3.10.11

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Γ. ΤΖΗΜΑ: Αποκαλυπτήρια αγάλματος Μ. Αλεξάνδρου

Το απόγευμα της Παρασκευής 29 Ιουλίου 2011 βρεθήκαμε και πάλι στο Αλεξάνδρειο Διεθνές Ίδρυμα που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, κάτω από το Λιτόχωρο του δήμου Δίου-Ολύμπου του νομού Πιερείας, για μία σημαντική τελετή προς τιμή του μεγαλύτερου στρατηλάτη των αιώνων ανά την οικουμένη. Στον προαύλειο χώρο του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος είχε ήδη στηθεί το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σκεπασμένο με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Πλήθος κόσμου, που ξεπερνούσε τα χίλια άτομα αποτελούμενο από κατοίκους της περιοχής και επισκεπτών από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων και μέλη των απανταχού Παμμακεδονικών Ενώσεων, είχαν κατακλείσει τον χώρο γύρω από το άγαλμα πολύ νωρίτερα από τους επισήμους, γιά να παραστούν στα αποκαλυπτήρια.

Το άγαλμα είναι δωρεά του κ. Γεωργίου Καρατζαφέρη, προέδρου του «Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού» (ΛΑΟΣ) και φιλοτεχνήθηκε από τον καθηγητή πανεπιστημίου κ. Κωνσταντίνο Παλαιολόγου. Είναι κατασκευασμένο από μπρούντζο με διαστάσεις 4 Χ 4 μέτρα και έχει βάρος 1500 κιλά.

Η εκδήλωση άρχισε με την ομιλία του τελετάρχη κ. Γιώργου Παπαστεργίου, πρώην νομάρχη Πιερίας και προέδρου της εκτελεστικής γραμματείας του «Αλεξάνδρειου Διεθνούς Ιδρύματος Μνημείου Μεγάλου Αλεξάνδρου». Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Πάνου Δημ. Σπηλιάκου, προέδρου της ανωτάτης αρχής του Αλεξανδρείου Διεθνούς Ιδρύματος (Alexander the Great Foundation, Inc.) και πρώην υπάτου προέδρου της Παμμακεδονικής Ενωσης ΗΠΑ.

Χαιρετισμούς, μεταξύ άλλων, απηύθυναν :
-Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθιμος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ήδη υπάρχον άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη παραλία της Θεσσαλονίκης και διάβασε την εξής παράγραφο από σχετικό άρθρο στο περιοδικό της Μητρόπολης «Ευλογία» του Μαΐου-Ιουνίου 2011: «Το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης (εις το εξώφυλλον του περιοδικού μας) από το 1974 είναι μία απάντησις εις την ανιστόρητον, καθυστερημένην και βαρβαρικήν κατά της ιστορίας επίθεσιν των Σκοπιανών με το ιδικόν τους ιταλικόν άγαλμα, τώρα ότε πλέον είναι αργά. Τα θεμέλια και τα τείχη της ιστορίας και των μουσείων είναι υπέρ των Ελλήνων, εδώ και αιώνες, αμετακλείτως αδιάσειστα. Χαίρετε Φίλιπποι, Χαίρε Αλέξανδρε, Χαιρετε επίγονοι στρατηγοί, χαίρε Θεσσαλονίκη, Έλληνες Ελλήνων φύτρα, ημών των Ελλήνων Μακεδόνων μήτρα».
-Ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ.Παναγιώτης Ψωμιάδης
-Η αντιπεριφερειάρχης κα. Μαυρίδου
-Ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης
-Η κα. Αναστασία Φιλιπποπούλου-Γαβριήλογλου, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του «Αλεξανδρείου Διεθνούς Ιδρύματος», (πρώην συντονίστρια ελληνικής εκπαίδευσης στο γενικό Προξενείο της Ελλάδος στο Μοντρεάλ) η οποία αναφέρθηκε στο εκπολιτιστικό έργο του Μ. Αλεξάνδρου, ιδιαίτερα στην διάδοση της ελληνικής γλώσσας στον τότε γνωστό κόσμο, η οποία συνετέλεσε στην εξάπλωση του χριστιανισμού.
Μετά τον χαιρετισμό του δωρητή κ. Γ. Καρατζαφέρη έγινε η αποκάλυψη, ενώ μουσική μπάντα της περιοχής παιάνιζε τον εθνικό μας ύμνο. Η εκδήλωση έκλεισε με τον χαιρετισμό του καλλιτέχνη κ. Κ. Παλαιολόγου.

Ο κ. Π. Τζήμας, αναπληρωτής πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Καναδά, κατάγεται από την Καστοριά, ζει μόνιμα στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ