28.5.13

ΣΟΝΙΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ-ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Γράμμα σε εκδρομείς της Τέχνης




«Xωρίς πολιτισμό τα πάντα είναι τίποτα. Είναι σαν να στρεφόμαστε εναντίον μας» έλεγε σε συνέντευξή της στην Καθημερινή 2/12/2012 η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ε.Κ. Ντόρις Πακ. Και αναφερόμενη ειδικά στην Ελλάδα συμπλήρωσε: «Καταλαβαίνω ότι εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για την επιβίωσή σας, αλλά ο πολιτισμός είναι επίσης επιβίωση».

Αυτά είναι τα λόγια της επικαιρότητας που μου ήρθαν στο νου, όταν η κ. Μερόπη με προσκάλεσε να έρθω μαζί σας, δίνοντάς μου μια πραγματικά σπάνια ευκαιρία να αφιερώσω μία ολόκληρη μέρα στην Τέχνη. Αλλά δε σκέφτηκα μονάχα αυτά, καθώς στο νου μου μένουν πάντοτε καρφωμένα δύο πράγματα απολύτως σχετικά με τα προηγούμενα, που κρύβουν μέσα τους τη μόνη αλήθεια και μια ξεχωριστή δύναμη∙ το ένα είναι το πολύ βασικό πως το χρήμα δεν είναι ο σκοπός της ζωής, όπως οι περισσότεροι πιστεύαμε ως τώρα, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε εδώ που οδηγηθήκαμε, αλλά είναι απλώς το μέσον που μας βοηθάει ν’ αποκτήσουμε την πνευματική καλλιέργεια, με άλλα λόγια την πραγματική μόρφωση, που αφορά βεβαίως όχι μόνο το νου, αλλά κυρίως την ψυχή, τη μόρφωση, η οποία θα ‘πρεπε να ‘ναι το μεγάλο ποθούμενο όλων όσοι θέλουν όχι μόνο να λέγονται, μα και να είναι άνθρωποι. Το διατύπωσε υπέροχα ένας ξεχωριστός σημερινός Έλληνας με την παρακάτω απλή αλλ’ εξαιρετικά δυνατή φράση: «Σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση στην Επίδαυρο συνειδητοποίησα την υπεροχή των ανθρώπων του πνεύματος έναντι εκείνων του χρήματος. Κι έτσι αποφάσισα ότι ποτέ δεν θα γίνω πλούσιος».

Αγαπητά μας παιδιά κι αγαπητοί γονείς,
Ήθελα πολύ να είμαι κι εγώ σήμερα μαζί σας και το είχα προγραμματίσει, όμως, έκτακτη οικογενειακή μου υποχρέωση με κράτησε μακριά από αυτήν την τόσο ξεχωριστή εκδρομή: οι μεγάλες εκθέσεις έργων τέχνης που εμείς που δεν μπορούμε να επισκεφτούμε στο εξωτερικό έρχονται στη δική μας πατρίδα, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να τις επισκεφτούμε.

Σε όλους; Θεωρητικά ναι, στην πράξη όμως την ευκαιρία αρπάζουν οι υποψιασμένοι. Αυτοί που έχουν καταλάβει την αλήθεια των λόγων της Ντόρις Πακ, πολύ πριν αυτή την εκφράσει όπως την εξέφρασε. Την ευκαιρία αρπάζετε εσείς οι γονείς των παιδιών του Εργαστηρίου «Γραμμές» και την αρπάζετε και στέλνοντας τα παιδιά σας στο Εργαστήρι Ζωγραφικής και συμμετέχοντας σ’ αυτήν εδώ τη σπουδαία εκδρομή. Αλλά, την ευκαιρία πρώτα απ’ όλα τη δημιουργεί η ζωγράφος δασκάλα των παιδιών, η Μερόπη, που αγρυπνεί και που κάνει το καλύτερο για τους μαθητές της.

Μπράβο σε όλους σας, λοιπόν! Στη Μερόπη, στους γονείς, στα παιδιά· χίλια μπράβο, που αξίζουν έτσι κι αλλιώς σε όλους όσοι ασχολούνται με την Τέχνη και τον Πολιτισμό σε καιρούς που δεν τις αγαπούν ιδιαίτερα. Διπλά συγχαρητήρια, όμως, καθώς εξακολουθείτε να ενδιαφέρεστε και στον καιρό της κρίσης· στο δύσκολο καιρό όπου έτυχε να ζούμε και όπου οι επιπτώσεις της κρίσης είναι πιο φανερές σε τομείς που έχουν σχέση με αυτά τα δύο σπουδαία αγαθά-τον Πολιτισμό και την Τέχνη:

«Όταν η μεσαία τάξη φτάσει να θεωρεί ότι τα μαθήματα κιθάρας, ζωγραφικής, ο χορός ή μία ακόμα ξένη γλώσσα, πέρα από την αγγλική, είναι πολυτέλεια, όταν οι περισσότεροι γονείς (έχοντας ήδη περιορίσει διακοπές, εξόδους και αγορές) σταματούν πλέον τις επισκέψεις σε μουσεία και παιδικά θέατρα (εσείς σήμερα τα επισκεφτήκατε και τα δύο) ποιο μπορεί στ’ αλήθεια να είναι το αποτέλεσμα;» αναρωτιέται η Εύα Στάμου, αλλά εσείς δε χρειάζεται ν’ απαντήσετε, γιατί εσείς ξέρετε.

Εσείς το ξέρετε γιατί το βιώσατε ήδη σήμερα κι επιβεβαιώσατε, βιώνοντάς το, αυτό που ξέρατε όταν δηλώσατε τη συμμετοχή σας σ’ αυτήν την αλλιώτικη εκδρομή. Αξίζουν όμως πολλά συγχαρητήρια ιδιαίτερα στα παιδιά που έχουν την τύχη να ζουν τέτοια ωραία πράγματα στην ηλικία την πιο καθοριστική για τη στάση του ανθρώπου στα θέματα αυτά.
Από καρδιάς και με κάθε ειλικρίνεια
ΣEΠ


*Γράφτηκε με αφορμή την εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποίησε τον π. Δεκέμβρη το Εργαστήρι Ζωγραφικής της κ. Μερόπης Σωτηροπούλου-Μάγγελ στην πολύ σπουδαία έκθεση«Οι ελληνικοί μύθοι στην τέχνη» με εκθέματα από το Μουσείο του Λούβρου που φιλοξενήθηκαν για λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 21 Φεβρουαρίου 2013, αρ. φύλλου 680

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ