3.5.22

Λόγος & Αντίλογος


ΟΔΟΣ λόγος & Αντίλογος

Κύριε δήμαρχε καλημέρα,
Με την παρούσα επιστολή θα σας ενημερώσουμε για τρία θέματα, γνωστά και σε σας, αλλά και εμείς τα ζούμε έντονα ως κάτοικοι αυτού του χώρου και θέλουμε να τα επισημάνουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Πρόληψη της διασώσεως της ζωής των πολιτών της πόλεως και των επισκεπτών της περιοχής μας. Όπως σωστά ενεργήσατε με τον καθαρισμό του εσωτερικού περιβάλλοντος της λίμνης, έτσι και τώρα είναι απαραίτητος και ο καθαρισμός των δέντρων της περιοχής αυτής, όσο γίνεται το συντομότερα. Τα πλατάνια του γύρου της λίμνης είναι απεριποίητα από της εμφανίσεως τους. Τα περισσότερα είναι αυτοφυή και ριζωμένα πάνω στους βράχους του ασβεστολιθικού πετρώματος και με την πάροδο του χρόνου πήραν πολύ ασβέστιο και έχουν διαβρωθεί. Ήρθε η ώρα να κλαδευτούν στα πάρα πολλά ξερά κλαδιά τους, λιανά, χοντρά που πέφτουν προς τον δρόμο της αναψυχής και ομορφιάς του χώρου και είναι κίνδυνος για τους περιηγητές, πεζοπόρους, αθλητές και τα οχήματα, μικρά, μεγάλα, ποδήλατα κ.λπ. καροτσάκια μικρών γόνων της πόλεως. Μάλιστα και πολλά είναι τελείως ξεραμένα και πολύ επικίνδυνα. Μην αργείτε να ενεργήσετε. Θα σας παρακαλούσα μαζί με τους συμβούλους σας να επισκεφτείτε πεζοί τον ωραίο αυτό παράδεισό μας. Μ’ αυτήν την ενέργειά σας θα σώσετε και του επικριτές του καθαρισμού της πέριξ του δρόμου βλαστήσεως χόρτων και άλλων θαμνοειδών φυτών. Είναι αλήθεια πως ακούσατε πολλά ανόητα παράπονα, μέχρι και βρισιές γιατί είχαν συνηθίσει στο άσχημο μέχρι και επικίνδυνο από δηλητηριώδη ερπετά τοπίο. Συγχωρεμένοι… τώρα είμαι βέβαιος πως άλλαξαν γνώμη και σας πιστεύουν. Πάρτε μαζί σας και τους Ιουδαίους πράσινους περιβαλλοντολόγους, για να μη νομίζουν πως είναι οι μόνοι φυσιολάτρες. Μονοπωλιακός φίλος της φύσης στα λόγια κυρίως, αλλά νεκροί σε έργα, αφού έχουν αφράτα χέρια χωρίς κασμά και φτυάρι. Το περιμένουμε από σένα μόνο. Μπροστά από 10 περίπου χρόνια έπεσε στην Μαυριώτισσα μία Μ. Παρασκευή μέρος πλατάνου πάνω σε λεωφορείο Ρώσων επισκεπτών και η θεία πρόνοια έσωσε 50 αθώους επισκέπτες. Να μη επαναληφθεί τέτοιο ατύχημα. Θα σας συνοδεύει εσαεί η κακοτυχία. Παράκληση τέλος, να μπει και μία προφυλακτική σήτα στους βράχους που βρίσκονται λίγο πριν την είσοδο της Μαυριώτισσας. Το σημείο είναι πολύ επικίνδυνο για πτώση βράχων σε περίπτωση σεισμού. Έγιναν πολλές προσωπικές επαφές σε 3 δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες για τις επικινδυνότητες των βράχων. Οι απαντήσεις όλων ήταν ότι το βουνό και ο γύρος της λίμνης ανήκουν στα υπουργεία των Αθηνών, και ότι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, διότι αυτά ανήκουν αλλού, όχι σε εμάς.
Και τώρα θα αναφερθούμε και στα άλλα δύο μεγάλα προβλήματα της λίμνης μας, η οποία παραδόθηκε στην σφαγή της Κτηματικής Υπηρεσίας για να γίνει η μελλοντική εκποίηση από το ταμείο ΤΑΥΠΕΧ. Τα προβλήματα αυτά είναι έξω από τις δυνατότητες του δήμου Καστοριάς, αλλά θα τα παρουσιάσουμε όσο γίνεται πιο παραστατικά για το μεγάλο κακό που προξενούν στη λίμνη.

Το πρώτο αφορά τη φυτική ζούγκλα η οποία από το παλιό γήπεδο της Καστοριάς, εννοώ το λιβάδι, φθάνει μέχρι το Γκιώλε στην έξοδο της απορροής του περισσεύματος του νερού της. Και το μικρό αλλά εντός της πόλεως φυτώριο καλαμώνων, λεύκης, ιτιάς και άλλων υδροβίων δένδρων, τα οποία προχωρούν μέσα στη λίμνη. Από το σημείο αυτό κρύβεται στα μάτια η θέα της Καστοριάς. Και από το πολυκατάστημα Ζέρβα ως τα ΛΥΒ η βρωμιά ξεχείλισε. Είναι ντροπή αυτή η εικόνα για την πόλη μας. Τα ξερά και πεσμένα δέντρα, τόσο από έξω όσο και μέσα στο νερό χρόνια, μαζί με τις πρασινάδες που ρίζωσαν για τα καλά, δημιούργησαν το δικό τους βασίλειο, χωρίς καμιά περιποίηση και έγιναν εστία βρωμιάς και προχωρούν προς το κέντρο της λίμνης. Ήδη αλλού έφτασαν στα 50 μέτρα, αλλού στα 30 μέτρα και ροφούνε το νερό και η στάθμη μειώνεται συνεχώς. Πρέπει να κοπούνε όλα τα δέντρα δεν προσφέρουν καμιά υπηρεσία ή ένα αραίωμα έστω και κλάδεμα μόνο αυτά που είναι απ’ έξω στα πεζοδρόμια. Αυτά που βρίσκονται μέσα στο νερό πρέπει να κοπούν γιατί κρατάνε χώμα και φερτές ύλες και ο καλαμώνας συνεχώς αυξάνεται προς το κέντρο επικίνδυνα εις βάρος της λίμνης.
Αλλά αυτό που θέλει αγώνα μεγάλο καθαρισμού απαραίτητα, είναι όπως προαναφέραμε η βόρεια πλευρά από την Χλόη και πιο βόρεια. Εκεί το δάσος μέσα στη λίμνη έφθασε άλλου 100 και αλλού 150 μέτρα. Κύριε δήμαρχε δεν μεγαλοποιώ τα πράγματα, τα παρουσιάζω στην πραγματική τους εικόνα, όπως είναι. Εσύ έχεις χρέος να περιέλθεις πεζός στον γύρο για να διαπιστώσεις το κακό που γίνεται εις βάρος της λίμνης. Κι εδώ πρέπει να γίνει ό,τι πρέπει να γίνει στην δυτική πλευρά της λίμνης. Η λίμνη μέχρι το 1950 τον χειμώνα έφθανε στους σηματοδότες της 11ης Νοεμβρίου. Πόσα μέτρα είναι μέχρι το παρκινγκ μπροστά από την Νομαρχία; Διακόσια μέτρα. Η Λεωφόρος των Κύκνων μέχρι τα ΛΥΒ είναι 2 χιλιόμετρα. Το φάρδος του δρόμου 50 μέτρα μέχρι την λίμνη χάθηκαν από την λίμνη 100 χιλιάδες στρέμματα. Και μειώθηκε το ύψος του νερού από 13-15 μέτρα, τώρα στα 7 μέτρα βάθος με τάση προς την αποξήρανσή της. Η βόρεια πλευρά έχει μέσα χιλιάδες ιτιές, λεύκες, καρυδιές, άλλα είδη δένδρων άπειρα και ο καλαμώνας μέχρι το Γκιώλε φτάνει 50 ως 100 μέτρα προς το κέντρο της λίμνης. Ο γύρος Κεφαλαρίου, Τοιχιού, Μεταμορφώσεως, Φωτεινής, Πολυκάρπης, Μαυροχωρίου είναι δάσος μέσα στη λίμνη και προχωρεί προς την Καστοριά, όπως αυτό ξέρει να δημιουργείται. Κίνδυνος μεγάλος αποξηράνσεως της λίμνης. Διχοτομείται.

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε και για τον δεύτερο μεγάλο κίνδυνο της μελλοντικής εξαφανίσεως της λίμνης. Η απειλή από την άμμο του ορεινού όγκου του Βιτσίου. Δυστυχώς αυτός ο μεγάλος ορεινός όγκος συνεχώς, λόγω της αμμώδους συστάσεώς του, από την βόρεια πλευρά με όλα τα αυλάκια του, χείμαρρους, με κυριότερο της Στάρα Ρέκα (λευκό ποτάμι) έφθασε σε 500 μέτρα προς το βουνό Καστοριάς, προς την Μαυριώτισσα. Όταν θελήσεις να το δεις με τα μάτια σου, να μου ζητήσεις να σου το δείξω. Θα φρίξεις! Χάνεται. Θα χωρίσει στα δύο την λίμνη, και θα γίνουν δυο μεγάλες μπάρες με όλα τα προβλήματα που έχουν τα έλη, και από υγιεινής πλευράς και ξηράνσεως της λίμνης-εξαφάνισης.
Τι σημαίνει αυτό για την πόλη δεν ξέρω τι να πω. Αν χαθεί η λίμνη θα χαθεί και η πόλη μαζί της. Πρέπει να αλλάξει κατεύθυνση στην Στάρα Ρέκα να πιαστεί από το χωριό Σταυροπόταμος και να κατευθυνθεί μέσω άλλη κοίτης εγκαρσίως του λεκανοπεδίου Μαυροχωρίου στο Γκιόλε. Επίσης τα νερά που εκδηλώθηκαν στην περιοχή Νεκροταφείου Ντόλμπιτσας να βρεθεί τρόπος να συγκεντρωθούν και να πέσουν στην λίμνη εν είδη ποταμού. Επιπλέον να γίνει αναδάσωση μεγάλης εκτάσεως με πάσης φύσεως ειδών δέντρων στα πλευρά του Βιτσίου. Να μη γίνουν άλλοι δρόμοι στο Βίτσι για οποιαδήποτε αιτία. Γιατί κάθε μαχαίρωμα γίνεται μια νέα πηγή συμφοράς για την λίμνη.
Το συντομότερο να γίνει η σύνδεση του Αλιάκμονα με την λίμνη μέσω Κορομηλιάς και να τρέχει το νερό του για πέντε μήνες του χειμώνα στην λίμνη. Και όποια άλλα μέτρα που θα σκεφτείτε για την σωτηρία του δώρου της φύσεως της Καστοριάς, την λίμνη. Γιατί αν δεν παρέμβουμε, θα ξεραθούν δύο διαμάντια της φύσης: λίμνη και η Καστοριά οριστικά από τον χάρτη.
Είσαι ο τελευταίος δήμαρχος που δεν θα φταις. Αλλά κι αυτός που μπορεί να κάνει σοβαρές ενέργειες κρατικές για την ζωή της λίμνης της πόλεως. Ντου! Μην αργείς. Όλοι οι προηγούμενοι ένιψαν τας χείρας των ποικιλοτρόπως, ανεύθυνα και εγκληματικά, ενώ είχαν το χρήμα από τις γνωστές πηγές. Η Ε.Ε., ο κουμπάρος της Ευρώπης, μας έστειλε από το 1982 έως το 1989 πολλά δώρα, για να μας κάνει ισοδύναμους με αυτούς, αλλά οι συμπέθεροι εκείνης της εποχής, το γλέντησαν καλά. Επίσης μας έδωσαν 1 δις και 200 εκατ. δραχμές για το νυφικό, σκουλαρίκια και χρυσαφικά και δεν ξέρουμε που τα πήγαν οι τότε συμπέθεροι. 
Αυτά είχαμε να σας πούμε με πόνο ψυχής και να απαλλαχτούμε όσο γίνεται από το όνειρό μας

Με εκτίμηση
Νίκος Πρώιος
Νοτιο - Μακεδόνας του Τσίπρα - ΣυΡιζΑ

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24 Ιουνίου 2021, αρ.φύλλου 1085.


4 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/5/22

    Ο βιολόγος/γεωλόγος κύριος Πρόϊος δεν έχει να μας πεί τίποτα για την μόλυνση της λίμνης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/5/22

    Θα θα θα ...... γίνουν όλα.....στον τόπ παγκόσμιο προορισμό.... κρύα ανέκδοτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/5/22

    Ο Γιάννης πρέπει να στηρίζει την τοπική αγορά. Φτάνει πια το internet... έχουν βαρεθεί τα couriers...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος7/5/22

      Τα Καστοριανα μαγαζιά να κλείσουν....

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ