13.7.15

Λόγος & Αντίλογος

Καστοριανέ ήρθε η ώρα να θυμηθείς, να ακούσεις ρυθμούς γλυκείς στα αυτιά σου παλιούς μελωδικούς που ακόμα ακούγονται στα πλάγια του Αγίου Αθανασίου, κέντρο Έλλης το μοναδικό σ’ όλη την Ελλάδα εξοχικό μ’ αυτήν την δόξα.

Απευθύνομαι στους επιζώντες μεγάλους στην ηλικία, οι οποίοι βρίσκονταν μέσα στο κέντρο και άλλοι καθισμένοι στα παγκάκια και στους νεώτερους που γέμιζαν με την παρουσία τους όλα τα πλάγια και φώναζαν «κι’ άλλο, κι’ άλλο».

Αγαπητοί μου φίλοι, ύστερα από χρόνια άνοιξε το ένα μάτι της μαγεμένης πόλεως μας. Η Έλλη. Δεν ξέρω αν ενεργώ σωστά, όταν θα σας προτείνω να την επισκεφθείτε το γρηγορότερο για να ξανανιώσετε όπως τότε αυτό το θέαμα με τις βοές από τα βάθη του, των μεγαλύτερων τραγουδιστών της πατρίδας μας και της μακρινής Βραζιλίας, το τρίο Παραγουαίος. Το χαρτί αυτό δεν χωράει τα ονόματα των καλλιτεχνών.

Άνοιξε ξανά για χατίρι μας το ένα μάτι της πόλεως. Ας το χαρούμε όλοι, να το περπατήσουμε όπως οι αστροναύτες στην Σελήνη. Με λίγη θύμηση είμαι βέβαιος πως θα γίνεται ψυχικά χαρούμενοι και θα τραγουδήσετε σιγά κάποιο παλαιό σκοπό που ταίριαζε στην καρδιά. Το πιστεύω, θα χορέψετε άθελα σας, θα το ζητήσουν τα πόδια σας που είναι τόσα χρόνια μουδιασμένα.

Και τώρα ας σταματήσουμε σε μια γωνιά της να αγναντέψουμε, γύρω και μακρυά να ξεκουραστούν τα μάτια μας, να αναπολήσουμε.

Ευχαριστούμε τους δημογέροντες που μας χάρισαν αυτήν την στιγμή, γιατί μας γύρισαν πίσω στην ωραία εκείνη εποχή.

Ο χώρος του κέντρου ανήκει στον Δήμο για την περαιτέρω αξιοποίηση, αλλά ο περιβάλλον χώρος κάτω από το κτήριο, πάνω στην πλαγιά πρέπει να δεχθεί και την δική μας εθελοντική συμμετοχή (εργασία, καθαρισμό, περιποίηση και φροντίδα για τη διατήρηση του). Το χρωστάμε στον εαυτό μας.
Λοιπόν ως εδώ για το ένα μάτι-Έλλη.

Υπάρχει και ένα άλλο μάτι φοβερά κλειστό, το οποίο θέλει και αυτό τον ειδικό οφθαλμίατρο. Το επονομαζόμενο Τσαρσί.

Εδώ αγαπητοί χρειάζεται ειδική αξιοποίηση και τον πρώτο λόγο έχουν οι ιδιοκτήτες του χώρου αυτού για την αξιοποίηση του. Δεν θα ζητήσουμε να τους επιβαρύνουμε με ιδιαίτερα έξοδα, αλλά με ένα μικρό ενοίκιο μόνο για την πληρωμή τους, τον ΕΝΦΙΑ.

Ο χώρος αυτός θα γίνει ένα τουριστικό νησιώτικο τοπίο. Χώρος για καφετέριες, χώρος εκθέσεως από κείμενα λαϊκής τέχνης, αγορά γουναρικής, με ένα λίφτινγκ βάψιμο το χρώμα της ώχρας, μπαλκόνια στολισμένα, παγκάκια σε κάποιες γωνίες, λουλούδια διάφορα, εμείς αυτά προτείνουμε για την ώρα εσείς σκεφτείτε και άλλα για το καλό της πόλεως. Τις ώρες λειτουργίας του χώρου αυτού, τα οχήματα να σταματούν και να διακινούν οι παράδρομοι που εξυπηρετούν την πόλη.

Αυτό το κλειστό και βαθειά σκοτεινό μάτι μπορεί να ξανανοίξει και να βοηθήσει την πόλη να βλέπει μακρυά και με τα δυο πλέον ανοιχτά μάτια. Αυτά για πρώτη φορά γράφουμε με κλειστά μάτια για την ώρα.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία σας,

Ν. Πρώιος

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Φεβρουαρίου 2015, αρ. φύλλου 777

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ