17.4.16

ΠΡΟΣΩΠΑ 2015: Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης [9]


ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2015 | 7.1.2016 | 818

παράδοση  

σε παγκόσμιους διαγωνισμούς [+] 



ΟΙ FUN των επιστημονικών ερευνών, του διαδικτύου και της αναζήτησης Καστοριανών που διαπρέπουν, αποτελούν σιωπηλή μεν αλλά υπαρκτή δύναμη στην Καστοριά. Αλλιώς δεν εξηγείται ο μαζικός τρόπος με τον οποίο υποδείχθηκε ο κ. Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης (αριστερά στην φωτογραφία).

ΕΥΤΥΧΩΣ. Γιατί διαφορετικά, η επαφή της σημερινής Καστοριάς με τους ανθρώπους της, θα ήταν ακόμη πιο αραιή. Και η αίσθηση του μαρασμού ακόμη πιο έντονη.

ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗΣ που γεννήθηκε πριν το 1970 και μεγάλωσε για αρκετά χρόνια στην Καστοριά είναι ο κ. Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης. Μετακόμισαν οικογενειακώς στην Θεσσαλονίκη δίνοντας από τότε την αίσθηση ότι τα παιδιά αυτής της οικογένειας δικαιούνταν περισσότερων ευκαιριών. Σίγουρα είναι πολλοί όσοι θυμούνται την οικογένειά του αλλά και τον ίδιο ως παιδί με εμφανή κλίση στα μαθηματικά. Ωστόσο για προφανείς λόγους διακριτικότητας και προσωπικού στυλ ο ίδιος αν και διακρίνεται στην επιστήμη του, φροντίζει να μην επιδιώκει χαρακτηριστικά δικαιολογημένου τοπικού αστέρα.

Η ΟΜΑΔΑ του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, στην οποία είναι επικεφαλής ο Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, έχει δημιουργήσει τη δική της παράδοση σε παγκόσμιους διαγωνισμούς καινοτομίας, καθώς φέτος είναι η έκτη χρονιά που αποσπά διεθνή διάκριση στα τελευταία 11 χρόνια, συμμετέχοντας επί ίσοις όροις στην «ελίτ» της διεθνούς φοιτητικής καινοτομίας.

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ  θέση στην κατηγορία Ability Award και την τρίτη θέση στην κατηγορία World Citizenship Competition στον παγκόσμιο διαγωνισμό «Microsoft Imagine Cup 2015» κατέκτησε η ομάδα του καστοριανού καθηγητή που εκπροσώπησε την Ελλάδα, σε έναν διαγωνισμό με συμμετοχή περίπου 320.000 φοιτητών. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον, από 27 έως 31 Ιουλίου 2015.

Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ εφαρμογή «Prognosis» για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον και την υποστήριξη πασχόντων απ' αυτήν, που παρουσίασε η ομάδα του Λ.Χατζηλεοντιάδη, ξεχώρισε γρήγορα ανάμεσα σε χιλιάδες συμμετοχές και προκρίθηκε ανάμεσα στις μόλις 12 από όλο τον κόσμο που έδωσαν το «παρών» στην τελική φάση του διαγωνισμού. Αυτή πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Microsoft, στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον και επιβραβεύτηκε με δύο από τις μεγαλύτερες διακρίσεις.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για εφαρμογή που εγκαθίσταται σε «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα περικάρπιο σωματικής δραστηριότητας (Microsoft Band). Η εφαρμογή, που διατίθεται δωρεάν στα ηλεκτρονικά καταστήματα, αλληλεπιδρά με τον χρήστη, καταγράφει και μεταφέρει στη συσκευή αλλαγές στον τρόπο βάδισης, πιθανό τρέμουλο στα χέρια, αλλαγή στον τρόπο γραφής μηνυμάτων, στη φωνή ή στην ποιότητα του ύπνου. Τα στοιχεία, που καταγράφονται ανώνυμα, μεταφέρονται σε μια βάση δεδομένων συμπεριφοράς που συνδέεται με τα συμπτώματα του Πάρκινσον και η προηγμένη ανάλυσή τους μπορεί να οδηγήσει σε δείκτες έγκαιρης πρόγνωσης της νόσου.

ΣΕ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ συνέντευξή του στον «Ταχυδρόμο» είχε δηλώσει ότι η οικονομική κρίση ίσως είναι μια ευκαιρία για δημιουργία και καινοτομία. «Αυτή είναι και η βαθύτερη έννοια της έρευνας», είχε πει, «να αμφισβητήσεις αυτό που βλέπεις και να αναζητήσεις κάτι νέο. Πρόκειται για πλαίσιο ζωής, τρόπο σκέψης και όχι απλώς για διαχείριση μιας κατάστασης».

ΗΔΗ μέσα στο 2015 θεωρείται βετεράνος. Φυσικά και δεν χρειάζονται περισσότεροι λόγοι για να ξεχωρίσει κανείς τον συμπατριώτη.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Ιανουαρίου 2016, αρ. φύλλου 818

Σχετικά:

4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/4/16

    Ιδού ένα ΠΡΟΣΩΠΟ που μας κάνει να καμαρώνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κολλητήρι18/4/16

    Και τι σας πειράζουν, αγαπητή Οδέ, οι Fun των αναζητήσεων του διαδικτύου και των Καστοριανών που διαπρέπουν; Πάλι καλά δε λες που ψάχνουν αυτοί να μάθουν για εκείνους που δε δίνουν σημασία αυτοί που κατσικώθηκαν στις μεγάλες καρέκλες και το μόνο που ξέρουν είναι να καλάν όποιον ξεχωρίσει και να τον προβοδάν με μια πλακέτα στα χέρια, χωρίς νάχουν πάρει χαμπάρι από το έργο του........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Athena18/4/16

    Έχω την εντύπωση ότι αυτό είναι το πρώτο τόσο εμπεριστατωμένο δημοσίευμα στη γενέτειρά του για αυτόν τον άξιο συμπατριώτη μας.
    Μ' αρέσει ιδιαίτερα ότι παρουσιάζεται με τόσο σοβαρό τρόπο όσο σοβαρά και αξιόλογα είναι αυτά που κατόρθωσε και ο ίδιος.
    Και οι αναγνώστες όμως εξίσου σοβαρά συμπεριφέρονται και δεν βλέπουμε σχόλια άστοχα. Όχι όμως και να μη γράψουμε τίποτε...
    Επαναφέρω λοιπόν το θέμα, ότι ο κ. Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης διακρίθηκε με καταπληκτικές επιδόσεις όχι μόνο στην Επιστήμη αλλά και στη Μουσική.
    Η θέση στην οποία διδάσκει (Καθηγητής Σύνθεσης) στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (το οποίο έκλεισε πέρσι εκατό χρόνια λειτουργίας και προσφοράς) αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο σπουδών στη Μουσική.
    Όσοι συμβαίνει να γνωρίζουμε έστω και κατά προσέγγισιν τί σημαίνει αυτό, τον συγχαίρουμε και ευχόμαστε ειλικρινά για τον ίδιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος19/4/16

    Επιτέλους κι ένας από τον επιστημονικό κλάδο! όλο πολιτικούς και παπάδες βγάζατε στα πρόσωπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ