27.5.15

ΟΔΟΣ: 15.1.2015


ΟΔΟΣ 22.1.2015 | 772

Την περασμένη Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015 ο πρόωρος θάνατος της Ελένης Τσαδήλα στην πιο δημιουργική και αποδοτική περίοδο της ζωής της, προκάλεσε ειλικρινή θλίψη και συντριβή στην τοπική κοινωνία. Η Ελένη Τσαδήλα στα 55 χρόνια της ζωής της ανέπτυξε από νεαρή ηλικία πολύπλευρη δραστηριότητα στα πολιτιστικά, πνευματικά και ευρύτερα κοινωνικά θέματα. Η προσωπικότητά της, την έκανε ξεχωριστή, από την εφηβική ηλικία της.

Στην ενηλικίωσή της και μετά, παραμένοντας μακριά από κόμματα, αποκλεισμούς ή συμμαχίες ιδεολογικού προσανατολισμού, χάρη στην εξωστρέφεια και την δημιουργικότητά της, αλλά και την δίψα της για ζωή και προσφορά, χωρίς να το επιδιώκει ως αυτοσκοπό κατόρθωσε να γίνει όχι μόνο πασίγνωστη αλλά και αποδεκτή, περίπου καθολικά, από τους συμπολίτες της, κάθε ηλικίας, φύλου και γενιάς.

Ιδιαίτερη και πιο γνωστή είναι η προσφορά της στην δημιουργία θεατρικού κινήματος και κουλτούρας στην Καστοριά, προσφέροντας πολυετείς υπηρεσίες στον τόπο και τους ανθρώπους του. Ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος και σε μερικές περιπτώσεις ως ο παράγοντας από τα χέρια του οποίου περνούσαν τα πάντα. Κατόρθωσε και ενθάρρυνε άνδρες και γυναίκες να ασχοληθούν με το θέατρο και τα καλλιτεχνικά πιο γενικά, συγκροτώντας θεατρικό κύκλο και κοινό. Και η προσφορά της αυτή, δεν είναι μοναδική, αλλά ενδεκτική.

Αφ’ ότου έγινε γνωστή η περιπέτεια της υγείας της προκαλούσε συγκίνηση και αγωνία στους αναρίθμητους φίλους που κατόρθωσε να έχει. Η απώλειά της, ύστερα από πολύμηνη μάχη, προκάλεσε αμηχανία και σιωπή. Τόσο αταίριαστο είναι το τέλος της.

Άλλωστε δεν είχαν παρέλθει περισσότερο από 2-3 εβδομάδες αφ΄ ότου είχε απευθύνει ανοικτή επιστολή στον δήμαρχο Καστοριάς από την σελίδες της ΟΔΟΥ αν και ήδη νοσηλευόταν. Δεν συμπληρώθηκαν περισσότερες από 10 ημέρες αφ’ ότου ανακηρύχθηκε πρόσωπο του 2014, από τους φίλους και αναγνώστες. Για τις γνωστές και άγνωστες μάχες της. Και την προσφορά της στον τόπο. Η επισήμανση για την απώλεια του τόπου, είναι ρηχή για την Ελένη Τσαδήλα.

Η ΟΔΟΣ θα φιλοξενήσει σε επόμενο φύλλο της αφιέρωμα στην ζωή και την δημιουργικότητα μιας γυναίκας, δραστήριας, χαρούμενης και αισιόδοξης που χωρίς αμφιβολία αποτέλεσε την Μούσα της πόλης στις περασμένες δεκαετίες.


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/5/15

    Άδειασε η Καστοριά....
    νέκρωσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/5/15

    ................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/6/15

    Θα ζει για πάντα στις καρδιές όσων την γνώρισαν.
    Κι αυτή η πόλη θα έρθει ο καιρός που θα συνειδητοποιήσει τι έχασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος6/6/15

    Το "σπασμένο ρόδι" την έχει τιμήσει πάντως...
    (δια της ΑΠΕΡΑΝΤΟΥ- και βαθείας- σιγής!)

    α υ τ ό χ θ ω ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ