26.6.21

ΟΔΟΣ: ΚΝΤΜ


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 5.11.2020 | 1053



Στην λήξη της κρίσης θα κληθούν όλοι να αποδώσουν λογαριασμό. Όχι μόνο για όσα δεν έκαναν, αλλά ακόμη και γι’ αυτά που δεν προγραμμάτισαν να κάνουν την ημέρα μετά την πανδημία. Θέμα για το οποίο κανείς τους δεν ομιλεί, κανείς δεν δείχνει να πολυνοιάζεται. Οπότε είναι ορατός ο κίνδυνος με την λήξη της περιόδου αυτής, οι πολίτες να βρεθούν από ακόμη πιο δυσχερή κατάσταση απέναντι σε μια νέα επιχείρηση γοητείας. Εύλογο επομένως είναι το ερώτημα: Και μετά τι; Ή καλύτερα ποιος;



Η ΕΚΔΗΛΗ ΑΠΕΙΡΙΑ σημαντικού μέρους του πολιτικού προσωπικού της Καστοριάς, ιδιαίτερα στον Δήμο Καστοριάς, για κακή τύχη των πολιτών συνέπεσε χρονικά με την πανδημία του κορωνοϊού. Μια απρόσμενη, παγκόσμια υγειονομική κρίση που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει προεκλογικά. 

Αν μάλιστα συγκριθεί η σημερινή κατάσταση με αυτό που ίσχυε ή συνέβαινε, ένα χρόνο πριν στην Καστοριά, παραμονές της επετείου της 11ης Νοεμβρίου 2019, αλλά και της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς – Καρναβαλιών, το χάσμα, είναι προφανές. Πέρσι ήταν διάχυτοι και καλά κρατούσαν ακόμη οι χοροί, οι πανηγυρισμοί και η δημοφιλία των τότε νεοεκλεγέντων. Που συμπεριφέρονταν με ευθυμία. 

Η Καστοριά είχε μετατραπεί σε ένα μεγάλο στούντιο επουράνιων φωτογραφικών λήψεων με ντρονς  και σχολίων αυτοθαυμασμού και ναρκισσισμού. Ένα πρόδρομο του GNTΜ, σε ΚNTM – Κastoria’s Next top model για την ακρίβεια, βρισκόταν πίσω από την ευθυμία. Σήμερα όμως, όλα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Υπάρχει συνεπώς πραγματική ανάγκη να καλυφθεί το κενό στην πολιτική λειψανδρία. 

Αυτή η κατάσταση σήμερα, σε συνάρτηση με την αμηχανία του υπόλοιπου πολιτικού προσωπικού της Καστοριάς, που τυπικά δεν είναι άπειρο, δημιουργούν πολύπλοκο προβληματικό κοκτέϊλ. Είναι και που η δυαρχία στην Νέα Δημοκρατία με την τέως βουλευτή κ. Μαρία Αντωνίου να συνεχίζει να ασκεί επιρροή, προκαλεί επιπλέον προβλήματα. Ενώ ταυτόχρονα πολιορκεί τις δραστηριότητες του εκλεγμένου βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια. 

Η Νέα Δημοκρατία δεν χειρίζεται σοφά την κατάσταση στην Καστοριά. Τις συνέπειες όλων αυτών, πληρώνει και θα επιβαρυνθεί πανάκριβα, ο λαός της περιοχής. Διότι οι εκλεγμένοι και οι σύμβουλοί τους, μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, έχουν λύσει το πρόβλημά τους.  Το παράξενο είναι όμως πως για όλα αυτά δεν διατυπώνεται δημόσιος διάλογος. 



ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς


H Καστοριά είχε μετατραπεί σε ένα μεγάλο στούντιο επουράνιων φωτογραφικών λήψεων με ντρονς  και σχολίων αυτοθαυμασμού και ναρκισσισμού. Ένα πρόδρομο φαινόμενο του GNTΜ, σε ΚNTM – Κastoria’s Next top model για την ακρίβεια, βρισκόταν πίσω από την ευθυμία. Σήμερα όμως, όλα βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Υπάρχει συνεπώς πραγματική ανάγκη να καλυφθεί το κενό στην πολιτική λειψανδρία.


* * *


ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΟΣΟΙ όσοι μέχρι λίγες ημέρες πριν, πίσω από τις αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ανακάλυπταν εχθρούς της Καστοριάς να επιβουλεύονται τον… παράδεισο των διακοπών της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, με το δήθεν 100% των κρατήσεων στα ξενοδοχεία για τα στίφη των τουριστών, για την ώρα αναδιπλώνονται. Είναι οι ψεκασμένοι της Καστοριάς. Κάποιοι απ’ αυτούς έχουν εκλεγεί κι όλας και ορισμένοι κατέχουν και αιρετά αξιώματα. 

Στο επίπεδο των προσώπων που ασκούν επιρροή, ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα χωρίς ποτέ να προτρέψει τον κόσμο σθεναρά να τηρεί ευλαβικά τα μέτρα προφύλαξης, και να συμμορφώνεται στις εντολές των ειδικών επιστημόνων, μίλησε αρκετά πυκνά. Για πολιτικά και άλλα κοσμικά ζητήματα. 

Μίλησε και για την πανδημία, εκφράζοντας μάλιστα και παράπονα κατά της κυβέρνησης. Τα οποία πάντως δεν αποκάλυψε ποτέ. Σταδιακά αναγορεύθηκε έτσι σε πνευματικό βραχίονα της πολιτικής (δημοτικής) ατμόσφαιρας. Η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού βρίσκει το αποκούμπι της. 

Άλλωστε κανείς δεν έκρυψε από τα φώτα της δημοσιότητας τις προσωπικές φιλικές σχέσεις του μητροπολίτη με εκλεγμένους. Το τελευταίο χρονικό διάστημα πάντως, από τον ίδιο παρατηρείται μια πιο μετρημένη στάση. Είναι άγνωστο εάν έγινε αντιληπτό με ποιους έχει να κάνει σε ό,τι αφορά ορισμένους. 

Στον στίβο της καθημερινότητας πάλι, η αναποτελεσματικότητα σε μετρήσιμο αποτέλεσμα των εξωτερικών συνεργατών-συμβούλων που σιτίζονται από τις προσλήψεις προσωπικών επιλογών του δημάρχου Καστοριάς, ήδη θεωρείται σοβαρή. 

Αυτό που φαίνεται κυρίως αν όχι αποκλειστικά, είναι η επικοινωνιακή εκμετάλλευση κάθε είδησης που εκτιμήθηκε ότι ήταν θετική και θα ενίσχυε αποκλειστικά το προφίλ του δημάρχου Καστοριάς. Και θα απορροφούσε τις απορίες των σκεπτόμενων πολιτών για την εμμονή στο περίβλημα, αλλά όχι στην ουσία. 

Και από την κλιμακούμενη φθορά της δημοτικής αρχής που παρουσιάζει τάση απώλειας ελέγχου, στοιχεία vertigo. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να σχεδιαστεί η επόμενη κατάσταση σε πολιτικό προσωπικό. Να περάσουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αυτοί που πρέπει. Και όσοι παρασιτίζονται. Να αρχίσουν σιγά-σιγά να ανοίγουν στόματα. 

Σε εποχές, που η αγορά και η οικονομία της Καστοριάς, οι εμπορικές επιχειρήσεις τα νοικοκυριά, πλήττονται όσο ποτέ στο παρελθόν, μόλις τις περασμένες ημέρες η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού και η αμετροέπεια των συμβούλων παρέσυρε το σύστημα προβολής. 

Παρουσίασαν την είδηση ότι από το lockdown της περιοχής εξαιρέθηκαν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, χάρη στην προσωπική επιτυχία του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη δημάρχου Καστοριάς. Ενώ το μέτρο αυτό οφειλόταν σε κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. Και σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία των καταστημάτων δεν λύνει το πρόβλημα. Πόσο μάλλον που αναμένεται γενικό και πανελλήνιο lockdown τις επόμενες ημέρες.



ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς


Ο μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ χωρίς ποτέ να προτρέψει τον κόσμο σθεναρά να τηρεί ευλαβικά τα μέτρα προφύλαξης και να συμμορφώνεται στις εντολές των ειδικών επιστημόνων, μίλησε αρκετά πυκνά. Σταδιακά αναγορεύθηκε σε πνευματικό βραχίονα της πολιτικής (δημοτικής) ατμόσφαιρας. Η ανεπάρκεια του πολιτικού προσωπικού βρίσκει το αποκούμπι της.


* * *


ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ η μια παράμετρος. Αρκετά συνειδητοποιημένη πλέον από τους κατοίκους και δημότες της Καστοριάς που ζουν την αφόρητη πραγματικότητα. Και έχουν ανάγκη από πρόσωπα που να μπορούν να αποτελούν σύμβολα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο φετινός χειμώνας δείχνει από τώρα, τα δόντια του, οπότε η ανάγκη θα είναι και η μοναδική ελπίδα. 

Το γεγονός ότι όπως και όλη η Ελλάδα και Ευρώπη γενικότερα, έτσι και η Καστοριά, βρίσκεται ακόμη στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς για τα μεγέθη και κόστη σε ανθρώπους, οικονομία και κινδύνους, υγειονομική περιπέτεια, που δεν έχει εξασφαλισμένη την διάρκειά της ούτε εκ των προτέρων είναι γνωστή, είναι η άλλη παράμετρος. 

Έτσι δεν είναι υπερβολή να παρατηρηθεί πως για την Καστοριά ποτέ άλλοτε δεν απαιτήθηκε όσο σήμερα, να είχαν εκλεγεί ικανοί, επαρκείς και αποτελεσματικοί. Όσο τουλάχιστον θα απαιτούνταν τώρα. Να διεκδικήσουν, να βρεθούν στην πρωτοπορία, να εμπνεύσουν. Να προκαλέσουν αίσθημα ασφάλειας. 

Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Πάνος Κεπαπτσόγλου, έχει προσβληθεί από την πανδημία, επενεργεί περαιτέρω αποσταθεροποιητικά και μεταθέτει τους κραδασμούς και στην δεύτερη πόλη της περιοχής, έστω και προσωρινά.

Κατά τα άλλα η διαπίστωση ότι και στην Καστοριά, ενδημεί το είδος των ψεκασμένων, όρο που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο προηγούμενο διάγγελμά του, δεν είναι νέα. Όπως ενδημεί και το είδος των αρνητών του κορωνοϊού, με ιδιαίτερα προβληματικό τον ίδιο τον Κλήρο. 

Ο οποίος σε μεγάλη πλειοψηφία του, ανά το πανελλήνιο όπως πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη στους εορτασμούς του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, και παρά την υπεύθυνη στάση του αρχιεπισκόπου Αθηνών, περιφρόνησε τις προειδοποιήσεις και συμπεριφέρθηκε με επιπολαιότητα έναντι του αόρατου εχθρού και της πολιτικής αρχής. 

Ο ενδιάθετος στόχος ορισμένων κληρικών όλο αυτό το χρονικό διάστημα, είχε τα χαρακτηριστικά πολιτικού πραξικοπήματος. Υποκατάσταση της Πολιτικής Προστασίας, της Δημόσιας Τάξης και της Δημόσιας Υγείας από τα κηρύγματα. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά ο φανατισμός και η ανορθοδοξία, δεν θα έπρεπε να χωρούν στην Ορθοδοξία. 

Σήμερα όμως που ήδη έχει νοσήσει ο μητροπολίτης Ιερισσού που προεξήρχε χωρίς μάσκα των θρησκευτικών τελετών στην Θεσσαλονίκη και η ατυχής εξέλιξη, αποτελεί μια αφορμή εκλογίκευσης. Όπως και η είδηση ότι μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο νοσών ο ίδιος ο Πατριάρχης της Σερβίας που συμπεριφέρθηκε με την ίδια μισαλλοδοξία. 

Και χωρίς να θέσει κάποιος το εύλογο ερώτημα, αφού είναι τόσο αντιική η διαβεβαίωσή τους, για ποιο λόγο δεν βρίσκεται η λύση στην πανδημία με την παρέμβαση, με θαύματα και λιτανείες, να τελειώνουμε μια και καλή; 

Και αλήθεια, ο Άγιος Παΐσιος που τα είχε προβλέψει όλα πώς και δεν πρόβλεψε το φάρμακο ή το εμβόλιο; Όλα αυτά είναι μια άλλη παράμετρος: Οι πραγματικά αθεόφοβοι αναγορεύονται σε μείζον πολιτικό πρόβλημα που τα κόμματα στην Ελλάδα δεν τολμούν να αγγίξουν. 

Είναι όλα αυτά στοιχεία σε μια χώρα για την οποία εύστοχα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο αυθεντικός, είχε παρατηρήσει ότι (η Ελλάδα) αποτελεί ένα απέραντο φρενοκομείο. Είναι βέβαια η ίδια χώρα στην οποία οι οδηγοί και επιβάτες οχημάτων αρνούνταν επί χρόνια την ζώνη ασφάλειας γιατί… δέσμευε την δημοκρατική τους ελευθερία, οι καπνιστές αρνούνται ακόμη και σήμερα να μη καπνίζουν μέχρι και μέσα στα νοσοκομεία. 

Όπου οι χρυσοθήρες προνομιακοί συνομιλητές των αξιωματούχων της Καστοριάς, υποστήριζαν ότι οι πιστωτικές κάρτες έχουν το 666 και αποτελούν όργανο του Σατανά, οι αμέτρητοι θορυβούντες πολεμούσαν την κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος από τις αστυνομικές ταυτότητες. 

Είναι η χώρα που ταυτόχρονα υποστήριζε τον Σαντάμ Χουσεΐν, τον Άσαντ της Συρίας, τον Καντάφι της Λιβύης, αλλά δεν ανέχεται ούτε μουσουλμανικό κουνούπι να την μολύνει. Είναι η χώρα που είχε συγκυβερνήτη της Αριστεράς τον Παναγιώτη Καμμένο, με το σύνθημα «στα τέσσερα στα τέσσερα». 

Η χώρα που παλιότερα οι κάτοικοι της διαδήλωναν κατά τις εισόδου στην ΕΟΚ, και το 2015 υπέρ του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα. Είναι λοιπόν η ίδια χώρα, η ίδια πόλη με την ιστορία της να επαναλαμβάνεται και ανακυκλώνεται. Στην χειρότερη περίοδο των τελευταίων δεκαετιών, και λόγω της πανδημίας.


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | 28η Οκτωβρίου | Καστοριά
Καστοριά 28η Οκτωβρίου 2020


Κρατώντας θεοσκότεινους τους δρόμους στις 27 και 28 Οκτωβρίου 2020, κατέστησαν φανερό οι υπεύθυνοι του Δήμου Καστοριάς, ότι αντιμετωπίζουν ακόμη και τις επετείους σαν προσωπική τους υπόθεση.

[σχετικά "εδώ"]

* * *

Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ για όλα σχεδόν τα πιο πάνω ήταν τυχερή. Καθώς μέχρι πριν 15 χρόνια τουλάχιστον είχε θετική πορεία και ένα ηγετικό πολιτικό προσωπικό, το οποίο σε γενικές γραμμές ανταποκρινόταν, στις στοιχειώδεις απαιτήσεις της θέσης του. 

Τώρα έρχεται η επέτειος της 11ης Νοεμβρίου. Την 28η Οκτωβρίου 2020, οι δρόμοι της πόλης ήταν θεοσκότεινοι. Προφανώς εάν δεν υπήρχε lockdown θα έλαμπαν οι φωτεινές γιρλάντες συμβάλλοντας στο πανηγυρικό περιβάλλον των εκδηλώσεων όπου θα πρωταγωνιστούσαν οι KNTM.

Κρατώντας θεοσκότεινους τους δρόμους στις 27 και 28 Οκτωβρίου, κατέστησαν επίσης φανερό οι υπεύθυνοι του Δήμου Καστοριάς, ότι αντιμετωπίζουν ακόμη και τις επετείους σαν προσωπική τους υπόθεση. Αφού δεν θα δοξαστούν με παρελάσεις και εξέδρες επισήμων και γελοίες αναπαραστάσεις «δρώμενων», δεν τους πέρασε καν από το νου της πολιτικής τους μεγαλοφυϊας, ούτε των αμειβόμενων συμβούλων τους, ότι έστω και σε συνθήκες lockdown φωταγωγώντας την πόλη θα τιμούσαν τους έγκλειστους κατοίκους, θα χάριζαν μια εορταστική νότα στην πόλη και ένα τόνο αισιοδοξίας. 

Τώρα που καταργούνται όλα αυτά, οι δοξολογίες, οι παρελάσεις, τα καρναβάλια, οι γιορτές, και τα συναφή, όλοι θα βρεθούν μπροστά στις ευθύνες τους. 

Και εφ’ όσον η κρίση διαρκέσει έως την Άνοιξη τότε στην λήξη της, στο τέλος αυτού του χειμώνα θα κληθούν όλοι να αποδώσουν λογαριασμό. Όχι μόνο για όσα δεν έκαναν, αλλά ακόμη και γι’ αυτά που δεν προγραμμάτισαν να κάνουν την ημέρα μετά την πανδημία. 

Θέμα για το οποίο κανείς τους δεν ομιλεί, κανείς δεν δείχνει να πολυνοιάζεται. Οπότε είναι ορατός ο κίνδυνος με την λήξη της περιόδου αυτής, οι πολίτες να βρεθούν από ακόμη πιο δυσχερή κατάσταση απέναντι σε μια νέα επιχείρηση γοητείας. Εύλογο επομένως είναι το ερώτημα: Και μετά τι; Ή καλύτερα ποιος;


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 5 Νοεμβρίου 2020, αρ. φύλλου 1053.


Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/6/21

    Θα τους φυγαδεύσουν τα ελικόπτερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/6/21

    ΚΝΤΜ σε νέες περιπέτειες με φόντο τα σκοτεινά σοκάκια της πόλης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/6/21

    Ο Γιανης ενα δελτίο τύπου για το μνημόσυνο δεν έβγαλε…. Ντροπή !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/6/21

      Αφήστε επιτέλους τον Γιάννη να απολαύσει το θαλασσινό νερό... Ούτε ένα 3ημερο δεν μπορεί να πάει... Εστειλε αντιπροσώπους του...

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος28/6/21

    Πεθαμένος δεν του είναι χρήσιμος. Θα το τιμήσει όταν τον ξανασυναντήσει στην άλλη ζωή όταν θα του είναι χρήσιμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ