5.5.08

ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΜΑΛΕΓΚΑΝΟΥ: Περί αγορών, βουλευτών, Ολυμπιακής και λοιπών «αστειοτήτων»

Με άρθρο στο φύλλο της ΟΔΟΥ Νο 407 με τίτλο «Στην Εποχή της Πληροφορίας ... και της Βουλευομένης Δημοκρατίας...» αναφέρθηκα στη σωστή ενημέρωση του εκλογικού σώματος ως θεμελιώδους σημασίας για την Δημοκρατία, από τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ. Πέραν της αναφοράς μου στο εξαίρετο τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής που οι πολίτες του νομού Καστοριάς συνεχίζουν να στερούνται (εξαιρουμένων ορισμένων ωρών και ημερών που τοπικό ιδιωτικό κανάλι αναμεταδίδει κομμάτια του προγράμματος του;) αναφέρθηκα ειδικότερα:

«Η σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση είναι βασική αρχή της δημοκρατίας. Η πολωμένη γνώμη ή αλλιώς η μονοδιάστατη προσέγγιση της αλήθειας, αποτελεί βρόγχο για τη δημοκρατία. Τα Μ.Μ.Ε. βοηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση... Γιατί εάν δεν ισχύει αυτή η συνθήκη για τα πραγματικά πολιτικά δρώμενα, (και το κανάλι της Βουλής μπορεί να δράσει καταλυτικά προς αυτή την κατεύθυνση) τα Μ.Μ.Ε. και γενικά η προπαγάνδα βομβαρδίζουν το μυαλό μας, αστυνομεύουν τη σκέψη μας, αποπροσανατολίζουν την κρίση μας, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες στις οποίες αναπτύσσονται χυδαίοι λαϊκισμοί και επικίνδυνα εκφυλιστικά φαινόμενα. ...» κτλ.

Θα σταθώ στη τηλεοπτική μονολογία/ενημέρωση του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Πετσάλνικου του Ιανουαρίου του 2008, κατά την οποία πράγματι έδωσε την απάντηση που άξιζε στην πολιτικό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κα Μπουζάλη, αναφορικά με το θέμα του «διπλασιασμού» των δρομολογίων της Ολυμπιακής που συνδέουν την Καστοριά με την Αθήνα, με τόπο άφιξης και αναχώρησης την Κοζάνη. Ο απαξιωτικός χαρακτηρισμός «αστειότητες» ήταν εύστοχος αλλά και χρήσιμος στο μέτρο που κινητροποιεί την κα. Μπουζάλη να εισέλθει στην διαδικασία δημιουργίας και άρθρωσης του νέου πολιτικού λόγου (μετάβαση από το στάδιο της κομματικής επικοινωνιακής διαχείρισης του βουλευτή, στο στάδιο πολιτικού με όραμα, εμπνευσμένη σύγχρονη στρατηγική , ως ανταπόδοση στους πολίτες που τη ψήφισαν, κτλ.).

Συνεχίζοντας, ο κ. Πετσάλνικος αναφέρθηκε στην Ολυμπιακή λέγοντας ότι δεν πρέπει να κλείσει γιατί θα δημιουργηθεί μονοπώλιο στον τομέα των αεραμεταφορών. Με τέτοια δημαγωγική ρητορική ο κ. Πετσάλνικος διεκδικεί με την σειρά του την είσπραξη απαξιωτικών σχολίων. Δηλαδή από το μονοπώλιο της Ολυμπιακής θα μεταβούμε σε κάποιο άλλο (η δραστηριοποίηση της Aegean είναι ειδική περίπτωση), το οποίο θα έχει επιπτώσεις στον καταναλωτή/ε-πιβάτη όπως περικοπή δρομολογίων, αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, μειώσεις πτήσεων, πτώση της ποιότητας εξυπηρέτησης πολλαπλών επιπέδων, κτλ. Ότι δηλαδή έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα με το μονοπώλιο του «εθνικού μεταφορέα» ο εν λόγω βουλευτής προτείνει να το συνεχίσουμε.

Πρώτον, ο κ. βουλευτής απαξιώνει την ρυθμιστική/θεσμοθετική ισχύ και ικανότητα του κράτους να μπορεί να διαμορφώνει τις απαραίτητα ποιοτικές συνθήκες σε διάφορους τομείς του βίου μας. Σημειωτέον ότι ο κ. βουλευτής εκπροσωπεί σοσιαλιστική παράταξη με μακράν παρεμβατική εμπειρία. Θυμηθείτε την υφαρπαγή και εν συνεχεία κρατικο- ποίηση της Olympic Catering στα μέσα του 1990. Αλήθεια, γιατί οι κρατικοποιήσεις γίνονται τόσο γρήγορα εν αντιθέση με τις ιδιωτικοποιήσεις;

Δεύτερον, ο κ. Πετσάλνικος απαξιώνει τη δύναμη των αγορών και του ελεύθερου ανταγωνισμού εν έτει παγκοσμιοποίησης. Οι αγορές έχουν την ικανότητα να αυτορρυθμίζονται σε υψηλό βαθμό και να ισορροπούν σε συγκεκριμένα επίπεδα προσφοράς και ζήτησης.

Η θέση του κ. Πετσάλνικου, δηλ. η διατήρηση και συντήρηση της Ολυμπιακής έχει μετατραπεί σε έναν απομυζόντα θύλακα δυσκόλως ευρεθέντων τεραστίων χρηματικών κονδυλίων που θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί αλλοτρόπως. Είναι αυτή η θέση που φέρνει την κα. Μπουζάλη να λέει «αστειότητες» συντηρώντας τον κ. Πετσάλνικο. Είναι αυτή η θέση που λειτουργεί εναντίων της καθολικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Σε μία ελεύθερη αγορά όπου δεν υπάρχει η τροχοπέδη του κρατικού μονοπωλίου παρά μόνο μία εξορθολογισμένη σειρά κανόνων του εν λόγω παιχνιδιού το οποίο όλοι αποδέχονται και σέβονται, η επιχειρηματικότητα, οι επιχειρήσεις, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι ανθίζουν.

Γιατί η θέση της αγοράς είναι για τους πολλούς, όχι για τους λίγους.
Η θέση της αγοράς είναι για τους πολλούς πωλητές και όχι για το μονοπώλιο.
Η θέση της αγοράς είναι για τους πολλούς αγοραστές και όχι για μονοψωνιστές ή ολιγοψωνιστές.
Η θέση της αγοράς που ανταγωνίζεται είναι να προσελκύει και να αυξάνει την προσφορά με καλύτερους όρους.
Η θέση της αγοράς που ανταγωνίζεται είναι να προσελκύει και να αυξάνει τη ζήτηση με καλύτερους όρους.
Η θέση της αγοράς είναι να προβλέπει τις αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων και να τις εξυπηρετεί.
Η θέση της αγοράς είναι να βελτιστοποιεί την σχέση της ανάμεσα στην προσφορά και στην ζήτηση.
Η θέση της αγοράς είναι να τιμωρεί όποιον και ότι πληγώνει την σχέση ανάμεσα στην προσφορά και στην ζήτηση.
Η θέση της αγοράς, ναι, είναι φορές υπερβολική αφού είναι πληθωρική.
Η αγορά είμαστε εμείς, εμείς την συγκροτούμε και συνεπώς μπορούμε να την σχεδιάσουμε να μας εξυπηρετεί .
Η θέση της αγοράς έχει να κάνει με επιλογές. Επιλογές σημαίνει ελευθερία και ελευθερία σημαίνει δημοκρατία.
ο μόνο που χρειάζεται είναι σύγχρονοι δημοκρατικοί κανόνες του παιχνιδιού, έγκυροι, αποδεκτοί αλλά και ελεγχόμενα τηρούμενοι.
Εάν συνθέσουμε τα δύο προηγούμενα, δηλαδή, την ρυθμιστική/θεσμοθετική ισχύ του κράτους και την απελευθέρωση της αγοράς αερομεταφορών με συνέπεια την ένταση του ανταγωνισμού μπορούμε να συνάγουμε αποτέλεσμα ιδιαιτέρως ωφέλιμο για τους έλληνες ψηφοφόρους/καταναλωτές/φορολογούμενους.

Δυστυχώς όμως, στην Ελλάδα του εικοστού πρώτου αιώνα η συζήτηση γίνεται με όρους «εθνικού μεταφορέα» και η ανταπόδοση στο έθνος είναι η τυραννία των πολιτών με το καταχρεωμένο/χρεωκοπημένο μονοπώλιο της Ολυμπιακής και η διαιώνιση μιας πολιτικής ρητορικής που εμπαίζει τους πολίτες αλλά βολεύει τα κόμματα και τους βουλευτές τους. Δυστυχώς αμφότεροι βουλευτές συνεχίζουν να επιμένουν στην ίδια γραμμή, αυτή του μη παραγωγικού, του μη ανταποδοτικού, του σπάταλου ιδιοτελούς κομματοκρατισμού.

Είναι κρίμα κύριοι βουλευτές να βλέπουμε πολίτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών να ταξιδεύουν ανά το κόσμο με τιμές εισιτηρίων υποπολλαπλάσιων αυτών της Ολυμπιακής. Είναι κρίμα να αγοράζουμε μέσω διαδικτύου φθηνά εισιτήρια από χώρες με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο από αυτό της Ελλάδος. Είναι κρίμα να διαπιστώνουμε ότι άλλοι Ευρωπαίοι συνάδελφοί σας έχουν την ικανότητα και την τόλμη να θεσμοθετούν με τρόπο ανταποδοτικό για την πλειοψηφία των πολιτών τους. Είναι κρίμα να βλέπουμε εσάς να μην μπορείτε για τους δικούς σας λόγους. Είναι κρίμα να μας βομβαρδίζετε με ρητορικές πολωμένων σκοπιμοτήτων του παρελθόντος. Είτε το θέλετε είτε όχι η παγκοσμιοποίηση είναι εδώ και θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τους έλληνες πολίτες.

Φροντίστε λοιπόν να θεσμοθετήσετε πάνω και πέραν αυτής της πραγματικότητας. Αφού βεβαίως πρώτα εγκαταλείψετε αμφότεροι τις «αστειότητες» που πραγματικά ήρθε η ώρα να σταματήσουν. Σας το διαμηνύει πλέον ο ελληνικός λαός που ξυπνά, παρασύροντας την φενακισμένη κοινωνία μας.

[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10.4.2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ