7.5.23

«Τη πρωτοβουλία των Προσκόπων Καστοριάς 1953»


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς | Κ. Δαβάκης

Κάτω στιγμιότυπο από την εκδήλωση προς τιμήν του Δαβάκη, στο Επταχώρι Καστοριάς (φωτογραφία στην έντυπη μορφή της εφημερίδας). Επάνω το βανδαλισμένο άγαλμα του Δαβάκη του γλύπτη Αχιλλέα Απέργη (1909-1986), στην ομώνυμη πλατεία της Καστοριάς. «Ανηγέρθη δια πανελληνίου εράνου τη πρωτοβουλία των Προσκόπων Καστοριάς 1953».

Ο Κωνσταντίνος Δαβάκης γεννήθηκε στα Κεχριάνικα Λακωνίας το 1897 και πέθανε στην Αδριατική θάλασσα τον Ιανουάριο του 1943. 

Ο Σπύρος Μελάς έχει χαρακτηρίσει τον Κωνσταντίνο Δαβάκη ως «μοναδική σύνθεση προσόντων που σπάνια πάνε μαζί: Σπουδαίος 'τρουπιέ', όπως λένε οι Γάλλοι, πολέμαρχος, καπετάνιος με καρδιά βουνό, αισιοδοξία τρελή, θάρρος απροσπέλαστο, διοικητής ασύγκριτος, χέρι δυνατό, θέληση αλύγιστη, αλλά και ιδιοφυία στρατηγική, κάτοχος του εδάφους όσο λίγοι διοικητές στρατευμάτων. Ακούραστος μελετητής και γνώστης βαθύτατος της τέχνης του πολέμου, πρωτεύων στις ξένες πολεμικές Ακαδημίες, δάσκαλος αξιωματικών σπάνιος, συγγραφεύς στρατιωτικός πρωτότυπος και πρωτοπόρος - ολόκληρη βιβλιοθήκη τα έργα του - μοναδικός ιχνηλάτης των 'τακτικών καταστάσεων', ξάστερος στην κρίση, ευφάνταστος και γοργότατος στη σύλληψη του σχεδίου κι εκτελεστής άμεσος, μεγάλος μαέστρος του ελιγμού, επίμονος και παράφορος στον αγώνα». 

Ο διευθυντής του περιοδικού "Επίκαιρα" Τζων Φρήμαν έγραψε πως ο «αντισυνταγματάρχης ήταν ο θεωρητικός προφήτης του μηχανοκίνητου πολέμου. Ο τροβαδούρος των τανκς πάνω στις άγριες βουνοκορφές, όπου μόνον άνθρωποι και μουλάρια μπορούσαν να ανεβαίνουν στις γιδόστρατες. Είχε αφομοιώσει τον πρωτόγονο πόλεμο που έπρεπε να διεξαγάγει. Και κάθε τόσο τηλεφωνούσε στους ήρωές του στα ακραία φυλάκια. Στο 25 της Κιάφας, μια αετοφωλιά στα 2398 μέτρα, στο 24 του Κουκουλιού, στο 23 της Μπάτρας και από εκεί σε ολόκληρη την υφήλιο!».

* * *

Παναγιωτόπουλος από Καστοριά:

«Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς»

Το μήνυμα από το ιστορικό Επταχώρι Καστοριάς
όπου αποκρούστηκε το κύμα της Ιταλικής επίθεσης το 1940

«Mας εμπνέει και μας οδηγεί στο καθήκον ώστε να μην λησμονούμε το παράδειγμα των ηρώων που έπεσαν για την πατρίδα το 1940» τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων στο Επταχώρι Καστοριάς προς τιμήν του συνταγματάρχη Δαβάκη που είχε εγκατεστημένο το στρατηγείο του στο χωριό και τις πρώτες δύο μέρες του πολέμου απέκρουσε με επιτυχία τις ιταλικές επιθέσεις.

«Δεν αναπνέουμε μόνο τον καθαρό αέρα της Πίνδου, αναπνέουμε και την ιστορία που έχει η περιοχή» σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε «οι εισπνοές αυτές είναι αναζωογονητικές τουλάχιστον για μένα που έρχομαι για… πρώτη φορά».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε αναφορές στα ζητήματα του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων καθώς και του αξιόμαχου του ελληνικού στρατού λέγοντας ότι «παίρνουμε όπλα με δυσβάσταχτο κόστος αλλά με ανυπολόγιστο όφελος, ώστε να μην παίρνει κανείς αποφάσεις εναντίον μας, πάρα να μιλάει ή να μένει στις ρητορικές αγριάδες και μόνο».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα ζητήματα του πολέμου στην Ουκρανία εφιστώντας ετοιμότητα και προσοχή. «Ο κόσμος εξελίσσεται κατά τρόπο επικίνδυνο, δεν πιστεύαμε πολλοί από εμάς ότι εν έτι 2022 θα είχε ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο πόλεμος κινδυνεύει να συμπαρασύρει στην δίνη του όλη την περιοχή και ακόμη περισσότερο». Τα παραπάνω χαρακτήρισε ως υπαρκτά σενάρια εκφράζοντας ταυτόχρονα την προσδοκία «να μην προκύψουν και να εκτονωθεί γρήγορα η κατάσταση».

«Ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς» τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος «και όχι μόνο οι ένοπλες δυνάμεις ή ο στρατός, αλλά όλοι μας πρέπει είμαστε έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα, όχι κατά ανάγκη πολέμους αλλά κρίσεις όπως η οικονομική και η ακρίβεια και η κλιματική αλλαγή και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις τα δύσκολα από το να έχεις υψηλό φρόνημα» κατέληξε.

Ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασίδης, που οργάνωσε την επετειακή εκδήλωση στην μνήμη των αξιωματικών και στρατιωτών που έπεσαν τις πρώτες μέρες του πολέμου του 1940 στην περιοχή του Επταχωρίου, τόνισε ότι «αποτελεί τιμή για την περιοχή και την ιστορική μνήμη η παρουσία της στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο ιστορικό Επταχώρι όπου τραυματίστηκε ο συνταγματάρχης Δαβάκης».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφτηκε το μουσείο Φωτογραφίας όπου εκτίθενται πάνω από 600 φωτογραφικά ντοκουμέντα από την ζωή του Δαβάκη και άλλων επιτελών αξιωματικών στο Επταχώρι αλλά και από την πρώτη γραμμή του μετώπου.

Τέλος, ο υπουργός επισκέφθηκε και το μνημείο στην Ζούζουλη όπου την δεύτερη μέρα του πολέμου τραυματίστηκε θανάσιμα ο Αλέξανδρος Διάκος, ο πρώτος αξιωματικός του ελληνικού στρατού.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 3 Νοεμβρίου 2022, αρ. φύλλου 1147.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ