16.2.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ



Οι πολίτες αναζητούν πρωτίστως τις πολιτικές ευθύνες και δευτερευόντως οποιεσδήποτε εργολαβικές ή άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Γιατί ακόμη κι αν υπάρχουν τέτοιες ευθύνες, η τελική ευθύνη είναι πολιτική.


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Ακούγοντας σε συνέντευξη τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Κορεντσίδη σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, θα νόμιζε κανείς πως με κάποιον τρόπο μαγικό, η Καστοριά θα μετατραπεί σύντομα σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Ασχέτως που δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο ως τώρα, καθώς η τρέχουσα δημοτική αρχή αδυνατεί να αξιοποιήσει “έτοιμα” έργα που παρέλαβε από την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Ανέστη Αγγελή. 

Τα αναφέρω όλα αυτά προσπερνώντας τον τρόπο που πραγματοποιούνται οι συνεντεύξεις των αιρετών του τόπου, που περισσότερο μοιάζουν με μαθητικές εξετάσεις με χρήση ανοικτών βιβλίων, αλλά της συγκεκριμένης προέκυψαν μαργαριτάρια. Ακόμα και τα σκονάκια που χρησιμοποιήθηκαν εκατέρωθεν, φάνηκε να μην αρκούν ώστε να δώσουν στον ακροατή ελπιδοφόρα πολιτικά συμπεράσματα. Που αφορούν την πόλη της Καστοριάς φυσικά. 

Καθώς, πέρα από την άφθονη παραχολογία και τα αρκετά πολιτικά “θα” που ακούστηκαν, συγκεκριμένη ημερομηνία για όσα ανέφερε ο κ. Κορεντσίδης δεν ακούστηκε σχεδόν σε κανένα σημείο της συνέντευξής του. Εκτός από μία ή δύο περιπτώσεις έργων που και εκείνα “θαααα” γίνουν στο προσεχές μέλλον. Μην φανταστείς κάποιο βαρυσήμαντο έργο υποδομής, πέρα από τις χρήσιμες παιδικές χαρές και αυτές επειδή αποτελούν δωρεά του TAP.

Πώς θα μπορούσε όμως να αναφερθεί σε συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης των έργων, όταν η δική του δημοτική αρχή δεν ήταν συνεπής προς τους πολίτες, για το πολυδιαφημιζόμενο από τους ίδιους έργο αποκατάστασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης (Α. Αγγελή κι αυτό) με ταυτόχρονη νέα ασφαλτόστρωση των δρόμων της πόλης. Καθώς έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την πρώτη επίσημη δήλωση για το συγκεκριμένο έργο, από τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Κορεντσίδη αλλά και από τον κ Τόσκο πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ “Σώπασε κυρά Δέσποινα”. Στην δική μου μνήμη, σίγουρα έχουν περάσει τουλάχιστον 8 τουλάχιστον μήνες από εκείνες τις διθυραμβικές και γεμάτες βιασύνη δηλώσεις. Υπενθυμίζεται και πάλι ότι το έργο της αποκατάστασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης 10.000.000,00 € που ακόμη δεν ξεκίνησε, είναι του κ. Α.Αγγελή.

Και όπως ενημέρωσε μέσω των όσων δήλωσε ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης, η οριστική έναρξη του συγκεκριμένου έργου θα καθυστερήσει για αρκετό καιρό ακόμα. Μερικοί μάλιστα εκφράζουν την άποψη, πως ακόμα και μετά την συμπλήρωση ενός ημερολογιακού χρόνου από την εποχή που είχαν πραγματοποιηθεί εκείνες οι πρώτες δηλώσεις, δεν θα έχει ξεκινήσει το οτιδήποτε. Σίγουρα οι δημότες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν όσα διατυπώνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων αλλά σίγουρα κάτι δεν εξελίχθηκε σωστά. Και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Η αναβολή του έργου είναι αυτή που απασχολεί τους πολίτες. Οι οποίοι σίγουρα δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν πιθανές ευθύνες αποκλειστικά στον ανάδοχο, τον οποίο άλλωστε δεν διάλεξαν οι πολίτες, αλλά στα εκλεγμένα πρόσωπα του τόπου τους, τα οποία ενδεχομένως να αποτέλεσαν και προσωπική επιλογή τους κατά την διαδικασία των εκλογών. Παρόλη την στοχευμένη προσπάθεια των προσώπων της δημοτικής αρχής να μετατοπίσουν τις ευθύνες στον ανάδοχο και την δική τους προσπάθεια να εξιλεωθούν στα μάτια των δημοτών τους.

Οι οποίοι είναι πιθανότερο να τους εγκαλέσουν –με την πολιτική έννοια του όρου– για πιθανές παραλείψεις που καθυστερούν το έργο, παρά να ασκήσουν κριτική στον ανάδοχο εργολάβο, χωρίς αυτό να αποκλείει και τον τελευταίο από τις δικές του πιθανές ευθύνες. Έτσι γινόταν στο παρελθόν, έτσι γίνεται σήμερα και έτσι θα εξακολουθήσει να γίνεται στο μέλλον. 

Οι πολίτες αναζητούν πρωτίστως τις πολιτικές ευθύνες και δευτερευόντως οποιεσδήποτε εργολαβικές ή άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Γιατί ακόμη κι αν υπάρχουν τέτοιες ευθύνες, η τελική ευθύνη είναι πολιτική.

Ανατρέχοντας βέβαια στις κατά καιρούς δηλώσεις τόσο του δημάρχου κ. Κορεντσίδη αλλά και του προέδρου της ΔΕΥΑ Καστοριάς κ. Τόσκου, καταλάβαινε κανείς πως κάτι δεν εξελισσόταν προς τον σωστό δρόμο. Μάλιστα, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο τελευταίος στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, προτού πραγματοποιήσει το ταξίδι αναψυχής στο Άγιο Όρος (σύμφωνα με όσα ο ίδιος δημοσιοποίησε), είχε κάνει λόγο για «προβλήματα με τον ανάδοχο που αφορούσε την διασφάλιση της ασφαλτόστρωσης των δρόμων». Η οποία όμως αποτελούσε αναπόσπαστο τμήμα της μελέτης που παρέλαβαν από την δημοτική αρχή του κ. Αγγελή.


Είπαν



«Το μεγάλο έργο αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης της πόλης από ΔΕΥΑΚ [10.000.000,00 € ] θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες (τέλη Ιουλίου 2020). Μετά από 40 χρόνια αντικαθιστάται το δίκτυο ύδρευσης της πόλης και θα έχουμε ένα σύγχρονο δίκτυο. Μέσα σε αυτό θα μπορούμε να αναπροσαρμόσουμε και κάποια άλλα πράγματα, τα οποία θα έρθουν να δυναμώσουν αυτήν την αναπτυξιακή πορεία που θέλουμε. Βέβαια μέσα από τέτοια έργα μπαίνουμε σε αναπτυξιακή τροχιά».

Ιωάννης Κορεντσίδης
δήμαρχος Καστοριάς 
συνέντευξη στον κ. Α. Παραρά | 14 Ιουλίου 2020

«Ξέχασαν» να αναφέρουν ότι το έργο ανήκει στην θητεία του πρ. δημάρχου Ανέστη Αγγελή.

* * *

Αγαπητή ΟΔΟΣ, οι εμπλεκόμενοι αιρετοί προσπαθούσαν μέσω των μικρών αναφορών τους, να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημα –του εργολάβου φυσικά– αλλά φαίνεται πως δεν το αντιλαμβανόταν η τοπική κοινωνία μέσω μιας πρώτης χαλαρωτικής ανάγνωσης ή ακρόασης που θα έκαναν. Γιατί στα μάτια όσων παρακολουθούν πιο στενά τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής και προσπαθούν να ερμηνεύσουν όσα λέγονται κατά καιρούς από τα χείλη των αιρετών, είχαν αντιληφθεί προ πολλού την πιθανή κατάληξη /εξέλιξη του έργου. Που δυστυχώς για την Καστοριά, για την ώρα επιβεβαιώνονται.

Άσε δε, που προκύπτουν και μερικά εύλογα ερωτήματα που αρχίζουν να ακούγονται στα στόματα των πολιτών. Όπως για παράδειγμα, τι θα γίνει στην περίπτωση που όλα τελικώς κυλήσουν νόμιμα και τυπικά βάση της σύμβασης, ασφαλτοστρωθούν οι χιλιομπαλωμένοι δρόμοι της πόλης και μετά από μερικά χρόνια χρειαστεί να ξανασκαφτούν για την διέλευση των αγωγών του φυσικού αερίου όπως έχει ειπωθεί από επίσημα χείλη, τόσο κυβερνητικά όσο και δημοτικά. Το σκηνικό των χαλασμένων δρόμων θα επαναληφθεί, με μοναδικούς αποδέκτες τους δημότες της Καστοριάς.

Πάντως, μεταξύ των άλλων που δήλωσε ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Κορεντσίδης ήταν και η κατασκευή του πολυπόθητου Πνευματικού Κέντρου, που στέρησαν προηγούμενες δημοτικές αρχές από τους κατοίκους της πόλης. Ωστόσο η εξαγγελία κατασκευής του, στην παλαιά τοποθεσία μου έφερε στην θύμηση, πως τα ίδια έλεγε και ο προηγούμενος δήμαρχος Καστοριάς κ. Αγγελής. Τουλάχιστον αυτές ήταν οι προθέσεις του.

Πιθανώς το μόνο που θα πρόλαβε να κάνει η τέως δημοτική αρχή να ήταν οι μελέτες κατασκευής και όλα όσα χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο έργο. Και που αν ισχύει κάτι τέτοιο, αυτό είναι ακόμα ένα έργο υποδομής που παραλαμβάνει η νυν δημοτική αρχή από την προηγούμενη, ελπίζοντας φυσικά να μην τύχει της ίδιας κωλυσιεργίας με εκείνο του δικτύου ύδρευσης. 

Ή ανικανότητας διαχείρισης ενός ακόμα έργου που θα άλλαζε προς το καλύτερο την ποιότητα ζωής των δημοτών. Αλλά στα μάτια μου κάτι τέτοιο κινείται στην σφαίρα της φαντασίας, από την στιγμή που τα λαμπρά μυαλά της δημοτικής αρχής “Ώρα για δουλειές” του κ. Κορεντσίδη, δεν έχουν δώσει ποτέ στο παρελθόν τέτοια δικαιώματα. Κάτι ανάλογο δεν δηλώνουν άλλωστε και οι κάτοικοι μιας περιοχής όταν μαθαίνουν κάτι για έναν γείτονα τους;


* * *


Μπορεί τον Ιούλιο 2020 να είχαν εξαγγείλει την υλοποίηση του έργου του Ανέστη Αγγελή, δηλαδή την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της πόλης, προϋπολογισμού 10.000.000,00 €, και μέχρι σήμερα το έργο να μην έχει ξεκινήσει, όμως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, φαίνεται έχει απεριόριστο ελεύθερο χρόνο, όχι μόνο να σερφάρει στο ίντερνετ και να κάνει bulling στους πολίτες, και μάλιστα σε προσωπικότητες του τόπου που εκπροσωπούν και διαφημίζουν την Καστοριά, αλλά να βρίσκει και τον τρόπο (ή του βρίσκουν τον τρόπο), να κάνει ταξίδια αναψυχής την στιγμή που απαγορεύονται λόγω πανδημίας. «Νέοι Άνθρωποι», «Νέα Ήθη», όπως λέμε «Νέα Δημοκρατία - ΠαΣοΚαρα Καστοριάς». 


* * *

Το τελευταίο που προκάλεσε εντύπωση από την άφθονη παραχολογία του κ. Κορεντσίδη είναι η τοποθέτησή του για την περίπτωση του λατομείου της "Μακεδνός". Παρόλο που υπάρχουν αμφισβητίες της νομικής εγκυρότητας του διαγωνισμού και ενδεχομένως να υπάρξουν δικαστικές διαμάχες στο προσεχές μέλλον, εκείνο που προκάλεσε εντύπωση στα μάτια των περισσοτέρων ήταν τόσο η χρονική διάρκεια της παραχώρησης (20 ή 40 χρόνια) αλλά και το υψηλό ετήσιο ποσό (γύρω στα 240.000 ευρώ) που θα πρέπει να αποδίδει ο ανάδοχος στον Δήμο.

Αν το σκεφτεί κάποιος καθαρά με οικονομικά κριτήρια, τότε σίγουρα θα μπορεί να κάνει λόγο για χρυσό deal της δημοτικής αρχής σε βάθος χρόνων. Από την άλλη, ευρισκόμενοι στην πόλη της Καστοριάς που πολλά ψιθυρίζονται και ορισμένα επαληθεύονται, απορίας άξιο παραμένει πώς μπορεί το συγκεκριμένο λατομείο να παραχωρήθηκε για το παραπάνω ποσό του πλειοδοτικού διαγωνισμού, αλλά να μην μπορούσε να εισπραχθεί από την δημοτική διαχείρισή του.

Δηλαδή αγαπητή ΟΔΟΣ, για να καταλάβουν και οι υπόλοιποι, ο ιδιώτης ανάδοχος έχοντας κάνει τους υπολογισμούς του, θα κάνει τόσες πολλές δουλειές, που εκτός από το δικό του ταμείο, θα γεμίζει και τα ταμεία του Δήμου με 240.000 ευρώ; Και αν ισχύει το παραπάνω, η δημοτική αρχή για ποιον λόγο δεν θα μπορούσε να το διαχειριστεί με το ίδιο κέρδος όπως θα το εκμεταλλευτεί ο ανάδοχος; Είναι θέμα ικανότητας και ανικανότητας όλων όσων διαχειρίστηκαν κατά περιόδους το συγκεκριμένο λατομείο; Ή είναι δήθεν δείγματα φιλελευθερισμού της δημοτικής αρχής; Ή μήπως τίποτα από τα δύο; Ο καιρός θα δείξει αν κάτι δεν πάει καλά.

Όπως ο καιρός θα δείξει –είναι το γνωστό “Ένας Θεός ξέρει”– πότε θα πλεύσει το καραβάκι «Ολυμπία», το οποίο «θα αποτελέσει... προτεραιότητα της δημοτικής αρχής» σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κορεντσίδης. Άσε δε, που με κάποιον μαγικό τρόπο, το μεγαλύτερο μέρος του ετήσιου τιμήματος θα αποδίδεται για τουριστικούς σκοπούς και προβολή. Καλό αγαπητή ΟΔΟΣ; Άραγε έχει διερωτηθεί κανείς, πόσα χρήματα έχουν δαπανηθεί στον βωμό της προβολής;

Γιατί κάθε φορά που ακούνε τα αυτιά των πολιτών για καμπάνιες κάθε είδους, το μυαλό τους πηγαίνει σε χρήματα που θα ακολουθήσουν συγκεκριμένους δρόμους; Μπορεί να είναι στοιχείο της φαντασίας τους, μπορεί και όχι. Αλλά για ποιον ακριβώς λόγο, ο δήμαρχος Καστοριάς δεν προτάσσει την οικονομική κάθαρση και εξυγίανση της "Μακεδνός αε" και στην συνέχεια να γίνουν στοχευμένες δαπάνες των συγκεκριμένων χρημάτων;

Ενδεχομένως –υποθέτω– γιατί ο κ. Κορεντσίδης να έχει στο μυαλό του, την ύπαρξη και ενός δεύτερου καραβιού στην λίμνη της Καστοριάς, όπως ο ίδιος δήλωσε ενθουσιασμένος από το λεφτόδεντρο της "Μακεδνός αε". Θυμίζοντας όλο και περισσότερο νοοτροπίες παλαιοκομματισμού που τις συναντούσε κανείς την δεκαετία του ’90. 

Παραπέμποντας όλο και περισσότερο στην ΠαΣοΚαρα, παρόλο την στενή του σχέση με γραφεία στελεχών της ΝΔ που βολτάρουν όλο και περισσότερο στην πόλη της Καστοριάς, χωρίς καμία νόμιμη βουλευτική εκπροσώπηση του νομού.

Επιβεβαιώνοντας, πως το Πα ΣοΚ, δεν είναι απλώς ένα κόμμα, αλλά νοοτροπία που έχει ριζώσει στην ψυχοσύνθεση του καθενός. Και πραγματικά μπράβο του (not).

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 22 Απριλίου 2021, αρ. φύλλου 1076.

22 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/2/22

    Οι τύποι είναι απίστευτοι-απίθανοι κύριε Σκόρδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/2/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/2/22

    Υπομονή κύριε Σκόρδα, θα ξεκινήσει το έργο σε 2 εβδομάδες αλλά δεν ξέρουμε από ποτέ να ξεκινήσουμε το μέτρημα. Φήμες θέλουν ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν θέλει τώρα που ξεκινά η προεκλογική περίοδος να γίνει το έργο γιατί δεν θα μπορεί να διαχειριστεί την γκρίνια από την ταλαιπωρία των πολιτών.
    Ο Ανήσυχος Δημότης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/2/22

    Ο Δήμος χωρίς άδειες χωρίς να είναι συμβατή η χρήση κατασκευάζει ρίχνει τσιμέντα κάνει περίφραξη κλπ στην Κύκνων εγκατάσταση για σκυλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/2/22

      Βγάζει δουλειά ο πεθερός Αντιδημάρχου... Μπετονιέρα όλη μέρα... Μην αλλάξει τον γαμπρό ο Γιάνης...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος17/2/22

      Μια καταγγελία στην Περιφέρεια είναι αρκετή. Υπάρχει οικοδομική άδεια;;; Δεξιά αραχτό το καράβι αριστερά τσιμέντα και χαλίκια... Ωραία είσοδος πόλης.

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος17/2/22

    Γαμπρό...!!! Τον κρατάνε ακόμα... μωρέ μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/2/22

      Και ποιον να βάλουν; ο Πίτσας ακόμη περιμένει...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος18/2/22

      Ποιός είναι ο Πίτσας ρε παιδιά...μιλάτε καθαρά να μαθαίνουμε και εμείς οι εξωσχολικοί..!!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος18/2/22

      15 Φεβρουαρίου θα έκανε αλλαγές, αλλά έπεσε τηλέφωνο από Πέτρα που άλλαξε τα σχέδια του.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος19/2/22

      Ο ιδιοκτήτης Πίτσας (Πρώην Πρόεδρος Νταμαριου) περιμένει εδώ και μέρες να τηρήσει την υπόσχεση του ο Γιάνης αλλά ο Γιάνης αργεί γιατί πήρε τηλέφωνο ο Θείος από την Πέτρα και έδωσε εντολή, μην τυχόν αλλάξει τον ανεκδοτάκια με το μπουφάν Καστοριά.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος19/2/22

      Πάλι μιλάς με γρίφους γέροντα....

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος19/2/22

    Μόνος του δεν μπορεί να αποφασίσει;;; Τι τον βάλατε..... Άλλη κάνει κουμάντο άλλωστε..η ειδική...!! Λύνει και δένει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/2/22

      Η Μαρία αποφασίζει κι αυτό θα της κοστίσει στις Βουλευτικές... Μόνο ο Λάζαρος κι ο Δημήτρης(ειδικός συνεργάτης) θα την ψηφίσουν... Άντε γιατί κι αυτή κούρασε...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/2/22

      Τον βάλανε για ομορφιά...

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος19/2/22

    Τα άκυρα που έφαγε ο Δήμαρχος από μέλη του συνδυασμού του που τους πρότεινε Αντιδημαρχία δε λέγονται. Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν ζήσαμε τέτοια αποστροφή των μελών της ομάδας προς τον επικεφαλή. Και μέσα σε αυτήν την "ωραία" ατμοιαν προσθέσουμε και την κόντρα με τον Πρόεδρο, τότε θα έχουμε την πλέον εκρηκτική εικόνα. Μήπως τελικά κάνει την Κατερίνα Αντιδήμαρχο;
    ο Ανήσυχος Δημότης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/2/22

      Ανησυχε Δημότη πραγματικά ξέρεις πολλά....Δεν δέχονται τις θέσεις που τους προσφέρει... Μόνο ο Σωκράτης δέχτηκε και περιμένει... Η Κατερίνα ούτε ζωγραφιστό να τον δει

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/2/22

      Ο Πρόεδρος μόνο τη Χρυσούλα ελέγχει(άλλωστε με τις ψήφους της εκλέχτηκε) αλλά είναι γνωστή η συμπεριφορά του από παλιά στη Νοδε τον ξέρουμε μόνο ίντριγκα και προβλήματα. Ειδικά οι λογιστές τον ξέρουμε καλά. Τον άδειασαν τώρα και με το Λατομείο το φυσάει και δεν κρυώνει.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος22/2/22

    Από παντού άκυρα τρώει...τα θελε και τα πάθε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος6/3/22

    Δημοτική παρέα για τα παρατράγουδα της Ανίτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος11/3/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος11/3/22

    Οικογενειακή επιχείρηση ο [....] Καστοριάς .
    Τελικά είναι αυτό που λένε οι παλιοί: να φοβάσαι το νηστικό όταν πιάσει λίγες παράδες στο χέρι.
    Επαγγελματίες άεργοι που έχουν έχουν λογότυπο [....] για δουλειά.
    Αυτή είναι η πραγματικότητα στο Δήμο [....]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ