15.10.12

ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΕΜΑΝΗ: Καλοκαίρι 2012




Προχώρησε ο Ιούλιος. Με τις ζέστες του. Την νέα κυβέρνηση της Ελλάδος. Τα γλυκά του βράδια. Με τα δέντρα, τα λουλούδια, τα όνειρά μας, ξανά σε άνθηση. Με τους ανθρώπους πιο ήρεμους από το Μάιο των εκλογών. Πιο «ανθρώπους». Με μια αισιοδοξία διάχυτη στην ατμόσφαιρα και λιγότερη πολιτική «κακία» από το σύνηθες στα τηλεοπτικά παράθυρα. Μέχρι και οι … «αριστεροί» άρχισαν μπάνια!

Eυτυχώς, το πρώτο μνημόνιο συνεχίζεται και το δεύτερο θα δουλέψει επίσης, ανανεωμένο, τροποποιημένο, αλλαγμένο προς το καλλίτερο, με διαπραγματεύσεις και επαναδιαπραγματεύσεις πάντα, για πάντα. Άλλωστε αυτή είναι η δουλειά των πολιτικών. Αυτή είναι η ευθύνη τους απέναντι στο έθνος. Να παλεύουν για μια καλλίτερη Ελλάδα. Ας ξέρουν όμως ότι, ελέγχονται πλέον από πολλούς όχι λίγους. Τα είκοσι σπίτια της Βασιλίσσης Σοφίας και τα πενήντα μεγαλόπρεπα εξοχικά της Κηφισιάς δεν φθάνουν για να διοικήσουν μία χώρα στις μέρες μας. Αυτό γινόταν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, στο μεσοπόλεμο ίσως, αλλά σταμάτησε να γίνεται στα βουνά της Μακεδονίας στο τέλος του 1949. Όσοι ξέρουν γράμματα ή διαβάζουν στοιχειώδη ιστορία ας διδάξουν τις γνώσεις τους στους νεότερους. Τελείωσαν οι προπαγάνδες και τα ψέματα.

Eννοείτε ότι μακροπρόθεσμα, στην πατρίδα μας και ευρύτερα στην Ευρώπη, οι μόνιμοι υπάλληλοί μας και οι συνεργάτες τους στις Βρυξέλλες, το Στρασβούργο, το Λουξεμβούργο (πάνω από 30-40.000 άνθρωποι μορφωμένοι και ικανοί κατά το δυνατόν), συνεχίζουν τη δουλειά τους καθημερινά βοηθώντας την Ελλάδα να βγει από το τέλμα της μετριότητάς της, να βελτιώσει τα οικονομικά της μεγέθη. Εργάζονται για να διασώσουν το Ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, με τα σχεδόν ελεύθερα σύνορά του, να διατηρήσουν την πολιτιστική ιστορία του κάθε κράτους μέλους. Να φτιάξουν, μια ενωμένη πολιτικά και οικονομικά Ευρώπη.

H Ελλάδα ούτε πρέπει ούτε μπορεί να λείψει από την ομαδική αυτή προσπάθεια. Με ευρώ ή χωρίς ευρώ, σαν πολίτες του κόσμου, οι Έλληνες πάντα έλαμπαν με την ικανότητα τους. Το έδειξαν τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με την επιτυχή τους μετανάστευση σχεδόν παντού. Μόνο οι λαοί που χάνουν την ελευθερία τους κινδυνεύουν να αφανισθούν, όχι οι Έλληνες. Από το 1830 και μετά η σφραγίδα της Ελλάδος ευτυχώς υπάρχει στην παγκόσμια κοινωνία. Το γνωρίζουν καλά τα θύματα της αποικιοκρατίας του 19ου αιώνα, τα θύματα του κόκκινου και του μαύρου φασισμού του 20ού αιώνα. Τώρα πια κάθε χώρα είναι ελεύθερη να ζει τον «μύθο» της αξίας της και της «μετριότητάς» της. Χάρις στην τεχνολογία και την ανοικτή πια πληροφόρηση όλοι και όλα προοδεύουν. Παρά λίγο να φωνάξω γραπτά «ζήτω το έθνος» των πανελλήνων και των πανορθοδόξων, όπως είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πριν λίγες μέρες στα Άγια Χώματα της Καστοριάς και κάλυψαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του κεντρικού κράτους με τέτοια πλημμέλεια, που κόντεψα να το χαρακτηρίσω «προδοσία». Ας είναι.

Kαλοκαίρι 2012. Άρχισαν οι διακοπές όσων εργάζονται στην Ελλάδα. Οι ξένοι μετανάστες συνεχίζουν να δουλεύουν. Αγωνίζονται να επιβιώσουν. Μερικοί καταφέρνουν να ενσωματωθούν στην κοινωνία μας, έστω κι αν αυτή η κοινωνία δεν είναι το τέλειο πρότυπο, με τις αθλιότητες των πανεπιστημίων μας, τους αδιάφορους κατά το πλείστον «δημοσίους» λειτουργούς και τόσα άλλα αρνητικά. Από την άλλη μεριά όλοι όσοι έχουμε ταξιδέψει στις δικές τους χώρες, κοντινές ή μακρινές, ξέρουμε πόσο χειρότερα είναι τα πράγματα εκεί. Πάλι οι πολιτικοί έχουν την ευθύνη για όλα αυτά. Χρειάζεται στρατηγική και ανθρωπιά για να αντιμετωπισθεί η μαζική μετανάστευσις. Προσοχή, για να μην εξαφανισθούν λαοί ολόκληροι, όπως οι Σέρβοι από το Κοσσυφοπέδιο, οι Έλληνες από τη Μικρά Ασία. Οι Αθηναίοι από την ίδια τους την πόλη με τη μετακίνηση των Ελλήνων της υπαίθρου. Συγχωρήστε μου εδώ και λίγο αυτοκριτική. Ποτέ δεν βλάπτει τους μορφωμένους ανθρώπους.

Kαλό καλοκαίρι. Τι άλλο να πει κανείς, ή μάλλον τι να μην πει. Ας κρατήσει ο καθένας από μας και ένα ημερολόγιο από την καθημερινή του ζωή. Τι δεν κάνει σωστά ή έστω γιατί είναι υπερήφανος ότι κάνει σωστά. Ας βάζει μέσα πάντα και την πατρίδα του. Άμα τη χάσει δεν θα’ χει πού να πάει. Τα όνειρα των σημερινών Ελλήνων ξεκινούν και τελειώνουν στο Αιγαίο, στο Ιόνιο, στα βουνά και στα λιμάνια μας, στην πολιτιστική μας παράδοση και την ιστορία μας. Το έχω ξαναγράψει: «πολιτισμένοι λαοί όλου του κόσμου ενωθείτε». Όλοι θα βγούμε κερδισμένοι. Αρκεί να συμφωνήσουμε στα βασικά π.χ. τι είναι πολιτισμός και να αφήσουμε ελεύθερους τους ανθρώπους να συνεργάζονται για το κοινό καλό. Ευχολόγια θα μου πείτε. Το ξέρω. Ευχαριστώ για τα σχόλιά σας αρνητικά ή θετικά. Τα χρειάζομαι. Ο ήλιος είναι για όλους!


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Ιουλίου 2012, αρ. φύλλου 652


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος21/10/12

    Είμαστε όμως κι εμείς οι Ανώνυμοι... άνω ποταμών ώρες-ώρες! Εδώ ένας άνθρωπος μάς ευχαριστεί προκαταβολικά για τα σχόλιά μας, αρνητικά ή θετικά, δηλώνει ευθέως ότι τα χρειάζεται κι εμείς τον αφήνουμε στην αναμονή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ