13.2.24

33η Αμφικτυονία

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

Συμμετοχή του Βασίλη Τσεμάνη με θέμα «Ορθοπεδική χειρουργική και αιμοδοσία. Βίοι παράλληλοι» στην 33η Αμφικτυονία των συλλόγων και φορέων Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ελλάδος


Γράμμα από τον Βασίλη Τσεμάνη στον εκδότη της εφημ. ΟΔΟΣ

Αγαπητέ Κύριε Μπαϊρακτάρη,

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023 είχα την τιμή να προσφωνήσω, ως ομιλητής, την 33η Αμφικτυονία των Συλλόγων και Φορέων Εθελοντικής Αιμοδοσίας της Ελλάδος, στην Καστοριά. Προσκεκλημένος του κ. Ελευθερίου Ασλανίδη, Προέδρου του αντιστοίχου Συλλόγου της πόλης μας.
Σας αποστέλλω γραπτά τα κύρια σημεία της ομιλίας μου, για δημοσίευση στην ΟΔΟ. Έκανα σχεδόν 1.600 χλμ. με αυτοκίνητο από την Αθήνα για να σας μιλήσω για 15 λεπτά. Άξιζε κάθε χιλιόμετρο και άξιζε κάθε λεπτό αυτό το ταξίδι.
Το Συνέδριο αυτό που έγινε στο Λιμναίο Ξενοδοχείο και είχε μεγάλη επιτυχία, μου έδειξε ακόμη μία φορά τί μπορούν να πετύχουν οι Έλληνες και όχι μόνο της Καστοριάς, όταν ο σκοπός είναι ευγενής και πανανθρώπινος.
Στις δύσκολες εποχές μας και με τόσους πολέμους σε εξέλιξη τριγύρω, το «άκουσμα» αυτό της υψίστης φιλανθρωπίας (δίνω το αίμα μου για κάποιον άλλο που έχει πολύ μεγαλύτερη ανάγκη από εμένα), το «άκουσμα» λέω αυτό των εθελοντών της ζωής και αιμοδοτών της ελπίδας, είναι ευχής έργον. Αξίζουν στους οργανωτές αυτής της προσπάθειας στη μακρινή Καστοριά, συγχαρητήρια.

Βασίλης Τσεμάνης
Ορθοπεδικός Χειρουργός


* * *


Κυρίες και Κύριοι,

Αίγα λόγια για αρχή. Οι άνθρωποι ξεχνούν συνήθως με τα χρόνια. Τί σημαίνει εθελοντισμός; Τί αιμοδοσία; Χρειάζονται άλλοι άνθρωποι για να τους ξαναθυμίσουν την ιστορία τους. Τους πρώτους εθελοντές. Νεότεροι άνθρωποι που να μας θυμίσουν τα σημερινά προβλήματα του εθελοντισμού. Τις πρώτες ηρωικές, πετυχημένες στιγμές των παλαιοτέρων. 

Πολλοί από αυτούς τους νεότερους εθελοντές, αιμοδότες και όχι μόνο, βρίσκονται σήμερα στο συνέδριο αυτό, στην μακρινή Καστοριά. Τους αποκαλώ όλους εθελοντές ελπίδας. Ανθρώπους ικανούς να μεταγγίσουν ζωή με το αίμα τους, στην κυριολεξία. Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας. Με σεβασμό στις αξίες σας, σας συγχαίρω. Γιατρός είμαι. 

Και προχωρώ. Στις δύσκολες εποχές μας παραμένω αθεράπευτα αισιόδοξος. Η Ελλάδα έχει κάνει άλματα μπροστά στην ιατρική επιστήμη. Στον εθελοντισμό. Για τα πάντα. Στην αιμοδοσία. Οι πρόσφατοι Ολυμπιακοί Αγώνες των Αθηνών δεν ξεχνιούνται. 

Η ειδικότητά μου της ορθοπεδικής χειρουργικής με τα χρόνια έχει γίνει σχεδόν 12 υπο-ειδικότητες. Πολλά οφείλει και στην αιμοδοσία. Στην Ελλάδα, η Ελληνική Ορθοπεδική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1948. Είχα την τύχη να είμαι Πρόεδρός της το 2000. Τα μέλη μας ξεπερνούν πλέον τους 1.800 ορθοπεδικούς. Έμπειροι ειδικοί γιατροί. Οι περισσότεροι με ήθος. 

Στην καρδιά του τότε πολέμου, το 1948, που έζησε η Καστοριά στο μεδούλι της, το ορθοπεδικό πολεμικό τραύμα χρειάστηκε την αιμοδοσία σε πρώτο βαθμό. Το ίδιο βέβαια είχε γίνει και στον προηγηθέντα ελληνο-ιταλικό πόλεμο. Η αιμοδοσία έσωσε ζωές. Ρωτήστε το τότε νοσοκομείο των Ιωαννίνων! Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός οργάνωσε πρώτος από όλους την αιμοδοσία στην Ελλάδα. Με εθελοντές σαν εσάς. 

Σήμερα, το τραύμα δυστυχώς έχει επανέλθει στην επικαιρότητα της ορθοπεδικής μας δουλειάς. Τα τροχαία, τα νεότερα εργατικά και βιομηχανικά ατυχήματα, τα θύματα των νεοτέρων πολέμων, ξαναέφεραν την ειδικότητά μας στο προσκήνιο. Το Αφγανιστάν, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Παλαιστίνη στη Γάζα, και όχι μόνο, το ίδιο το Ισραήλ, μας το θυμίζουν. Το τραύμα σε όλο τον κόσμο χωρίς την αιμοδοσία δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σοβαρά. Αν προσθέσει κανείς τις παθήσεις του αίματος, αυτό καθ’ εαυτό, που χρειάζονται μεταγγίσεις όπως στην δική μας μεσογειακή αναιμία, τις λευχαιμίες, τους καρκίνους που έχουν τόσο πολύ πολλαπλασιαστεί και τις νεότερες ιώσεις που καταστρέφουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, καταλαβαίνει κανείς πόσο η σημερινή αιμοδοσία μετράει όλο και περισσότερο. 

Στην ορθοπεδική, εκτός από το τραύμα, έχουμε ανάγκη αίματος σε όλες τις μεγάλες μας εγχειρήσεις. Αρθροπλαστικές, όπως π.χ. στο ισχίο ή στο γόνατο, την σπονδυλική στήλη κ.λ. Έστω και αν έχουν αλλάξει αρκετά τα πρωτόκολλα επεμβάσεών μας παγκοσμίως ως προς την αιμοδοσία, θα ήταν ολέθριο σφάλμα να μην εξασφαλίζουν οι νεότεροι συνάδελφοι ιατροί αίμα, όταν προγραμματίζουν μία επέμβαση σοβαρή. Ο θάνατος με τις μετεγχειρητικές του αιμορραγίες, και όχι μόνο, δεν παίζει. 

Ήδη το κράτος μας φροντίζει για το αίμα που μας χρειάζεται. Μας έχει βοηθήσει σε αυτό η Ελβετία και ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός. Οι εθελοντές αιμοδότες μας 200 χρόνια μετά από την ανεξαρτησία μας στεκόμαστε ήδη στα δικά μας πόδια. Ιατροί και αιμοδότες στην υπηρεσία των πασχόντων. Τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε το δείχνουν, σε σύγκριση πάντα με το παρελθόν. Στρατός, Σωματεία Εθελοντών, Εκκλησία, Δήμοι και Κοινότητες μεριμνούν προς τούτο. 

Επειδή έχω ζήσει δεκάδες χρόνια ανέχειας και προβλημάτων αιμοδοσίας κοντά στον Ερυθρό Σταυρό και το Ασκληπιείο Βούλας, που έκανα τη βασική μου εκπαίδευση, είναι καιρός να ξαναφωνάξω πόσο καλύτερα είναι τα πάντα σήμερα. Ας πούμε επιτέλους ένα μεγάλο ευχαριστώ άλλη μια φορά και ας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους αγνώστους εθελοντές αιμοδοσίας, που μέρος είστε και εσείς. Εννοείται ότι επιστήμονες ιατροί και ερευνητές και τεχνικοί υψηλού επιπέδου καλύπτουν πλέον τα διάφορα τμήματα αιμοδοσίας στην Ελλάδα, περιμένοντας το «τεχνητό αίμα». Οι εθελοντές όμως σαν εσάς πάντα θα μας υπενθυμίζουν το κοινωνικό μας χρέος και το καθήκον μας απέναντι στους συνανθρώπους μας. Έτσι εκπολιτίζονται τα έθνη σιγά σιγά και εσείς παίζετε εδώ έναν σημαντικό ρόλο. 

Κυρίες και Κύριοι, ο εθελοντισμός στο κάθε τι στην εποχή μας έχει κάνει θαύματα. Οι επόμενες γενιές θα του χρωστούν πολλά. Η ορθοπεδική χειρουργική θα χρωστά ακόμα περισσότερο στους εθελοντές αιμοδότες.

Σαν γιατρός, σας ευχαριστώ. Σαν πολίτης της χώρας αυτής, σας ευγνωμονώ, όποιοι και να είστε. Η Ελλάδα με λίγο περισσότερη προσπάθεια πολιτισμένου εθελοντισμού, πιο καλά οργανωμένη αιμοδοσία και ακόμα καλύτερους νέους επιστήμονες, θα πάει ακόμα πιο μπροστά από ό,τι παλαιότερα. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό. 

Η ορθοπεδική χειρουργική έχει φτάσει στην πράξη την Ευρώπη, τη Δύση και την Ανατολή. Είμαστε το ίδιο καλοί. Αυτό εννοώ με το «Βίοι παράλληλοι». Η ορθοπεδική μαζί με την αιμοδοσία, και ειδικά το ορθοπεδικό τραύμα και δυστυχώς τελευταία και το πολεμικό τραύμα, σώζει ζωές στην κυριολεξία.
Εθελοντές της ελπίδας, σας χαιρετώ.
Καλό μας μέλλον.

Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2023

Βασίλης Τσεμάνης 
Ορθοπεδικός χειρουργός - Επισκέπτης Καθηγητής στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (LSUMC) - Nuffield Scholar του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην Αγγλία - Επίτιμος Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ στην Αθήνα 


Φωτογραφία του Βασίλη Τσεμάνη, «Καστοριά 2008».


* * *


33η Αμφικτιονία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και φορέων Εθελοντικής Αιμοδοσίας

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καστοριάς, με τη στήριξη συνολικά των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών του νομού, διεκδίκησαν και κατάφεραν την διεξαγωγή της 33ης Αμφικτιονίας, που διεξήχθη από τις 20 έως τις 22 Οκτωβρίου στην Καστοριά. Από το 1986 λαμβάνει χώρα η Αμφικτιονία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών και φορέων Εθελοντικής Αιμοδοσίας, η οποία δεν συμβάλλει μόνο στην διάδοση της γνώσης και στην ανάπτυξη προβληματισμών, αλλά καταλήγει και σε συμπεράσματα και στην ανάπτυξη προτάσεων και λύσεων. Κάθε χρόνο τιμούν την εκδήλωση εκλεκτοί προσκεκλημένοι, πολιτικοί και ομιλητές απ’ όλη την Ελλάδα. Ο στόχος κάθε Αμφικτιονίας είναι μέσα απ’ τη συζήτηση ν’ αυξηθεί το εθελοντικά προσφερόμενο αίμα, οι δότες μυελού των οστών και οι δότες οργάνων. Οι Σύλλογοι Εθελοντών Αιμοδοτών της Καστοριάς θέλοντας να συμβάλλουν στο μέγιστο γι’ αυτό το σκοπό και θέλοντας ν’ αναδείξουν την Καστοριά σε ανθρώπους από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αποφάσισαν να φιλοξενήσουν στην Καστοριά την 33η Αμφικτιονία. Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καστοριάς είναι απ’ τα ιδρυτικά μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ), γι’ αυτό και ήταν η δεύτερη πόλη που φιλοξένησε την Αμφικτιονία το 1988. Τριανταπέντε χρόνια μετά, η Καστοριά ήταν και πάλι πρωταγωνίστρια σ’ αυτήν τη μεγάλη γιορτή των Εθελοντών Αιμοδοτών. Η ΠΟΣΕΑ στην προσπάθεια της να ενημερώσει, να προσελκύσει και να ευαισθητοποιήσει περισσότερους Εθελοντές Αιμοδότες πραγματοποίησε παράλληλα και την Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών, η οποία θεσμοθετήθηκε απ’ το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με σκοπό τη διάδοσή του εθελοντικού κινήματος. Η Λαμπαδιοδρομία διέρχεται απ’ όλες τις πόλεις της Ελλάδας και καταλήγει στην πόλη που φιλοξενεί την Αμφικτιονία και από αυτή την πόλη, την επόμενη χρονιά, γίνεται η έναρξη της λαμπαδηδρομίας με ειδική τελετή.


Δημοσιεύθηκαν στην ΟΔΟ στις 2 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1197.


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος27/2/24

    1800 χιλιόμετρα για 15 λεπτά και 150 λίτρα βενζίνη με την ανάλογη περιβαλλοντικη μόλυνση. Χάθηκαν τα zoom, meet και τα teams ρε παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ