Ο κόσμος παρακολουθεί εμβρόντητος τις ροές προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο και τη χώρα μας κατευθυνόμενοι στις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες. Όχι μόνο με αξιόλογο χρηματικό κόστος αλλά και με την ίδια τη ζωή τους, απελπισμένοι αναζητούν μια καλύτερη λύση. Οι εικόνες με τα αθώα θύματα των μικρών παιδιών συγκλόνισαν τον κόσμο που όμως εξακολουθεί να αδυνατεί να βρει αποτελεσματική λύση.
Αυτές οι μετακινήσεις προέρχονται από τις γνωστές αιτίες πολέμου που δυστυχώς με περισσή αφέλεια ξεκίνησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Έχοντας σπουδάσει στις ΗΠΑ, από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, είχα πληροφορηθεί ότι αυτές οι κοινωνίες χαρακτηρίζονται ως Δεσποτικές με την έννοια ότι οι πολίτες των χωρών αυτών πιστεύουν ότι δεν είναι ισότιμοι και ότι οφείλουν απεριόριστη υποταγή σε ορισμένα μέλη της κοινωνίας τους που τα θεωρούν ιδιαίτερα προικισμένα. Συνεπώς, αποτελούσε αφέλεια να πιστεύουν οι ΗΠΑ ότι μόλις απαλλάσσονταν από τους δικτάτορές τους, θα σχημάτιζαν Δημοκρατίες δυτικού τύπου. Η Δημοκρατία ως πολίτευμα χρειάζεται πολίτες που αισθάνονται ισότιμοι μεταξύ τους και συμμετέχουν ενεργά στη λειτουργία της ασκώντας κριτική και ελέγχοντας τη δράση των ηγετών τους.
Διαψεύστηκαν παταγωδώς και τώρα όλοι πληρώνουμε το κόστος ενώ αφελείς και μικρόψυχοι Ευρωπαίοι ηγέτες μας κουνούν το δάχτυλο και μας κατηγορούν ότι δεν κάνουμε τίποτε για να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές. Τι να κάνουμε δηλαδή; Να ανατρέψουμε τις βάρκες τους μεσοπέλαγα; Ενώ η λύση βρίσκεται στην Τουρκία, από όπου έχουν τη βάση τους τα κυκλώματα των διακινητών που θησαυρίζουν, αναζητούνται άλλες λύσεις αναποτελεσματικές.
Όλα αυτά τα αναφέρουμε για να σας δώσουμε το μέγεθος των προσφυγικών ροών όταν εκδηλωθούν οι επιπτώσεις των αναμενόμενων κλιματικών αλλαγών. Οι παρούσες θα ωχριούν μπροστά στις αναμενόμενες ενώ οι τόποι αναχώρησης (Ασία και Αφρική) και κατάληξης (Ευρώπη) θα είναι οι ίδιοι. Ταυτόχρονα, οι διαθέσιμες ποσότητες τροφής θα είναι δραστικά περιορισμένες και τα συστήματα κοινωνικής προστασίας θα αδυνατούν να παρέχουν στοιχειώδη προστασία. Αν μάλιστα συνεχίσουν να επικρατούν αντιλήψεις συρματοπλεγμάτων στα σύνορα των Ευρωπαϊκών χωρών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταστεί μια περιοχή ενωμένων συρματοπλεγμάτων!
Αν έχετε στην κατοχή σας μια μικρή έκταση γης, κρατείστε την και διατηρήστε την ως κόρη οφθαλμού. Αν μάλιστα αρχίσετε να την αξιοποιείτε με τρόπο αειφορικό ακόμη καλύτερα. Στην ίδια αυτή κρίση, τα αστικά κέντρα θα αποδειχθούν ιδιαίτερα ανασφαλείς τόποι διαμονής και θα αρχίσει μια ουσιαστική επιστροφή μεγάλου μέρους του πληθυσμού στην ύπαιθρο, όπου η επιβίωση μπορεί να γίνει ευκολότερα. Ταυτόχρονα, η νέα γεωργία θα είναι μια γεωργία της γνώσης και των φυσικών εισροών προς την οποία πρέπει από τώρα να οδηγηθούμε. Αυτήν τη γεωργία μελετούμε και προωθούμε τη διάδοσή της στη συνεχιζόμενη αρθρογραφία μας παρέχοντας τεχνική υποστήριξη σε όσους ενδιαφέρονται να την υλοποιήσουν.
Φωτογραφία: Πρόσφυγες προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα
μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας στις 27 Αυγούστου 2015. Reuteurs.
μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας στις 27 Αυγούστου 2015. Reuteurs.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Νοεμβρίου 2015, αρ. φύλλου 813
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.