Σε μια εποχή που η «κυβίστηση» –όρος που έγινε εργαλείο συνεννόησης στην πολιτική ζωή και τον δημόσιο λόγο (πρόκειται για την κοινώς γνωστή «κωλοτούμπα») όχι πια δεν προκαλεί αντιδράσεις, αλλά μπορεί να έχει ταυτισθεί στη συλλογική συνείδηση με την καπατσοσύνη και την αρετή, ο ανδριάντας του βασιλιά Παύλου στην περιοχή των Μανιάκων, όπου «τοποθετήθηκε» (για την ακρίβεια πετάχτηκε) μετά από τις πολλές περιπέτειές του, έχει την δική του σημειολογία.
Η ΟΔΟΣ κατ’ επανάληψη σχολιάζει το θέμα που είναι σοβαρό και για μόνο το λόγο του αποκρουστικού θεάματος για την κατάσταση του μαρμάρινου αγάλματος του προτελευταίου βασιλιά των Ελλήνων. Αλλά και για τη σημειολογία αυτής της περιφρόνησης.
Σε μια πόλη που κάποτε αποκεφάλιζαν την προτομή του Βαν Φλητ, και επίσης τα τελευταία χρόνια τοποθετούνται αστυνομικές δυνάμεις για την προστασία του σεπτού μνημείου στην μνήμη των χιλιάδων Εβραίων της Καστοριάς. Και σε μια χώρα που αντιδρά, με υπερβολική δόση ανοχής προς την «νέα» πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας κ. Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, η οποία αν και σχετικά νέα και στην ηλικία (γεννήθηκε 11 Μαΐου 1953 στην Αχρίδα), αν και καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στην χώρα της, είναι η ίδια τόσο «ανεκτική» ακόμη και στις κυρίαρχες ιδιαιτερότητες του πληθυσμού της χώρας της, ώστε από το 2017-2018 αντιτάχθηκε σθεναρά στην ψήφιση του νόμου επέκτασης της αλβανικής γλώσσας.
Και ενώ παράλληλα ήδη έχει υποσχεθεί δημοψήφισμα στην χώρα της για την επαναφορά της παλιάς «ονομασίας». Και η οποία με την επιδεικτικά βαριά σλαβική προφορά της ομιλίας της, που την κάνει να ακούγεται κάπως ανατριχιαστική, επιμένει να αναφέρεται στην χώρα της ως «Μακεδονία». Σε ρόλο βαμπίρ της διεθνούς γειτονιάς και δάκτυλου της Τουρκίας και της Ρωσίας, που πετάει συνεχώς το γάντι στην Ελλάδα. Και την περιοχή της Μακεδονίας, στην οποία ετοιμάζονται οι… λυτρωτές φιλοσκοπιανοί, οι ελάχιστοι, να γιορτάσουν και πάλι τα πανηγύρια τους μέσα στο καλοκαίρι.
Και αυτό το άγαλμα του βασιλιά Παύλου, υπάρχει ταυτόχρονα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που οι πολίτες της κρέμονται από τα δελτία ειδήσεων για να παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον την εξέλιξη της υγείας του βασιλιά Καρόλου Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου και της νύφης του, πριγκίπισσας Κέιτ Μίντλετον, που μετά τα Χριστούγεννα έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση μόλις το π. Σάββατο.
Στην χώρα που ελάχιστες εβδομάδες προηγουμένως, έτρεχε με τα δελτία ειδήσεων σύσσωμα πίσω από την... «Νταϊάνα της Ανατολής» δηλαδή την πριγκίπισσα Κάκο της Ιαπωνίας, που βρέθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο του εορτασμού του "Έτους πολιτισμού και τουρισμού Ελλάδας και Ιαπωνίας" και της συμπλήρωσης 125 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών. Ώστε η θέα αυτού του αδριάντα, ειδικά στην Καστοριά, είναι ένα άλυτο μυστήριο.
Πόσο μάλλον για ένα Νομό και ένα Δήμο Καστοριάς, που διαθέτουν βουλευτή την κυρία Μαρία Αντωνίου που σιωπά, ενώ πριν την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών δήλωνε στην Βουλή «Εγώ είμαι με τον Παύλο Μελά. Ελπίζω η συνείδησή σας να μην σας αφήσει να πάτε με τον Μήτρο Βλάχο», όπως είχε μιλήσει για... Βάρκιζα και τρίτο γύρο για να καταλήξει: «Όσα δεν κατάφεραν με τα όπλα, τα επιχειρούν σήμερα», «για πρώτη φορά συμπράττουν τόσοι πολλοί Εφιάλτες».
Τώρα, πώς είναι δυνατόν η ίδια, και όλοι όσοι την υποστηρίζουν, ειδικά μεγαλοπαράγοντες που δηλώνουν φίλοι της τέως βασιλικής οικογένειας, να έχουν εγκαταλείψει σ’ αυτή την άθλια κατάσταση περιφρόνησης τον ανδριάντα του κάποτε βασιλιά, αυτό είναι θέμα που χρειάζεται μαζική ανάλυση. Με τον ανδριάντα να «περιμένει» μια στοιχειώδη συντήρηση, ώστε να μη παρουσιάζει αυτό το θλιβερό θέαμα ένα γλυπτό. Που ούτε την Δημοκρατία απειλεί, ούτε την ιστορία και την δημοκρατική πορεία της χώρας μπορεί να απειλήσει.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Ιουνίου 2024, αρ. φύλλου 1230.
Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.