22.6.21

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | Ιωάννης Σκόρδας
ΟΔΟΣ 15.10.2020 | 1050

▪ «Να φροντίσουν οι Δυτικομακεδόνες να βάλουν κηπάκο και κοτούλες στο σπίτι γιατί αν η έλλειψη τροφίμων είναι μεγάλη και μπορεί να πεινάσουμε κιόλας», είχε πει προ μηνών ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης. 
▪ Και οι αιρετοί μας, που ξέρουν καλά τι θα πει δουλειά κυρίως στα κοινά, έπεσαν με τα μούτρα να υλοποιήσουν το αναπτυξιακό σχέδιο και το πολιτικό όραμα  του κ. Γ. Κασαπίδη  για την Δυτική Μακεδονία. 
▪ Εξαίρεση ο δήμαρχος Καστοριάς που απλώς φωτογραφήθηκε στις μηλιές του Τοιχιού, με το βλέμμα του να στοχεύει στο δικό του προσωπικό όραμα. 
Ασήμαντη λεπτομέρεια 1: Οι Καστοριανοί δυστυχώς δεν μπορούμε να βάλουμε κοτούλες κύριε περιφερειάρχα, καθότι σύμφωνα με την Υγειονομική Διάταξη 2000 του ’95, άρθρο 15, απαγορεύεται μέσα στην πόλη. Άγνοια νόμου δεν επιτρέπεται· έτσι ανάπτυξη φαίνεται δεν θα δούμε, όραμα όμως θα έχουμε να τρώμε ―αν και θα μας καθίσει βαρύ στο στομάχι.
Ασήμαντη λεπτομέρεια 2: Ούτε ο κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ούτε ο κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδης, ούτε ο κ. Δημήτριος Σαββόπουλος και φυσικά ούτε ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης θα πεινάσουν.

* * *

Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Με την πρόταση της εισαγγελέως για τις ποινές των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής και εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου, ξεκίνησε να γράφεται η στήλη αυτή. Δηλαδή πριν την οριστική εξέλιξη. Αλλά πάντως με το αίσθημα εμπιστοσύνης στην δικαιοσύνη, να είναι οι ποινές αυστηρές.

Και αυτό όχι επειδή κάποιοι συμμετέχοντες στην απαράδεκτη —από υγειονομική άποψη— συγκέντρωση έξω από το κτήριο του Εφετείου, έθεταν ζητήματα πίεσης προς τους δικαστές, αλλά διότι γνωρίζοντας στο ελάχιστο το κατηγορητήριο που βάρυνε τους νεοναζί, ήταν τόσο καλά “δεμένο”, που δεν άφηνε κανένα περιθώριο για ελαφριές ποινές.

Και φυσικά δεν γίνεται αναφορά μόνο για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα και τους συνεργούς του, αλλά για τα πρώην εκλεγμένα πρόσωπα του κοινοβουλίου. Που συνιστούσαν και την διεύθυνση της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση. Οι οποίοι όπως ήταν αναμενόμενο δήλωναν μετά το άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου τα αστεία περί «πολιτικής δίωξης, δίωξης των ιδεών τους» και λοιπές χρυσαυγίτικες μπούρδες. Θαρρείς πως βρέθηκαν στο δικαστήριο αρχικά κατηγορούμενοι και τελικά ένοχοι για τις ιδέες τους και όχι για τις δολοφονικές επιθέσεις εν γνώσει των επικεφαλής της οργάνωσης. Ο ορισμός της παράκρουσης αγαπητή ΟΔΟΣ. Λες και υπήρξαν ιστορικά ποτέ ναζί, που δεν ήταν εγκληματίες. 

Στον «τοπ παγκόσμιο τουριστικό προορισμό» της άλλοτε «covid-free» Καστροπολιτείας, τα πράγματα διαφαίνεται να μην βαδίζουν στον σωστό δρόμο για ακόμη μια εβδομάδα. Η διοικητική βαθμίδα της περιοχής βρίσκεται σε σύγχυση, προκαλώντας συγχρόνως κοινωνικό βέρτιγκο. Τόσο για την υγειονομική κρίση στην πόλη της Καστοριάς, όσο δε και για την επιδιωκόμενη συνάντηση με τον… πρωθυπουργό. Φυσικά, όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μεταξύ αυτών και της Μητρόπολης Καστοριάς. Που δεν εκλέχτηκε από κανένα και δεν έχει πολιτική ευθύνη.

Τί δουλειά μπορεί να έχει με πολιτικές λύσεις σε τοπικά προβλήματα που ταλανίζουν την πόλη, η εκκλησιαστική αρχή της Καστοριάς, δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Αν και κάπου πάει το μυαλό μου, από κάποιες δηλώσεις του μητροπολίτη περί απ’ ευθείας επικοινωνίας του με υπουργούς για διεκπεραίωση ιδιωτικών ζητημάτων. 

Ωστόσο μάλλον σε κάποιου άλλου είδους εκκλησιαστική συμβολή θα ευελπιστεί ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, όταν συμπεριλαμβάνει και την παρουσία του κ. Σεραφείμ στην επιθυμία του για πρωθυπουργική συνάντηση. Που δεν είναι άλλη από εκείνη της συμπροσευχής για ένα θαυματουργό αποτέλεσμα που θα δώσει το φιλί της ζωής στην περιοχή της Καστροπολιτείας.

Πάντως αγαπητή ΟΔΟΣ, ακούγοντας πιο προσεκτικά την συνέντευξη του δημάρχου κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, στο τέλος μένει η αίσθηση ότι μέλημα είναι η… καταγραφή των προβλημάτων της περιοχής —και όχι οι λύσεις που θα βγάλουν από το τέλμα την πόλη. 

Πέρα από το πολύ σημαντικό πρόβλημα με τις καταλήψεις, που ακόμα και σήμερα σε ορισμένα σχολικά κτήρια καλά κρατούν, άλλο ένα τεράστιο πρόβλημα της Καστοριάς είναι εκείνο της χρόνιας ανεργίας.  Θα τολμούσα να σου εκμυστηρευτώ, πως χάρη στην αλάνθαστη αποκάλυψη του δημάρχου, απέκτησα την γνώση για το ποσοστό ανεργίας (άνω του 50%) που ταλαιπωρεί την περιοχή της Καστοριάς. Πώς πιστεύαμε όλοι εμείς πως η αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας, αποπέμπει ευημερία και άνθηση, είναι ζήτημα που θα πρέπει να μας απασχολήσει και να μας δώσει τροφή για σκέψη (!).

Μάλλον ζούμε σε μια παράλληλη αρχόντισσα από αυτήν που ζουν οι διοικητικοί της. Δεν εξηγείται αλλιώς. Κι αν ο δήμαρχος κ. Κορεντσίδης (παρόλο που υπηρέτησε χρόνια σε σημαντικές θέσεις που επηρέασαν την ανεργία ή μη του κλάδου της γουνοποιΐας) δηλώνει συνεχώς ότι δεν ευθύνεται για την υψηλή ανεργία του τόπου, για εκείνο που σίγουρα ευθύνεται είναι η δραματική αύξηση των δημοτικών τελών, που φόρτωσε στους άνεργους δημότες. Οξύμωρο αγαπητή ΟΔΟΣ; Το μόνο σίγουρο. Αλλά ο ίδιος θα ξέρει καλύτερα φαίνεται που θα ζητήσει φορο-ελαφρύνσεις (και καλά θα κάνει) για τα πληττόμενα νοικοκυριά, αλλά πουθενά δεν έκανε λόγο για μείωση των δημοτικών τελών. Ούτε για μείωση των ειδικών συμβούλων και δημοσιογράφων. Αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο.

Αν ο δήμαρχος Καστοριάς, θεωρεί πως εκλέχτηκε και για να κάνει απολογισμό των χρόνιων προβλημάτων της πόλης, μάλλον θα πρέπει να εξετάσει από την αρχή την αποστολή του ως δήμαρχος. Το σίγουρο είναι πως δεν έθεσε υποψηφιότητα για να περιγράφει τα προβλήματα, αλλά για να δίνει λύσεις σε αυτά. Καλό είναι να «σηκώνουν τα μανίκια για δουλειά» όταν τα αποτελέσματα είναι εμφανή στην καθημερινότητα των πολιτών που εκπροσωπεί.

Για την ώρα (για δουλειά), μάλλον έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα, παρά τα μανίκια. Γιατί τα ίδια προβλήματα που υπήρχαν επί όλων των προηγούμενων δημοτικών αρχών, τα ίδια —αν όχι και περισσότερα και σίγουρα πάντως πιο επιβαρυμένα— αντιμετωπίζουν και τώρα. Παρόλο που δεν θέλει ποτέ να αναφέρει την κατάσταση που παρέλαβε από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές, πάντοτε το υπενθυμίζει για να μην υπάρχουν κενά.

Λύση δεν φαίνεται στο κοντινό μέλλον, παρόλο που η συγκεκριμένη δημοτική αρχή τα κάνει όλα σωστά αγαπητή ΟΔΟΣ. Πώς εξηγείται να τα κάνουν όλα σωστά, αλλά τίποτε να μην γίνεται; Το γιατί συμβαίνει αυτό, θα παραμείνει ανεξήγητο. Ή μπορεί και να υπάρχει μια εξήγηση. Μάλλον κάποια σκοτεινή δύναμη εμποδίζει την άνθηση στην πόλη της Καστοριάς, δεν υπάρχει διαφορετική εξήγηση: 

Δημοτική αρχή με αναπτυξιακές προδιαγραφές έχουμε (τσεκ), δραστήρια με τα κοινά εκκλησιαστική αρχή έχουμε (τσεκ), περιφερειακή αρχή με πρωτοβουλίες έχουμε (τσεκ) και δυο βουλευτές με πλούσιο έργο και διασυνδέσεις έχουμε (τσεκ). Τι άλλο θέλετε δηλαδή αγαπητή ΟΔΟΣ; Κάποια στιγμή, θα φανούν τα αποτελέσματα. 

Μην βιάζεσαι και θα έρθει η στιγμή που θα αναγκαστείς να τρίβεις τα μάτια σου με τα όσα θα γίνουν. Την πίστη σου μόνο μην χάνεις. Θυμήσου παραδείγματος χάρη, τι είδους δημοτικές αντιδράσεις προκάλεσες όταν τόλμησες να κάνεις κριτική στα φιλμάκια με «διάσημους» και μη, που δημιούργησαν μετά την ανοιξιάτικη υγειονομική κρίση, για την τουριστική προσέλκυση στην «covid-free» Καστοριά. Το θυμάσαι; Ό,τι θυμάσαι λοιπόν ξέχασέ το. Όσον αφορά τις αντιδράσεις τους φυσικά. Όνειρο ήταν και πάει.

Γιατί σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, όντας καλεσμένος σε τηλεοπτικό πάνελ «δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη η άφιξη τουριστών στην Καστοριά, όταν έχουν πληγεί κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη κοκ» (!) 

Αλήθεια τώρα αγαπητή ΟΔΟΣ; Έπρεπε να περάσουν πέντε με έξι μήνες για καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα; Και οι ορεινές και άλλες διαδρομές που υπόσχονταν όλοι τους ως εναλλακτικό τουρισμό στην covid-free Καστοριά; Σε τι προσδοκούσαν οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης άποψης; Δεν μπορούσαν να αντιληφθούν ποια είναι η τουριστική δυναμική της πόλης; Τι ήταν εκείνο που τους θάμπωσε και τους έκανε να πιστεύουν πως η Καστοριά, αυτή η αρχόντισσα που αυτοεπαινείται συνεχώς,  μπορεί να γίνει ο «τοπ παγκόσμιος τουριστικός προορισμός» (sic) και να ξοδεύουν πολλά ευρώ για την άσκοπη προβολή της;

Ρητορικά είναι τα ερωτήματα, μην περιμένεις απαντήσεις από επίσημα χείλη καθώς δεν είναι σε θέση να παραδεχτούν οποιαδήποτε λανθασμένη δημοτική πολιτική. Αφού η συγκεκριμένη αρχή είναι αλάνθαστη, καλώς καμωμένη και συ δεν μπορείς να την κρίνεις. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει αυτά, απλά στα υπενθυμίζω για να επανέρχεσαι στην τάξη και να μην προτρέχεις στην κριτική σου. 

Πρώτα πρέπει να γίνονται οι γκέλες και μετά να σχολιάζεις. Τι είσαι εσύ δηλαδή; Εκείνοι έχουν την πολιτική ενόραση και να ποια αυτά είναι τα αποτελέσματα της. Άσε δε, που η Καστοριά πέρα από τα μητροπολιτικά συσσίτια που έχει να αντιμετωπίσει, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Κορεντσίδης, πλέον είναι αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Ναι, το παραδεχόμαστε, δεν είμαστε «covid-free αρχόντισσα»! Δεν ξέρω αν το παραδέχονται και οι «διάσημοι» των δημοτικών διαφημίσεων. 

Έτσι, από «επιΜΕΝΟΥΜΕ  covid-free Καστοριά» [σχετικά "εδώ" και "εδώ"] που καμάρωναν ιθύνοντες της δημοτικής αρχής, ξαφνικά την περασμένη Παρασκευή τοποθετήθηκε από την Πολιτική Προστασία στο επίπεδο 3 επικινδυνότητας. Με την εφαρμογή των μέτρων φυσικά να λαμβάνουν χώρα από την αρχή της εβδομάδας.

Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, ειδικά για όσους είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την νυχτερινή ζωή της πόλης. Και την οποία πολλοί εκ των εκλεγμένων είχαν γνώση, αλλά αδιαφορούσαν. Κανένα υγειονομικό μέτρο προφύλαξης, συγχρωτισμός και συνωστισμός ήταν μερικές από τις υγειονομικές παραβιάσεις του πρωτοκόλλου.

Που σε συνδυασμό με την μπαχαλοποίηση των καταλήψεων —οι ίδιες ηλικιακές ομάδες είναι οι κατ’ εξοχήν εξοδούχοι— η διασπορά του κορωνοϊού φάνταζε να είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Όσο κι αν ορισμένοι προσπαθούσαν να πείσουν για το αντίθετο αναλαμβάνοντας τον διαδικτυακό ρόλο του πεφτοσυννεφάκια και του αντιδραστικού. 

Κλείνοντας παράλληλα το μάτι για ακόμη μια φορά στους ιδιοκτήτες των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος προς τον δρόμο της ανυπακοής και της επανάστασης. Αποφεύγοντας και πάλι την ανάληψη των ευθυνών που τους αναλογούν. Και μπράβο τους. Τα κατάφεραν. Μετά έπεσαν και από τα σύννεφα.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Οκτωβρίου 2020, αρ. φύλλου 1050.


19 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/6/21

    Εγώ θέλω βόλτα με το καραβάκι Ορεστειας μέχρι να έρθει το τρενάκι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/6/21

      Το αίτημα σας εξετάζεται αναζητούμε μηχανοδηγό....

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος22/6/21

    Οι καλαμοσκεπές στα σπιτάκια του Λιμναίου Οικισμού τρύπιες και μπάζουν νερά. Γιάννη στείλε τα 8μηνα να κάνουν μερεμέτια... Ρεζίλι γίναμε το 3ημερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/6/21

      Τα 8μηνα τελειώσανε προς το παρόν, από Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη ο νέος κύκλος ανακύκλωσης της ανεργίας και εμπαιγμού των ανέργων για το κρύψιμο των υποστελεχωμένων καίριων τομεών των Δήμων και των Περιφερειών. Για την ώρα ας στείλουν τους ειδικούς συμβούλους σε θέματα επικοινωνίας και άλλους αεριτζήδες κολαούζους για τα μερεμέτια που μου θέλουν και τουρισμό στο Detroit της Δυτικής Μακεδονίας, κάθονται άλλωστε και πληρώνονται, ας κάνουν και καμιά δουλειά, αφού αγαπάν τόσο πολύ τον τόπο. Ώρα για δουλειά; Ιδού η Ρόδος...αλλά που τέτοια τύχη, δεν έχει air-condition και delivery freddo στον Λιμναίο Οικισμό.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος22/6/21

    Ο τοπικός εθνοπατέρας Ζήσης δήλωσε: " διεκδικούμε την ίδρυση Ανώτατης Τουριστικής Σχολής στην Καστοριά.
    Να αυτά βλέπει ο γιάνης και πετάει την σκούφια του για τραινάκια,πλοιάρια,υδροπλάνα, υδρομασάζ,.....

    Ο Πρωτοσύγκελος Αλφόνσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/6/21

      Τσαφ τσουφ Τσαφ τσουφ....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος22/6/21

      Τύφλα να έχουν οι παραλίες της Μυκόνου μπροστά στην πλαζ του Πετρόπουλου και τα κρουαζιερόπλοια μπροστά στο καράβι μας.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος22/6/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος23/6/21

      Ο Πετρόπουλος την πλαζ δεν την είχε κάνει μόνος του, είχε βοήθεια από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών και νυν Ειδικό Συνεργάτη Δημήτρη [....]

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος23/6/21

      Δηλαδή, έχουμε να κάνουμε με δύο περιβαλλοντικές ιδιοφυίες.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος22/6/21

    Παρ’ όλους τους βανδαλισμούς εμείς συνεχίζουμε με την ίδια θετική ενέργεια. Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Καστοριάς ” ΟΡΕΣΤΕΙΑΣ” προχώρησε στην αντικατάσταση του πατώματος στο Κ.Δ.Α.Π. του Δήμου με την βοήθεια των υπαλλήλων και ο χώρος είναι έτοιμος να υποδεχτεί τα παιδάκια. Με καλή διάθεση όλα αλλάζουν…

    Χρυσούλα Φιλίππου
    Πρόεδρος ΟΡΕΣΤΕΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/6/21

      Πρόεδροι Αντιδήμαρχοι και λοιποί Δημοτικοί Σύμβουλοι γράψτε τα παιδιά σας στο Δημοτικό ΚΔΑΠ εάν θέλετε ουσιαστικά (1360€ κάθε παιδί μέσω ΕΣΠΑ) να στηρίξετε τη δομή.... Κι αφήστε τα μελό... Με τα παιδιά σας σε ιδιωτικά ΚΔΑΠ... Η Ορεστειας πάει για φούντο κι είστε υπεύθυνοι...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος22/6/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος23/6/21

      Αλλά το ΚΔΑΠ κάνει διαφημίσεις σε τοπικά σαιτς, βεβαίως-βεβαίως.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος23/6/21

      Περιμένουμε από την Αντιπολίτευση του Δήμου να ερευνήσει το θέμα... Κατερίνα.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος23/6/21

      Αν δεν γράψουν οι εκλεγμένοι μας Άρχοντες στο Δημοτικό ΚΔΑΠ τα παιδιά τους αλλά σε ιδιωτικά, μένουν κενές θέσεις, πως περιμένετε να είναι βιώσιμη η Ορεστειας? Ο Δήμος δεν είναι μόνο μηνιάτικο. Τροφή για σκέψη.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος23/6/21

      Μα τί λετε, θα ανακατέψουμε τα παιδιά μας με την μάζα; Τα δικά μας είναι κάτι το ιδιαίτερο και αξίζουν κάτι περισσότερο από το Δημοτικό ΚΔΑΠ και λοιπές δημόσιες εγκαταστάσεις. Εμείς ξηγούμαστε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, σχολείο, λύκειο, κολλέγιο και ξένο (αυτονόητο ιδιωτικό) πανεπιστήμιο. Και όταν ο κανακάρης τελειώσει μετά κόπων και βασάνων το πανεπιστήμιο φυσικά θα πάρει την θέση του μπαμπά στο Δημόσιο. Αμέέέ.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος23/6/21

      Έτσι ακριβώς, μόνοι τους απαξιώνουν τις δημόσιες δομές για να στείλουν πελατεία σε κολλητούς ιδιώτες, το είδαμε το έργο τόσα χρόνια και το μάθαμε πλέον απ'έξω το ποιηματάκι τους. Από μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις όπως Ολυμπιακή, ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ μέχρι και σε τοπικό επίπεδο όπως λατομείο, ΚΔΑΠ, ΔΕΥΑ και πάει λέγοντας. Είναι πάγια στρατηγική των συντηρητικών παρατάξεων να αποδομούν στις συνειδήσεις των πολιτών κάθε τι το δημόσιο μέσω της δικής τους κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημόσιου χρήματος.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος22/6/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ