7.4.2022 | 1119 |
Όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο αναγνώστης της ΟΔΟΥ, στην Καστοριά, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε, αν και τι θέλουμε.
Ύστερα και από την εύστοχη ανώνυμη επιστολή γνωστού επώνυμου και μαχητικού συμπολίτη της Καστοριάς, για την απαράδεκτη εικόνα ντροπής και αίσχους που παρουσιάζει η κατάσταση του ολόσωμου ανδριάντα του βασιλέως Παύλου σε δημόσια θέα στην περιοχή Μανιάκων, αναγνώστης της ΟΔΟΥ εύστοχα παρατήρησε ότι η αισθητική του ακρωτηριασμένου αγάλματος με την οποία έχουν εξοικειωθεί πολίτες και προπαντός πολιτικοί, απηχεί τις συνθήκες εξοικείωσης με εικόνες και καταστάσεις βαρβαρότητας.
Σαν κι’ αυτές των μνημείων τέχνης, θρησκευτικών συμβόλων κλπ που αφήνουν πίσω τους, στο καταστροφικό πέρασμά τους οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπου επιβλήθηκαν μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. Ή των επιδρομέων του Ισλαμικού Κράτους στην Κεντρική Ασία όπου κατέστρεψαν σε λίγες ημέρες μόνο μνημεία παγκόσμιας τέχνης και πολιτιστικής κληρονομάς. Και πιο πρόσφατα σαν τις καταστροφές που βάρβαρα προκαλούν οι Ρώσοι εισβολείς στην Ουκρανία.
Έτσι μοιάζει και το άγαλμα του βασιλιά Παύλου της Καστοριάς. Βαρόμετρο απολιτισμού ή βαρβαρόμετρο που εκθέτει επί χρόνια το κοινωνικό σύνολο και προπαντός όλους τους πολιτικούς. Και όλα αυτά, διότι όπως πολύ σωστά παρατήρησε ο αναγνώστης της ΟΔΟΥ, στην Καστοριά, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε, αν και τι θέλουμε.
Αν θέλουμε το άγαλμα του τότε βασιλιά, οφείλουμε να το αναδείξουμε, να το συντηρήσουμε και να το προστατεύσουμε. Φυσικά και να το μεταφέρουμε από το σημείο που τοποθετήθηκε για να αποφευχθεί περαιτέρω βανδαλισμός. Αν πάλι δεν το θέλουμε, να το καθαιρέσουμε, να το απομακρύνουμε. Και όχι να το αφήνουμε σ’ αυτή την κατάσταση.
Και το πρόβλημα τού ότι σ’ αυτή την περιοχή συναντιούνται οι αρμόδιοι, αναρμόδιοι και όλοι οι σχετικοί και οι άσχετοι, αλλά δεν συζητούν μεταξύ τους, είναι διαχρονικό. Στις συναντήσεις και συσκέψεις τους, το πολύ να επιδίδονται σε μονολόγους και αυτοφωτογραφίες. Δεν ανταλλάσσουν απόψεις ούτε αναθεωρούν.
Και το ζήτημα δεν αφορά μόνο το άγαλμα του βασιλιά Παύλου. Αφορά όλα τα θέματα, από τα πιο απλά, όπως τα... Καρναβάλια, μέχρι τα πιο σύνθετα: την Αρχιτεκτονική ή κάποια Σχολή, την ανάπτυξη, την γούνα, την εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού της, την λίμνη, το Πνευματικό Κέντρο, τα μνημεία, την προτομή του... Βαν Φλήτ που κάποτε πέταξαν στην λίμνη.
Και με κάποια έννοια, ίσως το βανδαλισμένο ψυχρό μάρμαρο του βασιλιά Παύλου, μπορεί να αποδειχθεί μια ευκαιρία να γίνει αντιληπτό ότι η λύση σ’ αυτό το αποτρόπαιο θέαμα, είναι μια μονολεκτική απάντηση: το θέλουμε ή δεν το θέλουμε. Ναι ή όχι;
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Απριλίου 2022, αρ. φύλλου 1119.
Σχετικά:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.