9.8.14

Λόγος & αντίλογος




Κύριε δήμαρχε,

Ένα μεγάλο μέρος του ιστορικού κέντρου της Καστοριάς ερημώνει. Όμως είναι σχεδόν αδιανόητο το πιο πυκνοκατοικημένο, αλλά και το πιο ενδιαφέρον, ιστορικά και πολιτιστικά, κομμάτι της πόλης να παρουσιάζει αυτήν την εγκατάλειψη. Μεγάλο κομμάτι ευθύνης για αυτό φέρει σίγουρα και η δημοτική αρχή.

Τρόποι για να ζωντανέψει η περιοχή εμπορικά και πολιτιστικά υπάρχουν. Θα μπορούσε να είχε καθιερωθεί π.χ. (έστω και τώρα, δεν είναι αργά…) λαϊκή αγορά στην περιοχή της Ομόνοιας (έστω τοπικών παραγωγών) μία φορά την εβδομάδα.

Η παλαιότερη πρόταση για τον κινηματογράφο ΡΕΞ και την ανακαίνιση του σε Πνευματικό κέντρο, μάλλον δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος. Πληροφορήθηκα ότι απορρίφτηκε διότι διαπιστώσατε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πίσω εισόδου για μεταφορά σκηνικών. Μα τέτοια είσοδο ούτε το παλιό πνευματικό διέθετε, όμως αυτό δεν εμπόδιζε την πραγματοποίηση ακόμη και μεγάλων παραστάσεων με απαιτήσεις μεγάλου σκηνικού.

Τα σχέδια σας για μεγάλο «μέγαρο» εκτός πόλης με βρίσκουν (μπορεί και λανθασμένα βέβαια) αντίθετη. Τα μεγάλα πολιτιστικά κέντρα γίνονται εκτός πόλης συνήθως για να αποσυμφορήσουν ένα συνωστισμένο κέντρο. Σε εμάς συμβαίνει μάλλον το αντίθετο, το κέντρο έχει ανάγκη από κίνηση και ξαναζωντάνεμα.

Περιοχές όπως η Ομόνοια, το Ντολτσό, το Απόζαρι…. Θα πρέπει να γίνουν ξανά μικροί πνεύμονες εμπορικού, πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και αυτό δεν θα επιτευχθεί ποτέ με το να προωθούμε τις κατασκευές εμπορικών και πολιτιστικών κέντρων εκτός κέντρου.

Κύριε δήμαρχε,

Η δημοτική αρχή πρέπει να έχει πάνω από όλα «όραμα για την πόλη» και όχι να διαφεύγει σε τυχάρπαστες λύσεις της έμπνευσης της στιγμής και μεγαλόπνοα σχέδια (με ακόμη πιο μεγαλόπνοους τίτλους) των οποίων το αποτέλεσμα πολλές φορές μπορεί να είναι και μη αναστρέψιμο.

Ελένη Τσαδήλα


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Μαΐου 2014, αρ. φύλλου 739.



5 σχόλια:

  1. Αγγελική9/8/14

    Όποιος δοκιμάσει μια βόλτα στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Καστοριάς, αντί για ευχαρίστηση ή έστω δικαιολογημένη νοσταλγία, σίγουρα θα νιώσει βαθειά μελαγχολία και απογοήτευση.
    Έτυχε πριν από λίγες ημέρες να περπατήσω τη Μητροπόλεως ύστερα από χρόνια και ένιωσα σαν να βρέθηκα σε άλλον τόπο, άγνωστο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Michael Type [facebook]9/8/14

    ti na kanei o dhmarxos ... kolotoumpes sti mitropolews?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευθύμιος Νάτσης [facebook]9/8/14

    Agaphte michael h idea sou einai kataplhktikh..dhmarxos pou na kanei kolotoumpes tha ginotan eidhsh kai tha bohthouse sthn probolh ths perioxhs...kai logo ths [.......] pou diathetei o dhmarxos tha tou einai eukolo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/8/14

    mi lete tetoia! allos apo kolotoumpa exase vouleftiki edra!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος9/8/14

    Ο Δήμαρχος, και γενικά η απελθούσα Δημοτική Αρχή, δεν ενδιαφέρθηκαν καθόλου για το Κέντρο της Καστοριάς. Γι' αυτό και τους καταψήφισε ο Καστοριανός Λαός. Αυτό, ας το έχει υπόψιν ο κ. Α. Αγγελής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ