19.3.08

ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΑ: Ενός λάθους μύρια έπονται!

Είν' οι προσπάθειές μας, των συφοριασμένων
Είν' οι προσπάθειές μας σαν των Τρώων.
Κομμάτι κατορθώνουμε. Κομμάτι
παίρνουμε επάνω μας, κι αρχίζουμε
νάχουμε θάρρος και καλές ελπίδες.

Μα πάντα κάτι βγαίνει και μας σταματά.
Ο Αχιλλεύς στην τάφρον εμπροστά μας
βγαίνει και με φωνές μεγάλες μας τρομάζει.

Είν' οι προσπάθειές μας σαν των Τρώων.
Θαρρούμε πως με απόφαση και τόλμη
θ' αλλάξουμε της τύχης την καταφορά
κ' έξω στεκόμεθα ν' αγωνισθούμε.

Αλλ' όταν η μεγάλη κρίσις έλθει,
η τόλμη κ' η απόφασίς μας χάνονται
ταράττεται η ψυχή μας, παραλύει
κι ολόγυρα απ' τα τείχη τρέχουμε
ζητώντας να γλυτώσουμε με την φυγή.

Όμως η πτώσις μας είναι βεβαία. Επάνω,
στα τείχη, άρχισε ήδη ο θρήνος.
Των ημερών μας αναμνήσεις κλαίν κ' αισθήματα.
Πικρά γιά μας ο Πρίαμος κ' η Εκάβη κλαίνε.

(Τρώες, του Κων. Καβάφη)

Το ποίημα του Καβάφη “Τρώες” εγράφη γύρω στα 1905. Αποδίδει άριστα τον Ελληνισμό, ιδιαίτερα την ηγεσία μας, στο διάβα του χρόνου. Για την λιποψυχία μιας γενεάς, πάντα βρίσκεται κάποιος να κλάψει. Σήμερα, αν η Ελλάδα με την υπογραφή της αποδεχθεί την μακρόχρονη απόπειρα των Σλάβων να υποκλέψουν την Μακεδονία, πολλοί θα κλάψουν. Όχι μόνον ο Φίλιππος, ο Αλέξανδρος και ο Αριστοτέλης. Με βεβαιότητα και ο Παύλος Μελάς, ο Γερμανός Καραβαγγέλης, ο Ίων Δραγούμης, ο Τέλος Άγρας, ο Αντώνης Μίγγας, ο Κόττας και αμέτρητες άλλες χιλιάδες Ελλήνων. Σίγουρα και πολλοί σύγχρονοι. Όχι όμως απαραίτητα όλοι εκείνοι που αρνούνται να συμμετάσχουν σε συλλαλητήρια στην Ελλάδα και τη διασπορά, αλλά ούτε και εκείνοι που προχωρούν μόνοι τους σε κομματικά συλλαλητήρια στην Ελλάδα. Η αντίσταση για να έχει αξία πρέπει να είναι πανεθνική!
Διότι πρέπει να είμεθα ειλικρινείς, έστω και με κίνδυνο να θεωρηθούμε εθνικιστές ή άνευ πολιτικής ευκαμψίας. Αν η Ελλάδα παρασυρθεί και υπογράψει την παραχώρηση στην Αλβανο-Σλαβική Δημοκρατία του Βαρδάρη ονόματος με τον όρο “Μακεδονία”, σε οποιαδήποτε μορφή, αυτό θα ισοδυναμεί με παραχώρηση δικαιωμάτων σε οτιδήποτε σχετίζεται με τη Μακεδονία -ιστορία, πολιτισμός, γεωγραφία- διαχρονικά και στον αιώνα τον άπαντα. Το ότι σήμερα οι Σκοπιανοί είναι αδύνατοι και δεν απειλούν την Μακεδονία γεωγραφικά δεν σημαίνει τίποτε.

Να μην διαφεύγει της προσοχής μας ότι οι Σλάβοι των Σκοπίων απεδείχθησαν σκληροί και επίμονοι αντίπαλοι. Παρά την ήττα τους την δεκαετία του 40, όταν ο Τίτο και ο Στάλιν προσπάθησαν να αποσπάσουν την Μακεδονία, δεν εγκατέλειψαν τον στόχο τους. Επέβαλλαν παγκοσμίως υπέρ τους την χρήση του ονόματος Μακεδονία. Το μόνον που επιδιώκουν τώρα γιά να σταθεροποιήσουν τα μέχρι τώρα κέρδη τους είναι η τελική υπογραφή και της Ελλάδος.
Και επειδή από αυτά που ακούγονται, φαίνεται ότι οδηγούμεθα εκόντες-άκοντες σε παρόμοια συμφωνία (και όχι απαραίτητα από τους ξένους, στους οποίους πάντα φορτώνουμε τις αποτυχίες μας), αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι την Κωνσταντινούπολη και την Ιωνία δεν τις χάσαμε το 1453 ή πιο πρίν γιά τη δεύτερη, αλλά το 1923, όταν υπογράψαμε την παραχώρησή τους στο διηνεκές με την συνθήκη της Λωζάνης. Κάτι παρόμοιο επεδίωκε και το Σχέδιο Ανάν γι; την Κύπρο. Το όνομα Μακεδονία οι Σλάβοι δεν το επέβαλλαν σε κανέναν το 1944, ούτε το 1990 όταν κήρυξαν την ανεξαρτησία τους από την Γιουγκοσλαβία. Το πέτυχαν το 1995, με την λεγόμενη Ενδιάμεση Συμφωνία, με την οποία η Ελλάδα τους αναγνώρισε με την σύνθετη ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, που περιέχει τον όρο “Μακεδονία”.

Αυτή την έγκριση της Ελλάδος οι Σκοπιανοί την χρησιμοποίησαν επωφελώς και έπεισαν 120 τόσα κράτη να τους αναγνωρίσουν ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Στην προσπάθειά τους αυτή έλαβαν και άλλη μεγάλη βοήθεια από τους Έλληνες, όταν αυτοί αναδείχθηκαν σε μεγάλο επενδυτή και εμπορικό συνεταίρο των Σκοπιανών. Κάτι που δίδει στους ξένους την εντύπωση ότι η Ελλάδα δεν έχει πραγματικά διαφορές με την ΠΓΔΜ.

Πρόσφατα έστειλα, όπως και άλλοι συμπατριώτες, επιστολή διαμαρτυρίας στο γνωστό Πολιτιστικό Ίδρυμα “Σμιθσόνιαν” της Ουάσινγκτον, για την διαφήμιση διάλεξης Σκοπιανής καθηγήτριας στις 25 Απριλίου γιά τους βασιλείς της Μακεδονίας Φίλιππο, Μέγα Αλέξανδρο, και τις Βυζαντινές εκκλησίες της Μακεδονίας. {Για πληρότητα αναφέρω ότι η απάντηση του Ιδρύματος ήταν προκατασκευασμένη και τυπική}.

Η αγγελία του Ιδρύματος περιέχει και την πρόταση (δική μου μετάφραση): “Από την αρχαιότητα, όταν ο Μέγας Αλέξανδρος δημιούργησε μια αυτοκρατορία που έφθασε τόσο μακριά ως την Ινδία, έως τις πρώτες δεκαετίες του 20-ου αιώνα, όταν αυτή η χώρα κέρδισε τα σημερινά της σύνορα, η Μακεδονία ήταν μια από τις πλέον επιδιωκόμενες (για κατοχή) περιοχές στην νοτιοανατολική Ευρώπη”.

Από την αγγελία της Σκοπιανής ακαδημαϊκού φαίνεται καθαρότατα ότι γι' αυτούς υπάρχει μόνο μία Μακεδονία, και αυτή τώρα έχει πρωτεύουσα τα Σκόπια. Αν τυχόν η Ελλάδα υπογράψει την παραχώρηση του ονόματος, θα ακολουθήσει με βεβαιότητα η είσοδό τους στην ΕΕ. Μετά ο καθένας από εμάς μπορεί να αφήσει την φαντασία του να γράψει το σενάριο που προτιμά για το μέλλον.

Γι' αυτό οφείλουμε να συμφωνήσουμε με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις ανά τον κόσμο, που με επιστολή τους στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδος τους έθεσαν προ των ευθυνών τους. Όχι μόνον πρέπει να αρνηθούμε παραχώρηση του όρου “Μακεδονία”, αλλά είναι πλέον καιρός να απαιτήσουμε εμείς από τα Σκόπια να παύσουν την παράνομη οικειοποίηση των συμβόλων και της ιστορίας της Ελληνικής Μακεδονίας!
[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6.3.2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ