11.5.13

ΟΔΟΣ: Νational γεωγραφία




Το «μάρμαρο» μοιάζει να άρχισε να πληρώνει ο τόπος από την συστηματική αδιαφορία και ανοχή των αρμοδίων επί χρόνια τώρα, σε σχέση με την εθνικιστική προπαγάνδα των βορείων γειτόνων – από τα Σκόπια μεριά, εννοείται. Την οποία φραστικά μεν μπορεί κάποιοι να αποδοκιμάζουν (κάποιοι άλλοι πάλι όχι) στην πράξη όμως ενθαρρύνουν, έστω και άθελά τους φυσικά, με την απλή ανοχή τους. Ή με τις παραλείψεις τους, και προπαντός τια αγκυλώσεις τους για την λαϊκή παράδοση. Σαν ο τόπος αυτός να έχει μόνο παρελθόν και κανένα μέλλον. Έτσι η μουσικοχορευτική προπαγάνδα, αποτελεί τον σπόρο που ήδη άρχισε να καρπίζει. Σαράκι, μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Συγκεκριμένα τελευταίο κρούσμα καταγράφεται στο παγκόσμιας κυκλοφορίας και υψηλού κύρους «National Geographic Society». Το οποίο όπως και ο τίτλος του υποδηλώνει δεν είναι ένα όμιλος απλής γεωγραφίας. Ωστόσο σε εφαρμογή GPS travel application κινητών σε χάρτη της ευρύτερης περιοχής, εμφανίζει την Καστοριά, ως τμήμα των κράτους των Σκοπίων (!!) υπό την σημαία τους.

Προκλητικό και προσβλητικό ταυτόχρονα «λάθος», το οποίο θα έπρεπε κανονικά να μην έχει συμβεί ποτέ, σε έναν οργανισμό που ωστόσο λέγεται ότι ρέπει σε τέτοιου είδους περίεργα σφάλματα. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ελληνική national γεωγραφία, την ιστορία και την ιστορική ακεραιότητα. Aλλιώς δεν εξηγείται πώς δεν έχουν καταγραφεί αντίθετα λάθη. Να δημοσιεύεται δηλαδή χάρτης που να εμφανίζει από λάθος, τμήμα γειτονικού κράτους, υπό την ελληνική κυριαρχία.

Παρά το κραυγαλέο του θέματος μέχρι στιγμής μόνο ένας απλός ιδιώτης (πολίτης) από την Θεσσαλονίκη, που εντόπισε αυτή την παραχάραξη και πλαστογραφία στο iPhone του και ενημέρωσε την ΟΔΟ, έσπευσε να διαμαρτυρηθεί ακαριαία προς το διεθνούς φήμης όμιλο. Το οποίο τουλάχιστον μέχρις στιγμής, «ερευνά» να διαπιστώσει αν πράγματι η Καστοριά, δεν ανήκει… στα Σκόπια. Χωρίς να έχει προβεί μέχρις στιγμής σε διόρθωση. Θέλει μελέτη το πράγμα φαίνεται (*).

Εν τω μεταξύ εδώ η άνευ όρων εγκατάλειψη της περιοχής στην προπαγάνδα της «παραδοσιακότητας» των χάλκινων και των λοιπών εισαγόμενων ή εισηγμένων πρακτόρων, που αλωνίζουν σε γάμους, χαρές και σλαβορθόδοξα πανηγύρια και στα «ραγκουτσάρια» (αυτών που φοβούνται να τα αποκαλέσουν καρναβάλια), συνεχίζει το έργο της τεκμηρίωσης «λαθών» σαν κι’ αυτό του National Geographic.

Χωρίς ούτε κανείς σύλλογος, ούτε κάποιο μουσείο ή φορέας που υπάρχει για να φυλάσσει τις Θερμοπύλες, ούτε κανένα ίδρυμα της εθνικής ή κάθε άλλης συμφιλίωσης, έχει αντιδράσει μέχρις στιγμής στην ιταμή ενέργεια. Που ως μεμονωμένο περιστατικό, ασφαλώς και σε καμιά περίπτωση δεν εγκυμονεί κίνδυνο για την ακεραιότητα της Ελλάδος. Ως ψηφίδα στην στρατηγική του δούρειου ίππου που εκτελούν οι εθνικιστές και ρατσιστές των Σκοπίων, εντός και εκτός της χώρας τους, όχι μόνο πρέπει να ανησυχεί και να προβληματίζει, αλλά προπαντός να προσβάλλει την συλλογική αξιοπρέπεια.

Θα περίμενε από βουλευτές, δημάρχους και στρατάρχους της Καστοριάς και όσους χάραξαν σε μαρμάρινες επιγραφές την διαδρομή τους για το μεγαλειώδες και ιστορικό γεγονός της έπαρσης της σημαίας στις 11 Νοεμβρίου 2012, τουλάχιστον να αντιδράσουν για την συλλογική τιμή, την αξιοπρέπεια και προπαντός την στοιχειώδη αλήθεια. Για το καθήκον τους απέναντι στον τόπο. Αντιθέτως η σιωπή και μέχρις στιγμής άγνοια, επιτρέπει την καταγραφή του χάρτη ως κοινωνικό, δημοσιογραφικό και εθνολογικό προηγούμενο, στην φαρέτρα αυτών που σχεδιάζουν. Σχέδια επί χάρτη προφανώς.


(*) ...@gmail.com wrote:
On Fri, Feb 1, 2013 at 1:23 PM
Your maps for Kastoria, are completely wrong ethnological!
Please correct them!
It is GREECE THERE!
Από το iPhone μου
(μτφ. Οι χάρτες σας για την Καστοριά είναι απολύτως λανθασμένοι εθνολογικά, παρακαλώ διορθώστε τους, εκεί είναι Ελλάδα).
-Η απάντηση του Ν.G.:
Thank you for your suggestion.  We will review your suggestion and take it under consideration.
Sincerely,
National Geographic
(μτφ. Ευχαριστούμε για την υπόδειξη. Θα εξετάσουμε την υπόδειξή σας και θα την λάβουμε υπόψιν. Με εκτίμηση, N.G.)

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Φεβρουαρίου 2013, αρ. φύλλου 678

7 σχόλια:

  1. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρόμοιο λάθος. Το ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί είναι αγεωγράφητοι είναι γνωστό, αλλά να συμβαίνει αυτό από την N.G. είναι πολύ ύποπτο και υποβολημαίο. Για τον λόγο αυτό από χρόνια αποφάσισα να μη παίρνω το περιοδικό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/5/13

    Η ...Κύπρος όμως είναι ελληνική!
    Και το ΦΡΟΝΗΜΑ στην Καστοριά υψηλόν!
    (Και το μπλογκ πάνοπλο κι έτοιμο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/5/13

    Τι περιμένει κανείς από τους αγεωγράφητους Αμερικανούς??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/5/13

    Εγώ ξεκίνησα την ιστορία αυτή όταν ανοίγοντας την εφαρμογή αυτή ξεπρόβαλε το "κράτος"!
    Το ανέφερα επανειλημμένα στη N.G. χωρίς αποτέλεσμα!
    Ακόμη το έθεσα υπ'όψιν του Υπ. Εξωτερικών πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Αλλά για να μη νοιώθουν άσχημα μόνο οι Καστοριανοί, (όλοι οι Ελληνες νοιώθουν προδομένοι), αν αναζητήσει κανείς το Άργος Ορεστικό στην εφαρμογή World Atlas της National Geographic, θα ανακαλύψει πως είναι στην Αλβανία!!!!
    Τυχαία είναι άραγε όλα αυτά ή μήπως πρέπει να αφυπνιστούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θανάσης16/5/13

    @4
    Στον Δήμο Καστοριάς απευθύνθηκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λ. Π.18/5/13

    @4
    Καθόλου τυχαία, αγαπητέ, και μπράβο σου για την προσωπική σου παρέμβαση. Μήπως χρειάζεται να τ' ακούσουν και πιο συλλογικά; Είδες τι έγινε με το Μαθιουδάκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος19/5/13

    ΝΤΡΟΠΗ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ