5.5.25

ΟΔΟΣ: Το μεταβαλλόμενο καλοκαίρι της Καστοριάς

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 20.6.2024 | 1230


Ακόμη και το αρχοντικό Βέργου, που προοριζόταν για "Δημοτική Πινακοθήκη Καστοριάς", πλέον επί δημαρχίας κ. Ιωάννη Κορεντσίδη παραμένει θεόκλειστο και (θα) ανοίγει μόνο… για πολιτικούς γάμους. Που ως γνωστό είναι και ο γάμος πολιτισμός.



Εντάξει, κανείς δεν απαιτεί, –αν και δεν θα ήταν κακό να ισχύει το αντίθετο, ο (εκάστοτε) αντιδήμαρχος Καστοριάς «Πολιτισμού, Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας», ειδικά αν είναι αρκετά νεαρός στην ηλικία και πολιτικά άπειρος, να τα γνωρίζει προκαταβολικά όλα. Και χρόνο θα χρειαστεί, και θα έχει στην διάθεσή του μια περίοδο ανοχής. Τόσο για να προσαρμοστεί στις επικοινωνιακές δυνατότητές του και στις απαιτήσεις της θέσης του, όσο και για την ενημέρωσή του και την προσαρμογή του στα νέα του καθήκοντα. Το ίδιο ισχύει και για τα πρώτα αποτελέσματα του έργου του. 

Με αυτά, τα περίπου αυτονόητα δεδομένα, ο απολογισμός πρώτου εξαμήνου και προγραμματισμός της αντίστοιχης αντιδημαρχίας Καστοριάς που από την αρχή του 2024 ασκείται από τον κ. Εμμανουήλ Εγγλέζο, και στις αρχές Ιουνίου –την εβδομάδα πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές– παρουσίασε τις «δράσεις» και τα «events» (όρο που κατ’ εξοχή χρησιμοποίησε στην συνέντευξη τύπου) του πρώτου εξαμήνου της θητείας του, αρμόζει να αναλυθεί:

Το ότι στο Δήμο Καστοριάς «Τουρισμός, Πολιτισμός και Επιχειρηματικότητα» είναι χαρτοφυλάκια που θεωρούνται συναφή αν όχι ταυτόσημα, και γι’ αυτό ανήκουν στην ίδια αντιδημαρχία δεν είναι ευθύνη του συγκεκριμένου αντιδημάρχου. Αλλά συχνά οι σχετικές αρμοδιότητες αντιστρατεύονται μεταξύ τους, και αυτό αποτελεί ένα ζήτημα. Το οποίο δεν έχει απασχολήσει σοβαρά. Αν και θα άξιζε. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 20.6.2024 | 1230 | σ.3


O αντιδήμαρχος Πολιτισμού στην ανάλυση των πεπραγμένων του, έδειχνε ικανοποιημένος αν και ανακεφαλαίωσε ένα πτωχό πολιτιστικό εξάμηνο για τον Δήμο Καστοριάς. Και ανήγγειλε ένα ακόμη πιο ακαθόριστο πολιτιστικό καλοκαίρι. Ένα καλοκαίρι θαμπό, σαν να μην έφυγε η σκόνη από την Σαχάρα. 


* * *

Αν για παράδειγμα ο σχεδιασμός του πολιτισμού για τον Δήμο Καστοριάς περνάει μέσα από τα φίλτρα του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας, αυτό ενδέχεται να μην υπηρετεί τον πολιτισμό. Γιατί στην πράξη τίποτε ουσιαστικό δεν θα μπορεί να γίνει για τον πολιτισμό, αν ταυτόχρονα δεν προάγει την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό. 

Στην περίπτωση της Καστοριάς σημασία έχει ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στην ανάλυση των πεπραγμένων του, έδειχνε ικανοποιημένος αν και ανακεφαλαίωσε ένα πτωχό πολιτιστικό εξάμηνο για τον Δήμο Καστοριάς. Και ανήγγειλε ένα ακόμη πιο ακαθόριστο πολιτιστικό καλοκαίρι. Ένα καλοκαίρι θαμπό, σαν να μην έφυγε η σκόνη από τη Σαχάρα. 

Έτσι στην συνέντευξή του, στην οποία ξεχώριζαν τα «Καστοριά μας» και τα συναφή πληθωρικά –κληρονομιά της δεκαετίας του 1980– και στην «λίμνη μας», και ήταν σαφής η προσπάθειά του να αποκαλεί «ραγκουτσάρια» τα καρναβάλια, αλλά η ρύμη του λόγου του κάποιες φορές να τον υπερβαίνει και να τα λέει «καρναβάλια», δεν βγήκαν ειδήσεις. Προέκυψε το γνωστό από τα παλιά πως για τον Δήμο Καστοριάς, ο πολιτισμός τείνει να ταυτισθεί με τα καρναβάλια και γενικά τα παραδοσιακά έθιμα, τους χορούς και τα δημοτικά τραγούδια.

Πάντως, ο αντιδήμαρχος Καστοριάς αναφέρθηκε με έμφαση στα περασμένα καρναβάλια (αρχών 2024) και την μαζική συμμετοχή των κατοίκων της Καστοριάς σ’ αυτά, που ήταν χαρακτηριστική. Μόνο που αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν, ενώ η επιτυχία του καρναβαλιού της Καστοριάς που συνδυάζεται με την συμμετοχή, είναι μια απόλυτη μεταβλητή. Με την έννοια ότι η επιτυχία τους είναι αστάθμητη αφού εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τις ημέρες της εβδομάδος που συμπίπτει ο εορτασμός τους. Ενώ σε κάθε περίπτωση πρόκειται για απλό πολιτιστικό έθιμο, και όχι για κυριολεκτικό πολιτισμό.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 20.6.2024 | 1230 | σ.4
Αρχοντικό Βέργου το 2018, πριν έρθει η "Ώρα για δουλειά". Ένα χρόνο πριν, το 2017, εκτός των άλλων, πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο η έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου «Απέναντι του βουνού». Και έναν χρόνο ακόμη πιο πριν, το 2016, η έκθεση «Νίκος Δραγούμης, ο ζωγράφος 1874-1933» σε συνεργασία με το μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος. Σήμερα, «χαρές και στα παιδιά μας να ’χουμε», όπως είπε πρόσφατα και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την μετατροπή του αρχοντικού –που προορίζετο για Δημοτική Πινακοθήκη – σε αίθουσα τελετών πολιτικού Γάμου.


Βεβαίως δεν αναφέρθηκε απολύτως τίποτε για την συλλογή του Λεωνίδα Παπάζογλου, που μάλιστα βγήκε σε δημοπρασία. Με μεγάλο απόντα τον Δήμο Καστοριάς που εκείνες τις ημέρες, δήμαρχος, αντιδήμαρχος και λοιποί, επέστρεφαν από τα "Σούρβα" Βουλγαρίας.


* * *

Αναφέρθηκε φυσικά και στο ότι ο Δήμος Καστοριάς έλαβε μέρος στα "Σούρβα" της Βουλγαρίας, μια καρναβαλικού τύπου εκδήλωση στην χώρα εκείνη, στις αρχές του 2024, που δεν ήταν καθόλου γνωστή ως πρόσφατα. Και που ασφαλώς δεν αφορούν τον πολιτισμό της Καστοριάς, αλλά μόνο μια συγκεκριμένη κατηγορία καρναβαλιστών με ροπή στην βαλκανική ψυχαγωγία.

Όπως αναφέρθηκε και στις Αποκριές και τα υπόλοιπα καρναβάλια του νομού, και στις εντελώς αποτυχημένες πολιτιστικές διαδρομές που οργανώθηκαν από τον Δήμο στα αξιοθέατα της πόλης. Με ξεναγό και τα συναφή όπως τα παρουσίασε όλα ωραιοποιημένα. 

Στα "Σούρβα" Βουλγαρίας «γνώρισαν και την παγκόσμια οργάνωση FECC για το καρναβάλι διεθνώς» (!) και εξέφρασε την πρόθεση του Δήμου Καστοριάς να ενταχθεί σε μια ήδη από δεκαετίες γνωστή στους Καστοριανούς ευρωπαϊκή και όχι παγκόσμια "Ομοσπονδία ευρωπαϊκών καρναβαλικών πόλεων", που εκπρόσωποί της επισκέφθηκαν προ δεκαετιών το καστοριανό καρναβάλι, –δηλαδή αναφέρθηκε σε περσινά, σταφύλια.

Και ενώ υπήρξε η σχετική έμφαση στα "Σούρβα", δεν βρέθηκε κάποιος να ρωτήσει τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, για τον λόγο που η Καστοριά δεν ανοίγεται στα καρναβάλια με άλλες ελληνικές πόλεις. Για παράδειγμα με το Ηράκλειο Κρήτης, που τυχαίνει να έχει (όπως και η Χίος) τον ίδιο πολιούχο Άγιο Μηνά, αλλά και το "Καστρινό" του Καρναβάλι. Με τις ομοιότητες στις λέξεις και στα λογοπαίγνια να προσφέρουν στην Καστοριά ευκαιρίες «εξωστρέφειας» στο εσωτερικό της Ελλάδος, και όχι στα φιλικά ή μη φιλικά Βαλκάνια.


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 20.6.2024 | 1230 | σ.5


Στην συνέντευξή του, στην οποία ξεχώριζαν τα «Καστοριά μας» και τα συναφή πληθωρικά, –κληρονομιά της δεκαετίας του 1980– δεν βγήκαν ειδήσεις. Προέκυψε το γνωστό από τα παλιά πως για τον Δήμο Καστοριάς, ο πολιτισμός τείνει να ταυτισθεί με τα καρναβάλια και γενικά τα παραδοσιακά έθιμα, τους χορούς και τα δημοτικά τραγούδια.


* * *

Ο αντιδήμαρχος τουρισμού και πολιτισμού τόνισε ακόμη την μεγάλη κατά τον ίδιο σημασία κάποιας ημερίδας που οργανώθηκε από κοινού με την Ι. Μητρόπολη Καστοριάς. Και στην συμμετοχή του (Δήμου Καστοριάς) στην έκθεση τουρισμού της Κύπρου, που προτιμήθηκε καθώς οι Κύπριοι –όπως είπε χαρακτηριστικά– «το καλοκαίρι εργάζονται και τον χειμώνα ταξιδεύουν», πλημμυρίζοντας χωρίς νερό και την Καστοριά. 

Αναφέρθηκε ακόμη και στις εκθέσεις τουρισμού που γίνονται ή θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων «ψάχνει ο ίδιος με τους συνεργάτες του τις κατάλληλες» στις οποίες προφανώς και θα μεταβούν, για προώθηση του... παγκοσμίως καταξιωμένου πακέτου «καστοριανός τουρισμός».

Αφού –όπως σημείωσε με νόημα, και μάλιστα όσα είπε να βρίσκονται σε πείσμα των αριθμών και των επίσημων στατιστικών, ο τουρισμός στην Καστοριά έχει αναπτυχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Και πως όποιος δεν το αναγνωρίζει, εθελοτυφλεί «ή δεν θέλει να το δει» –θα φάνηκε ίσως η εξήγηση αυτή πιο ανώδυνη για τον πάσχοντα. Σε μια πόλη ερημικά ερημική, με ή χωρίς την σκόνη από την Σαχάρα.

Ξέχασε ίσως να συνεκτιμήσει το ότι ο τουρισμός αναπτύχθηκε παντού στον ελεύθερο κόσμο, στην Ελλάδα και με πολύ μεγαλύτερα άλματα στην υπόλοιπη χώρα, ιδίως μετά την πανδημία. Φυσικά ξέχασε να αναφερθεί στα επίσημα στατιστικά για τον τουρισμό στην Καστοριά που προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση αμηχανίας (σχετικά στα φύλλα της ΟΔΟΥ 1209 και 1210, "Νύχτα Κρυστάλλων" & "Βαυκάλημα" αντίστοιχα).



ΟΔΟΣ 20.6.2024 | 1230 | σ.6
Αρχοντικό Βέργου: από "Δημοτική Πινακοθήκη Καστοριάς",
σε αίθουσα τελετών γάμων του Δήμου Καστοριάς.


Ακόμη και το αρχοντικό Βέργου, που προοριζόταν για "Δημοτική Πινακοθήκη Καστοριάς", πλέον επί δημαρχίας κ. Ιωάννη Κορεντσίδη παραμένει θεόκλειστο και (θα) ανοίγει μόνο… για πολιτικούς γάμους. Που ως γνωστό είναι και ο γάμος πολιτισμός.


* * *

Ξεχώρισε χωρίς αμφιβολία μεταξύ άλλων και η δημόσια παραίνεσή του που απηύθυνε στους κατοίκους της Καστοριάς, να ποζάρουν και να αυτοφωτογραφίζονται. Και να αναρτούν τις φωτογραφίες, τις "σέλφι" ή όχι και τα τοπία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις ιστοσελίδες, ώστε «να συμβάλλουμε όλοι στο μεγάλο αυτό event του τουρισμού».

Όπως ξεχώρισε για το ότι δεν έκανε καμμιά απολύτως αναφορά στις υποδομές του πολιτισμού για την Καστοριά. Ούτε έκανε αναφορά σε άλλες υπερβολές και «άχρηστες» συνήθειες, όπως το Πνευματικό Κέντρο, τις κλειστές αίθουσες εκδηλώσεων και τα συναφή εργαλεία της αμαρτίας του πολιτισμού στον υπόλοιπο κόσμο. 

Βεβαίως δεν αναφέρθηκε απολύτως τίποτε για μια ακόμη πραγματική ταμπακέρα, όπως είναι η φωτογραφική συλλογή του Λεωνίδα Παπάζογλου, που μάλιστα βγήκε σε δημοπρασία και φέρεται να ανήκει σήμερα σε μονή του Αγίου Όρους. Με μεγάλο απόντα τον Δήμο Καστοριάς που εκείνες τις ημέρες, δήμαρχος, αντιδήμαρχος και λοιποί, επέστρεφαν από τα "Σούρβα" Βουλγαρίας.

Που επίσης, προσδίδει τόση σημασία στον πολιτισμό, ώστε ακόμη και το αρχοντικό Βέργου, το οποίο σε προηγούμενη δημαρχία μετατράπηκε σε χώρο στέγασης μόνιμης έκθεσης των φωτογραφιών του Παπάζογλου, προκαλώντας εκείνη την εποχή αντιδράσεις αφού το κτήριο προοριζόταν για "Δημοτική Πινακοθήκη Καστοριάς", πλέον επί δημαρχίας κ. Ιωάννη Κορεντσίδη παραμένει θεόκλειστο. Και (θα) ανοίγει μόνο... για πολιτικούς γάμους. Που ως γνωστό είναι και ο γάμος πολιτισμός.



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Τέλος, σχετικά με τον προγραμματισμό του φετινού καλοκαιριού, σημείωσε με μεγάλη έμφαση την σημασία του πολιτισμού που καλλιεργείται με χορούς, πανηγύρια και τραγούδια της παράδοσης του τόπου, –δεν ασχολείται καθόλου ο Δήμος Καστοριάς και δεν τσιμπάει σαν μικροπρεπής στο γεγονός ότι «μας την πέφτει» με τον τρόπο από κορυφή (με την νέα πρόεδρο της Δημοκρατίας) ως τα άκρα των ποδιών, η Βόρεια «Μακεδονία» τους.

Αναφέρθηκε στις παγκοσμίως άγνωστες ομορφιές του Κρανιώνα και βεβαίως στο "φεστιβάλ της Αυλής". Που υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθεί και φέτος, αλλά αν και τέλη Ιουνίου, δεν ήταν σε θέση ο αντιδήμαρχος να αναφέρει ούτε μια εκδήλωση. Καθώς είναι «ακόμη στην... έρευνα».

Θα έλθουν όμως, όπως δεσμεύθηκε, ηθοποιοί, τραγουδιστές, σχήματα, ποιήματα, ίσως και ζογκλέρ, προφανώς και τραγούδια χοροί και άλλα συναφή όργανα, στις αυλές, στο θέατρο του Βουνού και άλλα μέγαρα και μέλαθρα πολιτισμού της Καστοριάς, για δύο περιόδους: Τον μήνα Ιούλιο και το δεύτερο 15νθήμερο του Αυγούστου (και μάλιστα μετά τον Δεκαπενταύγουστο) καθώς όπως απλοϊκά και αυθόρμητα διευκρίνισε, «Φέτος όπως επιτάσσουν οι καιροί το πολιτιστικό καλοκαίρι θα είναι μεταβαλλόμενο, ίσως και προσαρμοσμένο λόγω των αναγκών που επιτάσσουν οι καιροί. Φυσικά δεν θα λείψει η διασκέδαση και η παράδοσή μας». «Πρέπει να μάθουμε να περνάμε και εμείς καλά για να περάσει και ο επισκέπτης σωστά». «Όπως ξέρετε 1 με 15 Αυγούστου δεν γίνεται σχεδόν τίποτα στην Καστοριά». Αφήνοντας ενεούς όσους θα ήθελαν να απορήσουν, και να ρωτήσουν αντιτείνοντας την λαϊκή παροιμία από Μάρτη καλοκαίρι και από Αύγουστο χειμώνα. Και πολύ περισσότερο διότι θα ήθελαν πολύ να γνωρίζουν, τι στ’ αλήθεια γίνεται τον υπόλοιπο χρόνο (εκτός 1 με 15 Αυγούστου).




ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
Το αρχοντικό Βέργου σήμερα.


Είπαν


Θα προσελκύσει το ενδιαφέρον και αρκετών ανθρώπων από άλλες περιοχές, και άλλες πόλεις της Ελλάδας (να παντρεύονται στο αρχοντικό Βέργου).
Ιωάννης Κορεντσίδης
δήμαρχος Καστοριάς 19.5.2024


Είπαν


Ήταν ιδέα του δημάρχου προσωπικά. Είναι μια καινούρια πρωτοπορία της νέας δημοτικής αρχής, είναι ένα αρχοντικό που έπρεπε να αξιοποιηθεί και θα προσφέρει χαρά σε όλο τον κόσμο, ταιριάζει ο χώρος του αρχοντικού με την ομορφιά του γάμου. Χαρές και στα παιδιά μας να έχουμε. 
Ιωάννης Γκόγκας
αντιδήμαρχος διοικητικών υπηρεσιών, εξυπηρέτησης του πολίτη και τρίτης ηλικίας, 19.5.2024


* * *


Φωτογραφίες:
- Δημήτρης Χατζής (1921-2006) με καταγωγή από την Καστοριά (όπως ο Λουκάς Σαμαράς). Σαμουράϊ IV (1967-1971). 
- Δημήτρης Χατζής (1921-2006), Γάτα έγκυος.
-Αρχοντικό Βέργου το 2018, πριν έρθει η "Ώρα για δουλειά". Ένα χρόνο πριν, το 2017, εκτός των άλλων, πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο η έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου «Απέναντι του βουνού». Και έναν χρόνο ακόμη πιο πριν, το 2016, η έκθεση «Νίκος Δραγούμης, ο ζωγράφος 1874-1933» σε συνεργασία με το μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος. Σήμερα, «χαρές και στα παιδιά μας να ’χουμε», όπως είπε πρόσφατα και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την μετατροπή του αρχοντικού –που προορίζετο για Δημοτική Πινακοθήκη – σε αίθουσα τελετών πολιτικού Γάμου.
- Δημήτριος Χατζής (1921-2006) Σκύλλα και Χάρυβδη (1971-1972). 
-Αρχοντικό Βέργου: από "Δημοτική Πινακοθήκη Καστοριάς", σε αίθουσα τελετών γάμων του Δήμου Καστοριάς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Ιουνίου 2024, αρ. φύλλου 1230.


Σχετικά:


3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος5/5/25

    "Απέναντι του βουνού": Νομίζω ότι πρόκειται για λανθασμένη έκφραση της Νοτίου Ελλάδος, η οποία όταν λέγεται στην Καστοριά "βγάζει μάτι". "Απέναντι στο βουνό" ή "απέναντι απ' το βουνό" είναι η Βορειοελλαδίτικη και σωστή έκφραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/5/25

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/5/25

    Δρ Λεωνίδας Παπαδημητρίου
    Θα μου επιτρέψετε να κάνω δύο σχόλια.
    1. Οι εκθέσεις ζωγραφικής
    Μποτσογλου και Δραγούμη έγιναν όντως σε συνεργασία με το Μορφωτικο Ιδρυμα Εθνικης Τραπεζης αλλά οι συνεργασίες χρήζουν τουλάχιστον δύο πλευρές. Η κακιά πρέπει να έχει και όρια!!!
    2. Η αντιδραση στην δημιουργία μόνιμης έκθεσης φωτογραφιών, Λ. Παπαζογλου στο Βεργουλαδικο ήταν τελείως περιορισμένη, βασιζόμενη στην ίδια κακια που ανέφερα προηγουμένως και στα συμφέροντα συγκεκριμένου ατόμου.
    Και στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρχε συνεργασία μεταξύ της οικογένειας Γ. Γκολομπια και κάποιων αλλων.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ