21.2.24

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 9.11.2023 | 1198


Ο νομός Καστοριάς έχει να απολαύσει δικό της υπουργικό πρόσωπο από εκείνο της κ. Τελιγιορίδου με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Καθώς και πριν την υπουργοποίηση της πρώην βουλευτή του ΣυΡιζΑ, η Καστοριά είχε αρκετά χρόνια –μην είναι και δεκαετίες– να εκπροσωπηθεί όχι μόνο κοινοβουλευτικά αλλά και υπουργικά.


Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την εκλογή της, η κυβερνητική βουλευτής κ. Μαρία Αντωνίου έκανε την εμφάνιση της σε γνωστή για το εκτόπισμα της τοπική τηλεοπτική συχνότητα. Της τρίτης τη τάξει κανάλι στην Δυτική Μακεδονία, αλλά αυτό δεν πρέπει απασχολεί κανέναν άλλον πλην εκείνων που ματαίως προσπαθούν να της προσδώσουν χαρακτήρα πρωταγωνιστή. 

Όπως ήταν αναμενόμενο –και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά άλλωστε– η τηλεπερσόνα και δημοσιογράφος της συχνότητας για ακόμη μια φορά έκανε αυτό που πρέπει να ξέρει να πράττει καλύτερα, αξιοποιώντας την δυνατότητα που της δίνει ο θεσμός που υπηρετεί. Που εκτός από την ενημέρωση, είναι και να «ελέγχει» κατά κάποιο τρόπο τα πολιτικά πεπραγμένα των τοπικών αιρετών, υποβάλλοντας ερωτήσεις διερμηνεύοντας την κοινή γνώμη.

Το ίδιο φαίνεται πως αποφάσισε να κάνει και με την βουλευτή Καστοριάς κ. Αντωνίου. Κερδίζοντας ταυτόχρονα στην δική μου ιεράρχηση, πόντους στην βαθμίδα της αμερόληπτης και μαχητικής δημοσιογραφίας. Ή τουλάχιστον αυτό ενδέχεται να νομίζει η ίδια ή οι προϊστάμενοί της, αν έχει. Άλλωστε είναι οι ίδιοι που κατά την γνώμη μου μπορεί και να αυτοσαρκάζονται για τον τρόπο που επιτελούν τα δημοσιογραφικά τους καθήκοντα ή επικροτούνται από ορισμένους που απολαμβάνουν την ευνοϊκή δημοσιογραφική μεταχείρισή τους. Και αυτό φαίνεται να μην φέρει περιθώρια αμφισβήτησης από κανέναν, καθώς σχεδόν η πλειονότητα αδιαφορεί για το συννεφάκι της επαγγελματικής αναγνωρισιμότητας στο οποίο κάθονται.

Ενδεχομένως, οι συνεντεύξεις που έδιναν πολλά από τα πολιτικά πρόσωπα –όχι μόνο τοπικά– κατά το παρελθόν να χαρακτηρίζονταν από την ... πολύ καλή προετοιμασία τους. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που πολλοί εκ των πονηρών τηλεθεατών έκαναν λόγο για εκ προοιμίου γνώση των ερωτήσεων που θα απηύθυναν οι δημοσιογράφοι στα πολιτικά πρόσωπα κατά την παρουσία τους μπρος στον τηλεοπτικό φακό. Γεγονός που αναμφισβήτητα πλήγωσε το κύρος του δημοσιογραφικού κλάδου κατά το παρελθόν. Και μερικά εκ των τραυμάτων του, ενδεχομένως να τον σημαδεύουν ακόμα και σήμερα.

Όμως εν έτει 2023 αυτές οι πρακτικές αγαπητή ΟΔΟΣ, φαίνεται πως ανήκουν στο παρελθόν. Και αυτό επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά κατά την διάρκεια της τοπικής τηλεοπτικής εμφάνισης της κ. Αντωνίου (not). Καθώς όσοι την παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση ή είχαν την τύχη (μην είναι και ευλογία) να την δουν σε επανάληψη, έγιναν μάρτυρες περίπτωσης χρήσης βοηθητικών σημειώσεων από την πλευρά της κ. Αντωνίου. Αυτό θα μπορούσε να περάσει σε δεύτερη μοίρα καθώς ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί την χρησιμότητα τους όταν επιχειρείται κάποιου είδους λεπτομερούς και σχολαστικής αναφοράς.

Όταν όμως τέτοιου είδους σκονάκια χρησιμοποιούνται για να δίνουν απαντήσεις σχεδόν στην πλειοψηφία των εγκωμιαστικών αναφορών από την πλευρά του δημοσιογράφου, παραπέμπει ενδεχομένως σε κάποιου είδους καλής συνεργασίας/προετοιμασίας των δύο πλευρών. Γεγονός που αν ισχύει –φυσικά δεν θα μαθευτεί ποτέ– παραπέμπουν σε πρακτικές του μακρινού παρελθόντος και αυτομάτως γίνονται φορείς της οπισθοδρόμησης και του κακο-σκηνοθετημένου έργου. Λειτουργώντας ταυτόχρονα και ως καθρέφτης του τοπικού εκλογικού σώματος. «Όταν αυτό είναι το εκλογικό σώμα, ανάλογοι θα είναι και οι εκπρόσωποι του σε όλα τα επίπεδα» υποστήριξαν ορισμένοι από τους οποίους θα δυσκολευόταν οποιοσδήποτε να διαχωρίσει την θέση του.

Προσπαθώντας κανείς να ερμηνεύσει την τηλεοπτική παρουσία της γαλαζαίας βουλευτή κ. Αντωνίου δεν θα κατάφερνε να καταλήξει σε απτά και χρήσιμα συμπεράσματα για το μέλλον του στην πόλη της Καστοριάς και την τροχοπέδηση της στον κατήφορο. Και με βεβαιότητα δεν έγινε σε τίποτα σοφότερος. «Όλο μέλι-μέλι και από τηγανίτα τίποτα» που λέει σε ένα από τα πολλά αποφθέγματα του ο πάνσοφος ελληνικός λαός.

Καθώς από το προεκλογικό χρονικά σημείο που τα γνωστά δημοσιογραφικά τζιμάνια της πόλης στήριζαν εμμέσως ή εκ πλαγίου την υποψηφιότητα της συγκεκριμένης πολιτευτή –και του συστήματος που ακολουθεί ένα πολιτικό πρόσωπο– διέρρεαν δεξιά και αριστερά την σχεδόν βέβαιη υπουργοποίηση της κ. Αντωνίου μετά την διορισμένη θητεία της στο "άχρηστο" πρωθυπουργικό γραφείο στην Θεσσαλονίκη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την προηγούμενη τετραετία, κατέληξε στην τοποθέτηση της ως τακτικό μέλος της επιτροπής που θα συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή συνέλευση για την... Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.

«Πάνε ψηλά και αγνάντευε» υποστήριξαν οι περισσότεροι από τους οποίους σαφώς και δεν διαχωρίζω την θέση μου. Καθώς, υπάρχει η εξήγηση πως το εκλογικό σώμα που την επέλεξε έναντι των άλλων τοπικών συνυποψήφιων της, το έπραξε γιατί ενδεχομένως να έκρινε πως η κοινοβουλευτική της παρουσία θα έδινε τις απαιτούμενες λύσεις για την Καστοριά και όχι για να (δι)οριστεί αντικαταστάτρια στην θέση που κατείχε ο πρώην γαλάζιος βουλευτής Ευβοίας κ. Πνευματικός με τις γνωστές δηλώσεις του. Ή και όχι. Κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος με τα κριτήρια που επιλέγετε ένα πολιτικό πρόσωπο από το εκλογικό σώμα.

Από την άλλη, ενδεχομένως η συγκεκριμένη τοποθέτηση να είναι άκρως τιμητική για την ίδια μόνο και να της προσδίδει κάποιου είδους κύρος στο πολιτικό στερέωμα (sic) της χώρας. Ανοίγοντας ταυτόχρονα τον δρόμο για την επίλυση πολλών εκ των τοπικών προβλημάτων. Πάντως τις περισσότερες αυτών των παρουσιών στα ευρωπαϊκά συμβούλια και όχι μόνο, το εκλογικό σώμα τις αντιλαμβάνεται ως κάποιου είδος εξτραδάκι –εφόσον αποζημιώνονται– ή ως μια πολύ καλή δικαιολογία για ευρωπαϊκά ταξιδάκια.

Το γεγονός πάντως πως η κ. Αντωνίου δεν ήταν μία εκ των εκλεκτών (sic) επιλογών του διευρυμένου υπουργικού rotation που πραγματοποιήθηκε από τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, ενδεχομένως να μαρτυρά σε μεγάλο βαθμό για το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τις πολιτικές της ικανότητες. Ή μπορεί και όχι. Καθώς μπορεί να είναι στις δευτεροτρίτες επιλογές του πρωθυπουργό σε κάποιον μελλοντικό κυβερνητικό ανασχηματισμό. Εξάλλου, από την έως τώρα πορεία του υπουργικού συμβουλίου, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται ο κ. Μητσοτάκης για τις επιλογές του. Τι θα τον απέτρεπε εξάλλου από το να δοκίμαζε ακόμη και την υπουργοποίηση της κ. Αντωνίου; Τόσοι και τόσοι έχουν διατελέσει άλλωστε υπουργοί κατά το παρελθόν, γιατί όχι και η συγκεκριμένη;

Πάντως καλό θα ήταν να μην λησμονούν οι αναγνώστες σου αγαπητή ΟΔΟΣ, το γεγονός πως ο νομός Καστοριάς έχει να απολαύσει δικό της υπουργικό πρόσωπο από εκείνο της κ. Τελιγιορίδου με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Καθώς και πριν την υπουργοποίηση της πρώην βουλευτή του ΣυΡιζΑ, η Καστοριά είχε αρκετά χρόνια –μην είναι και δεκαετίες– να εκπροσωπηθεί όχι μόνο κοινοβουλευτικά αλλά και υπουργικά. Όπου μέσω του συγκεκριμένου θεσμού, μπορεί κάποιος εκλεγμένος να δώσει πραγματική μάχη για τα τοπικά προβλήματα και ενδεχομένως να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις.

Και όχι μέσω των γνωριμιών διαφόρων πολιτικών προσώπων που αποδέχονται την πρόσκληση της τοπικής βουλευτή με αφορμή τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Που οποιοσδήποτε και να ήταν στην θέση τους, το ίδιο αποδεκτή θα έκανε μια τέτοια πρόσκληση. Καθώς φαντάζει σχεδόν σίγουρο πως χρειάζονται ξεκούραση και χαλάρωση οι απανταχού έλληνες ευρωβουλευτές και υπουργοί μετά από δύσκολες πολιτικά περιόδους. Και η Καστοριά φαντάζει να είναι ένας καλός προορισμός για αυτούς, χωρίς να σπαζοκεφαλιάζουν για τα προβλήματα της πόλης που τους φιλοξενεί. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Νοεμβρίου 2023, αρ. φύλλου 1199.


2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/2/24

    Είδα τις φωτογραφίες από την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του τμήματος ΚΑΠΗ και στην πρώτη θέση ήταν ο Ζήσης ο στρατηγός και ο Σαββόπουλος. Δεν ήξερα ότι αυτοί ανήκαν σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ. Έλειπε η Μαρία, οπότε υποθέτω ότι είναι μικρότερης ηλικίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/2/24

    Κι η Μαρίκα με το ντέφι θα γελάει και θα σου γνέφει…… όπου να’ναι έρχεται και η Μπουζάλη για φωτογραφία. Τί.., τελειώνει τα αυθαίρετα;;!!

    ΑνναΓούλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ