18.5.21

Εν συντομία

 

◼ Η "Ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς" στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα κοστίσει 2.054.725,70 €.

Αίτηση χρηματοδότησης για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για την πρόληψη και αντιμετώπιση κινδύνων και επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές και πυρκαγιές έχει καταθέσει ο δήμος Άργους Ορεστικού: α) Προμήθεια ενός ελαστικοφόρου αρθρωτού φορτωτή, προϋπολογισμός 210. 800 €. β) Προμήθεια ενός οχήματος πολλαπλών χρήσεων με ένα χλοοκοπτικό βραχίονα προϋπολογισμός 275.652 €.

«Ξεκίνησε και φέτος η μάχη με τα χόρτα! Προτεραιότητα δόθηκε στις σχολικές μονάδες του χωριού μας αφού από σήμερα "επαναλειτουργούν. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια η κοπή των χόρτων δίνεται σε εργολάβους ιδιώτες για την δημοτική μας ενότητα με απόφαση της δημοτικής αρχής. Μια απόφαση στην σωστή κατεύθυνση αφού ως γνωστόν ο δήμος μας στερείται μέσων και προσωπικού», έγραψε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της κοινότητας Μαυροχωρίου, κ. Βασίλης Μιρκόπουλος.

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του Βιολογικού Καθαρισμού Άργους Ορεστικού, προϋπολογισμού 5,2 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ό,τι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η τεχνολογία διαχείρισης και επεξεργασίας λυμάτων σε συνάρτηση με το μικρότερο λειτουργικό κόστος, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση των δημοτών. 

«Επισκέφτηκα τις κοινότητες Τοιχιό, Μεταμόρφωση, Φωτεινή και Σταυροπόταμο για επιτόπιες συναντήσεις με τους αντίστοιχους προέδρους κοινοτήτων, στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας που έχω μαζί τους για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών σε όλες τις περιοχές του Δήμου Καστοριάς. Όλα τα αιτήματα και οι προτάσεις τους καταγράφονται, ιεραρχούνται, δρομολογούνται και επιλύονται άμεσα», έγραψε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης.

Συνεχίζονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και της αίθουσας γυμναστικής του 4ου δημοτικού σχολείου Άργους Ορεστικού. Πρόκειται για ένα έργο στολίδι που αποτελούσε χρόνιο αίτημα των διδασκόντων, των γονέων και των μαθητών, προϋπολογισμού 1,7 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού και να τεθεί σε λειτουργία από τη νέα σχολική χρονιά.

Κάτοχος βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον και επίσημα ο δήμος Άργους Ορεστικού, καθώς μετά την πληρωμή του απαιτούμενου τέλους, έλαβε από ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) τη σχετική απόφαση. 

Τέθηκε σε λειτουργία ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο υποδομής του πρωτογενή τομέα στον δήμο Νεστορίου μετά από πολλά χρόνια προετοιμασίας, υλοποίησης καθυστερήσεων και αναβολών: το αρδευτικό Κρανοχωρίου-Πτελέας με την ονομασία "Αρδευτικό Δημήτριος Γιάρος". 

Ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις του δήμου στην περιοχή της εμποροπανήγυρης, ώστε να είναι όλα έτοιμα για να υποδεχθεί το Άργος Ορεστικό το 8ο Rally Greece Offroad, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 6 Ιουνίου 2021.

◼ Εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας η χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης των τεσσέρων σχολικών μονάδων του δήμου Νεστορίου με συνολικό προϋπολογισμό 906.500 €.

◼ Άνοιξαν οι παιδικές χαρές του δήμου Άργους Ορεστικού, μεταξύ αυτών και οι τέσσερις ολοκαίνουριες παιδικές χαρές, προϋπολογισμού 200.000 € από το πρόγραμμα "Φιλόδημος ΙΙ", οι οποίες έλαβαν και την απαιτούμενη για τη λειτουργία τους πιστοποίηση. 

◼ «Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, διασφαλίστηκε από τους αγώνες των εργαζομένων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

◼ Σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Στ. Πέτσα είχε ο δήμαρχος Νεστορίου κ. Χρ. Γκοσλιόπουλος. Στη σύσκεψη ο δήμαρχος είχε τη δυνατότητα να αναπτύξει αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του δήμου, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, τις λύσεις που απαιτούνται και τις προοπτικές που διαθέτει ο δήμος Νεστορίου. 

1.000.000 € για την στήριξη της επιχειρηματικότητας έπειτα από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δ. Σαββόπουλου, ενέκρινε η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας: Δήμος Καστοριάς: 500.000 €, Δήμος Άργους Ορεστικού: 250.000 €, Δήμος Νεστορίου: 250.000 €.

Την προσθήκη τεσσάρων αιθουσών διδασκαλίας και νέων χώρων υγιεινής στο δημοτικό σχολείο Νέου Κωσταραζίου, καθώς επίσης και την ενεργειακή του αναβάθμιση πέτυχε ο δήμος Άργους Ορεστικού, με το ποσό 1.400.000 € από το Ε.Π. «Δυτική Μακεδονία». 

Τηλεδιάσκεψη των συλλόγων απόδημων Καστοριανών του εξωτερικού οργάνωσε και συντόνισε η αντιδημαρχία Τουρισμού του δήμου Καστοριάς με σκοπό την ενίσχυση και ισχυροποίηση των δεσμών και την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των πλευρών. 

Θετικοί στον κορωνοϊό διαγνώστηκαν ο μητροπολίτης Σιατίστης κ. Αθανάσιος, ένας κληρικός και ένας εργαζόμενος στη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης. 

«Άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ να στηρίξει τις επιχειρήσεις της ΠΕ Καστοριάς με την ενίσχυση των 3.000 ευρώ για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων», ανέφερε η κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Ο δήμος Άργους Ορεστικού ανακοίνωσε ότι έως και την 31η Μαΐου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για τις εγγραφές των παιδιών στο τμήμα προσχολικής αγωγής. 

Στο πλαίσιο του έργου Cult2Routs του interreg Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020 για την κατάρτιση του στρατηγικού σχεδίου τουρισμού του δήμου Νεστορίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Νεστορίου, δημόσια διαβούλευση.

◼ Την έγκριση των όρων διακήρυξης του έργου "Βελτίωση Η/Μ εγκαταστάσεων κτηρίου (2ος όροφος) ΠΕ Καστοριάς", προϋπολογισμού 60.000,00 ευρώ, ενέκρινε με απόφασή της η οικονομική επιτροπή Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Επιπλέον ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων, προϋπολογισμού 1.235.000 περίπου ευρώ, διεκδικεί ο δήμος Άργους Ορεστικού από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Μακεδονία»: των Ιαματικών Λουτρών Αμμουδάρας, του χώρου στέγασης του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»  προϋπολογισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Παιδικού Σταθμού.

◼ Την έγκριση των όρων διακήρυξης του έργου: “Παράλληλα έργα αναδασμού Κομνηνάδων – α΄ φάση”, προϋ/σμού 200.000 €, ενέκρινε με απόφασή της η οικονομική επιτροπή Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

◼ Η σύμβαση αγοράς νέου απορριμματοφόρου υπογράφθηκε μεταξύ του δημάρχου Νεστορίου Χρ. Γκοσλιόπουλου και της αναδόχου εταιρείας. Η συγκεκριμένη προμήθεια χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ με προϋπολογισμό 150.000 €.

◼ Ολοκληρώθηκε η α΄ φάση της γεωτεχνικής έρευνας προϋπολογισμού 24.000 € στα πλαίσια της ολοκλήρωσης των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν προκειμένου να δημοπρατηθεί το έργο της κατασκευής της σήραγγας της Κλεισούρας, προϋπολογισμού 73.955.000,00 €.

◼ Ι. Κορεντσίδης: «Επιτόπιες και ουσιαστικές συναντήσεις σε Πεντάβρυσο, Οινόη, Μεσοποταμία, Καλοχώρι, Χιλόδενδρο με τους προέδρους κοινοτήτων, προκειμένου να υπάρχει διαρκής συντονισμός και έλεγχος όλων των προγραμματισμένων έργων και παρεμβάσεων που εξελίσσονται, αυτό το διάστημα, σε όλες τις περιοχές του δήμου Καστοριάς».

◼ Ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής του δημοτικού σχολείου Παλαιού Κωσταραζίου, προϋπολογισμού 505.000,00 € που ενέταξε ο δήμος Άργους Ορεστικού στο Ε.Π. “Ανταγωνιστικότητα επιχειρηματικότητα και καινοτομία 2014-2020”.

Εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας η χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης των τεσσάρων σχολικών μονάδων του δήμου Νεστορίου με συνολικό προϋπολογισμό 906.500 €.

◼ Ζ. Τζηκαλάγιας: «Άλματα σε όλες τις μεταφορές σε στεριά, νερό και αέρα», ήταν ο τίτλο δελτίο τύπου του βουλευτή για την επίσκεψη του υφυπουργού Υποδομών & Μεταφορών Ι. Κεφαλογιάννη στην Καστοριά. 

◼ 640 επενδυτικά σχέδια υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Ενίσχυση επιχειρήσεων για την εφαρμογή καινοτομιών ή/και αποτελεσμάτων έρευνας και τεχνολογίας / Επιχειρηματική ευκαιρία στη Δυτική Μακεδονία» του Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας του ΕΣΠΑ 2014-2020 με συνολική αιτούμενη δημόσια δαπάνη 44.965.102,30 €.

Tο ποσό των 250.000,00 € εγκρίθηκε για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στο ρέμα του Σαρανταπόρου και στην ευρύτερη εκεί περιοχή, ξεκινώντας από την διασταύρωση Κυψέλης κατά μήκος της επαρχιακής οδού Νεστορίου-Επταχωρίου.

Ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία Regeneron – επικεφαλής της οποίας είναι ο καστοριανής καταγωγής Τζορτζ Γιανκόπουλος ο οποίος υπενθυμίζεται ότι είχε θεραπεύσει με κοκτέϊλ φαρμάκων τον π. πρόεδρο των ΗΠΑ Νόναλτ Τραμπ όταν είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό– παρέχει ισχυρή προστασία κατά της Covid-19 όταν χορηγείται σε ανθρώπους που συγκατοικούν με κάποιον που έχει μολυνθεί από κορωνοϊό.

◼ Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κατάφερε την έγκριση τριών σημαντικών έργων και την ένταξη αυτών σε άμεση υλοποίηση με πιστώσεις για το τρέχον και το επόμενο έτος συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκατομμυρίων ευρώ. 

◼ Την "Συντήρηση πεδινού επαρχιακού οδικού δικτύου Εορδαίας" προϋπολογισμού 2.943.000,00 € ψήφισε το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας. 

◼ Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, υπέγραψε τη σύμβαση εκτέλεσης του έργου "Συντήρηση εθνικού οδικού δικτύου της Π.Ε. Γρεβενών", 723.123,24 €.

Οριστικά εκτός λίστας των προς χρηματοδότηση έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης μένει ο αγωγός για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία, αναφέρει η Καθημερινή, ενώ υψηλή παραμένει η αβεβαιότητα χρηματοδότησης των έργων επέκτασης δικτύου που κατασκευάζει η ΔΕΔΑ αλλά και του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). 


8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος18/5/21

    Ο Δήμαρχος μας πήγε στην δεντροφυτευση στο Χιλιόδεντρο.... Επίσης το Άργος Ορεστικό θα βάλει φωτοβολταικα στα Δημοτικά Κτίρια για να μην πληρώνει πετρέλαια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/5/21

    Πως τους πετσοκοψες έτσι..;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/5/21

    Πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, δελτίο τυπου στο Blog του Δήμου.... Ενεργειακή αναβάθμιση... Αυτά κύριοι έτοιμα τα βρήκατε από τους προηγούμενους και βγάλτε την παραπλανητικη φωτογραφία των φωτοβολταϊκών στις στέγες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/5/21

      Και δίκτυο Δευακ 10.000.000 έτοιμο ενταγμένο δημοπρατημενο παρέλαβαν αλλά δεν έχουν την ικανότητα να το υλοποιήσουν...

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος20/5/21

    Είναι πασιφανές: Οι προοδευτικοί δήμοι της ΠΕ Καστοριάς προοδεύουν. Ο συντηρητικός δήμος Καστοριάς συντηρείται. Τα συμπεράσματα δικά σας. Ας τα βλέπουν οι εκλογείς που επιλέγουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος20/5/21

      Το πασοκοπροοδευτικο Νεστόριο..;;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος20/5/21

      Συντηρητικός της Ειρήνης...;;;; Άσε μας ρε φίλε.. Οι συντηρητικοί δεν κάνουν τέτοια πράγματα...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος21/5/21

      Στην πρόοδο ανήκει και το Rally;

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ