7.5.13

ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΛΕΓΚΑΝΟΥ: Αλήθεια κ. Δήμαρχε;


ΟΔΟΣ 7.2.2013 | 678

Τώρα που σιγά-σιγά αρχίζουμε και συνειδητοποιούμε ότι τα ριζώματα των οικονομικών δεινών που αντιμετωπίζουμε εντοπίζονται σε ένα βαθύ, πλατύ, διεφθαρμένο, σπάταλο, κι άκρως δυσλειτουργικό κράτος, το οποίο -δια της φορολογίας και με στόχο την πελατειακή του αυτοσυντήρηση- καταπίνει μεγάλο μέρος του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Καστοριάς κ.Χατζησυμεωνίδης για να υπερηφανευτεί με αξιοσημείωτο στόμφο:

«...όταν μάθαμε ότι γίνεται το σχέδιο ‘Αθηνά’ για τη συγχώνευση των ανώτατων ΑΕΙ, εμείς δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια, είχαμε τις διασυνδέσεις μας -εγώ προσωπικά-  με κάποιους ανθρώπους, και η εξέλιξη είναι η εξής: ότι όχι μόνο δεν καταργείται κανένα τμήμα του ΤΕΙ Καστοριάς, παραμένουν και τα τρία τα υπάρχοντα, επιπλέον έρχεται και ένα νέο τμήμα ΤΕΙ στην Καστοριά, στο πλαίσιο του ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας».

Αυτό χρειάζεται η Καστοριά; Άλλο ένα ΤΕΙ; Άλλον έναν κρατικοδίαιτο οργανισμό αμφίβολου ρόλου, σκοπού, και ποιότητας έργου κι αποτελέσματος να ψαλιδίζει πόρους από το χρεοκοπημένο κρατικό κορβανά, πόροι που θα μπορούσαν να διατεθούν σε παραγωγικές διαδικασίες στην Καστοριά ή αλλού; Έναν οργανισμό που θα τονώσει σε κάποιο βαθμό, πιθανότατα προσωρινά, τη «μη παραγωγική» κατανάλωση εκ μέρους των φοιτητών; (ως γνωστόν, οι φοιτητές κατά κανόνα δε συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία ή το κάνουν μερικώς, και σχεδόν πάντα σε κλάδους αμφιλεγόμενης παραγωγικότητας). Αυτό χρειάζεται η πόλη μας; Αυτό χρειάζεται η χώρα;

Αφήνοντας στην άκρη τον εκπαιδευτικό λόγο ύπαρξης – ή μη - όλων αυτών των σχολών σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, ας αναρωτηθούμε: τι πραγματικά χρειάζεται η Καστοριά; Κρατικοδίαιτες καταναλωτικές ενέσεις μπας και πάρουν μπρος τα νοίκια (sic) και δουλέψουν λίγο παραπάνω και οι καφεδο-μπαρο-ρεμπετοταβέρνες, ή μήπως ένα συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο που θα εδράζεται πάνω στα άπειρα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πόλης και του Νομού γενικότερα; Χρειαζόμαστε στην πλάτη του κάθε φορολογούμενου άλλο ένα ακριβό ΤΕΙ, το οποίο θα φέρει φοιτητές για να ξοδέψουν αυτοί με τη σειρά τους στα μαγαζιά το χαρτζιλίκι που πλέον δεν έχουν ή θέλουμε -για παράδειγμα- οι επισκέπτες να απολαμβάνουν το καστοριανό φυσικό τοπίο, μαζί με πλήθος δραστηριοτήτων κι υπηρεσίες υψηλής ποιότητας; Τι είναι αυτό που θέλουμε για την Καστοριά δηλαδή; Να την πάρουμε από εδώ και να την πάμε πού; Πώς; Και με τι λεφτά;

Ο κ. Δήμαρχος δε θέτει αυτά τα ερωτήματα, πιστεύω από απροθυμία κι όχι από ανικανότητα. Επιμένει στα γνωστά μοτίβα λαϊκισμού, τόσο σε επίπεδο ρητορικής όσο και πρακτικών. Πολιτική, κ. Δήμαρχε, δεν είναι η λήψη μεμονωμένων αποφάσεων, αλλά η συνειδητή, μεθοδική επιλογή μιας λύσης έναντι κάποιας άλλης με απόλυτη διαφάνεια και λογοδοσία. Αλλά εδώ δε μιλάμε για πολιτική. Μιλάμε για τους γνωστούς τρόπους κοντόθωρης μικροδιαχείρισης, κυρίως εντυπώσεων.

Ο κ. Δήμαρχος Καστοριάς εμμένει, και παλεύει σθεναρά γι’ αυτό με τις «διασυνδέσεις» του, να διαιωνίζει την ιερή μεταπολιτευτική αγελάδα των «σχολών», αποτυγχάνοντας να πείσει για τη λογικότητα της συγκεκριμένης επιλογής σε σύγκριση με τις όποιες εναλλακτικές επιλογές. Δεν αναλύει, δεν επιχειρηματολογεί, δε μας εξηγεί γιατί η επιλογή του αυτή είναι η βέλτιστη για την πόλη της Καστοριάς, όχι βραχυπρόθεσμα, αλλά σε βάθος χρόνου. Δείχνει "πιστός" (άθελά του ίσως;) στη νοοτροπία της χρεοκοπίας. Και λαϊκίζει.

Οι πολυάριθμες ανά την επικράτεια, κατακερματισμένες, κι άσχετες με τον παραγωγικό ιστό σχολές, έχουν βάλει τις δικές του ανεξίτηλες πινελιές στον καμβά της ελληνικής χρεοκοπίας. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά μοχλεύουν το χώρο της παιδείας (όπως και κάθε άλλο χώρο του ευρύτερου δημοσίου του ελληνικού κράτους) για να δημιουργούν αχρείαστες σχολές, να τις υπερφορτώνουν με υπαλλήλους και φυσικά με φοιτητές, δημιουργώντας αφ' ενός πολύτιμα κέντρα στρατολόγησης ψήφων, φροντίζοντας αφ' ετέρου και για τη λογιστική τακτοποίηση της ονομαστικής ανεργίας. Όλα αυτά, στην πλάτη των (λίγων δυστυχώς) πραγματικά παραγωγικών τάξεων της χώρας μέσω φόρων και δανεικών. Και κάπως έτσι...χρεοκοπήσαμε.

Θα περίμενε κανείς η τοπική αυτοδιοίκηση της Καστοριάς να επιδεικνύει μια κατ’ ελάχιστο κατανόηση πως οι φούσκες με τα λεφτά "των άλλων" έχουν τελειώσει, ή έστω τελειώνουν με γοργούς ρυθμούς. Χωρίς να προσάπτω κακές προθέσεις σε κανέναν, και σε ό,τι αφορά στις τελευταίες εξελίξεις με το σχέδιο «Αθηνά» θα περίμενα, ως καστοριανός δημότης, ορισμένες πειστικές απαντήσεις στα εξής, εν μέρει ρητορικά, ερωτήματα: πόσο μας στοιχίζουν τα υφιστάμενα ΤΕΙ Καστοριάς που ήδη υπάρχουν; Πόσο θα μας στοιχίσει το επερχόμενο καινούργιο; Ποια η ποιότητα της μόρφωσης που παρέχεται σε αυτές τις σχολές; Υπάρχει ικανή απορρόφηση των απόφοιτων (αν υπάρχει) και σε ποιους κλάδους; Υπάρχει διασύνδεση του επιμορφωτικού αντικειμένου με τις ανάγκες της αγοράς, και σε τι βαθμό; Οι ενοποιήσεις των σχολών που στοχεύουν στη μείωση του λειτουργικού τους κόστους, έχουν επίπτωση στην ποιότητα του συστήματος παιδείας;

Μήπως πρέπει να κλείσουμε και κάποιες σχολές οι οποίες είναι απλώς "διακοσμητικές"; Γιατί δεν κλείνουν σχολές στην Καστοριά, αλλά κλείνουν σε τόσα άλλα μέρη στην Ελλάδα; Έχει κάποιο εκ γενετής προνόμιο το καστοριανό βιλαέτι που δεν έχουν άλλες περιοχές; Και ποιο μπορεί να είναι αυτό; Να πάμε για λίγο και στη μεγαλύτερη εικόνα για την οποία δε λέτε τίποτα;

Όραμα, οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα για την τοπική ανάπτυξη έχετε κ. Δήμαρχε; Με την εξυγίανση των οικονομικών του διευρυμένου Δήμου πώς τα πάτε; Υπάρχουν υπεράριθμοι ή/και αργόμισθοι στο Δήμο Καστοριάς που απορροφούν πόρους από αναπτυξιακές δράσεις; Υπάρχει πρόοδος στο μέτωπο της καθημερινότητας του καστοριανού πολίτη; Κι αν ναι, ποια είναι αυτή; Τι κάνετε για την προστασία του περιβάλλοντος; Μήπως να μας λέγατε για όλα αυτά μαζί, αντί να καμαρώνετε κενολογώντας για τη διατήρηση συγκεκριμένων «κεκτημμένων», που δείχνουν να κινούνται ακριβώς μέσα στο πλαίσιο του μηχανισμού που μας χρεοκόπησε;

Ήρθε η ώρα και για την Καστοριά να προσπαθήσει να βγει από τον επαρχιωτισμό της και να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια: το πάρτι δίχως κόπο τελείωσε. Η σωτηρία της χώρας δε θα πραγματωθεί με μικρόνοιες, λαϊκισμούς, έλλειψη προγραμματισμού, κομπασμούς,αδιαφάνεια και μικροπολιτική. Χρειάζεται σοβαρότητα, ενδελεχής εξέταση όλων των εναλλακτικών προτάσεων κι επιλογή της βέλτιστης βάσει λογικής και με γνώμονα το ευρύτερο καλό. Το ζήτημα της παιδείας δεν μπορεί να εξαιρεθεί αυτής της προσέγγισης. Ας δούμε ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του Νομού Καστοριάς, ενός ευλογημένου τόπου, κι ας χτίσουμε ένα σχετικό σύστημα παιδείας για να τα αξιοποιήσουμε. Τα υπόλοιπα είναι μικροπολιτική παλαιάς κοπής. Από δαύτη δε χορτάσαμε απλώς. Φαλιρίσαμε.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Φεβρουαρίου 2013, αρ. φύλλου 678


5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/5/13

    Ρητορικό το ερώτημα του τίτλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ.Χ.8/5/13

    Ενώ μου άρεσε στις γενικές γραμμές το άρθρο και συμφωνώ στα περισσότερα σημεία με τις απόψεις του κ. Μαλεγκάνου, διαφωνώ ριζικά στην αφόρμηση, στη χρήση του παραδείγματος του ΤΕΙ Καστοριάς.
    Εδώ η ιστορία απέδειξε ότι διαψεύσθηκε η μεγαλορρημοσύνη και η "προφητεία" για άλλη μια Σχολή, δεν χρειαζόταν εκ των προτέρων γκρίνια για τις υπάρχουσες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/5/13

    Κι ο Δήμαρχος;
    Απάντησε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος8/5/13

    Καλά τα λέει ο κ. Μαλεγκάνος για την Καστοριά, αλλά τελικά το ΤΕΙ την πλήρωσε τη νύφη χωρίς να φταίει αυτό καθαυτό το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/5/13

    Περιμένουμε ακόμα την απάντηση του δήμαρχου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ