23.2.22

Η δημόσια ζωή της Καστοριάς | 2021


ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 13.5.2021 | 1079

Λόγος & Αντίλογος


Αν ο συμπολίτης μου εκφράζει δημόσια δουλικότητα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό του. Είναι και δικό μου διότι απηχεί το κοινό περιβάλλον.



Αγαπητή ΟΔΟΣ

Αναγνωρίζω ότι χρονικά δεν είναι πια κάτι το τόσο επίκαιρο, αλλά ας όψεται η καραντίνα και το Πάσχα που με εμπόδισαν να σου γράψω νωρίτερα. Δηλαδή όχι ακριβώς να γράψω, αλλά να αντιγράψω, για όσα θα μπορούσαν να είναι μόνο αστεία, εάν δεν ήταν ταυτόχρονα και σοβαρά.

Κατ’ αρχήν να παραδεχθώ ότι η ηλικία μου δεν μου επιτρέπει να γνωρίζω (αν και υποθέτω) το περιεχόμενο και την αισθητική των προσφωνήσεων κατά τις επισκέψεις τους στην Καστοριά, προς τον Βασιλιά Παύλο ή τον τέως Βασιλιά Κωνσταντίνο, την Φρειδερίκη και την Άννα-Μαρία, καθώς και στις πριγκίπισσες Σοφία και Ειρήνη.

Και βασικά την Ειρήνη που έζησε με πολύ ξεχωριστό τρόπο κοντά σε όσους έχουν ανάγκη, προσφέροντας εθελοντικά στην Ινδία και αλλού. Ούτε και στις Κυρίες των Τιμών που ακολουθούσαν. Υπήρχε προφανώς κάποιο πρωτόκολλο. 

Επίσης να διευκρινίσω ότι δεν είχα καμιά ιδιαίτερη προκατάληψη με τον θεσμό του Άνακτα ενώ μέχρι πρόσφατα πίστευα ότι το πολιτειακό λύθηκε από τον Δεκέμβρη 1974 με το σχετικό δημοψήφισμα, και επιπλέον η αισθητική όπως και η σημερινή εποχή δεν αντέχουν Μεσσίες και ημίθεους. 

Ούτε τις σκηνοθετημένες «δράσεις», που ενώ παρουσιάζονται σαν αυθόρμητες λαϊκές εκδηλώσεις, στην πραγματικότητα προσχωρούν σε στημένο μηχανισμό προβολής και προπαγάνδας —με το αζημίωτο φυσικά. Επίσης δεν αντέχω στην έννοια του υπηκόου, πόσο μάλλον της κολακείας. 

Έτσι παραδέχομαι ότι έχω ένα ζητηματάκι με τα σιρόπια και τα λιβανίσματα. Αν για παράδειγμα, ο συμπολίτης μου εκφράζει δημόσια δουλικότητα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό του. Είναι και δικό μου διότι απηχεί το κοινό περιβάλλον. Έτσι όπως συνέβη με την Κιβωτό του Νώε. 

Στην περίπτωση που αναφέρομαι, νομίζω ότι πιο σιροπιαστή ανακοίνωση απ’ αυτή που εκδόθηκε από τον μη κερδοσκοπικό «οργανισμό» Ένωση Εθελοντών Φροντιστών Αδεσπότων Καστοριάς, που δημοσιοποιήθηκε αρκετές ημέρες προηγουμένως, που να ταιριάζει και με τις υποδοχές βασιλικών αποστολών και Κυρίων-Κυριών των Τιμών, δεν έχει καταγραφεί στην περιοχή της Καστοριάς. Τουλάχιστον εδώ και δεκαετίες. Αν κανείς θυμάται κάτι αντίστοιχο (εκτός από τις περιπτώσεις υποδοχής των χουντικών) να το πει. Να το μάθω.

Διότι η «Ένωση», ο Οργανισμός τέλος πάντων που οργανώθηκε, στις αρχές του 2020 (αμφιβάλλω εάν έχει κάποια πλήρη νομική υπόσταση πέρα από την ένωση προσώπων του Τρεχαγυρευόπουλου). Συνεπώς η «Ένωση» δεν μπορεί να κρίνει προηγούμενες δημοτικές αρχές. Παρά ταύτα ανακοίνωσε με ενθουσιασμό ότι για πρώτη φορά (ενώ δεν προϋπήρχε η ίδια), δήμαρχος Καστοριάς δείχνει ενδιαφέρον όπως ο κ. Ιωάννης Κορεντσίδης, που επισκέφτηκε τα καταφύγια. 

Μάλιστα τα επισκέφτηκε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, και όπως τόσο σιροπιαστά τα περιγράφει η αυθόρμητη ανακοίνωση της «Ένωσης» και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, πήγαν με «μια όμορφη παρέα από συνεργάτες τους» (ναι σωστά διαβάσατε «όμορφη παρέα») στους δύο χώρους τους στο "Καταφύγιο του Νώε" και στο "Τierhilfe Griechenland Spanien Türkei". 

Και συνεχίζει το αυθόρμητο μελιστάλακτο εγκώμιο η Ένωσις, ότι μετέβη εκεί το κλιμάκιο —προς Θεού— ΟΧΙ για να τους κρίνει, όχι για να τους ελέγξει, αλλά για να τους ευχαριστήσει για το έργο τους και να τους δηλώσει πως είναι στο πλευρό τους, και ότι ο δήμαρχος το απέδειξε εμπράκτως την ίδια στιγμή δωρίζοντας μας κάποια απαραίτητα υλικά για τους χώρους φιλοξενίας.

Και η «Ένωση», ευχαριστεί τον κ. Ιωάννη Κορεντσίδη ως να προέβη σε προσωπική του δωρεά, όπως και για τον λόγο ότι δεν «μίλησε» «αλλά τους άκουσε» συνοδευόμενος από μια «όμορφη παρέα». 

Και το happening θα σταματούσε εκεί, εάν όλο αυτό δεν προσχωρούσε σε ένα μηχανισμό προσωπικής προβολής, ενός κλιμακίου που επισκέπτεται εγκαταστάσεις που δεν λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο, και που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να ελεγχθούν. Πιο συγκεκριμένα η «όμορφη παρέα» αναγνώρισε μια ανυπόστατη και ανεύθυνη δομή που δεν προβλέπει η νομοθεσία. Αυτό δεν είναι δομή, αλλά τομή. 

Δεδομένου μάλιστα ότι όλοι οι προηγούμενοι αντιδήμαρχοι και ο π. δήμαρχος Ανέστης Αγγελής, διετέλεσαν επανειλημμένα κατηγορούμενοι για παραβίαση του νόμου για τα αδέσποτα, που προβλέπει αυστηρά πώς ιδρύονται καταφύγια και τι συνιστά βασανισμό και κακοποίηση των αδέσποτων ή όχι ζώων συντροφιάς, η επίσκεψη σε μια μη νόμιμη δομή και η προβολή της «όμορφης παρέας», η «δωρεά» του δημάρχου, τα εγκώμια και τα λιβανίσματα της «ένωσης» και του Οργανισμού —που δεν είναι κερδοσκοπικός, είναι καταστάσεις που δεν μπορεί να προκαλέσουν ευθυμία, αλλά προβληματισμό. 

Για το σιρόπι που δεν έδεσε καλά, το λιβάνισμα, για το ότι όλα αυτά προβλήθηκαν εντελώς άκριτα. 

Για τον ευτελισμό της δημόσιας ζωής, την αισθητική της κατωτερότητας που αναδεικνύεται σε σύγκριση με αυτή της μεγαλειότητας και την ανεξέλεγκτη κατάσταση σε ό,τι αφορά τα ίδια τα αδέσποτα. Για την προπαγάνδα και προβολή. 

Για το γεγονός ότι το κλιμάκιο, της όμορφης παρέας δεν επισκέφθηκε το ίδιο δημόσια χώρους και Κιβωτούς ανθρώπων και πολιτών. Και ότι ευχαρίστησε μια δομή που λειτουργεί μεν εθελοντικά, αλλά μη νόμιμα. 

Τι άλλο να σχολιάσω αγαπητή ΟΔΟΣ σε μια τέτοια Κιβωτό όπως της Καστοριάς το Σωτήριο 2021; 

Εγκιβωτισμένος αναγνώστης σου



Φωτογραφία: Ο βασιλιάς Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη, με μία όμορφη παρέα, διασχίζουν την οδό Μητροπόλεως στην Καστοριά το 1953.



* * *




21η Απριλίου 2021

Μια ευχάριστη έκπληξη μας περίμενε σήμερα το πρωί. Για πρώτη φορά Δήμαρχος επισκέφτηκε τους χώρους φιλοξενίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς.... Ο Δήμαρχος Καστοριάς λοιπόν κ. Γιάννης Κορεντσίδης, ο υπεύθυνος Αντιδήμαρχος για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς κ. Λιάμης Άκης και μια όμορφη παρέα από συνεργάτες τους ήρθαν σήμερα στους δύο χώρους μας, στην Κιβωτό του Νώε και στο Τierhilfe Griechenland Spanien Türkei. Όχι για να μας κρίνει, όχι για να μας ελέγξει αλλά για να μας ευχαριστήσει για το έργο μας και να μας δηλώσει πως είναι στο πλευρό μας. Και το απέδειξε εμπράκτως την ίδια στιγμή δωρίζοντας μας κάποια απαραίτητα υλικά για τους χώρους φιλοξενίας. Περιηγήθηκε στους χώρους μας, και το σημαντικότερο;;;; Δεν μίλησε....μας άκουσε...!!!! Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε δει ποτέ πριν στην Καστοριά τέτοια κίνηση. Και η μεγαλύτερη αλήθεια είναι πως για πρώτη φορά μετά από χρόνια, νιώσαμε πως δεν είμαστε πια μόνοι μας. Πως έχουμε πλέον δίπλα μας τον μεγαλύτερο συμπαραστάτη μας..... φίλο και καλό ακροατή. Είναι ένα συναίσθημα πρωτόγνωρο για όλους εμάς που δίνουμε σώμα και ψυχή στο όνομα του εθελοντισμού. Κύριε Δήμαρχε, κύριοι της Δημοτικής Αρχής από όλους εμάς τους ανθρώπους της Ένωσης Εθελοντών Φροντιστών Αδέσποτων Καστοριάς ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας. Μπορεί να είναι λίγο....αλλά είναι αληθινό.... Σας ευχαριστούμε που σήμερα μας δώσατε την δύναμη να συνεχίσουμε να παλεύουμε για κάθε ανήμπορο πλάσμα που αναπνέει πάνω σε αυτόν τον ταλαιπωρημένο πλανήτη.

Ένωση Εθελοντών 
Φροντιστών Αδέσποτων Καστοριάς


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Μαΐου 2021, αρ. φύλλου 1079.

17 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/2/22

    Το λευκό Yaris πόσα χιλιόμετρα έχει γράψει...;;; Το τζιπ που μετέφερε Δημάρχους Χατζησημεωνιδη και Αγγελή πλέον το οδηγεί μόνο ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/2/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/2/22

      Μα τα αυτοκίνητα δεν τα θέλουν να μετακινούνται αλλά για [....]

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος23/2/22

    Έρχεται η ώρα του...με τα πόδια θα πηγαίνει.. πού;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/2/22

      Ίσως Γερμανία οικονομικός μετανάστης...;;;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος24/2/22

      Αυτόν περίμενουν οι γερμανοί για να σώσουν την χώρα.

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος23/2/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/2/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος23/2/22

    Αυτό που κυρίως απασχολεί του δημότες δεν είναι αν ο Δήμαρχος οικειοποιήθηκε το λευκό yaris, το οποίο είναι κατακριτέο και τραγικό. Το μείζον είναι πως αυτό το yiaris το χρησιμοποιεί για [....] και όχι για την παραγωγή έργου υπέρ των δημοτών.
    Οι αλλαγές που έλεγαν τα τοπικά έμμισθα blogs θα γίνουν ή ο Romas θα μείνει με την πίτσα στο χέρι;
    ο Ανήσυχος Δημότης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος24/2/22

    Θυμάστε που το πάρκαρε τα σκ έξω από την Πυροσβεστική;;;;; Λίγη τσίπα μπετσκες μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος24/2/22

    Ρε τι σκιντζήδες είναι τούτοι....από πότε ο δήμος Καστορίας ασχολείται με τα θρησκευτικά; Ανακοίνωση του τμήματος κοιμητηρίων του δήμου Καστορίας ότι θα τελεστεί τρισάγιο λόγω του επερχόμενου ψυχοσάββατου...!!!!
    Άντε παιδια και με τα θυμιατήρια στα χέρια μέσα στα γραφεία. Δεν το ήξερα ότι το τμήμα κοιμητηρίων προάγει το θρησκευτικό αίσθημα των δημοτών.....ή είναι το φερέφωνο της εκκλησίας....άντε και μουλάδες στην Μέκκα!!!!
    Όχι κυρία Καστοριάδη μου δεν μπορώ να σας επιβεβαιώσω αν ο νερουλάς θα παραστεί........

    Έρρωσθε οι διάκοι

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος25/2/22

    Ο Γιάνης ευχήθηκε καλοτάξιδη η ταινία Τομη και Σπύρο. Δουλεύει σκληρά και ακατάπαυστα. Περιμένουμε με αγωνία να στείλει επιστολή στον Πουτιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/2/22

      Και αυτός θα τον .... πάρει υπόψιν.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος26/2/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος26/2/22

    Ο Μητσοτάκης πάντως δεν τον δέχτηκε... Ίσως γράφει τις επιστολές και δεν τις στέλνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος26/2/22

    Ραβασάκια γράφει;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ