10.9.12

ΑΡΕΤΗΣ ΚΑΡΚΟΥ: Η αλφαβήτα της δικής μας εφηβείας




Τη συνάντησα το Πάσχα στη γενέθλια γη, το Βόλο σ’ ένα ράφι βιβλιοπωλείου κι από κείνη τη στιγμή με συντρόφευσε για δυο μήνες. «Η αλφαβήτα της εφηβείας» της Μάγιας Δεληβοριά ερχόταν μαζί μου στην τάξη… Μαζί της βουρκώσαμε, κοινωνήσαμε, γελάσαμε, βρήκαμε σημεία επαφής και ταύτισης. Από τη μια μεριά οι έφηβοι μαθητές μου, από την άλλη εγώ, η εκπαιδευτικός και η ανάμνηση της δικής μου μακρινής εφηβείας κι εκεί στη μέση το βιβλίο, το αγαπημένο, φωτεινό και χειροπιαστό να καθοδηγεί, αλλά και να διαφεντεύει το χρόνο μας!
Διαβάζαμε, λοιπόν, στην ώρα της Λογοτεχνίας και ψάχναμε συνάμα. Μια γιορτή καλοκαιρινή για τη λήξη των μαθημάτων περίμενε εκεί στωικά να πάρει σάρκα και οστά, να αποκτήσει υπόσταση, σχέδιο, οργάνωση. Κι εμείς διαβάζαμε… Α’ Γυμνασίου, Β’ Γυμνασίου, Γ’ Γυμνασίου. Κι όλα άρχισαν σιγά σιγά να ξεδιαλύνονται. Οι σκέψεις μας άρχισαν να ωριμάζουν κι η γιορτή σχεδιάστηκε από μόνη της, ως διά μαγείας!

Βασικό συστατικό της «Η αλφαβήτα της εφηβείας», το βιβλίο που σημάδεψε τις τελευταίες μέρες των μαθητικών θρανίων στο Γυμνάσιο της Κορησού Καστοριάς. Το βιβλίο που άγγιξε τις καρδιές μας κι αναζητήθηκε από τους μαθητές μου, όταν προείχαν θέματα ύλης και προετοιμασίας για τις εξετάσεις. Το βιβλίο-ανακούφιση από τις δυσκολίες του τέλους των μαθημάτων, το βιβλίο που προβλημάτισε και μας έδωσε τις κατευθύνσεις που θέλαμε. Το ζητούμενο, η προετοιμασία της γιορτής. Η βάση μας, το βιβλίο. Το μέσο, το θέατρο και η μουσική! Η μαγική συνταγή της επιτυχίας μιας γιορτής! Βιβλίο-θέατρο-μουσική! Και οι έφηβοί μας να δίνουν το παρόν κάθε μέρα μετά τις εξετάσεις τους. Πρόβες, πρόβες, πρόβες…. Ατέλειωτες πρόβες που τις περίμεναν, τις επιδίωκαν, τις αποζητούσαν, βάλσαμο στο άγχος των εξετάσεων. Η περίοδος των εξετάσεων ανακουφίστηκε από τη χαλαρότητα και τη συγκίνηση και το πολύ πολύ γέλιο της προετοιμασίας. Δυνατή παρακαταθήκη στις καρδιές μας, δυνατή ανάμνηση που μας κάνει να χαμογελάμε με μια αίσθηση πληρότητας.

Διαλέξαμε τρία γράμματα, για να παρουσιάσουμε στο κοινό μας. Το Ο για τα Όνειρα, το Φ για τη Φιλία και το Κ για τους Καθηγητές. Ένα για κάθε τάξη. Είπαμε να παρουσιάσουν τα Όνειρα τα μικρά μας, τα πρωτάκια που ξεκινούν καινούργια όνειρα μετά το Δημοτικό. Και τη Φιλία τα μεγαλύτερα παιδιά, αφού στο γυμνάσιο διαμορφώνονται φιλίες που συχνά γίνονται φιλίες ζωής ή φιλίες που καθορίζουν τη ζωή τους. Και τους Καθηγητές τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου, οι τελειόφοιτοί μας, τα παιδάκια που έγιναν έφηβοι και ανοίγουν τα φτερά τους. Αφιερωμένη η γιορτή σ’ αυτούς τους εφήβους, αποχαιρετιστήριο πάρτυ η σύναξή μας.

Κι έφτασε η μέρα η τελευταία του σχολείου, μια μέρα απολογισμού της χρονιάς με πολλές απονομές στις προσπάθειες των παιδιών, με κλείσιμο εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Η παρουσίαση με νέες τεχνολογίες Web 2.0 Prezi. Οι καινοτόμες δράσεις και όλη η ατμόσφαιρα ανανέωσης και δημοκρατικότητας έδειξαν σε όλο αυτό τον κόσμο επισήμους, φίλους, γονείς και παιδιά που τίμησαν και τιμούν πάντα τις δράσεις μας ότι το σχολείο μας είναι πρωτοπόρο, ένα σχολείο πρότυπο.
Κεντρική θέση στην Καλοκαιρινή Γιορτή τα κείμενα του βιβλίου που τα διασκευάσαμε για θεατρική μεταφορά και τα προσαρμόσαμε στις δικές μας ανάγκες και κυρίως η Μαγική Συνταγή για τον «Ιδανικό καθηγητή». Τον μαγειρέψαμε κανονικά με ποδιά, κατσαρόλα και κουτάλα. Τα μπαχαρικά μας η υπομονή, το χιούμορ και κυρίως η αγάπη για το μάθημα και τα παιδιά.

Κι έπειτα το τραγούδι από το βιβλίο αφιερωμένο στους καθηγητές που έγινε δικό μας τραγούδι, αφού το ζωντανέψαμε με τη μουσική του Μιχάλη Σιμούδη και την κιθάρα του! Την προηγούμενη της γιορτής το ηχογραφήσαμε και ετοιμάζουμε βιντεο-κλιπ. Εμπειρίες αξέχαστες, αφού σε λίγο, στο Λύκειο τα τριτάκια μας θα μπουν στο χορό των εξετάσεων… Αντίο ξενοιασιά…
Η Γ’ Γυμνασίου έκλεισε τη γιορτή με έκπληξη-δώρο κι ένα καλό λόγο για τους καθηγητές τους, αφού «είχαν κλέψει» τη μαγική συνταγή του ιδανικού δασκάλου…

Κι εμείς οι ενήλικες που ζήσαμε όλο αυτό το πανηγύρι αναπολήσαμε την αλφαβήτα της δικής μας εφηβείας, τη νοσταλγήσαμε, ξανανιώσαμε τη γεύση της και χαμογελάσαμε, γιατί κάπου εκεί μέσα μας, μας κοιτάζει πονηρά και μας κλείνει το μάτι….

16 σχόλια:

  1. Ε. Τ.12/9/12

    Και αυτό το κείμενο φανερώνει την αλήθεια όσων γράφονται για τις δράσεις των εκπαιδευτικών που κρατούν ζωντανή τη βιβλιοθήκη του σχολείου τους.
    Μπράβο στα παιδιά, μπράβο στους καθηγητές του Γυμνασίου Κορησού, μπράβο στην κ. Κάρκου και για το άρθρο της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκέφτομαι πόσο τυχεροί είναι οι μαθητές της που στην αλφαβήτα της δικής τους εφηβείας θα έχουν στο Α το Αρετή και στο Κ το Κάρκου και στο Η το Η ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κ. Αρετη Κάρκου γράφει οπως αισθάνεται: με ειλικρίνεια και αρετή, άνεση λόγου καί φυσικά μέ τόν βιωματικό τρόπο μιας συνειδητής δασκάλας. Χαίρομαι πού τιμά δύο γενέθλιους τόπους της: τό Βόλο καί τή Γλώσσα. Αλλά καί τήν Καστοριά πού μου τήν εμαθε ο φίλος Αλέξανδρος Κοσματόπουλος μέσα από τό θαυμάσιο βιβλίο του, " Τα δύο φορέματα"
    π.κ.ν. καλλλιανός, σκόπελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/11/12

    Και στο site των Εκδόσεων "Κέδρος"
    http://www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8080
    στις κριτικές αναφέρεται και η "ΟΔΟΣ" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γούντυ ο τρυποκάρυδος4/11/12

    Ευχαριστούμε, πάτερ Κωνσταντίνε, για το σχόλιό σας, αλλά γιατί δεν γράψατε ολόκληρο το όνομά σας; Ψάχνοντας βρήκα ένα ωραίο κείμενό σας και το παραθέτω, για να γνωρίσουμε λίγο κι εμείς εσάς, αφού νιώθετε ότι εσείς γνωρίσατε κάπως την Καστοριά.
    http://skopelos-news.blogspot.gr/2011/11/blog-post_2736.html
    Όσο για την Αρετή, κι εμείς την αγαπάμε κι έχουμε καλές συνεργασίες.
    Την ευχή σας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το Ζουζούνι4/11/12

    Γούντυ, και εσύ ως τρυποκάρυδος θα έπρεπε να ξέρεις ότι υπάρχουν και καρύδια σάπια και εμείς να μη καταπίνουμε αμάσητο ό,τι μας πασάρουν. Είσαι τόσο σίγουρος ότι πρόκειται για τον πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο, ενώ στο blog δεν υπάρχουν περισσότερα στοιχεία και στο σχόλιο δεν γράφει το όνομα ολόκληρο. Δεν πιστεύω ότι ιερέας χρησιμοποιεί πολυτονικό στα κείμενα του και είναι τόσο απρόσεκτος σε μια εφημερίδα (το επώνυμο με τρία λάμδα).
    Υπάρχει και το προηγούμενο, θα θυμάστε την ανώνυμη επιστολή που πρόσβαλε την κ. Αρετή Κάρκου, όταν ανέλαβε μια θέση ευθύνης στον Δήμο Καστοριάς. Δεν αποκλείεται και τώρα η πλαστοπροσωπία. ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΑΤΗΡ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ. Δεν είναι και τόσο δύσκολο να βρεθεί. http://www.nyxthimeron.com/2011/09/blog-post_05.html
    Με αφήνει παγερά αδιάφορο ποιος κρύβεται πίσω από δόλιες κινήσεις. Με αφορά όμως η πράξη, η οποία κάθε άλλο παρά σωστή μπορεί να είναι, αφού μπλέκει ανθρώπους εν αγνοία τους, όχι μόνο τους αναφερομένους, αλλά ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΙΚΕΙΟΥΣ του σχολιαστή.
    Με απόλυτη ειλικρίνεια ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ. Εάν όμως αποδειχθεί παρανομία (γιατί υπάρχουν και για το διαδίκτυο Νόμοι), δεν πρόκειται να συμμεριστώ και να δικαιολογήσω τον φταίχτη, ακόμη και αν είναι ο αδελφός μου ο ίδιος, εφόσον παραμένει αμετανόητος και αδιόρθωτος.
    Θα κλαίω όμως για το κρίμα του να μένει μόνος μέσα στην πλάνη του.
    Γι' αυτό... ΠΑΤΕΡ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ, ΒΟΗΘΕΙΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος4/11/12

    Αγαπητή "ΟΔΟΣ", ως τακτικός αναγνώστης αλλά και σχολιαστής στο blog παρακαλώ για μια απάντηση σχετικά με το θέμα που προέκυψε με τα παραπάνω σχόλια. Θέλω να πιστεύω κ. Μπαϊρακτάρη ότι δεν είναι αδικαιολόγητη δική μου επιμονή, αλλά εμπίπτει στις αρμοδιότητες σας, να έχετε μια επικοινωνία με τον πρωτοπρεσβύτερο Κωνσταντίνο Ν. Καλλιανό (Σκόπελος) ή έστω την κ. Αρετή Κάρκου, η οποία είναι ή όχι ενημερωμένη ότι το σχόλιο προέρχεται από τον ίδιο, για να λάμψει η αλήθεια. Έχουμε το δικαίωμα να διαφωτιστούμε, για του λόγου το ασφαλές. Σε αυτήν ειδικά την περίπτωση δεν θα βγει τίποτε εάν απλώς αφαιρέσετε το σχόλιο, γιατί έτσι το πρόβλημα θα χρονίζει. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακιά του ώρα. Σας παρακαλώ πολύ να βοηθήσετε ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παιδιά, δικο μου ειναι το λάθος που εγραψα με 3! λάμδα το επωνυμό μου. Κι ο,τι εγραψα για την κυρια Αρετή το εννοώ. Ξέρω τόν πατέρα της απο τα μαθητικα μου χρόνια στό Βόλο. Φυσικα ειμαι ο ιδιος που γράφει στό nyxthimeron...Να εισαστε καλα ολοι Σας και να χετε την ευλογια του Θεου. Πολυ χάρηακ που τα ειπαμε. Καλο Σας βράδυ π. Κων. Ν. Καλλιανός, Σκοπελος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος4/11/12

    Δεν φτάνει που υποπτευόμαστε (αδίκως άραγε;) τους "ανώνυμους" αρχίσαμε να πιάνουμε απ'το σβέρκο και τους "επώνυμους" τώρα; Ο Θεός θα μας κάψει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος5/11/12

    Ανωνυμε 9 έγινες και μεντιουμ τωρα και ξερεις οτι ο Θεος θα μας καψει. Κοιτα μη κανει την αρχη απο σενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Παύλος5/11/12

    Εδώ παππάς εκεί παππάς, που είναι ο παππάς;
    Μικρή Λουλού εσυ μήπως ξέρεις πού είναι ο παππάς πού ψάχνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος5/11/12

    Σώπα βρε Ανώνυμε που θα μείνουμε ανυποψίαστοι και ως το τέλος κορόιδα! Από "επώνυμους" έφθασε η πατρίδα μας εκεί που έφθασε. "Υπεράνω πάσης υποψίας" ήταν οι περισσότεροι υπαίτιοι για τα σκάνδαλα, τις (υπο)κλοπές, τα σεξουαλικά εγκλήματα και άλλες παρανομίες.
    Ο Θεός που επικαλείσαι μας έδωσε και μυαλό και όσο κρατιόμαστε μακριά από τις πονηριές, μας φυλάγει. Εκτός εάν εσύ πιστεύεις στον Δία τον νεφεληγερέτη... ή είσαι κι εσύ μέσα στο κόλπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος5/11/12

    Αλλού τα κακκαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες, λέει σοφά η παροιμία. Δεν θεωρείται ικανοποιητική επιβεβαίωση η απάντηση από το ίδιο αγνώστων λοιπών στοιχείων μπλογκ. Μπορείτε να με πείτε και καχύποπτο, ευτυχείτε οι εύπιστοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η μικρή Λουλού5/11/12

    Όποιος θέλει να είναι αληθινά φωτεινός, βλέπει τα πράγματα απλά (και όχι απλοϊκά...).
    Παρακαλώ, είτε ο κύριος Μπαϊρακτάρης είτε η κυρία Κάρκου ας επιβεβαιώσουν την ταυτότητα του άγνωστου σε εμάς σχολιαστή, για να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις που γεννά η φαντασία του καθενός.

    ΥΓ. Γιατί με συσχετίζετε αδιαλείπτως με τους παπάδες; Σας μυρίζω λιβάνι ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευ. Τε.5/11/12

    Αν είσαι μικρή Λουλού, άκου να μαθαίνεις :
    Δεν τα γεννάει όλα η φαντασία. Μιλάει και η πείρα πολλές φορές. Ο Θεός να σε φωτίσει κι εσένα να κάνεις διάκριση, όπως κι εμένα και όλους μας. Δύσκολο αλλά όχι αδύνατον.
    (στα άλλα συμφωνώ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος7/11/12

    Προς ενημέρωση σας :
    http://www.youtube.com/watch?v=5KlATweaphc&feature=youtu.be

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ