Η ΜΚΟ Μύησις, ο πολιτιστικός σύλλογος Σπασμένο Ρόδι και η Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς, κατέθεσαν στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Καστοριάς που συνεδρίασε προχθές Τρίτη, την ακόλουθη επιστολή:
Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Καστοριάς,
Παλαιότερο δημοτικό συμβούλιο επί δημάρχου Παπουλίδη, έλαβε την απόφαση –είτε από λανθασμένη ή ανεπαρκή πληροφόρηση, είτε από άγνοια, είτε από βιασύνη- να παραχωρήσει το οικόπεδο που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο ιστορικό κτήριο, για την ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να είχε παραχωρήσει διπλανό χώρο του ίδιου, τεράστιου στρατοπέδου. Χωρίς να ενδιαφερθεί και χωρίς να προνοήσει για την τύχη αυτού του ιστορικού κτηρίου, το οποίο καταδικάστηκε έτσι σε κατεδάφιση.
Το σημερινό δημοτικό συμβούλιο, έχει την ιστορική ευκαιρία να σώσει την υπόληψη του δήμου μας και να δείξει ότι έχει την τόλμη να αναγνωρίζει και να διορθώνει παλαιότερα, καθόλου κολακευτικά για την ιστορία του, λάθη.
Το να «εγκαλούνται» οι απλοί πολίτες που ενδιαφέρονται για τη διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού κτηρίου, να κατηγορούνται γιατί τάχα «τόσα χρόνια δεν ενδιαφέρθηκαν» και άλλες τέτοιες υποκριτικές κατηγορίες, αποτελεί υπεκφυγή και αποποίηση ευθυνών, εκ μέρους των κατεξοχήν υπεύθυνων.
Δεν συμμετείχαν οι απλοί πολίτες στα δημοτικά συμβούλια, ούτε παρελάμβαναν και ενέκριναν μελέτες έργων. Άλλοι ήταν υπεύθυνοι για όλα αυτά, και δεν σταθήκανε στο ύψος αυτής τους της ευθύνης.
Ποτέ δεν γνωστοποιήθηκε και δεν ανακοινώθηκε δημόσια στους πολίτες η επιλογή κατεδάφισης του ιστορικού κτηρίου, για να κτισθεί ακριβώς εκεί στη θέση του το νέο αστυνομικό μέγαρο.
Αντιμετωπίστηκε το επιβλητικό αυτό κτήριο του στρατώνα, ως να μην υπήρχε καν. Πολίτες και σύλλογοι, υποψιαστήκαμε την επικείμενη κατεδάφισή του, όταν με την ανακοίνωση ανέγερσης του νέου αστυνομικού μεγάρου, είδαμε λινάτσες να τυλίγουν «ύποπτα» το ιστορικό κτήριο.
Οι υποψίες μας επιβεβαιώθηκαν, όταν απευθυνόμενοι στην αρμόδια εφορία Νεωτέρων Μνημείων, πληροφορηθήκαμε πως ήδη στις 9/10/12 είχε υποβληθεί αίτηση κατεδάφισης εκ μέρους της κοινοπραξίας εργολάβων (όπως όφειλε αυτή εκ του νόμου να πράξει, καθότι το κτήριο είναι άνω των 100 ετών) και πως η εισήγηση της εφορίας Νεωτέρων Μνημείων ήταν ξεκάθαρα υπέρ της διατήρησης του ιστορικού κτηρίου.
Όταν κατόπιν αυτού η υπόθεση στάλθηκε για τελική απόφαση στο Κ.Α.Σ., τότε ανέλαβαν συντονισμένη δράση οι υπέρμαχοι της κατεδάφισης, προκαλώντας και τη δική μας συλλογική αντίρροπη προσπάθεια, για την διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού κτηρίου.
Η εμπλοκή λοιπόν στο έργο αυτό, των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, ήταν εκ του νόμου αναπόφευκτη και ξεκίνησε όχι με κάποια δική μας προσφυγή όπως ψευδώς διαδίδεται, αλλά μετά από την αίτηση κατεδάφισης της ίδια της Κοινοπραξίας.
Γι’αυτό λοιπόν, όσους τώρα προσπαθούν να αποποιηθούν τις ευθύνες της δικής τους διαχρονικής απρονοησίας, ιστορικής άγνοιας, πολιτικής ή υπηρεσιακής ανευθυνότητας, και να επιρρίψουν άσχετες τέτοιες ευθύνες σε απλούς πολίτες της Καστοριάς, που αγωνίζονται για τη διάσωση της πολιτιστικής και ιστορικής τους κληρονομιάς, τους καλούμε να είναι περισσότερο προσεκτικοί.
Δική μας ξεκάθαρη θέση είναι:
α) Διατήρηση και κατόπιν αξιοποίηση του ιστορικού στρατώνα με ευρωπαϊκά προγράμματα που προσφέρονται γι’αυτό (π.χ. ΕΣΠΑ με τα Ολοκληρωμένα Σχέδια Αστικής Ανάπτυξης, είτε με τις "Κοινοτικές Πρωτοβουλίες" Urban II, ή Jessica «Κοινή ευρωπαϊκή υποστήριξη για βιώσιμη ανάπτυξη σε αστικές περιοχές») και
β) Ανέγερση του νέου αστυνομικού μεγάρου το συντομότερο δυνατόν, σε διπλανό οικόπεδο που θα παραχωρήσει ο δήμος Καστοριάς, σε αυτό που εξαρχής έπρεπε να είχε παραχωρήσει.
Πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες που τώρα τρομοκρατούν τους πολίτες ότι τάχα θα χαθούν τα χρήματα για το έργο αν ο στρατώνας δεν κατεδαφιστεί, ή πως αυτό θα καθυστερήσει άλλα τόσα χρόνια, καλύτερα ας συγκεντρώσουν τις ικανότητές τους, διεκπεραιώνοντας όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την ανέγερσή του σε διπλανό χώρο, στο συντομότερο δυνατό διάστημα. Εκεί θα δείξουν την πραγματική αξία τους, κι όχι πιέζοντας το Κ.Α. Σ. για την κατεδάφιση ενός εμβληματικού ιστορικού κτηρίου.
Το κτήριο αυτό που κάποιοι αρέσκονται να αποκαλούν με έμφαση «οθωμανικό» προκειμένου έτσι να το απαξιώσουν στη συνείδηση των πολιτών, κτίστηκε από γάλλους αρχιτέκτονες και μηχανικούς, με χρήματα από τους φόρους των ραγιάδων προπαππούδων μας. Κι αφού υπήρξε πράγματι «οθωμανικό» για 1-2 χρόνια, αποτέλεσε μετά για έναν σχεδόν αιώνα, τον βασικότερο και ιστορικότερο στρατώνα του Ελληνικού Στρατού στην πόλη και στην ευρύτερη περιοχή μας.
Πάνω απ’ όλα βέβαια, υπήρξε ο ιστορικός στρατώνας της απελευθέρωσης, εκεί όπου πρωτοεγέρθηκε η ελληνική σημαία μετά από 500 χρόνια σκλαβιάς.
Κι όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν για το αντίθετο, η ιστορία δεν κατεδαφίζεται.
Η ιστορική ευθύνη όλων μας απέναντι στις νέες γενιές της πόλης μας είναι τεράστια, και θα κριθούμε όλοι για τη στάση μας.
Σας καλούμε να σταθείτε όπως η ιστορική σας ευθύνη, το χρέος και ο όρκος σας απέναντι στους Καστοριανούς και την ιστορία της πόλης, αλλά και η κοινή λογική επιτάσσουν και να πείτε:
Ναι στην ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου,
Ναι και στη διάσωση του ιστορικού στρατώνα της Καστοριάς μας.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Ιανουαρίου 2013, αρ. φύλλου 677
Σχετικά κείμενα:
- ΟΔΟΣ: Προκλήσεις
- Μισθώματα που καταβάλει το υπουργείο Οικονομικών για στέγαση των υπηρεσιών του στην Καστοριά
- Είπαν:
- ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν
- ΟΔΟΣ: Άοπλο
- Στρατόπεδο "Μαθιουδάκη"
- "Εκτροπή της λειτουργίας ανεξάρτητων θεσμών"
- ΟΔΟΣ: Ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου
- "Σπασμένο Ρόδι": Συλλογή υπογραφών για την σωτηρία του Μαθιουδάκη
-
- ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πολιτικές πιέσεις
- ΟΔΟΣ: Το ασυνήθιστο φαινόμενο μιας πόλης
- Μία σημαντική εξέλιξη με ελπίδες
- Λόγος & Αντίλογος [Ε. Διαμαντόπουλος]
- Λόγος & Αντίλογος [Ε. Τσαδήλα]
- ΟΔΟΣ: ΠΡΟΜΝΗΣΙΑ μνημεία | μνήμες της πόλης
- Λόγος & Αντίλογος [Α. Πηχιών]
Παρά τα όποια λάθη των "αρχόντων" είναι παρήγορο και -θέλω να πιστεύω- αποτελεσματικό να βρίσκονται σε εγρήγορση και να αντιδρούν αναλόγως οι "αρχόμενοι". Συγχαρητήρια και καλή συνέχεια στους εν λόγω Συλλόγους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξίζουν συγχαρητήρια στη ΜΚΟ "Μύησις", στον πολιτιστικό σύλλογο "Σπασμένο Ρόδι" και στην "Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς" για αυτήν τους την κίνηση.
ΑπάντησηΔιαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κτήριο αυτό που κάποιοι αρέσκονται να αποκαλούν με έμφαση «οθωμανικό» προκειμένου έτσι να το απαξιώσουν στη συνείδηση των πολιτών.
Κάνετε λάθος, το κτήριο είναι κατασκευασμένο επί οθωμανικής αυτοκρατορίας από οθωμανούς ως οθωμανικός στρατώνας αρχικά, μετέπειτα ακολούθησαν φυσικά και άλλες χρήσεις. Καθόλου απαξιωτικά δεν χρησιμοποιείται ο όρος οθωμανικό, είναι ο πιο κατάλληλος όρος για να προσδιορίσει χρονολογικά την εποχή κατασκευής του κτηρίου.
και συμπληρώνω, όχι "υπήρξε "οθωμανικό" για 1-2 χρόνια", είναι επίσης λάθος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το 1904 - 5 μέχρι το 1912 λειτούργησε ως οθωμανικός στρατώνας, χωρίς εισαγωγικά.
Σπουδαία Επιστολή! Συγχαρητήρια στους Συλλόγους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥποστηρίζουμε την πρωτοβουλία τους (ως επώνυμοι φυσικά...)