7.5.22

Η υπουργός Πολιτισμου Λίνα Μενδώνη στα Ιωάννινα


Η συμβολή του πολιτιστικού αποθέματος στην ανάδειξη της πλούσιας πολυπολιτισμικής ιστορίας των Ιωαννίνων και στην αναπτυξιακή δυναμική της Ηπείρου, ήταν το αντικείμενο αυτοψιών και συσκέψεων που πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στα Ιωάννινα, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Στην Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιούνται έργα σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία συνολικού προϋπολογισμού περίπου 16.000.000 €. Παράλληλα, από τον Ιούλιο του 2019, έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη 66 Προγραμματικές Συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού 10.700.000 €, οι οποίες αφορούν μελέτες ωρίμανσης και έργα αποκατάστασης σε αρχαιολογικούς χώρους, ναούς και νεώτερα μνημεία. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η σύναψη 22 ακόμη Προγραμματικών Συμβάσεων με συνολικό προϋπολογισμό 2.600.000 €, των οποίων η υπογραφή έχει ήδη δρομολογηθεί.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, κεντρικό σημείο των συσκέψεων αποτέλεσε η ανακοίνωση της εκπόνησης από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ενός στρατηγικού σχεδίου για τη συνολική ανάδειξη των μνημείων του Κάστρου, στο οποίο εντάσσεται η ενοποίηση των δύο Φρουρίων, η εκπόνηση νέων μουσειογραφικών μελετών για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό των εκθέσεων του Δημοτικού και του Βυζαντινού Μουσείου, καθώς και της Έκθεσης Αργυροχρυσοχοΐας που στεγάζεται στο Θησαυροφυλάκιο. Παράλληλα, η μελέτη θα περιλαμβάνει πρόταση για την αξιοποίηση της Στοάς της Κεντρικής Πύλης. Επιπλέον είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση της οθωμανικής βιβλιοθήκης και του Μεντρεσέ, ενώ με ικανοποιητικούς ρυθμούς υλοποιείται η αποκατάσταση του οθωμανικού λουτρού προϋπολογισμού 1.250.000 €. Επίσης είναι σε πλήρη εξέλιξη το έργο αποκατάστασης και ανάδειξης του θεάτρου της Δωδώνης, προϋπολογισμού 4.790.500 €.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη, «στην περιοχή του Κάστρου εξελίσσεται ήδη ένα πρόγραμμα έργων και μελετών, που αλλάζει την εικόνα τόσο του Κάστρου, όσο και της ίδιας της πόλης. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίες οι παρεμβάσεις στον αστικό ιστό των πόλεων, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Στο πλαίσιο της εξαιρετικής, και με απτά αποτελέσματα, συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού με την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Ιωαννιτών, εξελίσσονται έργα και ωριμάζουν μελέτες, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία το αμέσως επόμενο διάστημα. Ένα από τα έργα, που ήδη εκτελούνται είναι η αποκατάσταση και η ανάδειξη του Οθωμανικού Λουτρού. Το Κάστρο διαθέτει εξαιρετικούς χώρους με πλούσια ιστορία, που πρέπει να ανοίξουν για τους πολίτες και τους επισκέπτες των Ιωαννίνων, με βιώσιμες χρήσεις που να επιτρέπουν δράσεις, σε συνεργασία με τους φορείς της πόλης, αλλά και με ιδιώτες. Η αποκατάσταση και η ανάπλαση του τόσο σημαντικού μνημειακού συνόλου του Κάστρου των Ιωαννίνων απαιτεί τη σύνταξη στρατηγικού σχεδίου για τη συνολική ανάδειξή του με την ενοποίηση των δύο φρουρίων και τη δημιουργία μια ενιαίας πολιτιστικής διαδρομής, η οποία να αναδεικνύει την ιστορία και την πολυπολιτισμικότητα της πόλης και της κοινωνίας των Ιωαννίνων».

Παράλληλα η κ. Μενδώνη συζήτησε με τον περιφερειάρχη κ. Α. Καχριμάνη και τον δήμαρχο των Ιωαννίνων κ. Μ. Ελισάφ  την διεύρυνση της συνεργασίας και της αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος των Ιωαννίνων καθώς και την υποψηφιότητα που έχει υποβάλει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ένταξη του Ζαγορίου στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της Unesco, όπως και την υποψηφιότητα, που επίσης έχει υποβάλει το υπουργείο, για τα Ελάσματα της Δωδώνης στο πρόγραμμα «Μνήμη του κόσμου» της Unesco. 


Φωτογραφία: Ο Άγιος Κοσμάς ο Ανάργυρος (λεπτομέρεια) του Φράγγου Κατελάνου στην Παναγία Ρασιώτισσα (1553) της Καστοριάς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31 Μαρτίου 2022, αρ. φύλλου 1118.

 

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος7/5/22

    Και συγκρίνης το χωριό της Καστοριάς και πέφτεις σε κατάθλιψη. Πρέπει ο κόσμος να μαζευτεί να τους πετάξει έξω από τα γραφεία από τον γιακά αιρετούς και διορισμένους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/5/22

    Εκεί έχουν ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ και ΔΗΜΑΡΧΟ. Δεν έχουν "βουλευτή" και "δήμαρχο", που το μόνο που τους νοιάζει είναι να φωτογραφίζονται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/5/22

    Αυτό συμβαίνει όταν ψηφίζεις προέδρους και διοικητικά μέλη αθλητικών, θρησκευτικών και χορευτικών συλλόγων για δημαρχείο και περιφέρεια. Είναι λογικό να ασχολούνται με γιορτές και πανηγύρια και ταξιδάκια για τα μέλη του συλλόγου και όχι με τα κοινά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/5/22

    Ο Βουλευτής μας παράτησε το συνέδριο της ΝΔ για να παραστεί στα Παπαροδεια 2022 στο Ντουπιακι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/5/22

      Να δεις που θα ξαναείναι Βουλευτής αυτός κι όχι η Καρντάσιαν....

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος8/5/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος8/5/22

    Ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων ανά την υφήλιο (άκουσον, άκουσον τί υπάρχει στην υφήλιο) μας χάρισε αυτήν την εβδομάδα πολλαπλές σέλφι. Με κληρικούς, με ξανθιές, με εύτροφους κυρίους και κυρίες, με μακεδονομάχους και φολκλορικούς κλπ., στην Καστοριά, Κλεισούρα και Αθήνα. Κάποιος μου είπε ότι ετοιμάζει σέλφι-βόμβα. Κρατηθείτε...... από την Μαριούπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος9/5/22

    Δλδ..για να ξέρουμε και τι λέμε... υπήρχε έστω και μια περίπτωση να μην γίνουν τα πράγματα έτσι όπως έχουν γίνει...
    Είναι σαν να βάζεις ένα παιδεραστή
    Να κάνει babysitting.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ