4.5.13

ΟΔΟΣ: Στον τρίτο χρόνο


ΟΔΟΣ 24.1.2013 | 676


Το 2013, άρχισε ήδη χωρίς μεταβολές στους αντιδημάρχους Καστοριάς. Χωρίς ουσιαστική ανασύνταξη της διοίκησης του Δήμου Καστοριάς, αν και κάτι τέτοιο αναμενόταν ως φυσιολογική εξέλιξη. Ιδίως σε ότι αφορά τις περισσότερες αντιδημαρχίες.
Διότι εθιμικά και κατά παράδοση (να πάλι τα έθιμα και η παράδοση) στο μεσοδιάστημα κάθε θητείας είναι συνηθισμένο να εναλλάσσονται τα εκλεγμένα στελέχη, για να ανανεώνεται η δημοτική αρχή. Αλλά και για να μην υπάρχουν παράπονα.

Στην περίπτωση της Καστοριάς όμως, η μόνη αλλαγή που παρατηρήθηκε είναι στην σύνθεση της οικονομικής επιτροπής και στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, αφού την θέση κατέλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Δημ. Στεργίου. Αυτή την φορά δεν αντικαταστάθηκαν τελικά οι αντιδήμαρχοι.
Στο εκτελεστικό επίπεδο δεν έγινε νέο ξεκίνημα. Η συμφωνία κυρίων και κυριών, είτε δεν υπήρχε, είτε δεν τηρήθηκε.

Το γεγονός, μπορεί να έχει πολλαπλή εξήγηση. Οι επίδοξοι για αντιδήμαρχοι να ήταν τόσο πολλοί, που δεν αρκούσαν για όλους οι θέσεις. Ή τα παράπονα να ήταν τόσο πολλά, που προτιμήθηκε να μην αλλάξει τίποτε. Ή ο δήμαρχος -και όλα τα υπόλοιπα μέλη της πλειοψηφίας, να είναι τόσο ικανοποιημένοι από το έργο των αντιδημάρχων, που να ζήτησαν από μόνοι τους να μην τους αλλάξουν. Ίσως να υπάρχουν κι’ άλλες εξηγήσεις και υποθέσεις. Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι δεν αντικαταστάθηκαν ακόμη και πρόσωπα, -ιδιαίτερα ένας- που ενδέχεται να αντιμετωπίσει το φάσμα της αργίας.

Βέβαια, το ερώτημα αν οι αλλαγές αυτές, εφ’ όσον γίνονταν θα είχαν πρακτικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του δημότη, στην αποτελεσματικότητα της διοίκησης του Δήμου και στο έργο που καλείται να εκτελέσει και παραδώσει η πλειοψηφία, μάλλον δεν θα απαντηθεί ποτέ. Πάντως εκτιμάται ότι η απόφαση της μη αλλαγής δεν ήταν ακριβώς αυτή που επιθυμούσαν πολλοί σύμβουλοι της ομάδας του δημάρχου. Τουλάχιστον αυτοί που είχαν δεδομένη την αναβάθμισή τους.

Η εμπλοκή της δημοτικής πλειοψηφίας σε δικαστική διερεύνηση ευθυνών, σε σοβαρή υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στέλεχός της, για την υπόθεση της λαθρανασκαφής στο Δισπηλιό και μάλιστα με δημοτικά μηχανήματα, προς το παρόν φαίνεται ότι δεν βάρυνε για να αποφασιστεί η ανακατανομή των αξιωμάτων. Ωστόσο όταν (και αν) δρομολογηθεί πιο χειροπιαστά η ποινική εξέλιξη της υπόθεσης, και τεθεί σε αργία το στέλεχος της πλειοψηφίας, κατηγορούμενο για την παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου, τότε ο δήμαρχος Καστοριάς θα οφείλει να επανέλθει

Ίσως και να βρεθεί αντιμέτωπος με πραγματικά (ή και θεατρικά) προβλήματα σύνθεσης και συνοχής της πλειοψηφικής ομάδας του δημοτικού συμβουλίου. Διότι η ομάδα που διοικεί σήμερα τον Δήμο, όχι απλώς είχε στα μέλη της και μάλιστα αξιωματούχο, πρόσωπο που -σύμφωνα με τις κατηγορίες- ενδεχομένως ενέχεται σε μια τέτοιας διάστασης πράξη, αλλά το κάλυψε πλήρως. Όχι μόνο «πολιτικά», αλλά ακόμη και με την προσφορά άλλοθι. Επιπλέον τώρα πια κάποιοι από την ομάδα, είναι φυσικό να αισθάνονται ενοχλημένοι και παραγκωνισμένοι, και ίσως περιμένουν μια αφορμή για να μην κρατούν άλλο κλειστά τα χείλη τους.

Πάντως ο δήμαρχος Καστοριάς προς το παρόν μοιάζει να ελέγχει απολύτως την ομάδα του, αφού τα παράπονα απορροφώνται. Με τα σχόλιά του σε ανοικτά μικρόφωνα πριν αρκετές εβδομάδες για τα χρηματικά ψίχουλα, με τα οποία αποζημιώνεται η προσφορά του ίδιου, των αντιδημάρχων, του προέδρου του δ.σ και των μελών, στην πραγματικότητα, πετάει το γάντι για τις προσεχείς εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Είναι σαν να προειδοποιούσε δημόσια ότι η συγκρότηση δημοτικού συνδυασμού στις προσεχείς εκλογές θα είναι περίπου αδύνατη. Σαν να θέλει να προετοιμάσει για κάτι, ή να τρομάξει τους μνηστήρες του θώκου. Ή να «ενημερώσει» αυτούς που γκρινιάζουν.

Το βέβαιο είναι ότι η υπόλοιπη δημοτική περίοδος θα ξεκαθαρίσει αρκετά τα πράγματα. Μέχρι και πέρσι τέτοιες ημέρες, οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής σχολίαζαν τους εαυτούς τους με εγκώμια, και μετέφεραν με τις δηλώσεις τους τον θαυμασμό και την ευαρέσκεια των δημοτών, για τις επιδόσεις τους και το έργο που επιτέλεσαν, όπως ισχυρίζονταν, στο πρώτο έτος της θητείας τους. «Όλοι μας συγχαίρουν», μονολογούσαν και έλεγαν. Και μόνοι τους τα άκουγαν ίσως.

Αντίθετα εφέτος, τίποτε δεν θύμιζε τις περσινές θριαμβολογίες. Ήταν σαφώς πιο συγκρατημένα. Προφανώς επειδή δεν κρύβεται η πραγματικότητα. Και η βαθειά κρίση. Και ίσως επειδή γίνονται δέκτες ολοένα και περισσότερων παραπόνων και δυσαρέσκειας από τους πολίτες. Και πράγματι, αυτό που μένει να θυμάται κάποιος για την διετία που συμπληρώθηκε, δεν έχει σχέση με τα λόγια τα μεγάλα.

Δύο ολόκληρα χρόνια μετά την ανάληψη της δημαρχίας από τον συνδυασμό του κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη, ο απολογισμός δεν αντιστοιχεί στα λόγια, τις υποσχέσεις και προπαντός στο πολυσχιδές προεκλογικό πρόγραμμα, το οποίο μένει απλώς στα χαρτιά. Η ΟΔΟΣ υποστηρίζει ότι οι περισσότεροί τους, δεν γνώριζαν ούτε γνωρίζουν πέρα από 2-3 αράδες του. Μένει να αποδεικνύει την κακοδαιμονία της Καστοριάς, να χάνει συνήθως τις ευκαιρίες που της παρέχονται.

Η δικαιολογία της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα, ασφαλώς και εξηγεί σε ένα βαθμό ορισμένες καταστάσεις σε σχέση με τους στόχους, που αν και εφ’ όσον τέθηκαν, πολλοί απ’ αυτούς μοιάζουν πλέον ανέφικτοι.

Αλλά δεν δικαιολογεί την κατάσταση. Και η απόδειξη ήλθε μόλις τις τελευταίες ημέρες. Με την αλλαγή στάσης του δημάρχου Καστοριάς στο θέμα της ανέγερσης νέου αστυνομικού μεγάρου να κινείται αναμφίβολα στην σωστή κατεύθυνση, αν ανταποκρίνεται ταυτόχρονα και στα πολιτικά της κίνητρα. Απαιτήθηκε τόλμη να αλλάξει ρότα ο Δήμος Καστοριάς σ’ αυτό το θέμα και να ξεκαθαριστεί ότι για την δημοτική αρχή πρέπει να γίνει επαναπροσέγγιση. Προς το παρόν τουλάχιστον το γεγονός είναι ευχάριστο.

Παρεμπιπτόντως όμως τα καλά νέα (που αποδεικνύουν ότι η επίκληση της κρίσης δεν είναι ικανοποιητική δικαιολογία) δεν σταμάτησαν σ’ αυτό. Οι κάπως σιβυλλικές ανακοινώσεις του δημάρχου Καστοριάς στις αρχές αυτής της εβδομάδας για ΤΕΙ και Αρχιτεκτονική Σχολή, μέσα από τα διφορούμενα και υπαινικτικά, άφησαν να εννοηθεί σαφώς ότι όχι μόνο δεν θα μειωθούν τα τμήματα των ΤΕΙ, αλλά θα προστεθεί ακόμη ένα. Και επιπλέον, ότι υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες για την λειτουργία της Αρχιτεκτονικής Σχολής (αλλά και την έλευση ακόμη μίας).

Πρόκειται για τα πιο θετικά που ακούστηκαν στην Καστοριά εδώ και αρκετά χρόνια. Και είναι πολύ σημαντικά ζητήματα, για να χωρέσει λάθος ή επιπολαιότητα.
Αυτές οι εξελίξεις -εφ’ όσον δικαιωθούν- ανεξάρτητα αν σ’ αυτές συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες, εγχώριοι ή όχι (όπως θα μπορούσε για παράδειγμα η υπό τον κ. Φούχτελ συνεργασία) – αξίζουν την προσοχή. Αποδεικνύουν ότι θέληση και κριτική μπορούν να πολεμήσουν την αδράνεια.
Πολύ καλά όλα αυτά για να είναι αλήθεια; Χωρίς αμφιβολία ο χρόνος σύντομα θα δείξει.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Ιανουαρίου 2013, αρ. φύλλου 676


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ