10.2.23

ΟΔΟΣ: Πολιτική Υπεραγία

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 23.6.2022 | 1130


Ο απολογισμός έργου τριών ετών διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας για την Καστοριά είναι, το «ξεχάστε» την κάθε Σχολή Πανεπιστημίου (και μάλιστα την Αρχιτεκτονική), «παγώστε» το φράγμα του Νεστορίου, «πάρτε» διόδια να σας βρίσκονται. Και άμε στο καλό.


Το άλμα επί μακρόν ως άθλημα του στίβου, είναι ένα ανύπαρκτο άθλημα. Τις τελευταίες ωστόσο ημέρες, αποκαλύπτεται ότι στον πολιτικό στίβο υπάρχει άθλημα. Επί Macron, για την ακρίβεια Emmanouel Macron. Αντίθετα πάλι, το άλμα επί κοντώ είναι πασίγνωστο κλασικό και ολυμπιακό αγώνισμα του στίβου. Σ’ αυτό ο αθλητής χρησιμοποιεί ευλύγιστο κοντάρι, για να υπερπηδήσει οριζόντιο πήχη. 

Το παράδοξο των συμπτώσεων για την πολιτική συγκυρία είναι ότι αυτό ειδικά το άθλημα, σύμφωνα με τις πηγές που υπάρχουν, ήταν γνωστό από την αρχαιότητα στους Κρήτες αλλά και στους Κέλτες. Οι Κρήτες είναι οι πρόγονοι των συμπατριωτών μας και επομένως του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη προέδρου της κεντροδεξιάς παράταξης της Νέας Δημοκρατίας. Από την άλλη πλευρά οι Κέλτες ενδέχεται να είναι οι πρόγονοι του κεντροδεξιού προέδρου της Γαλλίας κ. Εμμανουήλ Μακρόν, αφού στις πιο γνωστές κελτικές ομάδες περιλαμβάνονται οι Γαλάτες της ιστορικής περιοχής, η οποία στα λατινικά κείμενα αναφέρεται ως Gallia (Γαλλία), όπως και οι Γαλάτες της Μικράς Ασίας (με πρωτεύουσα την… Άγκυρα). 

Όλη αυτή η εισαγωγή δεν γίνεται, επιμορφωτικά ή προκειμένου να εξηγηθεί η όσμωση. Ούτε η όσμωση μεταξύ Ελλάδος – Γαλλίας – (Συμμαχίας), ούτε μεταξύ των δύο κεντροδεξιών ηγετών (Ελλάδος – Γαλλίας). Γίνεται για να αναφερθεί ότι ύστερα από το αποτέλεσμα της κάλπης στις γαλλικές βουλευτικές εκλογές της π. Κυριακής, από τις οποίες ο αδιαφιλονίκητος νικητής είναι η Λεπέν της ακροδεξιάς, λογικά, τα άλματα που πρέπει να κάνει η Νέα Δημοκρατία εν όψει των εκλογών, όποτε κι’ αν αυτές γίνουν, είναι άλματα επί κοντώ. Και όχι επί Μακρόν. 

Το επί μακρό χρονικό διάστημα δίλημμα «Μακρόν ή χάος» δεν έπιασε στην φιλική χώρα και οι…  κουτόφραγκοι, με την ψήφο τους… κόντυναν τα πόδια και έπληξαν το πολιτικό διαμέτρημα του γάλλου προέδρου. Λογικά θα έπρεπε να σημάνει συναγερμός παντού στην Ευρώπη. Η σημερινή εποχή είναι ούριος άνεμος στην αντιδραστική δεξιά.

Έναντι όλων αυτών το περασμένο Σαββατοκύριακο, τις ώρες διεξαγωγής των εκλογών στην Φραγκιά, στην Καστοριά, πραγματοποιούνταν, λέει σύναξη. Για την ακρίβεια, για μια ακόμη αφορά, έγινε σύσκεψη Νεοδημοκρατών της Κεντροδεξιάς. Με την κυρία Μαρία Αντωνίου στα κατακόκκινα να δεσπόζει φωτογραφικά στην τράπεζα της «διάσκεψης» και τον κύριο Ζήση Τζηκαλάγια, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας να στριμώχνεται στο άκρο της Τράπεζας, αν μη τι άλλο, η όλη κατάσταση παρέπεμπε σε Μυστικό Δείπνο. Που τα είχε όλα. Αυτό δεν μειώνει την ιδιαίτερη σημασία του συμβάντος για την Καστοριά. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Aνακοινώθηκε από την Ν.Δ. ότι η επίσκεψη στην Καστοριά δεν είναι μια ειδική αποστολή, παρά μια μετακίνηση (προεκλογικής) ρουτίνας. Ούτε ειδικό βάρος, ούτε ειδική αποστολή για την Καστοριά, ούτε ένα "metoo" για τον τόπο. Σαν να πρόκειται για πολιτική περιπολία, βγαίνει η υπηρεσία του Σαββατοκύριακου, παίρνει η ομάδα το φύλλο πορείας, τα voucher για βενζίνες, ξενοδοχεία και κανά καφέ φραπέ και ξεχύνονται.


* * *

Δεν είναι λίγες οι φορές, στο τελευταίο έτος, που ανακοινώνεται επίσημα ότι η Καστοριά υποδέχεται μετά Βαΐων και κλάδων μεμονωμένα κυβερνητικά στελέχη. Ακόμη και κυβερνητικά ή κομματικά κλιμάκια για να αποδείξει ότι η Νέα Δημοκρατία και πιο ειδικά η σημερινή της κυβέρνηση, ρίχνει… «το ειδικό της βάρος» στα προβλήματα της Καστοριάς. Και να συμπεράνει έτσι ο καθείς ότι δεν πρόκειται για ένα ανέκδοτο, αλλά ότι οσονούπω αναμένεται η σωτηρία της. 

Ότι αναμένεται και η ημέρα που σαν τον φοίνικα η Καστοριά, θα αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Θα αναστηθεί από την καμμένη γη ολόγυρα που υπάρχει τόσο πολύ μεταφορικά, ώστε κοντεύει την κυριολεξία. Με ή χωρίς τον Καμμένο. Διότι την θέση των…  Ανεξάρτητων Ελλήνων, καταλαμβάνουν οι Ελληνικές Λύσεις. Με την Νέα Δημοκρατία σε ρόλο πολιτικής υπεραγίας για να αγαλλιάται την καρδία του λαού της. 

Και εντάξει, ακόμη κι αν δεν είναι αναρίθμητες οι φορές των υψηλών επισκέψεων στην Καστοριά, ήταν ωστόσο μερικές οι φορές που η κυβέρνηση, ανακοινώνει ότι σώζει την Καστοριά ή ακόμη χειρότερα ότι η Καστοριά είναι… σωσμένη, διασωθείσα, αναγεννημένη. 

Όπως ενδεικτικά με την υφυπουργό τουρισμού κυρία Σοφία Ζαχαράκη, που είχε έλθει στην Καστοριά κάμποσους μήνες προηγουμένως. Και στη διάρκειά της… ξεναγήθηκε, μπάρκαρε στην λίμνη, φωτογραφήθηκε, δεξιώθηκε όπως επέτρεπαν οι covid συνθήκες και εν τέλει απήλθε μετ’ επαίνων της προς την Καστοριά και τους φιλόξενους κατοίκους της. Άσε που συγκινημένη συνάντησε και μαθητάς του εκπαιδευτικού πατρός της. Απ’ όλα αυτά και το κομματικό λεφούσι απέμειναν οι... τρυφερές αναμνήσεις. 

Εξαίρεση σε όλα αυτά τα χαρμόσυνα της Καστοριάς η (συμπτωματική) επίσκεψη του υπουργού πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, πριν αρκετούς μήνες στην Καστοριά. Που υποτίθεται ότι είχε κάποια αποτελέσματα. Στα λόγια ακόμη βέβαια και αυτά αφορούν την σωτηρία του ερημωμένου Ξενία. Που υποτίθεται ότι θα περιέλθει στο υπουργείο Πολιτισμού, για να [θα] ενωθεί χρηστικά με το παρακείμενο θαυμάσιο βυζαντινό μουσείο Καστοριάς. Που κατασκευάστηκε επί (παλιού) ΠαΣοΚ και ανακαινίσθηκε βέβαια πριν μερικά χρόνια.

Κατά τα άλλα, ο απολογισμός έργου τριών ετών διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας για την Καστοριά είναι, το «ξεχάστε» την κάθε Σχολή Πανεπιστημίου (και μάλιστα την Αρχιτεκτονική), «παγώστε» το φράγμα του Νεστορίου, «πάρτε» διόδια να σας βρίσκονται. Και άμε στο καλό. Κοινώς «κόψτε το κεφάλι» σας —με μοναδική εξαίρεση επιχειρήσεις του ευρύτερου κλάδου της Γούνας, που με άφθονο δημόσιο χρήμα διαρκώς σώζονται. Για να σωθούν εκ νέου κ.ο.κ. Και δυστυχώς τίποτε άλλο. 

Η κυβέρνηση βέβαια γνωρίζει, όπως και η ίδια η Καστοριά που επιδεικνύει την εξάρτησή της προς την Νέα Δημοκρατία, σαν να είναι η ουσία της τέλος πάντων, ένας έρωτας αιώνιος, ότι λίγο πάνω—λίγο κάτω σε σχέση με τα ποσοστά εκλογικών αναμετρήσεων του παρελθόντος από τις κάλπες της περιοχής, και πάλι η Νέα Δημοκρατία θα είναι ο νικητής των εκλογών. Και ότι ο ένας βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας θα προέρχεται και πάλι από το κόμμα αυτό. Αυτή ίσως είναι η εξήγηση της απάθειάς της προς τον αφανισμό που διαλύει την Καστοριά.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Tα εδώ γραφεία των στελεχών της ΝΔ, αλλά και τα περισσότερα τοπικά ΜΜΕ, άκριτα σχεδόν, παρουσίασαν τις  δεκάδες φωτογραφικές εκδηλώσεις ως επίσκεψη κλιμακίου εκπροσώπων της κυβέρνησης. Που δήθεν πραγματοποιήθηκε για να καταδειχθεί το ενδιαφέρον της ΝΔ με... «ειδικό  βάρος» για την Καστοριά. Αν εξαιρεθούν τα μερικά κιλά που κάποιοι ίσως πρόσθεσαν στο σωματικό τους εκτόπισμα, κανένα ειδικό βάρος δεν αποδείχθηκε.


* * *

Όμως η πιο πάνω κατάσταση ή παραδοχή, δεν σημαίνει ότι δικαιολογείται και η σιωπή ή η περαιτέρω ανοχή. Η ΟΔΟΣ στα κύρια άρθρα των φύλλων της των τελευταίων εβδομάδων εμφατικά προβάλλει την απραξία και αδιαφορία και αυτής της κυβέρνησης για την Καστοριά. Όπως και τις αρνητικές πολιτικές – κοινωνικές συνέπειες. Που προκαλούνται από την εμφύλια διαμάχη Τζηκαλάγια – Αντωνίου. 

Και αν αυτή η αντιπαλότητα, οδηγούσε σε δημιουργική άμιλλα, κανείς δεν θα έδινε κυρίαρχη σημασία στην ρήξη. Όμως η απελπιστική ερήμωση του τόπου, που αυτή την περίοδο του καλοκαιριού μετά τον προσωρινό έλεγχο της πανδημίας και την άρση των διάφορων περιορισμών, που ο κόσμος υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ξεχυθεί, είναι ιδιαίτερα εμφανής. 

Η ερήμωση των εμπορικών καταστημάτων όχι μόνο των απολύτως κενών (σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90%) στις περιοχές από την πλατεία Δαβάκη και έως την πλατεία Ομόνοιας, αλλά και αυτών στις χαμηλότερες ζώνες. Που ακόμη, και όσα απ’ αυτά απομένουν ανοικτά και μισθωμένα, υποφέρουν από την δραματική μείωση της κίνησης των καταναλωτών τους. Η ανεργία που αφορά σε όλες τις ηλικίες. 

Η απουσία ουσιαστικών εκδηλώσεων επιπέδου ή αφορμών που θα επιδρούσαν ενθαρρυντικά στην κοινωνική δραστηριότητα. Η εξαγορά του τοπικού Τύπου και των ιστοσελίδων με καταστάσεις που θυμίζουν Τουρκία του Ερντογάν ή Ρωσία του Πούτιν, όπου η Καστοριά έχει μετατραπεί σε Λίβανο από το πολύ εγκωμιαστικό λιβάνισμα του Τύπου και ο τύπος είναι ο Κλίβανος των ανεπαρκών ή και ανίκανων, ανέργων και ακατάλληλων που αποφασίζουν μια ωραία πρωία να… σώσουν, κάνοντας πράξη το σώζων εαυτόν σωθήτω. 

Όλα αυτά θα ήταν αιτίες ώστε το τελευταίο κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε την Καστοριά το περασμένο Σαββατοκύριακο, που ο Εμμανουήλ Μακρόν κόντυνε, και προέρχεται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, να μην αποπροσανατολίζει με τις ανακοινώσεις του τοπικού κομματικού παρατηρητηρίου τους πολίτες. Να μη τους μεταχειρίζεται με τρόπους που υποτιμά βαθύτατα την νοημοσύνη τους. Και περιφρονεί τις ανάγκες τους. Και τις ανοικτές πληγές του τόπου. 

Αλλά να τους αντιμετωπίζει ως πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Όσα και αυτά των κατοίκων της Αττικής, της Κρήτης, της Θεσσαλίας, της Θεσσαλονίκης. Χωρίς πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη σε ρόλο μεσολαβητή, μεσάζοντα. Διότι σε ό,τι αφορά το δήθεν «ειδικό βάρος» της διάσκεψης, επίσημα από την καθέδρα του κόμματος στην Αθήνα, ανακοινώθηκε ότι η επίσκεψη στην Καστοριά δεν είναι μια ειδική αποστολή, ειδικού βάρους.

Παρά μια μετακίνηση (προεκλογικής) ρουτίνας. Διότι στην ανακοίνωση χαρακτηριστικά αναφέρεται ξερά ότι «συνεχίζονται οι επισκέψεις κλιμακίων της Νέας Δημοκρατίας, σε ολόκληρη τη χώρα, με βασικό στόχο την προβολή του κυβερνητικού έργου και την επικοινωνία του σε τοπικό επίπεδο». Ούτε ειδικό βάρος, ούτε ειδική αποστολή για την Καστοριά, ούτε ένα "metoo" για τον τόπο. Σαν να πρόκειται για πολιτική περιπολία, βγαίνει η υπηρεσία του Σαββατοκύριακου, παίρνει η ομάδα το φύλλο πορείας, τα voucher για βενζίνες, ξενοδοχεία και κανά καφέ φραπέ και ξεχύνονται. 

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Μαρία Αντωνίου: «Την Παρασκευή 17 Ιουνίου βρεθήκαμε στην γενέτειρά μου την Καστοριά, με κυβερνητικό κλιμάκιο και παρακολουθήσαμε από κοντά την εξέλιξη μεγάλων έργων, που δρομολογούνται στην Π.Ε. Καστοριάς». 


* * *

Και ενώ ούτε η εικονική πραγματικότητα (αφού μόνο ως τέτοια —εικονική πραγματικότητα— μοιάζει ο ισχυρισμός ότι υπάρχει κυβερνητικό έργο στην περιοχή) επιτρέπει και πολλά-πολλά περιθώρια, σε όσους είναι υπόλογοι των σημερινών κυβερνητικών παραλείψεων που έπληξαν δυσανάλογα την περιοχή, τα εδώ γραφεία των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τα περισσότερα τοπικά ΜΜΕ, άκριτα σχεδόν, παρουσίασαν τις δεκάδες φωτογραφικές εκδηλώσεις ως επίσκεψη κλιμακίου εκπροσώπων της κυβέρνησης. Που δήθεν πραγματοποιήθηκε για να καταδειχθεί το ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας με... «ειδικό βάρος» για την Καστοριά. Αν εξαιρεθούν τα μερικά κιλά που κάποιοι ίσως πρόσθεσαν στο σωματικό τους εκτόπισμα, κανένα ειδικό βάρος δεν αποδείχθηκε.

Κι όμως η ανακοίνωση στον τύπο ήταν ότι στην Καστοριά βρέθηκε κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, την υφυπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Ζέτα Μακρή, τους βουλευτές Κωνσταντίνο Μαραβέγια, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα και Βασίλη Γιόγιακα, τον βουλευτή του νομού Καστοριάς, Ζήση Τζηκαλάγια την «επικεφαλής» του γραφείου του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου που τελικά επιβλήθηκε. Αλλά και τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας & Πρόεδρο Enterprise Greece Γιάννη Σμυρλή. Μετά των συνοδών τους φυσικά.

Και ότι οι ανωτέρω που μετείχαν στο πιο πάνω κλιμάκιο, που κάπου μπερδεύεται (προφανώς καθόλου τυχαία) εάν είναι κομματικό αμιγώς ή κυβερνητικό–υπηρεσιακό, «ενημερώθηκαν» (δηλαδή ξεναγηθήκαν!!!) από την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καστοριάς για τον βυζαντινό πλούτο που διαθέτει η… αρχόντισσα της Μακεδονίας μας, «άκουσαν» με προσοχή τους προβληματισμούς των εκπροσώπων της γούνας και επανέλαβαν (!!!) για μία ακόμη φορά την στήριξή τους, στον κλάδο ενώ είχαν… διευρυμένες… επαφές με το σύνολο των φορέων της Καστοριάς για καίρια ζητήματα που τους απασχολούν. Ούτε κάποιο έργο εξήγγειλαν ούτε κάτι ουσιαστικό ανακοίνωσαν ο κηφήνες της πολιτικής. Που ποτίζουν την αντιδραστική δεξιά να κάνει τον περίπατό της στην Καστοριά. Καμμιά απολύτως προοπτική.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Δεν είναι λίγες οι φορές που ανακοινώνεται επίσημα ότι η Καστοριά υποδέχεται μετά Βαΐων και κλάδων μεμονωμένα κυβερνητικά στελέχη για να αποδείξει ότι η Νέα Δημοκρατία και πιο ειδικά η σημερινή της κυβέρνηση, ρίχνει «το ειδικό της βάρος» στα προβλήματα της Καστοριάς. Και να συμπεράνει έτσι ο καθείς ότι δεν πρόκειται για ένα ανέκδοτο, αλλά ότι οσονούπω αναμένεται η σωτηρία της.


* * *

Είναι μαθηματικώς βέβαιο, ότι εκεί στη Νέα Δημοκρατία εάν συνεχίσουν έτσι, την επόμενη των βουλευτικών εκλογών, θα επιβεβαιώσουν και δημόσια κάποια ή και όλα απ’ όσα κατά καιρούς κριτικά αναφέρονται εδώ. Ειδικά οι υποψήφιοι βουλευτές που μαζί με την εκλογή θα χάσουν οριστικά την θέση τους στο ψηφοδέλτιο των μεθεπόμενων εκλογών. Αυτοί θα θελήσουν να κάνουν… αποκαλύψεις, να εξηγήσουν την ήττα τους κατηγορώντας τους άλλους και το κόμμα και να… ξεσπαθώσουν. 

Μόνο που τότε θα είναι αργά, και η κυβέρνηση δεν θα δύναται πια να έχει εξασφαλίσει την επί...  μακρόν άδεια διαμονής της στις κυβερνητικές ευθύνες. Ενώ από την κάλπη δυστυχώς θα αναδειχθεί σχετικός νικητής, ο γνωστός αρνητής των στρατηγικών επιλογών της χώρας και το κόμμα του. Που θα έχει την ευκαιρία να προωθεί επί μακρόν τις θεραπείες του. Επί μακρόν, για κιρσούς, ζοχάδες και συναφή στους πληγέντες.

44 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/2/23

    Τα διόδια ανεβάζουν το ΑΕΠ. Όπως και η άνοδος των τιμών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/2/23

      Ξέχασες τις ελεημοσυνες που δίνουν, με την διαφορά ότι αυτές ανεβάζουν το εξωτερικό χρέος της χώρας.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος10/2/23

    Αμ την πίεση που την βάζης.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/2/23

    Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει ότι σε καιρό πανδημίας το νοσοκομείο της Καστοριάς δεν είχε πνευμονολογο και ένας πνευμονολογος της Καστοριάς αντί να πάει να βοηθήσει έκανε βόλτες.

    Η κατωτέρω ανακοίνωση μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο γελοία.

    Του έργου που ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει πως εκεί που ήταν ξεχασμένο, ΞΕΚΙΝΗΣΕ με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας,Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη,Βουλευτή Καστοριάς Ζήση Τζηκαλάγια και Περιφερειάρχη Δ.Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11/2/23

      Η ιστορία θα γράψει: Είναι το μοναδικό αεροδρόμιο στην Ελλάδα που προσγειώνεται μόνο το πρωθυπουργικό αεροσκάφος. Συμβαίνει το πρωτάκουστο, καμμία εταιρεία δεν είναι διατεθειμένη να έχει σύνδεση ακόμα και να την πληρώνουν.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος11/2/23

      Αμ αυτός, χρυσέ μου, δε θα είναι ιστορικός!
      Ευθυμογράφος θα είναι.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος12/2/23

      Πονάνε ωρέ Σεφταλιό τα παλικάρια!

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος13/2/23

      Εγώ φίλε ξέρω τη σεφταλιά. Μπορείς να μου εξηγήσεις τι είναι το Σεφταλιο;

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος13/2/23

      Μετάφρασε τα τούρκικα για να καταλάβουμε τι εννοείς.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος11/2/23

    Να δείτε τι θα γίνει τη Δευτέρα. Αυτός που έγραψε ότι οι ιστορικοί του μέλλοντος θα τον αναφέρουν στα βιβλία τους ίσως ζητήσει να αντικαταστήσουμε το άγαλμα του Δαβάκη με δικό του. Ίσως και να ζητήσει να δώσουμε στο αεροδρόμιο των Δυτικών Βαλκανίων το όνομα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11/2/23

      Πιο πιθανό είναι να ζητήσει την ανακήρυξη του σε Άγιο.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος12/2/23

      Πονάτε σύντροφοι?,Πονάνε ωρέ Σεφταλιό τα παλικάρια!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος13/2/23

      Στο χωριό μου δεν ξέρουμε τι είναι το Σεφταλιο.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος13/2/23

      Υπάρχει και βραδυνό σχολείο για όσους δεν έχουν μάθει ελληνικά.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος13/2/23

      Καλώς το παλικάρι. Μας ήρθε πάλι να μας υμνήσει την άγιο Ζήση. Κουμπάρο μυρίζει.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος14/2/23

      Η σεφταλιά ή σιεφταλιά είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό κυπριακό φαγητό, εμείς φίλε είμαστε πρvτευουσιάνοι και ξηγούμαστε ιμάμ μπαλντί με Coca Cola και για επιδόρπιο Λαττε με muffin,

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος11/2/23

    Ο περιφερειάρχης και η αντιπεριφερειάρχης παρακαλούνται να σταματήσουν να ρίχνουν φωτοβολίδες και να παρουσιάζονται ως δήθεν να προσπαθούν για την ανάπτυξη της Καστοριάς. Φτάνει το δούλεμα και το σόου, φτάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/2/23

    Απίστευτη η παρακμή των στελεχών της Ν.Δ. στην Καστοριά. Τέτοια πολιτική κατάντια των εκπροσώπων της, που τρέχουν από χορό σε χορό, από εκκλησία σε εκκλησία, από καφετέρια σε καφετέρια, από πανηγύρι σε πανηγύρι, από πίτα σε πίτα... δεν έχει ξαναζήσει ο τόπος. Γι' αυτό κι ο τόπος ζει το απόλυτο τέλμα και όλοι θέλουν να φύγουν από εδώ. Ντροπή τους! Που έχουν το θράσος να φωτογραφίζονται συνεχώς σαν να είναι [.....]. Αλλά μήπως είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος11/2/23

    Θα είναι μεγάλη πρόοδος για τον νομό Καστοριάς ακόμα και αν το μοναδικό κριτήριο για τις εκλογές είναι να μη ψηφίσουμε καραγκιόζηδες, σούργελα και ψώνια που έχουν καβαλήσει προ πολλού το καλάμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος13/2/23

      Οι πάνω από τα 60 θα θυμούνται τη ρήση: "και το καπέλο του να στείλω στην Καστοριά θα το ψηφίσουν".
      Από τότε δεν έχει αλλάξει τίποτα.

      Διαγραφή
  8. Ανώνυμος11/2/23

    Θόλωσε το μάτι κάποιων από τα φλας και δεν κοιτάνε να εργαστούν πραγματικά για το καλό.
    Πήρατε χαμπάρι ότι αυτές τις ημέρες μόνο η Ολυμπία η Τελιγιορίδου έκανε σοβαρή επερώτηση στο Βουλή για τις Φοιτητικές Εστίες ;
    Το καλό να λέγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11/2/23

      Αδιόρθωτε Συρριζαίε,κατάλαβέ το,στην Καστοριά είτε σου αρέσει είτε όχι ο Βουλευτής της Ν.Δ θα σε εκπροσωπεί.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος12/2/23

      Τί λύσιαξες, μπρε; Δεν είμαι συριζαίος. Απλά μ' έκανε εντύπωση καλή κι είπα να το γράψω. Άντε και δεν έχω καμιά υποχρέωση να σε απολογούμαι, αλλά για να ηρεμήσεις σε απαντάω. Στην Αθήνα ποιος θα με εκπροσωπεί; Ο Μητσοτάκης; Αμ δεν κάνω χαρακίρι καλύτερα....; Και στην τελική, έχω πρόσωπο, δεν χρειάζομαι εκπρόσωπο.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος13/2/23

      Ακόμα και πίθηκο να βάλει η ΝΔ στο ψηφοδέλτιο η Καστοριά θα τον ψηφίσει. Και μαζί με το food Pass θα περιμένουν να τους φέρει και το banana Pass.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος13/2/23

      Δημοκρατία έχουμε, ό,τι θέλουμε ψηφίζουμε.
      Εσένα θα βάλουμε κεχαγιά;

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος13/2/23

      Μην ξεχνάτε τον τέως (της ομάδας εννοώ). έκοψε πίτα, όχι στην μητρόπολη αλλά στον σταθμό του Μπαμπά/Κόρη. Αυτό είναι σύμπλευση παιδιά, με χειραφετημένες κόρες του μπαμπά και τραγούδια του σκληρού και macho Μαλούμα.

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος14/2/23

      Προς Κεχαγιά: Άφησε τα τούρκικα και μάθε ελληνικά. Και μέχρι τότε αντί πίθηκο ψήφιζε μαϊμουνι.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος14/2/23

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος11/2/23

    Μετά το δελτίο τροφίμων (νεοελληνιστί food Pass), το δελτίο καυσίμων, το δελτίο θέρμανσης, λες και είμαστε στην κατοχή ή στη δικτατορία του Τσαουσέσκου, τι δελτίο (συγγνώμη Pass) θα ανακοινωθεί προσεχώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος12/2/23

    Θεωρώ μεγάλη ασέβεια όχι μόνο προς το πρόσωπο του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας του κ. Παυλόπουλου, αλλά και προς τον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας, που δεν παραβρέθηκε κανένας στην άφιξη του στο αεροδρόμιο, από όλους αυτούς που δεν λείπουν από καμία λειτουργία, γιορτή και πανηγύρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/2/23

      Ο Πάνος ήταν εκεί.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος12/2/23

      Παυλόπουλος: Ένας από τους πιο αποτυχημένους προέδρους της δημοκρατίας μας. Μια μελανή στιγμή στην πολιτική ιστορία του τόπου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος13/2/23

      Εσύ φίλε ψήφισε ψωμί, ελιά και Κωτσο βασιλιά.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος13/2/23

      Κρίμα που δεν του το είπες ακόμη πρόσωπο με πρόσωπο, παλληκαρά.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος13/2/23

      Ο Παυλόπουλος δεν ορίζει υποψήφιους ούτε πουλάει ρε παιδιά. Αντίθετα ο Μητσοτάκης......

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος14/2/23

      Τι να πω ρε παιδιά. Η εκδήλωση έμοιαζε με κηδεία του μεσοπολέμου. Παρασημοφορημένοι αξιωματικοί, κληρικοί με χαϊμαλιά, γραβατωμένοι πολιτικοί (και ο Στέλιος φορούσε γραβάτα) και γουνοφόρες κυρίες. Μέχρι και ο κύριος Balenciaga άφησε την φόρμα με την κουκούλα στο σπίτι και πήγε με άσπρο πουκάμισο.

      Διαγραφή
  11. Ανώνυμος12/2/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος12/2/23

    ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ η ΟΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ. ΠΑΣΟΚ ΩΡΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος14/2/23

    Ο πρωθυπουργός παρέμεινε στην πόλη της Καστοριάς 42'. Στο διάστημα αυτό έβγαλε αμέτρητες φωτογραφίες, έκανε βόλτα στο κέντρο της πόλης, έσφιξε αμέτρητα χέρια, εκφώνησε ομιλία 12' και υποθέτω στον υπολειπόμενο χρόνο ενημερώθηκε για τα προβλήματα της περιοχής που θα λύσει αν ξαναψηφισθει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος20/2/23

      Υποθέτω ότι οι κατωτέρω ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό εκτενώς για όλα τα προβλήματα του νομού κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης.
      https://fouit.gr/2023/02/18/o-agis-tzikalagias-gia-tin-episkepsi-toy-prothypoyrgoy/

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος14/2/23

    Το τελευταίο δάνειο που πήρε η χώρα ήταν με επιτόκιο 4,5%. Στα δέκα χρόνια αποπληρωμής είναι τόκοι επί 10. Υπολογίστε πόσο στοίχισε χθες η βόλτα των 42'.

    Και το πρώτο δάνειο μετά τις εκλογές θα έχει επιτόκιο πάνω από 6%. Η ΕΚΤ έχει ήδη ανακοινώσει πόσο και πότε θα ανεβάσει το επιτόκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος14/2/23

    Υποθέτω το αεροπλάνο που προσγειώθηκε χθες στο διεθνές αεροδρόμιο της Χρουπιστας κινείται με νερό και δεν χρειάστηκε να αγοραστεί κηροζίνη με δανεικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος21/2/23

      Εγώ θα σταθώ σε κάτι άλλο. Με ποια λογική και ποιο δικαίωμα χρησιμοποιείται τό πρωθυπουργικό αεροσκάφος για την προεκλογική εκστρατεία ενός κόμματος;

      Διαγραφή
  16. Ανώνυμος16/2/23

    Εμένα μου αρέσει η φυσική ξανθιά. Αυτή με τις μαύρες ρίζες μαλλιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ