27.9.12

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Κύριε Διευθυντά,

Διάβασα την απάντηση της ΔΙΑΔΥΜΑ που είχατε την καλοσύνη να μου στείλετε. Τώρα είμαι πιο ανήσυχος για την ικανότητα της ΔΙΑΔΥΜΑ να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα θέματα της διαχείρισης των στερεών απορριμμάτων της Περιφέρειας. Πρώτα –πρώτα δεν διαβάζουν με προσοχή, παρότι το δηλώνουν. Όνομα και επίθετο έγιναν αγνώριστα. Που είδαν τη συνέντευξη που έδωσα; Ένα μικρό άρθρο σας έστειλα.

Όσο για το αν είμαι επιστημονικά καταρτισμένος, δεν είναι της αρμοδιότητας του κ. Μαυρίδη να το κρίνει. Δεν θα του υποβάλω αντίγραφα πτυχίων και πιστοποιητικών αναλυτικής βαθμολογίας από τα Ελληνικά και Ξένα Πανεπιστήμια στα οποία φοίτησα, ούτε κατάλογο των ερευνητικών έργων στα οποία έλαβα μέρος.

Ο κ. Μαυρίδης όφειλε να γνωρίζει ότι τα θέματα του περιβάλλοντος απαιτούν μια διεπιστημονική προσέγγιση. Αυτό είναι ένα αξίωμα που δεκαετίες τώρα έχει καθιερωθεί στην επιστημονική κοινότητα και στην πρακτική διαχείρισης των σοβαρών περιβαλλοντικών θεμάτων ανάμεσα στα οποία πρωτεύουσα θέση κατέχει η διαχείριση των απορριμμάτων. Έχει ακούσει καθόλου για Τοπική Ατζέντα 21 ή για Αειφορία; Για αυτό λοιπόν ανησυχώ ιδιαίτερα. Δηλαδή οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο για τα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων;. Πρέπει να ζητούν την άδεια του κ. Μαυρίδη αφού του υποβάλλουν πιστοποιητικά σπουδών;

Κύριε Διευθυντά,

Αυτά είναι πολύ επικίνδυνα πράγματα και μάλιστα όταν γράφονται από άτομα που κατέχουν δημόσιες θέσεις.
Αλήθεια από το Σεμινάριο στο οποίο πήρε μέρος κατάλαβε ότι θέλαμε να πουλήσουμε κάδους; Το Σεμινάριο έγινε για να αναλυθούν τα πλεονεκτήματα της ανακύκλωσης των φυτικών υλικών στην πηγή ως εναλλακτικό και παράλληλο σύστημα διαχείρισης των φυτικών υλικών, ιδιαίτερα για χωριά και μικρές πόλεις. Αν εμείς δεν τον πείσαμε (2 καθηγητές ομιλητές), δεν τον έπεισε ο Δήμαρχος Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης που μίλησε για το αντίστοιχο πρόγραμμα του αστικού μάλιστα Δήμου του με διανομή 1.200 κάδων που συνεχίζεται για δύο ακόμη έτη και στο οποίο συμμετέχω ως επιστημονικός σύμβουλος ή δεν μπορεί να τον πείσει ένας άλλος εκλεκτός Δήμαρχος (ο κ. Θεοδωρίδης στη Θέρμη) που έχει μοιράσει, δωρεάν παρακαλώ, 1.300 κάδους και μας έχει αναθέσει το πρόγραμμα ενημέρωσης των δημοτών που υλοποιείτε εδώ και 3 έτη;

Δεν είδα επίσης στατιστικά στοιχεία και μάλιστα σε χρονοσειρά. Αμφιβάλω αν τα έχουν. Ακόμη εν έτει 2012 αναζητούμε οχήματα ανακύκλωσης; Το μόνο που διάβασα είναι η πρόοδος στο Διαγωνισμό «Μελέτη – χρηματοδότηση – κατασκευή – συντήρηση του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας» που ένας αγράμματος παππούς από το χωριό μου θα τον ονόμαζε συντομότερα και παραστατικότερα με τον τίτλο «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει».

Είμαι βέβαιος πως ο σχεδιασμός που πάει να υλοποιηθεί θα αποτύχει οικτρά, και να το θυμάστε. Οι άνθρωποι σχεδιάζουν ένα συγκεντρωτικό, ενεργοβόρο και σπάταλο σύστημα διαχείρισης και έχουν απορρίψει παντελώς την ανακύκλωση στην πηγή. Δεν χρειάζεται να είστε οικονομολόγος για να αντιληφθείτε ότι φυτικά υλικά από την Πρέσπα ή τα Γρεβενά αφού αναμειχθούν θα ταξιδεύουν για να συγκεντρωθούν σε ένα χώρο όπου θα υποστούν διαλογή και επεξεργασία με πολλαπλάσιο κόστος από την αποικοδόμηση στον τόπο παραγωγής τους (νοικοκυριό, Δήμος).

Κύριε Διευθυντά,

Έχουμε δεκάδες συμπατριώτες που έζησαν κάποιο διάστημα στο εξωτερικό ή ζουν ακόμα. Να τους καλέσετε να μας πουν σε μια παράγραφο πως διαχειρίζονται τα απορρίμματα στη χώρα που τους φιλοξενεί ή τους φιλοξένησε και ποια είναι η συμμετοχή και οι υποχρεώσεις τους. Θα είναι μια τεράστια προσφορά και ένα καλό μάθημα για τους ημεδαπούς σπάταλους διαχειριστές. Σας εσωκλείω και ένα άλλο άρθρο για τη διαχείριση των φυτικών υλικών (αν δεν κάνω κατάχρηση του φιλόξενου χώρου σας) που νομίζω πως θα είναι χρήσιμο για όσους έχουν ένα μικρό λαχανόκηπο ή ανθόκηπο στο σπίτι τους.

Πρόσφατα κινήθηκα στους δρόμους του Άργους Ορεστικού και ζήλεψα τους συμπατριώτες μου νοικοκυραίους που δίπλα στο σπίτι έχουν έναν μικρό λαχανόκηπο. Αν η παρούσα Δημοτική Αρχή το επιθυμεί, με χορηγό επικοινωνίας εσάς, να διοργανώσουμε μια ημερίδα με θέμα την ανακύκλωση των φυτικών υλικών με 2-3 ομιλητές, αδαπάνως για το Δήμο Άργους Ορεστικού ή Νεστορίου ή και για τους δύο.

Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος
σ. Καθηγητής Γεωπονίας, Μ.Α., 
Μsc., Ph.D (Michigan State University)


Σχετικά κείμενα:


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Ιουλίου 2012, αρ. φύλλου 651


* * *


Ο σχεδιασμός της ΔΙΑΔΥΜΑ σε επίπεδο περιφέρειας αποσκοπεί στη βιώσιμη εφαρμογή μεθόδων μηχανικής επεξεργασίας & αξιοποίησης των αστικών απορριμμάτων και τη μεγιστοποίηση της ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών. Κύριο αντικείμενό της είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η λειτουργία του ΟΣΔΑ της Δυτικής Μακεδονίας, η εκπόνηση διαχειριστικών μελετών, η ανάπτυξη & διαχείριση συστημάτων, η προμήθειες εξοπλισμού, η εκπόνηση οικονομοτεχνικών μελετών, η εκπόνηση περιβαλλοντικών & τεχνικών μελετών, η δημοπράτηση & επίβλεψη κατασκευών και η ανάπτυξη Software κά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ