20.9.07

ΟΔΟΣ: Μηχανισμοί

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής, αποτελούν πια παρελθόν. Έδωσαν μια καθαρή νίκη στην Νέα Δημοκρατία. Έστω και αν εξ αιτίας του εκλογικού συστήματος η απόλυτη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, είναι ισχνή. Με αυτή (και μόνο με αυτή) την έννοια, η νίκη της ΝΔ ήταν σχετική και περιορισμένη. Διότι κατά τα λοιπά η ΝΔ πέτυχε κάτι που είχε να της συμβεί από το 1977, δηλαδή εδώ και 30 χρόνια: Πέτυχε να κερδίσει για δεύτερη συνεχή φορά εκλογική αναμέτρηση σε επίπεδο εθνικών εκλογών. Πέτυχε να εκλεγεί στην διακυβέρνηση για δεύτερη φορά, χωρίς να μεσολαβήσουν μερικές τετραετίες και κάποιοι αναλώσιμοι αρχηγοί.

Αλλά αν αυτά καταγράφονται από την πλευρά του νικητή της κάλπης, δεν είναι υπερβολή να παρατηρηθεί ότι σ' αυτές τις εκλογές, αν μη τι άλλο, υπήρξε ξεκάθαρα ένας μεγάλος ηττημένος. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου. Που παρά την κατάχρηση των δυσμενών συγκυριών με τις οποίες έγιναν οι εκλογές (πυρκαγιές), παρά την συστηματική, σχεδόν εργολαβική εχθρική στάση των περισσότερων ραδιοτηλεοπτικών μέσων εθνικής εμβέλειας, που βομβάρδιζαν με φθηνή προπαγάνδα κάθε βράδυ στα δελτία τους τον ελληνικό λαό, παρά τις αρνητικές διαφημίσεις και παρά την ανάκληση από την αποστρατεία του γκρίζου Κ. Λαλιώτη, ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου, όχι μόνο δεν μπόρεσε να πείσει και να κερδίσει την ΝΔ, αλλά "πέτυχε" ένα θλιβερό αρνητικό ρεκόρ, δηλαδή να μειώσει τα ποσοστά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε σχέση με τις εκλογές του 2004. Αντί να φθαρεί η κυβέρνηση, εφθάρη και η αντιπολίτευση.

Έτσι, αν και οι εθνικές εκλογές της περασμένης Κυριακής αποτελούν πια παρελθόν, το βέβαιο είναι ότι προδιαγράφουν το μέλλον. Για ένα μεγάλο κυβερνητικό κόμμα σαν κι' αυτό το ΠαΣοΚ, που από το 1993 έως το 2004 κατόρθωσε για τον εαυτό του και την χώρα άλματα, και μεταμορφώθηκε σε σύγχρονο, ευρωπαϊκό και σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό οργανισμό, αποτελεί μεγάλη ήττα η εκλογική αποσυμπίεση που υπέστη ο θάλαμος της ηγεσίας του.

Δεν είναι ίσως της στιγμής να εκφραστούν απορίες για το πώς θα μπορούσε να περιμένει κανείς νίκη με την στείρα συνθηματολογία που υιοθέτησε ο κατά το παρελθόν μετριοπαθής κ. Γ. Παπανδρέου. Πώς είναι δυνατόν να ελπίζει να πείσει την ελληνική κοινωνία του 2007, με αναφορές στην "Δεξιά" (σαν να ζούσαμε το 1980), πώς είναι δυνατόν να κτίσει την "Νέα Αλλαγή" με τον Κων/νο Λαλιώτη ως υπεύθυνο στο ένα πλευρό της προσπάθειάς του. Πώς είναι δυνατόν να υπόσχεται αλλαγές με τα ίδια πρόσωπα, τα ίδια εδώ και 30 περίπου χρόνια. Μέσα σε αυτούς -και φυσικά σε κορυφαίες θέσεις κατατάσσεται και ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος.

Πώς είναι δυνατόν ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου, μέχρι πριν λίγα χρόνια (επί Σημίτη) super εκσυγχρονιστής, ο προνομιακός συνομιλητής της υπερατλαντικής συμμάχου, να μεταβληθεί σε συντηρητικό κρατιστή τύπου Καντάφι του 1990, και ακόμη χειρότερα σε υποψήφιο πρωθυπουργό που για να πείσει τους 18άρηδες και τους 20ηρηδες επικαλούνταν τον Πλαστήρα και τον Παπάγο, επικαλούνταν τον παππού του Γεώργιο Παπανδρέου και τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούσε πριγκηπική ορολογία ("η οικογένειά μου" "ο λαός μου" "η χώρα μου").

Πώς θα ήταν δυνατόν να πείσει τους μετριοπαθείς, δυσαρεστημένους με την Νέα Δημοκρατία ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου, να υπερψηφίσουν μια νοοτροπία, που γυρνούσε την πολιτική ατμόσφαιρα πολλά-πολλά χρόνια πίσω, διαιωνίζοντας ανθρώπους που βαρέθηκε πια ο κόσμος;


Φυσικά, το εκλογικό αποτέλεσμα απέδειξε, ότι δεν ήταν και δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν. Και η απόδειξη είναι απλή, αφού την έχουμε κοντά μας: Από το 1981 στο βουλευτικό μονότερμα του ΠαΣοΚ στην Καστοριά κυριαρχεί αποκλειστικά ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος (εκλέγεται συνεχώς από το 1985). Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν δεν επιτρέπουν σε κανένα άλλο να ανδρώσει το πολιτικό του παράστημα. Αυτό -έστω και με μικρούς κλυδωνισμούς διεφάνη και από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, εκλέχτηκαν διαδοχικά οι Κ. Σημαιοφορίδης, Γ. Καπαχτσής, Α. Αγγελής και τώρα η Β. Μπουζάλη. Με βάση το βιογραφικό της σημείωμα, όταν το 1981 ο κ. Φ. Πετσάλνικος ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής Καστοριάς, η νέα συνάδελφός του, βουλευτής πια της ΝΔ στην Καστοριά, ήταν μόλις 11 ετών! Στο προοδευτικό ΠαΣοΚ, ένας και μόνο ένας, αντί τεσσάρων στο "συντηρητικό" στρατόπεδο της "Δεξιάς".

Η εφημερίδα αυτή, ασκεί κριτική στο φαινόμενο της "αποκλειστικότητας", και όχι στο καθ' εαυτό πολιτικό πρόσωπο του κ. Φ. Πετσάλνικου, το οποίο μπορεί να είναι και άριστο, επιπλέον δε έχει προσφέρει πολλά στον τόπο και αυτό δεν παραγνωρίζεται. Αλλά αυτό που συμβαίνει στον νομό Καστοριάς δεν συμβαδίζει με τις σύγχρονες τάσεις στα δημοκρατικά κόμματα.

Στο στρατόπεδο της ΝΔ, στον νομό Καστοριάς σημειώθηκε μια σημαντική ανατροπή, που για πολλούς δεν ήταν αναμενόμενη. Ήταν σαφές βεβαίως ότι υπήρχε κάποιος μηχανισμός (δανεισμένος από γνωστό πολιτικό περιβάλλον, και μάλιστα δανεισμένος με όλα τα μέσα του), ήταν επίσης σαφές ότι η κα Β. Μπουζάλη, νέα βουλευτής Καστοριάς, διέθετε ερείσματα στην καρδιά της Ρηγίλλης, αλλά η σχετικά άνετη επικράτησή της, δεν ήταν κάτι το οπωσδήποτε αναμενόμενο. Κυρίως επειδή η ίδια, τα τελευταία χρόνια δεν είχε ζυμωθεί με το πολιτικό περιβάλλον της Καστοριάς.

Το αποτέλεσμα της κάλπης στον Δήμο Καστοριάς, σύμφωνα με το οποίο η βουλευτής κα Βίβιαν Μπουζάλη, δεν κατέλαβε την πρώτη, αλλά την τρίτη θέση, πίσω από τον κ. Ζήση Τζηκαλάγια και τον κ. Ανέστη Αγγελή, απέδειξε ότι η προβολή των περγαμηνών και των πτυχίων είναι μια υπόθεση που δεν πείθει από μόνη της τους κατοίκους του αστικού κέντρου του νομού.

Απέδειξε επίσης ότι οι υποστηρικτές της, της δάνεισαν την δική τους φθορά στην πόλη. Και πως η ίδια στο εξής θα πρέπει να καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες στοίχισής της με το πολιτικό αισθητήριο της πρωτεύουσας του νομού, της Καστοριάς, όπου η ΝΔ κυριαρχεί πιο πολύ απ' οπουδήποτε αλλού. Και φυσικά να μην διανοηθεί κανείς να αγνοήσει τις αξιώσεις και τις προσδοκίες, τις ανάγκες της πόλης σε ένα πλαίσιο βεντέτας ή τιμωρίας των κατοίκων της Καστοριάς για την ψήφο τους.

Η ήττα του κ. Ανέστη Αγγελή απέδειξε ότι ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας στην Καστοριά πολύ δύσκολα παραχωρεί λευκές πολιτικές επιταγές. Ειδικά σε όσους έχουν ήδη δύο θητείες στο παρελθόν τους, και ακόμη περισσότερο σε όσους βρέθηκαν περικλεισμένοι από τείχη. Τα οποία έκτισαν άλλοι γύρω τους.

Τέλος, η εμφάνιση των άλλων υποψηφίων και τα εκλογικά αποτελέσματα απέδειξαν ότι, ο μεν κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, πρώτος σε σταυρούς προτιμήσεως στην πόλη της Καστοριάς, πιέστηκε ασφυκτικά από τους μηχανισμούς των δύο επικρατέστερων, ο δε κ. Ι. Μιχαηλίδης πως οι επίδοξοι πολιτευτές αν μη τι άλλο δεν πρέπει να τονίζουν τα σημεία της τυχόν οικονομικής υπεροχής, σε ένα νομό σαν της Καστοριάς, που δεν θαμπώνεται εύκολα, ειδικά απ' αυτούς που βρίσκονται μέσα στο περιβάλλον που διοικεί σήμερα τον Δήμο Καστοριάς, και το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αποδομείται με εντατικούς ρυθμούς.


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ στην σελίδα του Υπουργείου ΕσωτερικώνΔημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ