19.10.11

APPEAL for EUROPE: Επιστολή στους ηγέτες της Ευρωζώνης

An Open Letter from Concerned Europeans to Eurozone Leaders

Η κρίση του ευρώ απαιτεί λύση τώρα. Τα υφιστάμενα μέτρα είναι μηδαμινά και πολύ καθυστερημένα, ενώ επιταχύνουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή.
Το ευρώ είναι κάθε άλλο παρά τέλειο, όπως αποκάλυψε η κρίση. Ομως, η απάντηση είναι να διορθωθούν τα σφάλματά του και όχι να του επιτραπεί να υποσκάψει, ίσως ακόμη και να καταστρέψει, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Εμείς, οι Ευρωπαίοι που εκδηλώνουμε την ανησυχία μας καλούμε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν κατ’ αρχήν στην ανάγκη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας, η οποία:
1) Θα θεσμοθετήσει ένα κοινό ταμείο, το οποίο θα μπορεί να συγκεντρώνει κεφάλαια για την Ευρωζώνη συνολικά και να διασφαλίζει ότι τα κράτη-μέλη τηρούν τη δημοσιονομική πειθαρχία.
2) Θα ενισχύσει την κοινή επίβλεψη, ρύθμιση και διασφάλιση των καταθέσεων εντός της Ευρωζώνης.

3) Θα αναπτύξει μια στρατηγική, η οποία θα οδηγήσει ταυτόχρονα στην οικονομική σύγκλιση και ανάπτυξη, καθώς το πρόβλημα του χρέους δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς ανάπτυξη.
Ενώ μια νομικά δεσμευτική συμφωνία θα τελεί υπό διαπραγμάτευση και επικύρωση, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει στο μεσοδιάστημα να εξουσιοδοτήσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεργαστούν για να θέσουν την κρίση υπό έλεγχο.
Τα εν λόγω θεσμικά όργανα θα μπορούσαν κατόπιν να εγγυηθούν και ενδεχομένως να ανακεφαλαιοποιήσουν το τραπεζικό σύστημα και να δώσουν τη δυνατότητα στις χώρες που το έχουν ανάγκη να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος τους, εντός προσυμφωνηθέντων ορίων, ουσιαστικά χωρίς κανένα κόστος, εκδίδοντας ομόλογα τα οποία θα μπορούν να προεξοφλούνται εκ νέου από την ΕΚΤ.
Καλούμε τα νομοθετικά σώματα των χωρών της Ευρωζώνης να αναγνωρίσουν ότι το ευρώ απαιτεί μια ευρωπαϊκή λύση. Η επιδίωξη εθνικών λύσεων μπορεί να οδηγήσει μόνο στη διάλυση.

Περισσότερα:
http://www.appealforeurope.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ