15.2.22

ΟΔΟΣ: Πέπλο μυστικοπάθειας


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 20.1.2022 | 1109


Ένα πέπλο μυστικοπάθειας κάλυψε τα πάντα στα ερωτήματα για τα εξαφανισμένα από την εποχή Δωροθέου, ιστορικά κειμήλια της Καστοριάς. Τώρα, με βάση την επιστολή, προστίθενται και άλλα ζητήματα. 


ΕΠΙΣΤΟΛΗ για την διαθήκη του μακαριστού μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ, που διέρρευσε προ ημερών, μαζί με αντίγραφο της διαθήκης, βρίσκεται στην κατοχή της εφημερίδας. Πρόκειται για ιδιόγραφη διαθήκη, με την οποία, από αρκετά χρόνια προηγουμένως όρισε τους κληρικούς κ.κ. Αθανάσιο και Νικόλαο Γιαννουσά, εκτελεστές των επιθυμιών του. Η διαθήκη και τα σχόλια επιστολής, προκάλεσαν μεγάλη αίσθηση και την απάντηση των συγκεκριμένων εκτελεστών, από την Σιάτιστα, όπου βρίσκονται πλέον ο μεν πρώτος ήδη μητροπολίτης Σιατίστης (με δικαιοδοσία που περιλαμβάνει και το Βογατσικό). Η επιστολή με την διαθήκη είχαν σταλεί και στην ΟΔΟ το αργότερο έως 5 Ιανουαρίου 2022. Ωστόσο στο στάδιο διανομής της αλληλογραφίας κυριολεκτικά παράπεσε κάτι που διατηρήθηκε λόγω των εορτών, αλλά και των "Προσώπων 2021" του ετήσιου αφιερώματος της εφημερίδας

Εντυπωσιακό στην περίπτωση της επιστολής αυτής, είναι το γεγονός ότι απεστάλη, αμέσως μόλις μετατέθηκε στην Σιάτιστα και ακολούθως αναχώρησε από την Καστοριά και ο κ. Νικόλαος Γιαννουσάς, αρχιμανδρίτης και έως πρόσφατα πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Καστοριάς. Η σύμπτωση αυτή ίσως και να είναι τυχαία όπως φυσικά μπορεί και να μην είναι. 

Επίσης εντυπωσιακό και ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι εκτελεστές της διαθήκης, αισθάνθηκαν την ανάγκη να απαντήσουν αστραπιαία στις καταγγελίες της επιστολής αρνούμενοι κάποιους από τους ισχυρισμούς της. Όπως ειδικά για την εξαφάνιση κινητών αντικειμένων της «κληρονομιάς» (ιερά σκεύη, κειμήλια, άμφια, λείψανα), τις οποίες χαρακτηρίζουν ως ψευδείς και συκοφαντικές. 

Η ΟΔΟΣ δεν γνωρίζει και πολλά περισσότερα από το ότι, για πολλά χρόνια, επί ποιμαντορίας του μακαριστού Σεραφείμ ήταν αποκλεισμένη, μαζί και οι αναγνώστες της από την Μητρόπολη Καστοριάς. Στην οποία πρωτοσύγκελος ήταν ο κ. Νικόλας Γιαννουσάς. Ο λόγος αποκλεισμού της δεν είναι άλλος από την ελευθεροτυπία που εξασκεί η εφημερίδα.

Όπως και ειδικά το γεγονός ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέσα από άρθρα της εφημερίδας και σχόλια, αλλά και τις επιστολές αναγνωστών που δημοσιεύθηκαν για τον εντοπισμό, την καταγραφή και σωτηρία των κειμηλίων της Καστοριάς ειδικά σε εικόνες και αγιογραφίες που αγνοούνται από δεκαετίες, έπεφταν στο κενό. Χωρίς να απαντηθούν ποτέ επί της ουσίας και με στοιχεία. 

Ένα πέπλο μυστικοπάθειας κάλυψε τα πάντα στα ερωτήματα για τα εξαφανισμένα από την εποχή Δωροθέου (φωτογραφία), ιστορικά κειμήλια της Καστοριάς. Τώρα, με βάση την επιστολή, προστίθενται και άλλα ζητήματα. 


* * *

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ 
 
23η Δεκεμβρίου 2020. 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας διασωληνωμένος. Κάποιος, επίσης νοσηλευόμενος, μέλος της συνοδείας του, φεύγει από το Νοσοκομείο και έρχεται κρυφά στην Καστοριά. Γνωρίζει τις πιθανότητες, ως ο μόνος ίσως, το μέλλον του Καστοριας δυσοίωνο. Και, τότε, παραβιάζοντας κάθε ηθικό και νομικό δικαίωμα εισέρχεται στα ιδιαίτερα διαμερίσματα του Δεσπότη του, όπως διαλαλεί, «νύχτα του αγίου Βαρθολομαίου».




Μαζί με τον [….] αδειάζουν το διαμέρισμα του Επισκόπου: λειψανοθήκες. αρχιερατικές στολές, μίτρες, πατερίτσες, ιερές εικόνες και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, εγκόλπια, σταυροί κ.ά., ων ουκ έστι αριθμός. Μετά την κηδεία του Μητροπολίτη παρουσιάζει στον Τοποτηρητή Μητροπολίτη Διαθήκη γραμμένη ιδιοχείρως, από το 2013, από τον εκλιπόντα Επίσκοπο. Το διαμέρισμα του Επισκόπου όπως και το Γραφείο του σφραγίζονται. Στην Διαθήκη, ο εκλιπών, παραγγέλλει γραπτώς και υποδεικνύει άλλον χώρο ταφής του από εκείνον που υπέδειξε και υποχρέωσε ο εν λόγω [….]. Ορίζει, ο εκλιπών, αυτόν και τον [….] διαχειριστές και προσθέτει στο τέλος και ένα ακόμη μέλος ως εκτελεστές της Διαθήκης του. Και τώρα μετά την παραγγελία αποσφράγισης ισχυρίζεται: εμείς, δηλαδή εγώ και ο [….], είμαστε οι κληρονόμοι του Σεραφείμ.




Μη ψάχνετε τίποτε, έτσι κι αλλιώς σε εμάς τα αφήνει όλα. Και γιατί, αφού η Διαθήκη είναι σαφής, γιατί και με ποιο δικαίωμα παραβίασε τα ιδιαίτερα διαμερίσματα και αφαίρεσε ό,τι ήθελε, κρυφίως, και τα μετέφερε εκτός Μητρόπολης προτού γίνει καταγραφή όλων των υπαρχόντων. Δυστυχώς για αυτούς, όλα τα μέλη της αδελφότητος γνωρίζουν τι υπήρχε και κυρίως ο επί πολλά έτη διάκονος του Επισκόπου. Γνωρίζει γιατί αυτός τα φρόντιζε κατά μαρτυρίες όλων. Υπάρχουν και φωτογραφίες, πριν την Κοίμηση του Επισκόπου και μετά την αφαίρεση όλων των αντικειμένων πνευματικής και υλικής αξίας. Πολλά από αυτά ανήκουν στην Ιερά Μητρόπολη και την Ιστορία της Καστοριας. Δεν είναι προσωπικά αντικείμενα του εκλιπόντος.




Με ποιο δικαίωμα, λοιπόν, άρπαξαν και μετέφεραν, πού άραγε, τα ιερά και τα όσια της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριας; Το περιβάλλον της Μητρόπολης βοά «ουαί υμίν». Εμείς, όντες σε μία διαπάλη με την συνείδησή μας, τώρα που διαπιστώθηκαν οι φήμες, κοινοποιούμε την παρούσα μαζί και την Διαθήκη και ελπίζουμε, ο Αρχιεπίσκοπος, η Αρχαιολογία και ίσως κανένας Εισαγγελέας κάνουν την δουλειά τους.

Καστοριά, 28η Δεκεμβρίου 2021.


* * *

Η ΟΔΟΣ έχει πληροφορηθεί και το ότι στο Επισκοπείο όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε μια συλλογή κειμηλίων, μια έκθεση κατά κάποιο τρόπο, δημιουργημένη από τον μακαριστό μητροπολίτη Σεραφείμ. Που ήταν προσβάσιμη μόνο σε όσους είχαν την εύνοια του κύκλου να επισκεφθούν το επισκοπείο και τον μητροπολίτη.

Τα όσα καταγγέλλονται στην επιστολή ασφαλώς, προς το παρόν τουλάχιστον κανείς δεν μπορεί να τα επιβεβαιώσει ή να τα στοιχειοθετήσει. Εκτός κι’ αν ανοίξουν στόματα. Το σίγουρο είναι ότι οι εκτελεστές της διαθήκης τα διαψεύδουν. Όπως και ότι γενικά η Εκκλησία λειτουργεί συχνά ως κράτος εν κράτει με τους δικούς της κανόνες, που όμως αφορούν την Πολιτεία και την έννομη τάξη. 

Και αυτό είναι κάτι που αποδεικνύεται με κάθε αφορμή και τώρα με τον κορωνοϊό που πολλοί κληρικοί πήραν στον λαιμό τους εαυτούς τους και ζωές χιλιάδων άλλων «μαρτύρων», όπως στο Ισλάμ. Ανέλαβαν ήδη οι Εισαγγελικές αρχές να παρέμβουν, αλλά οι προσδοκίες δεν είναι αισιόδοξες. 

Η ΟΔΟΣ δεν αγνοεί ότι το πλιάτσικο, στον θησαυρό της Καστοριάς δεν είναι άγνωστη έννοια. Ακόμη άλλωστε διατηρούνται ζωντανές οι σκηνές ενός άλλου παλιότερου μητροπολίτη Καστοριάς, του Δωροθέου, να συγκεντρώνει σπάνιες εικόνες από τις εκκλησιές, ιερά σκεύη και κειμήλια που σχεδόν 50 χρόνια μετά ακόμη αγνοούνται.

Στα χρόνια που πέρασαν η Καστοριά έμαθε ότι η Μητρόπολη Καστοριάς γυρνούσε την πλάτη σε κάθε πολίτη που ανιδιοτελώς ζητούσε πληροφορίες για τον θησαυρό της Καστοριάς. Η αντιμετώπιση που είχε, ήταν ανάλογη με αυτή προς την ΟΔΟ. 

Τελευταίο παράδειγμα, η μεταχείριση της Μητρόπολης Καστοριάς επί Σεραφείμ, στον ευεργέτη, δωρητή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και μεγάλο ανιδιοτελή ευπατρίδη, αείμνηστο πια Αναστάσιο Πηχιώνα. 

Στον οποίο η Μητρόπολη Καστοριάς, μερικά χρόνια πριν αρνήθηκε να απαντήσει για την τύχη του θησαυρού της Καστοριάς. Καλώντας τον να γίνει και αυτός ένας από τους εκλεκτούς και να ξεναγηθεί στις... συλλογές του Επισκοπείου. 

Με την ΟΔΟ να έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Αναστάσιος Πηχιών ανήκε στους συνεπείς φίλους και συστηματικούς αρθρογράφους της εφημερίδας. 

Αν και ως ποιο βαθμό σχετίζονται όλα αυτά, εάν υπήρχαν αποστήματα ή είναι σε εξέλιξη ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή θα επέλθει σιωπή και η άκρα σιωπή, είναι κάτι που σύντομα θα φανεί.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Ιανουαρίου 2022, αρ. φύλλου 1109.


Σχετικά:

52 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/2/22

    Συμφωνώ, αγαπητή ΟΔΟΣ, αλλά, για να λέμε την αλήθεια ολόκληρη... μήπως και ο Τύπος συχνά τα κουκουλώνει με πέπλο μυστικοπάθειας;
    Γιατί πέρασε τόσος καιρός από τον σάλο με το άνοιγμα του γραφείου και μετά σιωπή από την εφημερίδα που έκανε την αποκάλυψη για τα άδεια ράφια; Καμία εξέλιξη δεν υπήρξε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/2/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/2/22

      [....] Σε 2 τουλάχιστον εφημερίδες εστάλησαν [....] οι φωτογραφίες με τα άδεια ράφια και τα λοιπά [....] Άλλο θέμα αν η μια εφημερίδα, που το πέρασε ως δικό της "αποκλειστικό ρεπορτάζ" δε τολμά να τα βάλει με [....] και το Σύστημα [....] Γνωστά είναι αυτά εδώ... Είμαι σίγουρος ότι εστάλησαν οι φωτογραφίες [....] και σε άλλα τοπικά ΜΜΕ. Όμως η Κάμηλος καταπίνεται πολύ εύκολα από τους δημοσιογράφους εδώ στην Καστοριά. Αν είσαι ευλογημένος, σκύβεις εύκολα... Εξ άλλου το προφήτευσε και ο [....].

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος15/2/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος15/2/22

      Ο Εισαγγελέας λογικά θα μπορούσε να παρέμβει εφόσον υπάρχουν καταγγελίες κι επώνυμες επιστολές για ένα τόσο σοβαρό θέμα...

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος15/2/22

    Η επιστολή από ποιον εστάλη..;;; Στα ΜΜΕ προβλήθηκε η απάντηση τως Αδερφών.... Όχι όμως η επιστολή... Ο κόσμος πρέπει να ξέρει και το περιεχόμενο της επιστολής....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/2/22

      Η επιστολή δημοσιεύεται πιο πάνω.
      (Οι αδελφοί, γνωστό είναι, ότι προβάλλονται γενικώς και ειδικώς).

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/2/22

      Λογικά συγκεκριμένα blog προβάλουν μόνο την πλευρά των αδερφών... Κι ας είναι blog της Καστοριάς...

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος15/2/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος15/2/22

    Η Χούντα δεν τελείωσε το '73!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/2/22

      https://www.facebook.com/petros.tatsopoulos

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/2/22

      Έχεις δίκιο. Συνεχίζεται χειρότερα σαν μεταπολίτευση.....

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος15/2/22

    Αγαπητοί μου, επειδή το θέμα συζητιέται όχι μόνο στα καφενεία αλλά και μεταξύ φίλων, διανοείται κανείς άραγε από τους αρμοδίους να ενημερώσει αυτόν τον ταλαίπωρο λαό;
    Δεν αξίζουμε μια τυπική ανακοίνωση που να διαψεύδει έστω αυτήν την επιστολή ή το δημοσίευμα με τις φωτογραφίες, αν είναι fake news; Εντάξει, η διαθήκη είναι γνήσια, τα κειμήλια όμως πού βρίσκονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/2/22

      Είναι δυνατόν η Εκκλησία να βγάλει τα άπλυτα στον αέρα; Ποτέ δεν έγινε και δεν θα γίνει. Η Ελληνική Εκκλησία είναι σαν το Βατικανό. Τι σαν; Ίδιο!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/2/22

      Το Βατικανό τουλάχιστον αναγνώρησε την παιδεραστία στους κόλπους της. είδαμε κάτι ανάλογο στην Ελληνική Εκκλησία; Μήπως θέλουν να μας πείσουν ότι οι ορθόδοξοι ιερείς είναι ιεροί;

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος15/2/22

    Ποιός νοιάζεται ρε παιδιά για το εκκλησιαστικό θέμα; Εδώ γίνεται χαμός με διάφορα στην καθημερινότητα και θα χαλάμε χρόνο και ενέργεια για τους μαυροφορούντες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος16/2/22

    Ο Ζήσης πήγε Αθήνα με το Δήμαρχο Νεστορίου, όχι για το φράγμα Νεστορίου, αλλά για Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Προσφυγοπουλων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος16/2/22

    Δίκιο έχεις φίλε. Έχουμε πολλά στο κεφάλι μας.
    Κάθε νόμισμα όμως έχει δύο όψεις. Αυτήν την απομάκρυνση και αδιαφορία των λαϊκών όμως είναι που θέλουν να περάσουν όσοι βλέπουν την Εκκλησία σαν αποκλειστικότητα τους.
    Τέτοιες θεωρίες "ιδρυματικού χαρακτήρα" όμως καλύτερα να μη περάσουν. Κι εμείς δεν είμαστε μόνο για να κουβαλάμε νερό στο μύλο τους. Κάτι αξίζουμε. Δεν θα μας αφήσει έτσι ο Θεός. Έχει κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/2/22

      Και μετά απορούν που ο Cat Stevens έγινε Yousouf

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/2/22

      Χαχα Yousouf Islam.....

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος16/2/22

      μη το γελάς φίλε, δεν τον έκφραζαν οι ρασσοφόροι ορθόδοξοι και μετά από πολύ ψάξιμο βρήκε κάτι άλλο. Τώρα αν για μένα και για σένα είναι παράξενο είναι ασήμαντο. Ο άνθρωπος βρήκε εκεί την λύτρωση του όπως την έχουν βρεί άλλοι σε άλλες θρησκείες.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος16/2/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος16/2/22

    Άκου εκεί, ιδιωτική Διαθήκη, ιδιωτική υπόθεση, ιδιωτικά λείψανα, ιδιωτικά σκεύη, ιδιωτικά άμφια, μίτρες, διαμάντια και χρυσαφικά, μιας Ι. Μητρόπολης που δεν είναι τσιφλίκι τους, αλλά Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ δηλαδή, που πληρώνονται οι Παπάδες και οι Μητροπολίτες ως ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ του Ελληνικού Κράτους, από τους αβάσταχτους ΦΟΡΟΥΣ και των απίστων, και αλλοθρήσκων, και... και... του Ελληνικού Λαού.
    Ωραίοι είστε Άγιοι! Να σας χαίρετε ο [...].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/2/22

      Οικογενειακή Υπόθεση...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/2/22

      Μεταξύ [....] ειλικρίνεια.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος16/2/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος16/2/22

    Αν και στην πληρωμή ήταν Νομικό Πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου όλα θα ήταν τέλεια. Θα έμπαιναν όλοι [....] για [....].

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος17/2/22

    Η γνωμάτευση του ψυχοπονιάρη, έγραψε ο Πέτρος Τατσόπουλος για τον Συμεών [....]. Σε λίγο θα προσκυνήσουμε και άλλες παντόφλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/2/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος17/2/22

      Ναί και βγήκε ο Άγιος Πειραιώς με [...] μούσια και γένια και τις[....] να απαντήσει στον Πετράν.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος17/2/22

      Τώρα αυτός ο Τατσόπουλος δεν έχει να κάνει κάτι καλύτερο από το να ασχολείται με το κάθε πρόβατο και τον κάθε τράγο της υφηλίου;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος17/2/22

      Διαβάσαμε και μια σοβαρή απάντηση στον κ. Τατσόπουλο :
      https://orthodoxia.info/news/thelete-k-tatsopoyle-na-deite-ti-sima/

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος19/2/22

      Σειρές με χρηματοδότηση από το Πουτινικο Βατοπέδι δεν θα έπρεπε να διευρύνονται;

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος20/2/22

      Δυστυχώς ο Συμεών φαίνεται να μπήκε στον κύκλο του Πειραιώς, με αφορμή τον... Παΐσιο. Και σ' ανώτερα: στον Αμβρόσιο.

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος17/2/22

    Σαν συμβολή στον διάλογο, ας αναφερθεί κάτι που δεν είδαμε ακόμη να συνεκτιμάται.
    Πρώτα-πρώτα να ξεκαθαρίσω ότι δεν αναφέρομαι στον μακαριστό Σεραφείμ, γιατί η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να κρίνω έναν άνθρωπο που έχει αποβιώσει. Θα ασχοληθεί πιο νηφάλια ο ιστορικός του μέλλοντος.
    Όσοι όμως είμαστε ακόμη ζωντανοί θα λογαριαστούμε, που να γίνουν τα κιτάπια φύλλο και φτερό, που να φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι.
    Φυσικά και έχουμε άποψη για τη διαχείριση καταστάσεων, ακόμη και από ιερωμένους, όταν μάλιστα οι ίδιοι επί δύο τουλάχιστον δεκαετίες περνούσαν αποκλειστικά τη δική τους άποψη σε πάμπολλα θέματα, από “συμπεριφορά απάδουσα Μοναχών” έως “πλάκες” φοιτητών που τις πλασάρανε σαν τελετές στον οξαποδώ.

    Όσον αφορά σε ό,τι υπήρχε στο Επισκοπείο, εκφράζονται και απόψεις για το παρελθόν και προτάσεις για το μέλλον, γιατί οι ενδιαφερόμενοι τουλάχιστον λαϊκοί έχουμε την πεποίθηση ότι δεν επιτρέπεται να θεωρείται ότι αυτά υπήρξαν ποτέ στην ΚΑΤΟΧΗ κανενός ο οποίος έδωσε λόγο τιμής (ή όρκο κατά την κουρά του;) να τηρεί στη ζωή του ΑΚΤΗΜΟΣΥΝΗ.

    Κι αν εμπιστευθούμε τη διαβεβαίωση που έδωσαν με την ανοιχτή επιστολή - απάντηση οι Αδελφοί Γιαννουσά, ας έχουν υπόψιν ότι προσμένουμε και μια άλλη διαφώτιση.
    Λίγοι είμαστε, γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Είναι λοιπόν γνωστό ότι πολλοί συμπολίτες είχαν κάνει κατά καιρούς ο καθένας το προσωπικό του δώρο στον μακαριστό Μητροπολίτη, με τη σιγουριά (ή μήπως ψευδαίσθηση;) ότι και αυτά θα παραμείνουν στον τόπο μας.
    Δεν μιλάμε τόσο για τα δώρα των επισήμων επισκεπτών (που και αυτοί βέβαια μέσω του Μητροπολίτη την Καστοριά ήθελαν να τιμήσουν), αλλά για Εικόνες, βιβλία, εργόχειρα, προσωπικά αντικείμενα, που χάρισαν ευσεβείς άνθρωποι με την ψυχή τους.

    Αυτά θεωρούνται τελικά αμελητέα;
    Πώς να ειρηνεύσει τώρα η ψυχή μας;
    Μόνο με τα λόγια του αέρα;
    Ποιος Σεβασμιώτατος ή και απλός κληρικός σέβεται τον λαό του Θεού έμπρακτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/2/22

      Όλα, όσα σωστά γράφετε, καταλήγουν στο τελικό σας αμείλικτο ερώτημα:
      "Ποιος Σεβασμιώτατος ή και απλός κληρικός σέβεται τον λαό του Θεού έμπρακτα;".

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/2/22

      Ο Σεβασμιώτατος συνεχίζει τις εμφανίσεις του στα δημοτικά σχολεία. Όπως πάντα αγέρωχος, αμάσκωτος και αγνοώντας τον κορονοϊό.
      καημένα παιδάκια.

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος20/2/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος20/2/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος20/2/22

    Στο ξενοδοχείο[….] τελέστηκε το έθιμο της κοπής της βασιλόπιττας του φιλόπτωχου ταμείου της μητρόπολης από τον μητροπολίτη Καστοριάς και με την συμμετοχή όλων των τοπικών παραγόντων και υπηρεσιακών αξιωματούχων. Αντιπεριφερειάρχης, διοικηταί Αστυνομίας, Πυροσβεστικής, δήμαρχος, [….] Μαρίας (μία είναι η Μαρία ναί;)
    Εκφωνήθηκαν λογίδρια, εψέλησαν ύμνοι κλπ κλπ.

    Δεν θα ήταν πολύ πιο συμβολικό και πραγματικά πιο κοντά σε αυτό που διδάσκει η θρησκεία του Ναζωραίου και αντισυμβατικό να μην παραστεί κανείς από όλους αυτούς τους μεγαλόσχημους αλλά να γίνει η εκδήλωσις και να πάνε μόνο άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, κουρελιασμένοι, άστεγοι, ανώνυμοι αλκοολικοί, τυφλοί, μανάδες άπορες, οι γέροντες από το γηροκομείο κλπ......

    Παπά μου Εκείνος αν ήταν εκεί όλους αυτούς θα μάζευε και θα τους τάιζε ο Ίδιος με τον λιτό χιτώνα του... χαιδεύοντας τους τα λερά μαλλιά τους.

    Πόσες φορές επισκέφθηκες τους τυφλούς να κάτσεις να φας μαζί τους και να τους ταΐσεις; Εσύ και όλοι όσοι μαζεύτηκαν στο [….] περιφέροντας την [….] του αβάσταχτου επαρχιωτισμού τους...;;!!

    Πόσες φορές όλοι εσείς οι εκπρόσωποι της τοπικής άρχουσας πήγατε στο γηροκομείο να ταΐσετε και να πλύνετε τους γέροντες; Πόσες φορές πήγατε σε μια φυλακή να πείτε δυό κουβέντες στης γής τους κολασμένους;

    Στους ναρκομανείς σε αυτά τα ανθρώπινα ράκη που κάποια από αυτά έχουν πιο πολύ αξιοπρέπεια από κάποιους καλεσμένους θώκων [….].

    Αν Χριστέ ξανακατεβείς στην γη μας άρπαξε το φραγγέλιο και σταμάτησε στην Καστορία. Είναι γεμάτη αργυραμοιβούς και κιβδηλοποιούς ακόμη και στον [….]

    Έρρωσθε οι αποσυνάγωγοι

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος20/2/22

      Αναφέρεσαι στον Χρισιανισμό, αγαπητέ κ. Αγιασοφίτη.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος20/2/22

      Ναί το γνωρίζω, οπότε...;

      Έρρωσο

      Δημήτριος Αγιασοφίτης

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος20/2/22

      Έτσι.
      Άλλο ο Ορθόδοξος Πουτινισμός.

      Διαγραφή
  17. Ανώνυμος21/2/22

    Πουτινισμός; Κάποιο ορθογραφικό λάθος έγινε εδώ. Δεν νομίζετε; O Πουτιν τουλάχιστον είναι ευθύς και δεν μασάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος21/2/22

    Με απόλυτο σεβασμό στα θρησκευτικά συναισθήματα των προσφιλών κατά τ'άλλα (ομόδοξων?) χριστιανών, Άγιος είναι ΜΟΝΟ ο πανάγαθος Θεός και ο Υιός του Ιησούς Χριστός, άντε να βάλω και το άγιο Πνεύμα να γίνει Trinity. Όλες οι λοιπές αγιοποιήσεις είναι από τον άνθρωπο, όχι από τον Θεό, και εξυπηρετούν το σατανέμπνευστο έργο του ανθρώπου, ΟΧΙ το έργο του Θεού. Και όταν λέω σατανέμπνευστο, δεν εννοώ απαραίτητα κακοπροαίρετο, αλλά προϊόν πλάνης. Ο Θεός εμπνέει, αλλά ο άνθρωπος δεν εμπνέεται. Ο άνθρωπος πλανάται, και δεν αναφέρομαι στους "κοσμικούς", όπως θέλουν να μας αποκαλούν οι κληρικοί, αλλά στον κλήρο, στους ιερωμένους και ιεράρχες, που μέσα στην πλάνη της υπεροψίας και περηφάνειάς τους κάνουν το ανθρώπινο θεϊκό, και το θεϊκό ανθρώπινο. Η ΠΡΩΤΗ αμαρτία ήταν ακριβώς η περηφάνεια που διακατείχε τον Σατανά, ήταν ακριβώς αυτό που οδήγησε στην πτώση του. Η περηφάνεια των κληρικών πηγάζει απευθείας από τον Σατανά και εξυπηρετεί μόνο τον δικό του σκοπό, που δεν είναι άλλος από το να αποδείξει ότι ο άνθρωπος δεν είναι άξιος να είναι πλασμένος καθ'εικόναν και καθ΄ομοίωσην του Θεού. Είναι οι κληρικοί που αλλάζουν τους νόμους του Θεού κατά το δοκούν, είναι οι κληρικοί που θέτουν εαυτούς στην θέση του Χριστού, αντί του Χριστού, αντίχριστοι, και είναι αυτοί που σκανδαλίζουν τον άνθρωπο. Και να το πώ απλά, ο Χριστός δίδαξε αγάπη και συγχώρεση. Πείτε μου σας παρακαλώ αν ο κλήρος διακατέχεται από αγάπη και συγχώρεση και αν το έργο του θυμίζει σε τίποτε το έργο του Ιησού Χριστού. Τουναντίον ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός προειδοποιεί στο κατά Ματθαίον ευαγγέλιο, οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι παρομοιάζετε τάφοις κεκονιαμένοις, οἵτινες ἔξωθεν μὲν φαίνονται ὡραῖοι, ἔσωθεν δὲ γέμουσιν ὀστέων νεκρῶν καὶ πάσης ἀκαθαρσίας. Παρακαλώ ειλικρινά να περάσει το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος21/2/22

    Γιατί να μην περάσει το σχόλιο, άνθρωπε;
    Είπες κι εσύ τη γνώμη σου.
    Δημοκρατία έχουμε. Ο καθένας έχει γνώμη.
    Μόνο να μη την ψωνίσει κιόλας και νομίσει ότι είναι αυθεντία. Ακολουθεί ο έλεγχος της αξιοπιστίας για τον καθένα.
    Γιατί ... τα οψώνια της αμαρτίας ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος21/2/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος22/2/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος23/2/22

      Άραγε το σχόλιο που διέγραψε η ΟΔΟΣ ήταν υβριστικό για το αμέσως προηγούμενο δικό μου;
      Κρίμα θα ήταν, γιατί δεν είχα καμία πρόθεση ούτε εξυπνάδα να πουλήσω (αυτήν τη δίνω δωρεάν…) ούτε να προσβάλω κανέναν.
      Φταίω που κουράστηκα πια από τα "ψώνια" που λένε μεν σωστά νοήματα αλλά μας ταράζουν με την αναντιστοιχία λόγων και έργων τους; Όπως λέμε, για δες ποιος μιλάει… Αυτήν την επιφύλαξη ήθελα να εκφράσω με το “Μόνο….” και όχι να απορρίψω ό,τι έγραψε ο παραπάνω Ανώνυμος.
      Εκείνο που δεν παραδέχομαι από τα γραφόμενά του είναι : α) που φαίνεται να μιλάει συλλήβδην για τον Κλήρο, σαν να είναι όλοι ίδιοι και β) που χρησιμοποιεί το όνομα του οξαποδώ. Όπως θέλετε πάρτε το, αλλά έτσι μου μάθανε από παιδί και δεν μετανιώνω γι’ αυτό.
      Καληνύχτα σας και όνειρα γλυκά και ασκανδάλιστα!

      Διαγραφή
  21. Ανώνυμος22/2/22

    "Ορίζει, ο εκλιπών, αυτόν και τον [….] διαχειριστές και προσθέτει στο τέλος και ένα ακόμη μέλος ως εκτελεστές της Διαθήκης του."

    Θα πείτε και σ'εμάς ποιο είναι το τρίτο μέλος;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος23/2/22

    "Θαυμαστή εμφάνιση της Οσίας Σοφίας"!!!! έγραψε γνωστό [....] ενημέρωσης.
    Σε λίγο θα εμφανιστούν κι οι... παντόφλες για προσκύνηση!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/2/22

      Οι παντόφλες καλά είναι τίποτα άλλο μην βγεί......εεεε ρε λαός και κοινωνία που μετά έχει αξιώσεις να ζεί σε σύγχρονο κράτος. Θρησκόληπτοι χριστιανοταλιμπάν με άγια τοτέμ....μας βλέπουν στην Ευρώπη και γελάνε. Ποιά η Ελλάς η χώρα δημιουργος του πολιτισμού να σέρνεται πίσω από άπλυτους ημιπαράφρονες γεράκους και γριές και σέρνονται στο έδαφος υμνώντας κάτι ανύπαρκτο....

      Καληνύχτα Ελλάδα όπου κι αν
      είσαι....
      Κοιμήσου Περσεφόνη....

      Έρρωσθε οι μη πιστοί

      Δημήτριος Αγιασοφίτης

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ