της ιστορίας της πόλης μας. Καίτη σύγχρονου προοπτικής της κυρίως της επιθυμίας όλων μας να παρουσιαστεί η Καστοριά όπως και είναι ως μία ζωντανή βυζαντινή πόλη 

Εισαγωγή

Από τις πρώτες ημέρες μου στην Καστοριά γνώρισα την πόλη ως την «Αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας» και ως μια «Βυζαντινή πόλη» με τα πολλά της εκκλησάκια, τα οποία επί το πλείστον είναι κρυμμένα στην ανατολική και επί τουρκοκρατίας «χριστιανική γειτονιά» της πόλης.

Μπορώ να πω ότι στις δημόσιες ομιλίες και δηλώσεις μου προσθέτω και τον επιθετικό προσδιορισμό «ζωντανή» δηλαδή την χαρακτηρίζω ως μία ζωντανή βυζαντινή πόλη.

Και αυτόν τον χαρακτηρισμό, ζωντανή, δεν το δίνω εική και ως έτυχε, αλλά τον στηρίζω στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι κάτοικοι της διατηρούν την παράδοση του βυζαντίου (της ρωμιοσύνης, του ελληνορθόδοξου πολιτισμού) και είναι ζωντανή η διδασκαλία της Εκκλησίας μας για του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του και Καστοριανού αυτού αγίου, διδασκαλία που συνδέεται άμεσα με την θεολογία που δημιουργεί στα μνημεία της Καστοριάς.

Επίσης είδα την επιθυμία των Καστοριανών για την τουριστική ανάδειξη της πόλης, μάλιστα μετά τις τελευταίες εξελίξεις ως προς την μέχρι πρότινος αποκλειστική σχεδόν ενόχληση ενασχόληση με την γουνοποιία. Μιά ανάπτυξη που επιθυμία όλων μας είναι να βασιστεί και στο πολιτιστικό και ιστορικό παρελθόν της πόλης, που εκφράζεται με τον όρο βυζαντινή.

Επίσης πληροφορήθηκα για την επιθυμία του μακαριστού προκατόχου μου μητροπολίτου Σεραφείμ να ανεγερθεί μεγάλος ιερός ναός στην νότια είσοδο της πόλης, που είναι και η κεντρική της είσοδος. Η επιθυμία του αυτή δεν έτυχε ευρύτερης αποδοχής, απ’ ό,τι επίσης πληροφορήθηκα, λόγω του σκοπού και του μεγέθους της πρότασης. Ως μία αντιπρόταση προτάθηκε από παράγοντες της δημοτικής αρχής η ανέγερση ενός προσκυνηταρίου.

Έχοντας αυτά ως απλές πληροφορίες, χωρίς κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία τους, την ημέρα της Υπαπαντής ε.έ., κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας, χωρίς να το επιδιώξω, είχα την έμπνευση-σκέψη την οποία σάς κατέθεσε προφορικώς και το κάνω τώρα γραπτώς.

Η πρόταση μου

Η σκέψη και η πρότασή μου είναι να ανεγερθεί στην νότια είσοδο της πόλης, εκεί που σήμερα είναι το πάρκο της ολυμπιακής φλόγας και ο χώρος της λαϊκής αγοράς, ένας βυζαντινός ιερός ναός μνημειακής αρχιτεκτονικής, στα μέτρα των βυζαντινών ναών που υπάρχουν στην πόλη, ο οποίος θα αποτελέσει την «βιτρίνα» της «ζωντανής βυζαντινής πόλης» της Καστοριάς και ένα νέο σημείο αναφοράς της πόλης μας.

Ο ναός αυτός δεν θα αποτελεί νέα ενορία, αλλά παρεκκλήσι του μητροπολιτικού ναού, και τα έσοδά του, εκτός από τη συντήρησή του, θα διατίθενται για τον φιλανθρωπικό έργο και για τη νεότητα.

Η πρότασή μου αυτή συμπληρώνεται με την κατασκευή ενός σύγχρονου εκθεσιακού χώρου δίπλα (κτήριο μακεδονικού ρυθμού) ή κάτω από τον ναό (ημιϋπόγειος χώρος) στον οποίον θα παρουσιάζονται με σύγχρονα μέσα οι ιστορικοί θησαυροί της Καστοριάς και τα αξιοθέατά της και θα χρησιμεύει και για άλλες παρόμοιες χρήσεις που θα ικανοποιούν τον σύγχρονο επισκέπτη της πόλης μας.

Έτσι ο χώρος αυτός εκτός από ναός θα είναι ένα πολιτιστικό κύτταρο και ένα νέο σημείο αναφοράς για την πόλη, στην προοπτική που όλοι μας προσπαθούμε να οδηγήσουμε την πόλη, ήτοι στην καθιέρωσή της ως της ζωντανής βυζαντινής αρχόντισσα της πατρίδος μας.

Πρέπει δε να σημειώσω ότι την ονομασία του ιερού ναού την οποία σκέπτομαι θα την αγαπήσουν όλοι ανεξαιρέτως οι Καστοριανοί. Αλλά θα μου επιτρέψετε να τη γνωστοποιήσω εφ’ όσον γίνει αποδεκτό το αίτημα-πρότασή μου.

Συμπληρώνω ότι η ανέγερση του ιερού θα γίνει με αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και η αγιογράφησή του επίσης θα γίνει με διαγωνισμό, ώστε ο ναός και το πολιτιστικό κέντρο που θα το συνοδεύει, θα αποτελέσει ένα μνημειώδες έργο.

Πλεονεκτήματα επιχειρήματα:

1. Δημιουργία ενός νέου κεντρικού σημείου αναφοράς για την ανάδειξη του βυζαντινού χαρακτήρα της Καστοριάς για μία «εισαγωγή» στην πόλη.

2. Συμβολή στην καθιέρωση της Καστοριάς ως της ζωντανής βυζαντινής πόλης της Μακεδονίας.

3. Ανάδειξη της εισόδου της πόλεως, ως μιας ιστορικής πόλης.

4. Ενίσχυση της πολιτιστικής παράδοσης της Καστοριάς.

5. Πολιτιστική και αρχιτεκτονική αναβάθμιση της εισόδου της πόλεως και της περιοχής.

6. Διατήρηση του μέτρου με σεβασμό του χώρου και του μεγέθους.

7. Ενίσχυση στην ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος στην πόλη.

8. Η επιλογή του αρχιτεκτονικού σχεδίου θα γίνει με διαγωνισμό και εν γνώσει των αρχών και των κατοίκων της Καστοριάς.

9. Τα όποια έσοδα του ναού θα ενισχύουν αποκλειστικά το κοινωνικό έργο και την νεότητα.

10. Η παραχώρηση του χώρου δεν αντίκειται στην πολεοδομική χρήση του χώρου εφ’ όσον ληφθεί υπ’ όψη ο πολιτιστικός και αναπτυξιακός χαρακτήρας του όλου κτηρίου.

11. Θα αποτελέσει μία νέα πηγή παρακλήσεως για τον λαό.

Αγαπητέ κύριε δήμαρχε,

Παρακαλώ να μελετήσετε και να συζητήσετε στο δημοτικό συμβούλιο την πρότασή μου αυτή και να με καλέσετε να την παρουσιάσω και προφορικά στα αξιότιμα μέλη του συμβουλίου κατά την ημέρα της συζητήσεως και να απαντήσω σε τυχόν ερωτήματα και απορίες. 

Με ευχές και τιμή,

ο μητροπολίτης 
ο Καστορίας Καλλίνικος

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Ιουλίου 2022, αρ. φύλλου 1134.

Σχετικά: 

28 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/2/23

    "Καίτη σύγχρονου προοπτικής της κυρίως της επιθυμίας "
    Ακόμα γελάω... Πώς το (αντι)γράψατε έτσι κι έψαχνα κι εγώ να βρω για ποια Καίτη μιλάει ο δεσπότης...
    Κατά τα άλλα, μαζί του είμαι, σας το λέω, ως προς το σθένος και την παρρησία να αιτηθεί δημόσια κάτι. Από κει και πέρα, από το Δήμο δεν βλέπω τα κότσια να δώσουν έστω και αρνητική απάντηση.
    Όχι που είναι δεσπότης, αλλάά το σωστό να λέγεται.
    Μη νομίζουν ότι είμαστε και κάφροι και παρασυρόμαστε από ναι ή όχι. Το θέμα είναι ότι κρύβονται πίσω από το δάχτυλο τους οι μουλωχτοί.
    Χαλαρά... εκλογές έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/2/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος9/2/23

      Αν εγώ πρότεινα τέμπλο για την Μαντόνα θα με άκουγε ο δήμαρχος; Είμαι σίγουρος ότι ενα τέτοιο τέμπλο θα έφερνε περισσότερους τουρίστες στην Καστοριά από τον νεοβυζαντινό ναό τύπου Disney του μητροπολίτη . Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αμολούμε δημόσια την κάθε [....] που μας έρχεται στο μυαλό.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος9/2/23

      Οποιοσδήποτε μητροπολίτης μπορεί να προτείνει ό,τι θέλει. Να μετακινηθεί η Κουμπελίδικη στο πάρκο της ολυμπιακής φλόγας για να μη χρειάζεται οι τουρίστες να ανεβαίνουν την ανηφόρα ή την ανέγερση ναού καταστρέφοντας το μοναδικό πάρκο άξιο λόγου που έχει η Καστοριά.

      Είναι στο χέρι μας να μη ψηφίσουμε αυτούς που συμφωνούν με τον μητροπολίτη και θέλουν να μετατρέψουν την Καστοριά σε μια θεοκρατική πόλη καταστρέφοντας το πάρκο. Ποιοί είναι αυτοί; Ο σεβασμιώτατος μας βοηθάει να εντοπίσουμε αυτά τα άτομα λέγοντας ότι κανένας δεν αντέδρασε στην πρότασή του. Έναν από αυτούς τον βλέπουμε στην ανωτέρω φωτογραφία. Ποιοί είναι οι υπόλοιποι; Αρκεί να κοιτάξει κανείς φωτογραφίες από τις πίτες που έκοψε ο μητροπολίτης και ποιοί ήταν παρόντες.

      Αν κάποιος από αυτούς είπε κάτι διαφορετικό στον σεβασμιώτατο από αυτό που αυτός ισχυρίζεται ας βγει να τον διαψεύσει.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος9/2/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος10/2/23

      Εγώ θυμάμαι μια Καίτη από το γυμνάσιο.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος10/2/23

      Διαβάζοντας Καίτη σκέφτηκα, ο νηστικός καρβέλια ονειρεύεται.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος10/2/23

      Διάβασε το πρωτότυπο, για να σκεφτείς καλύτερα.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος11/2/23

      Εγώ δεν διαβάζω ανακοινώσεις της μητρόπολης όσο χρησιμοποιούν το πολυτονικό. Καίτοι το γνωρίζω.

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος11/2/23

      Οσάκις γράφει έτσι ...

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος13/2/23

      Τώρα που θα γίνουμε και κληρονομιά της UNESCO δεν μας πιάνει κανένας. Ελπίζω να μην φερουν πάλι τον πωλητή χαλιών από την Θεσσαλονίκη για να συντάξει την πρόταση. Κύριοι στο Δημαρχείο, υπάρχουν και καστοριανοί που ασχολούνται με την ανάδειξη και διάδοση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, π.χ. μεταξύ άλλων το ΚΠΕ με τον Σάκη Ευαγγέλλου.

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος14/2/23

      Χθες μια κυρία επισκέφθηκε το ενδυματολογικό μουσείο, έβγαλε φωτογραφίες από τα εκθέματα και θα τις δείξει στο σύζυγό της στο ταξίδι της επιστροφής με το ιδιωτικό τους αεροπλάνο, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτιστική μας κληρονομιά.

      Διαγραφή
    12. Ανώνυμος14/2/23

      Η κυρία πήρε ιδέες για να λανσάρει μοντελάκια καστοριανής παράδοσης στην Haute Couture του Παρισιού.

      Διαγραφή
    13. Ανώνυμος14/2/23

      Να φέρουμε την κυρία να συντάξει την πρόταση για να κληρονομιά της UNESCO. Τώρα που πήγε στο ενδυματολογικό μουσείο είναι καταλληλότερη από τον πολιτή χαλιών για αυτή την δουλειά.

      Διαγραφή
    14. Ανώνυμος16/2/23

      Αααα τώρα που μας τον θύμισες τον Σάκη τον Ευαγγέλου!!! Αυτόν είχα κι εγώ στο μυαλό μου όταν άκουσα στο φόρουμ να προτείνουν να φτιάξει η Περιφέρεια ψηφιακούς οδηγούς για τις διαδρομές στην Καστοριά. Ο άνθρωπος έχει έτοιμη εδώ και καιρό πολύ καλή δουλειά, την οποία γνωστοποίησε κιόλας, αλλά πού να δουν κοντά τους οι άρχοντες. Προτιμούν τις φίρμες από μακριά.
      Α ναι, ξέχασα. Ο Σάκης δεν είναι “δικό μας παιδί”. Είναι της αντιπολίτευσης.
      Αφήστε τότε να έρχεται ο κάθε άσχετος να μας λέει πώς να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα.

      Διαγραφή
    15. Ανώνυμος17/2/23

      Ωραίες οι εφαρμογές του για ερασιτέχνη, οκ ας τις πουλήσει μόνος του. Μην τρελαθούμε ότι θα δει κανείς την κυρία σαν ρομπότ να μιλάει ετσι και τον άσχημο δράκο να πεταγεται απο πισω και θα τρελαθεί. εκτός του ότι είναι αρκετές.

      Διαγραφή
    16. Ανώνυμος17/2/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    17. Ανώνυμος17/2/23

      Και ο τύπος που παρουσιάζει στο βίντεο καστοριανός είναι.
      https://canal.uned.es/video/5bed7518b1111f60718b6700
      Τώρα αν είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί με σταματωτάδες είναι άλλη υπόθεση.

      Διαγραφή
    18. Ανώνυμος18/2/23

      Δεν μπορείς να ξέρεις τι θα κάνει ο άνθρωπος. Μπορεί να αγαπάει την Καστοριά και να θέλει να κάτι καλό στην πόλη. ΟΙ σταματωταδες, οι στρατηγοί, οι καθηγητές ή ο οποιοσδήποτε υποφήφιος για δήμαρχος ας έρθουν σε επαφή με τον άνθρωπο και βλέπουμε. Ετσι θα βγούμε και εμείς από την αμφιβολία.

      Διαγραφή
    19. Ανώνυμος18/2/23

      Σίγουρα και ο δύο είναι ικανότεροι από τους παπάδες και τους ιεροκύρηκες που μίλησαν στο φόρουμ.

      Διαγραφή
    20. Ανώνυμος18/2/23

      Τώρα εσύ ρε φίλε τι συγκρίνεις, επιστήμονες με παπάδες; To τραγικό στην Καστοριά είναι ότι πριν κάνουμε κάτι αντί για επιστήμονες ρωτάμε παπάδες. Τελευταία μπήκαν στην λίστα και οι πωλητές χαλιών.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος10/2/23

    Η φωτογραφία μου θυμίζει Μεσαίωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/2/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πώς αλλάζουν οι καιροί!11/2/23

    Ο Ανδρέας φιλούσε το χέρι της Βουγιουκλάκη για να πάρει εκλογική υποστήριξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/2/23

      Ο άνθρωπος είχε γούστο.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος13/2/23

      ΅Ως καλός σοσιαλιστής είχε αδυναμία στο άλλο φύλλο

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος19/2/23

    κρίμα η παραίτηση του πρωην Εκτελεστικου...το αφήνω εδώ και μπουυυμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ